Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

dinsdag 13 oktober 2020

Fruit en kippen

Toen we hier 4 jaar geleden kwamen wonen, wisten we niet veel van fruitbomen. Maar we hadden wel een boomgaard met een aantal pruimen-, appel- en perenbomen. 
Boer Leo vertelde ons dat de bomen niet best waren en dat er ziekten in zaten. Nou, ze zagen er dan ook raar en slecht uit.
DH verdiepte zich in de materie van deze fruitbomen en ging aan het snoeien. Nu, na veel inspanning, gaat het letterlijk z'n vruchten een beetje afwerpen.
Maar... zoveel fruit kunnen we niet op. De pruimen zijn heerlijk en goed van smaak. We zijn echter geen jam liefhebbers. De appeltjes zijn nog aan de kleine kant en één soort is goed eetbaar.


Het vervelende is, dat we niet goed weten wèlke soorten appels en peren we hebben. 
De perenboom doet het dit jaar heel goed, maar of het nu hand- of stoofperen zijn...
Ze zijn een beetje hard en groen en dat blijven ze ook. Wij houden niet van stoofperen, dus ik hebt het ook niet geprobeerd. Misschien moet ik dat tòch eens doen om te kijken wat er gebeurt...




Maar... wat doe je met al dat fruit? Dit jaar heb ik een rekje aan de weg staan, gevuld met wat er rijp van de bomen komt en iedereen mag het gratis meenemen. Ik had niet verwacht dat het zò goed zou lopen. Iedere dag zijn de mandjes zo goed als leeg.
Ik ben er blij mee, want fruit weggooien... nee, dat kan ik niet. Wat beurs of aangevreten is en op de grond ligt, wordt door de eenden opgegeten en dat vind ik ook wel oké.



Onze kippen worden ouder en ouder. Van de 5 leven er nog maar 3...
Nicky is het overgebleven krielkipje en Mathilde en Dora de bruine legkippen.
Ik schreef het al eerder; ik zou nooit weer kiezen voor dit soort kippen...
Ze zijn lief, gemakkelijk en geven veel eieren, maar ze zijn ook snel oud en uitgeput. 
Het laatste jaar is het vaak voorgekomen dat ze windeieren legden of problemen hadden met het leggen van de grote eieren. En dat vind ik echt zielig. Soms kwamen de darmen deels naar buiten, wat zich eigenlijk steeds wel herstelde.


Mathilde is een poosje niet lekker geweest, en zonderde zich steeds af. Ze at niet goed en de kam op haar hoofd werd licht van kleur en slapjes. Dat wijst op ziekte... Wist je trouwens dat een kip een kam heeft om te kunnen afkoelen? HIER kun je daar meer over lezen.
Van de zomer moesten we bovendien heel alert zijn op bloedluis. Dat komt eigenlijk steeds weer terug.
Ik blogde al eens eerder over die akelige beestjes...


Mathilde is weer nieuwsgierig...😊


Enfin, het is maar de vraag hoe lang onze kippen nog zullen leven. Op dit moment zie ik Mathilde weer opleven en loopt ze weer te tokken. Eieren leggen is er niet meer bij.
Alleen Nicky legt heel soms een klein eitje. Trouwens... ze eten soms ook nog eens dat ei op en Nicky doet net zo hard mee!

18 opmerkingen:

  1. De peer zou een doyenné du comice kunnen zijn en dat is een handpeer. Maar misschien heb ik het mis hoor en is het een ander soort.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien is het een idee om overtollig fruit te geven aan de Voedselbank. Juist op dit moment zijn er enorm veel mensen afhankelijk van deze instantie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hartstikke leuk voor diegene die bij jullie langs fietsen/wandelen, al dat fruit ziet er goed uit.
    Wat de kippen betreft, ze hebben in elk geval een goed scharrel leven bij jullie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk om te lezen hoe druk jullie zijn om alles goed te laten groeien en dat het nu goed gaat met de fruitbomen. Als ik de peren zie die in de mand liggen zijn het echt wel stoofperen, jammer dat je die niet lust want ze zijn zo lekker.
    Afgelopen week heb ik nog 3 kg. gestoofd in rode wijn kruiden ze in potten gedaan als voorraad voor de winter maar smaken verschillen zo gaat dat.
    Wat jammer dat de het met de kippen niet zo goed gaat want je wilt toch niets liever dan dat de beestjes zich prettig voelen en jullie lekkere eitjes krijgen.
    Ja zo leer je er telkens weer iets bij maar het mooiste van alles is dat jullie een heerlijk stekje hebben om te wonen.
    Groeten
    Marga

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat zullen jullie een ontwikkeling hebben doorgemaakt in die vier jaar. Mooi is dat. Ik zou het fruit ook aan de Voedselbank doneren. Dan krijgen mensen het die het nodig hebben

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Allereerst; nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag! (Of vergis ik me en was je gisteren niet jarig?)
    leuk dat je langs de weg tracteert; fijn dat het iedere dag weer op is! Wat ik nog wel eens deed, was de appels en peren inpakken, ze lagen op een laagje stro en werden in doorzichtig folie ingepakt. Altijd succes als ik ergens heen ging of iemand op bezoek kreeg!😉
    Ach ja, de kipjes. Sommige leven inderdaad langer dan anderen en het leggen wordt minder met de jaren. Wij hadden op een gegeven moment alleen nog bejaarde, niet leggende dames😂. Jammer dat ze ontdekt hebben hoe lekker eieren zijn; het is moeilijk om ze dat weer af te leren. Ik neem aan dat je ze wel kalk geeft? Kippengrit en twee kalkeieieren werkte bij ons goed om de dames het eierpikken af te leren.
    Wat een geweldige foto van nieuwsgierige Mathilde! Kippen kunnen zó leuk zijn☺️

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat leuk dat je het fruit zo uitdeelt aan de liefhebbers!
    Ach, de kipjes..., hopelijk tokken ze nog een tijdje vrolijk door.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een goed idee je fruit zo aanbieden.
    Het zijn stoofperen lekker met een runderlapje.
    De kippen hebben het nog best naar hun zin.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn boom met Doyenne du Comice is al lang leeg, die peren worden ook snel geel, dus die zullen het niet zijn. Jullie hebben de bomen weer mooi laten opbloeien, goed gedaan!
    Bejaarde kippetjes, ook kippen gebben niet het eeuwige leven. Van die kamnwist ik niet, ik weet sowieso var weinig van dieren

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De voedselbank is er vast ook heel blij mee..

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leuk idee om zo je overtollig fruit aan te bieden. Had hier ook graag kippen gehouden, maar met de honden is dat moeilijk. Denk dat ze niet lang zouden rondlopen. Wat die kam betreft wist ik niet. Fijn dat ze haar beter voelt.

    Lieve groetjes, Tinne

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Je zou eens kunnen kijken op fruitbomen.net of op kwekerijennederland.nl. Daar staan een hoop (oude) Nederlandse perenrassen met foto's. Ik heb zelf alleen maar een vijgenboom, die uitbundig groeit met veel vijgen die maar niet willen rijpen... Maar ik heb laatst 7 emmers stoofperen gekregen. Die maak ik in of ik maak er jam van.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Als je niets met het fruit doet, kun je het beter weggeven. Velen zullen er blij mee zijn. Ik heb eigenlijk geen idee hoe oud kippen kunnen worden. Het is te hopen dat ze met veel plezier nog een tijdje kunne rondlopen op het erf. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wowww die eerste foto wat een pacht exemplaar, en wat zien die appels
    er fantastisch uit, dat snoeiwerk werpt letterlijk zijn vruchten af.
    Ook de boom is een en al gezondheid als ik he zo bekijk.
    Als ik de peren bekijk denk ik ook dat het stoofperen zijn. Een goed idee
    zo'n mandje langs de weg en leuk voor de voorbijgangers. Ach gossie de kipjes
    worden en beetje bejaard, zal best pijn gedaan hebben toen er twee overleden
    zijn, je hecht je aan alles wat rondom je leeft, hoop dat deze drie nog
    veel jaren gezellig rondscharrelen bij jullie op het erf.....

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wij hebben dit jaar ook peren uit eigen tuin gehaald.
    Ik heb 2 bakjes stoofperen gemaakt, zijn we dol op, en van de handperen heb ik peren crumble gemaakt.
    De handperen waren heerlijk trouwens.
    Kippen hebben wij vroeger ook gehad, maar inderdaad ook bloedluis. ik was er zo zat van, dat we uiteindelijk alles weg hebben gedaan, zelfs het hok.
    Jammer, want kippen zijn zó leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dat hebben jullie goed gedaan. Jammer dat jullie zelf niet van het fruit kunnen genieten. Ik vind de suggestie van de voedselbank wel mooi maar ik weet niet of die fruit van particulieren kunnen gebruiken. Succes met de kipjes.
    Groetjes Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Goed idee om dat fruit langs de weg te zetten. Als een ander er blij mee is geeft je dat zelf ook een blij gevoel.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Leuk idee zo fruit langs de weg. En kipjes ik vind ze zo leuk, maar ook zo doodeng dat gefladder;)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...