Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

vrijdag 14 oktober 2011

Meebreideken blok 28: Kabel met weefeffect

Het is weer tijd voor een nieuw blokje voor de deken. Elke week een blokje bevalt me goed. Voor mij is het een lekkere stok achter de deur om door te gaan. 


Ik ben bang dat als ik geen blog had en niet elke keer een blokje plaatste, de deken al een poosje onaangeroerd zou blijven liggen. Niet omdat ik het niet leuk vind, maar dan zou iets nieuws m'n aandacht weer opeisen. Nu moet ik door, ik vind dat ik een "verplichting" heb naar de mee- breisters of zouden er ook stiekem mannetjes meebreien? Arne en Carlos breien ook, dus wie weet...


De "wol" waar ik de deken mee brei is Saskia van de Wibra. Het is toch echt geen kwaliteit, maar als je goed oplet dan is er wel mee om te gaan. Gisteravond had ik een nieuw blokje opgezet, en echt... met 44 steken veel te breed, en alles zo grof en dik. Vanmorgen baalde ik er zo van, dat ik een andere bol heb gepakt en opnieuw ben begonnen. En nu is het wel mooi, en ook goed van maat met evenveel steken. Ik heb gewoon een dunnere draad te pakken en .. o ja..., van 2 steken gewoon recht samenbreien heb ik 2 steken achterin recht samenbreien gemaakt.. Dat geeft ook een heel verschil!
Maar dit heeft allemaal niets te maken met het blokje van deze week...., want dat is een klein kabeltje dat eenzijdig slingert. Een lekker gemakkelijk patroontje, dat je snel uit je hoofd kunt breien!


Blok 28 Kabel met Weef- effect

Dit kabelblokje komt uit de Breibijbel, maar het is een klein beetje aangepast om passend te krijgen binnen het aantal steken dat nodig is i.v.m. de maat van  het blok.

Het aantal steken moet deelbaar zijn door 6, plus 2 eindsteken en eventuele kantsteken.

Opzetten 48 steken (7x 6 patroonsteken = 42 + 2 eindsteken + 4 rbst. = 48 steken.
Brei eerst 3 naalden ribbelsteek en ga dan verder met het patroontje hieronder.

Stekeninformatie:
·        4 r. st. naar r. kr.= plaats 2 steken op een kabelnaald achter het werk, brei de volgende 2 steken recht, brei dan de 2 st v.d. kabelnaald recht.
·        rb.st = ribbelsteek


Toer 1: 2 rb.st, 44 r, 2 rb.st.
Toer 2: 2 rb.st, 44 av, 2 rb.st
Toer 3: 2 rb.st, (2 r – 4r. st naar r. kr) 7x doen, 2 r, 2 rb. st.
Toer 4: als toer 2
Toer 5: 2 rb.st, (2 av – 1 r) herhalen tot bijna einde v.d. toer, eindigen met 2 av, 2 rb.st
Toer 6: 2 rb.st, (2 r – 1 av) herhalen tot bijna einde v.d. toer, eindigen met 2 r, 2 rb.st.
Toer 7: als toer 1
Toer 8: als toer 2

Herhaal deze 8 toeren totdat je een lapje hebt van 19 cm. Sluit dan af met 3 of 4 toeren ribbelsteek en kant alle steken losjes af.

8 opmerkingen:

 1. Oh wat zal ie mooi zijn als het af is ♥ Nee echte kwaliteit heeft de Wibra *wol* niet, maar ja...daar is de prijs ook naar toch? IK brei en haak er toch wel heel graag mee hoor hihi. (tja...prijsbewust noemen ze dat geloof ik ;) )EN vind de kleuren ook vaak mooi genoeg...ach, zo eens in de zoveel tijd (als ik het geld over heb duh) koop ik ook wel echte wol in een echte wolwinkel hoor, maar verder...lekker Wibra-en haha.

  Fijne zonnige dag vandaag, groetjes van Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is een mooie blok Elizabeth.
  Mijn blokken van een deken liggen ook nog ergens.
  Geen zin meer in zo'n groot project breien.
  Fijne dag groetjes Hetty,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Elizabeth,
  Die stok is een nuttig instrument hoor. Dat zag ik maar aan de 'klosvakantieperiode'. Geen draadje aangeraakt al die tijd. Zó veel andere dingen :) En het is dat ik aan zoveel bezig ben, anders was ik al lang aan jouw prachtige deken mee aan het breien. Maar je kan niet alles, he... en de driehoekjes heb ik met de hand gedaan. Als ik 'puntjes' moet patchen, is dat het secuurst met de hand, want mijn machine heeft geen boventransport, en dan gaat het altijd ietsje aan het verschuiven. Dus: lekker op de bank :)
  Groetjes en een fijn (zonnig) weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. voor ik weer aan het werk ga nog even gauw een berichtje, leuk blokje weer Elizabeth en die stok...ik kan hem bijna voelen hihi.
  Nee hoor ik heb dat ook, bloggen is een goed middel om door te gaan.
  Ik zal eens kijken wat dat patroontje doet met de wol die ik nu gebruik.

  fijne avond ..
  ik moet nu echt weg ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat mooi!

  Bij mij wisselt de draad ook wel eens van dikte... Vind het vervelend, maar dat weegt niet op tegen de prijs...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit is ook weer een schitterend blok en wat je zegt, lekker goedkoop, die wol. ik heb er zelf nog geen last van gehad en hopelijk blijft dat zo.;-)
  Fijn weekend, liefs Liesbeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jammer van die wol. Maar wel weer een heel leuk patroontje.
  Knap dat je het volhoudt om elke week een nieuw patroontje te plaatsen. Ik krijg het niet voor elkaar, maar dat hoeft ook niet. Ik fladder gewoon van het ene werkje naar het andere: heerlijk :)

  fijn weekend en een lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuk patroontje. Op de foto lijkt het net alsof er horizontaal een draad mee gebreid is. Weer eentje op mijn wensenlijstje erbij.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...