Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

maandag 4 april 2011

Geel granny square kussen met bloemen; tweede fase

En nu dus -zoals beloofd- het tweede deel van de beschrijving van dit kussen.

rimpelen
Werkbeschrijving gele granny square kussen (40x 40 cm zonder roesje)

Bloemen
Nadat je de 5 granny squares hebt gehaakt (zie bericht 02-04-2011), haak je nog 4 bloemen, eventueel in een contrastkleur. Je volgt daarvoor weer toer 1 t/m 4 van “Framing a flower square”.

Vastzetten
Leg je squares  neer zoals je ze op het kussen wil hebben, en naai je vierkantjes aan elkaar door alle vier de hoeken van “ Framing a flower” met een paar steekjes vast te maken aan een “Flower love”. Je kunt daarbij ook meteen je losse bloem vastzetten.
Voor het randje aan de buitenkant tussen de “Flower love” squares haak je 25 l en daarop steeds 1 h.stk, 1 l, 1 losse overslaan en weer 1 h.stk. Daarbij kun je het randje meteen aan het begin en einde vastmaken aan je vierkantje.

Stofovertrek naaien
Voor de stoffen overtrek van het kussen knip je twee vierkanten van 43 x 43 cm, anderhalve cm extra rondom voor de naad dus.
Voor de roes knip je een reep van ongeveer 240 cm lang en 5 cm breed. (Je kunt ook meerdere reepjes van 5 cm aan elkaar naaien om tot een lengte van 240 cm te komen.)
Vouw de lange reep in de lengte dubbel met de verkeerde kanten op elkaar. Nu maak je met een grote stiksteek een rimpeldraad door op een afstand van een ½ cm van de rafelkant te stikken. Vouw je reep van 240 cm in vieren en markeer die stukjes met een speld. Zorg ervoor dat je voor elke zijnaad van je kussen 60 cm hebt en rimpel dit stukje door voorzichtig aan de draad te trekken tot een lengte van 40 cm.
Speld het gerimpelde stuk langs één zijde van het geknipte vierkant (Het andere vierkant heb je nog even niet nodig.), en zorg ervoor dat je rafelkant naar de rafelkant van het vierkant ligt. Je houdt daarbij anderhalve cm naad aan. 
Ga zo verder totdat je alle zijden hebt voorzien van de roes en stik de roes vast aan deze zijden.
Nu heb je het tweede vierkant nodig. Maak eerst het haakwerk daarop vast, zie verder in de uitleg…
Leg het met de goede kant op de goede kant van je werk en speld het precies op de stikdraad vast aan 3 zijkanten. Stik het heel precies op dezelfde naad vast. De roesjes piepen dus naar binnen. Knip de naad bij de achterste twee hoekjes schuin af en werk de naden eventueel af met een zigzagsteek. Keer je overtrek en voila: de roesjes zitten keurig tussen de vierkanten!

Haakwerk op voorkant kussen
Speld je haakwerk op het andere geknipte vierkant. Je kunt het machinaal of met de hand vastzetten. Gebruik garen in de kleur van het haakwerk, je ziet er dan niets van. Zorg dat alle zijden en randjes vastzitten. Ga nu verder met de laatste fase van de stofovertrek naaien.

Afwerking
Doe een kussentje van 40 x 40 in de gemaakte overtrek en naai de laatste zijde met de hand dicht.

Veel plezier bij het maken van dit kussen. Als je vragen hebt, stel ze gerust bij reacties!

2 opmerkingen:

 1. Hallo, Ik heb voor het eerst 1 kant van een kussen gehaakt. Nu moet ik dus dit haakwerk op een lap stof naaien. Hoe doe ik dat? Is het handig om eerst een omslag te maken en daar later het haakwerk op te naaien? Of is het slimmer om bovenstaande beschrijving te volgen. Ik wil ook nog een rand om het complete haakwerk haken. Doe ik dat als het haakwerk op de lap zit genaaid of later? Hartelijk dank voor je reactie. Groet Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ans,je kunt op verschillende manieren je haakwerk tot een kussen verwerken. Als je rechtsboven op dit blog het label "kussens" aanklikt, dan zie je verschillende berichten over kussens en ook diverse mogelijkheden.
  Bij eventuele vragen, kun je me ook mailen hoor.
  Je vindt m'n emailadres bij m'n profiel..

  Groet, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...