Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

donderdag 23 mei 2019

Folkart & Gouache (lesson 3)

Ik weet niet of jullie het nog leuk vinden... maar vandaag wilde ik wat laten zien over de 3e les van de e-course Folkart & Gouache (Marieke Blokland) die ik volg. En die gaat over vogels!
In de eerste video laat Marieke zien hoe ze het tekenen en schilderen van vogels toepast in haar art journals. Daarna kun je oefenen met het tekenen van allerlei soorten fantasievogels. Ik moet zeggen dat het er gemakkelijker uitziet dan dat het is. Je moet er echt wel vaardigheid in krijgen om dit uit je hoofd te kunnen doen.Gewoon nog blijven oefenen hè..

In de tweede video leerde ik hoe je sephia kunt maken in allerlei gradaties m.b.v. wit. En daarna de combinatie van sephia met donkerblauw ... prachtig om te gebruiken voor vogels!

De derde video liet zien hoe je een pauw kunt schilderen en aan de hand van een voorbeeld kon je deze pauw natekenen en het kleurmengen en decoreren weer toepassen.Ik vond het nog een beetje iel overkomen en heb ook nog een grote gemaakt!


En nog een variant in groen/geel tinten ...
En de vierde video idem dito, maar dan met een uil.Bij iemand anders zag ik een variant en die heb ik ook nog geprobeerd.Ik moet zeggen dat ik best lastig vind om los te komen van de voorbeelden. Ze voelen enerzijds veilig, maar het is ook gewoon praktisch om zo te oefenen. Je kunt dan echt de focus op de techniek leggen.
Als ik zelf iets maak/verzin, dan merk ik wel dat het me steeds gemakkelijker af gaat. Dus zal het wel goed komen toch?

En tenslotte voor de liefhebber ... KLIK HIER voor een filmpje over het werken met gouache. Ik kwam het zojuist tegen en ik ga maar weer aan de slag denk ik... Het is tè leuk!


11 opmerkingen:

 1. Ik vind het heel erg mooi en ook leuk om te lezen waar je mee bezig bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je bent er lekker mee bezig, het is een kunst apart.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weet je... toen ik begon met tekenen en schilderen, deed ik de tekeningen van Marjolein Bastin na. Dat lijkt suf, dat natekenen, maar ik heb er heel veel van geleerd. Leerde echt kijken daardoor, vooral diepte en schaduwen aanbrengen.
  Daarom kon ik later goed na de natuur tekenen, gewoon een kwestie van kijken wat je echt ziet.
  Dus maak je geen zorgen, je gaat dat gewoon steeds beter onder de knie krijgen. Vind de pauwen heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt de smaak helemaal te pakken!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je lijkt je ei hier helemaal in kwijt te kunnen. Lekker mee doorgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ohhh maar dit vind ik echt juist heel erg leuk om allemaal
  te bekijken Elizabeth. Dit is echt één van de dingen die helemaal
  bij jou passen. Het enthousiasme waarmee je alles maakt spat werkelijk
  van het scherm af, en ik vind dat je erg mooi kan tekenen en schilderen.
  De Pauw, en vooral de tweede echt een schoonheid, ook de uilen zijn
  heel mooi geworden. Heerlijk al die passie ******

  Laat nog maar veel meer zien hoor, ik geniet er zeker van.

  Groetjes,
  Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik lees nú pas dit blogje en dacht meteen aan de vogel die ik je gisteren via Instagram gestuurd heb. Gisteravond moest ik wéér aan je denken; toen kwam ik een leuke vogel tegen in een kleurboek 😉.
  Natuurlijk vind ik deze blogjes iedere keer weer leuk om te zien. Het is niet alleen genieten van je enthousiasme en je vorderingen, maar het is ook leerzaam voor me.
  Net als jij vind ik het moeilijk om voorbeelden los te laten en zelf te gaan bedenken hoe ik iets ga doen. Op de een of andere manier blokkeert dan mijn fantasie en wil er niets goeds uit mij handen komen. Zélf proberen is natuurlijk reuze belangrijk en nodig, maar als het dan niet wordt zoals je wilt, dan kan het zo demotiveren...vooral als het steeds maar blijft 'mislukken'...
  Maar door na te doen leren we ook heel veel. Misschien moeten we juist in het begin toegeven aan het nadoen en daaruit dan hier en daar iets (onbewust) oppikken dat we later kunnen gebruiken in onze eigen creaties. Misschien willen we (ik in ieder geval 😊) té snel...
  Ach, we zijn zoet en we genieten, hihi.
  Je vogels vind ik weer knap gedaan. De pauwen hebben prachtige verentooien, leuk ook om te zien hoe kleuren de 'toon' van een afbeelding kunnen veranderen.
  Zo, dan ga ik nu een 'bakkie thee' zetten en eens op de link van de video klikken, lekker!
  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie leerzame video. Je kan alle kanten op met gouache, handig. Maar het handigste vind ik wel dat je de opgedroogde verf op je palet weer nat kunt maken om te gebruiken. Nu heb ik (als ik zelf kleuren meng) eigenlijk altijd té veel verf op mijn palet omdat ik bang ben dat ik anders niet genoeg heb van de gemengde kleur. Wie weet ga ik ook nog eens gouache gebruiken😉.

   Verwijderen
 8. Wat zijn dat leuke werkjes, de pauwen zijn echt heel erg mooi.
  Als ik naar dat tekenen en verven kijk, krijg ik ook de kriebels jammer dat het er niet van komt. Misschien in de herfst/winter, heb wel eens een cursus gevolgd van aquarelleren.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...