Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

donderdag 7 april 2011

Japanse bloemen en een kussen

Iedereen is druk in de weer met de Japanse bloemen. Je komt ze in allerlei varianten en creaties tegen… Ik vind ze echt leuk om te zien en te maken!
Deze bloem heb ik nagemaakt (er is echt niks nieuws onder de zon, vroeger haakten we ook dit soort dingen…) van een afbeelding.
Ik keek eens in mijn katoentjesmand en zag daar rood en zwart eenzaam liggen; niet zo mijn kleuren om mee te haken. Daar lag voor mij dus de uitdaging.
Toen ik de eerste bloem had gehaakt, vond ik het leuk om de volgende vijf mogelijke variaties ook nog te maken. Om de bloemen nu vervolgens zomaar te laten liggen…, nee dat is jammer.
Ik heb de zes gemaakte bloemen uitgelegd en gekeken welke drie ik nog zou herhalen voor een evenwichtig geheel. Van negen bloemen is een kussentje te maken…
Tja, en toen nadenken over de achtergrond en de vraag of er nog iets tussen de bloemetjes moest gehaakt worden…

Opeens herinnerde ik me de lapjes die ik twee jaar geleden heb gekregen van mijn collega “M”. We hadden toen een uitje, toevallig op mijn verjaardag, met collega’s die in de leerlingenzorg werken. Naast het volgen van een lezing hebben we ook met elkaar geluncht.  Wat een lieve verrassing was het voor mij dat iedereen een speciaal cadeautje had meegebracht! De één een blikje, de ander koffiepads,  een kleedje, een lekker sapje, … ik weet het niet eens meer allemaal. Maar die lapjesrolletjes in rood; daar moest ik iets mee op dit moment!
Ik rende naar boven; op zolder in mijn hobbyhoekje staat een kastje met 6 laden. Daar bewaar ik alle kleine lapjes in, keurig gesorteerd op kleur per lade.
Ik heb nog even zitten dubben hoe ik de verdeling van de dessins zou doen. Het waren smalle stukjes, dus ik moest wel iets met vakjes.
De voorkant bestaat uit stukjes van 9,5 x 9,5 cm (de buitenmaat van mijn bloem). Eerst een baan van drie vierkantjes gemaakt en toen de banen weer aan elkaar. De achterkant is helemaal van rode stof.    

Maar dat vond ik een beetje saai en bovendien is het wel leuk als je een kussen hebt dat je af en toe kunt omdraaien voor de variatie. In een oud haakboek vond ik een leuk patroontje en dat ben ik in wit gaan maken.


Het lastigste aan het hele kussen was vastzetten van dit gehaakte witte gedeelte. Ik moest de hoes eerst in elkaar naaien (één zijde open gelaten voor het vullen), want anders zou het haakwerk er tussen kunnen komen met stikken.
Ik heb het dus met de hand al rekkend en vastzettend met speldjes erop gezet.
De bloemen heb ik ook met de hand en een katoenen draad aan elkaar gemaakt en met kleine steekjes naaigaren op de patchwork achtergrond genaaid. Tenslotte heb ik de bloempunten met witte katoen aan het kantrandje hier en daar vastgezet.

Dan nog even het haakpatroontje van deze Japanse bloem:

Kleur A
1)    Haak 6 l en sluit met hv tot ring, in de ring 12 stk (1e stk=3 l), hv sluiten
2)    Haak afwisselend 1 stk (1e stk=3 l) – 1 l, sluit met hv.
Kleur B
3)    In elke 1-l ruimte maak je: 3 stk (1e stk = 3 l)– 1l, sluit met hv
Kleur C
4)    Maak in de 1-l ruimte tussen de stk: 2 d.stk (1e d.stk=4 l)– 4 l, sluit met hv.
5)    In elke 4-l ruimte nu 8 stk (1e stk= 3 l) en een hv. tussen de 2 d.stk van de vorige toer. Sluit met hv en knip de draad af.

11 opmerkingen:

 1. Dat is een heel bijzonder kussen geworden. Ook eentje met herinneringen! Ik haak helemaal niet meer, maar ik vind het érg leuk! Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke combinatie is dat geworden!
  Mooi ook met die stofjes en die aparte achterkant: verrassend!

  lieve groet,
  Betsy
  wolatelier-Dian

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die is heel apart geworden, mooi hoor!
  Groetjes Liesbeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow! Mooi hoor!

  En soms moet je even wat anders doen dan leren ;)

  Wachten tot je groepsgenootjes eindelijk hebben besloten welke kleur de letters in ons logo krijgen... :)

  Of gezellig even rondkijken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Aaah die vind ik echt heel mooi geworden. Leuk met die stofjes er achter! Leuke manier om al die prachtige japanese flowers te gebruiken. En de andere kant is ook erg mooi! Knap hoe je dat zo bedenkt, het past erg mooi bij elkaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze kussen is heel leuk geworden zo met 2 verschillende kanten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben dit kussen ook aan het maken...ben zo geiinpireerd door alles wat ik op je blog zie. Erg leuk en mooi allemaal. Dan krijg je wel haakkriebels. hihi.
  Maar het randje wat je langs dit kussen hebt gemaakt staat niet in het patroon, en dat maakt het net mooi. Hoe moet ik die maken? Ik ben nu bijna klaar en moet alles in elkaar zetten en dan het randje nog.
  Bedankt hoor.
  gr. Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jolanda, het randje zit eigenlijk aan het achterste witte deel van het kussentje (zie foto),als je mij een mailtje wil sturen, zie mijn profiel, dan zorg ik dat je het krijgt!

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 9. OOH, da is echt heel mooi!

  groetjes prullemieke.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is een prachtig kussen geworden. Mijn favouriete kant is die met de Japanse bloemen! Lekker vrolijk!
  Groetjes,
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Haha, ik zie nu pas dat deze post al een half jaar oud is....en dat ik niet bij je volgers sta (bloos) zal ik meteen even rechtzetten.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...