Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

dinsdag 4 oktober 2011

Receptenboek


Vorige week aten we heerlijke gebakken meergranenrijst, naar een recept van de laatste Allerhande.
Ik probeer met vlagen diverse recepten uit en als het dan goed uitvalt, knip of scheur ik ze uit.
Al die recepten plak ik in een zelfgemaakt boek.Je maakt zo'n boek van oude kranten en wat reepjes stof. Verder heb je lijm (pritt), gesso en (acryl)verf en een naaimachine nodig. Een kartelschaar is ook handig.

Bepaal de maat van je bladzijden en zoek een vorm in die maat. Bv een deksel van een spelletje of schoenendoos, of een bestaand boek. Je scheurt de pagina's van de krant netjes langs de vorm. Als je voor een A4 formaat kiest, kun je ook netjes langs de vouwranden scheuren. Plak steeds 5 blaadjes in laagjes op elkaar en laat de lijm goed drogen. Het is niet erg als je een wat rafelig resultaat krijgt, dat is juist een leuk effect. Ik maak meestal zo'n pagina of 10-12.


Dan ga je eerst alle bladen aan weerzijden met gesso behandelen. Dit bedekt de letters en afbeeldingen wat.
Behandel eerst de ene kant en na het drogen de tweede kant. Soms is het nodig om tweemaal gesso erop te smeren. Daarna ga je alle bladen verven in de kleur (en) die je maar wilt. 
Als alles goed droog is, zoek je een bijpassend stofje. Daar knip je repen met de kartelschaar van die iets langer zijn dan je bladzijden lang zijn, met een de breedte is 4 à 5 cm.


Sla de strook om de rand van de bladzijde heen en naai deze door en door met de naaimachine vast. Doe dit met elke strook&bladzijde. Leg nu alle bladen op elkaar en naai met garen of katoen heen en weer door de strook stof heen, waardoor alle bladen aan elkaar gaan zitten en ook nog eens kunnen scharnieren.

11 opmerkingen:

 1. Wat heb je dat leuk gemaakt Elizabeth!
  Vroegers bewaarde ik lekkere recepten door ze op te schrijven in een schriftje. Tegenwoordig knip of scheur ik ze uit en belanden ze in een bakje. Maar op jouw manier is het wel een stuk leuker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die periode dat dat schrappen begon heb ik een beetje gemist. toen was ik meer met muziek en andere dingen bezig. Nu ik dit zo zie denk ik
  Jeeeee. Dit is echt leuk want je maakt er een echt boekwerk van. En het ziet er zo leuk uit allemaal.
  Daar moet je ook wel een beetje feeling voor hebben. maar je ziet dat er ook heel veel aandacht aan is besteed. zo koop je ze niet in de winkel!
  Ik heb zelf ook veel recepten, ben een tijdje bezig geweest om ze allemaal in een programma te zetten. maar dat werkt gewoon niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk idee! Wij scheuren, proberen en schrijven dan over...

  Voor een vriendin heb ik wel eens een fotokookboek gemaakt, door alles in zo'n fotoboekprogramma te zetten en daarna af te laten drukken. Was leuk, maar kostte veel tijd (en geld)...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk idee om zo een kookboek te maken!
  Ik plakte het gewoon in een schriftje.
  Nu zie ik wat je bedoeld met taggen, maar ik plaats al zo vaak informatie over mezelf op mijn bloggie, dat ik het niet nodig vindt.Wel lief dat je aan mij dacht.Heb je mijn nieuwe blog ook al gezien?

  Groetjes Tiny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een werk, maar wat ziet het er mooi uit!
  Wat is gesso precies? Daar heb ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ziet er mooi uit!!! Ik leg altijd alle recepten op een stapel, om ze vervolgens na verloop van tijd weer weg te gooien. Dan is dit wel een leuk idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gesso is een soort dikke grondverf waarmee je diverse materialen kunt voorbehandelen. Ik heb het hier gebruikt om de krantenletters wat te verbergen voordat ik de acrylverf op ging brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super, Elizabeth,wat een vrolijk kookboek dat maakt het koken vast leuker!

  Liefs Judith

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. sorry, ik was even aan 't experimenteren..
  waar wat ik wilde zeggen, leuk idee en handig
  om je recepten te bewaren!

  groetjes Ida

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...