Het gaat om de tas linksboven, in de beschrijving wordt hij button&lace bag genoemd. Het patroon is beschreven in het engels en ik was nog niet zo thuis in engelse breipatronen en afkortingen, maar het valt reuze mee. De hele tas valt trouwens reuze mee, en de andere tassen worden eigenlijk op dezelfde basis gemaakt!
Je begint bij deze tas bovenaan en je breit eerst het gedeelte dat je later om de bamboe handvatten heen slaat.
In de beschrijving wordt aangegeven dat je bij het gaatjespatroon op een rondbreinaald (lees hier het "fijne"over hoe die te gebruiken..) verder gaat.
Ik heb dat eerst ook gedaan, ik had nog een nummer 5 liggen, maar het is niet zo mijn ding. Laat mij maar gewoon op vier pennen breien, dat gaat vele malen sneller.
En omdat er vast meer enthousiasme voor deze tas is, heb ik maar een nederlandse beschrijving gemaakt. Voor mij was het echt niet veel werk, en voor jullie is de drempel nu weer lager om deze tas te maken...
BUTTON & LACE BAG --à Knopen- en kantjes tas
Je begint deze tas bovenaan, de eerste 22 steken vormen straks het stukje dat om de bamboehengsels heen gaat.
Zet 22 steken op met naald 4 en brei 14 naalden tricotsteek. De laatste naald is dus averecht.
Brei in de volgende naald (tricotsteek) steeds 1 steek recht en maak er dan een steek bij door in de lus tussen de vorige en volgende steek te steken en daar een rechte steek van te maken, zodat je uiteindelijk 44 steken hebt.
In elke volgende naald (tricotsteek) maak je aan het eind een steek erbij totdat je 54 steken hebt.
Hoeveel naalden je hier precies over doet, is niet zo belangrijk (waarschijnlijk 10) , als je het bij de andere kant van de tas maar hetzelfde doet! Zorg dat je met een averechte naald eindigt.
Begin de volgende naald met 5 r, brei uit de volgende steek nu 2 steken, *4 r, brei uit de volgende steek nu 2 steken* , herhaal van * tot * en eindig met 5 r. Je hebt nu 66 steken op de naald. Breek de draad af en zet de steken op een draadje of alvast op je rondbreinaald en laat ze wachten.
Voor de andere kant van de tas herhaal je nog een keer wat hierboven staat, maar aan het eind – als je 66 steken hebt – breek je de draad niet af. Dan komen alle steken (132) bij elkaar op de rondbreinaald te staan.
Brei nog 2 toeren recht voordat je met het gaatjespatroontje begint.
Markeer de steek waar je begint met het patroontje.
Toer 1: * 2 averecht, 2 recht samenbreien, 2 omslagen, 1 overhaling (= 1 steek recht afhalen, de volgende steek recht breien, en dan de afgehaalde steek over de gebreide steek heenhalen* herhaal van * tot *.
Toer 2: * 2 averecht, 2 recht, 1 averecht, 1 recht*, herhaal van * tot *.
Toer 3: * 2 averecht, 4 recht*, herhaal van * tot *.
Toer 4: * 2 averecht, 4 recht*, herhaal van * tot *.
Deze 4 toeren steeds herhalen totdat je een lengte hebt van 16 cm. Brei dan nog 2 toeren tricotsteek en kant alle steken af.
Afwerking:
Draai het breiwerk binnenste buiten en maak de bodem dicht.
Naai op de goede kant wat knoopjes naar eigen inzicht.
Sla de flapjes bovenaan om de bamboe handvatten en zet deze vast.
Maak een mooi voeringtasje van stof, let erop dat je door de gaatjes de stof ziet. (Misschien kun je hem zelfs dubbel maken).
Je kunt de bovenrand van het voeringtasje met kleine steekjes vastzetten op de plaats waarbij je met rondbreien begon.
Heel veel breiplezier...
Oooh wat goed!! Die roze is idd een topper!! Ik zou hem alleen liever haken (ben niet zo'n breiwonder, haha).
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend, Esther.
Hij is zeker leuk, ik heb nog zpagetti liggen met dezelfde handvatten voor een tas maar eigenlijk vind ik die handvatten niet zo handig dus vandaar dat ik hem nog steeds niet gemaakt heb succes ermee en fijn weekend,gr Linda
BeantwoordenVerwijderenleuk, volgens mij heb ik hetzelfde garen liggen, ben er een jurkje van aan het breien voor de baby born....
BeantwoordenVerwijderenwat een leuke tas , ze zijn trouwens allemaal heel leuk.
BeantwoordenVerwijderenfijn weekend
Het zijn leuke tassen. Ik had ze al opgeslagen voor ooit. Ik brei zelf altijd met een rondbreinaald wat voor werk ook. Het kan lekker rusten op mijn schoot en ik heb niet zo veel last van de schouders. Dat duits breien ga ik ook een keer doen.... misschien ook wel handig.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Anita
O leuk hoor dat je dat wil delen. Ben ook aan het breien gegaan maar het duurt zo lang vind ik eer ik een heel stuk heb. Moet regelmatig rusten door last in mijn hals. Jouw tas wordt geweldig!
BeantwoordenVerwijderenMooi zeg! Hij doet het in deze kleur ook prima. Handig om de Nederlandse vertaling erbij te hebben. Dank je wel!
BeantwoordenVerwijderenlieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn
Bedankt voor de leuke patronen. Als tassen'verslaafde' is dit zeker een die op mijn wensenlijstje staat.
BeantwoordenVerwijderenecht wel dat er belangstelling voor is, ik heb deze tasjes toen op je blog gezien en heb ze al een poosje in mijn achterhoofd. Had bij dian haar give-away al gevraagd voor de vertaling. IK ben nog niet zo thuis in die engelse breitermen. Maar vandaag ga ik een poging wagen met een uiltjes patroon. maar Ik vind die tassen zo leuk. volgende ik eens kijken of ik van die leuke tashengsels kan vinden en dan ga ik er zeker aan beginnen.
BeantwoordenVerwijderendank je wel voor de vertaling
Wat is ie leuk!!!
BeantwoordenVerwijderenErg mooi!!! Ik ben benieuwd hoe die van jou er uit ziet als je hem af hebt.
BeantwoordenVerwijderenLiefs Angela
Deze gaat prachtig worden, de kleur is trouwens top :)
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor dit leuke patroon. Ik heb een rondbreinaald gekocht bij de zeeman voor 79 eurocent en ik ga het duitse rondbreien oefenen. En wie weet is oud geleerd gemak voor pols en schouders
BeantwoordenVerwijderenhey , ik heb je tas ook gemaakt , een supertof patroon hoor , zie , rita-vitrien.blogspot.com
BeantwoordenVerwijderen