Op een mooie middag in april kwam deze dikke tak onverwacht van onze kersenboom af.
Gelukkig liep er niemand onder...
Heel erg fraai zag deze boom er al niet meer uit, want hij had alleen nog maar bovenin wat groen.
Hij staat in de voortuin aan de zijkant en we hebben er zelf weinig zicht op.
DH besloot om maar meteen e.e.a. te snoeien nu de zaag er toch aan te pas moest komen.
En dit zal waarschijnlijk wel de oorzaak zijn geweest voor de afbrekende tak. Het is een raar gezwel en het hout rondom voelt ook vreemd aan. Iemand een idee wat dit is?
Of deze reus, die aan de andere kant van de voortuin staat... DH vroeg het aan onze buurman, die hovenier is. Ondanks dat deze treurwilg schitterend is om te zien, moet er wat aan gedaan worden.
En via de buurman kwamen we in contact met Sander, een boomsnoeier. Op een avond kwam hij kijken en bespreken wat onze wensen waren en wat nodig was.
Oh, en schrik niet... Deze enorme treurwilg moet geknot worden, en dat betekent dat alle takken eraf gaan aan het einde van het jaar, zodat alleen de stam overblijft.
En de andere treurwilg kan nog flink gesnoeid worden, die is minder groot.
Aan de zijkant naast de garage (waar we niet vaak komen) is ons oerwoud. Best leuk zo naast het slootje. Maar er is één boom die wel 4 stammen heeft en erg gaat overhellen naar de buren. En daarom wordt deze ook terug gesnoeid naar één stam, waardoor hij weer wat rechter gaat groeien.
Kortom, ook deze boom is te groot en te zwaar. Je moet er toch niet aan denken dat ie een keertje op het dak valt tijdens een storm...
Besloten is om nu de rechterstam te verwijderen en de top flink uit te dunnen.
Ook dat gaat me wel een beetje aan het hart, maar soms moet het hè...
Het is de bedoeling dat de boomsnoeier ergens in juni komt en dan zal ik weer wat foto's laten zien. Want het is wel een heel apart vak hoor, boomsnoeier...
Boen moeten toch regelmatig gesnoeid worden, ook bij ons gebeurt dat, wilgen worden geknot, maar niet ieder jaar hoor, ik houd van fijne schaduwplekjes. En je moet de stormen voor zijn, voor je het weet ligt er dan een boom om en dat wil je echt niet. Bijkomen voordeel van het snoeien is dat er weer hout is voor de openhaard of houtkachel. Wat het is bij de kersenboom weet ik ook niet, lijkt wel een soort van schimmel.
BeantwoordenVerwijderenBen de M in bomen vergeten, niet nagelezen, sorry :-) :-)
VerwijderenMisschien een schimmel.
BeantwoordenVerwijderenZo zeg, dat is een flink project, goed dat jullie dat aan een professional overlaten.
BeantwoordenVerwijderenHet zal eerst heel kaal zijn, maar uiteindelijk worden ze er mooier van. En ja, veiligheid voor alles.
Wat een mooie klus voor de bomensnoeier. Het zal wel even kaal zijn, maar goed dat jullie het laten doen.
BeantwoordenVerwijderenWat fijn om een hovenier als buurman te hebben! Zo kom je mooi in contact met de juiste persoon. Ik weet nog uit onze 'landgoedperiode' dat er af en toe een bomenchirurg langs kwam (hij ging dan altijd alle boerderijen en woningen in de polder langs). De eerste keer moest er ook enorm veel gebeuren; het werd zelfs licht in huis.☺️ Maar daarna viel het snoei- en zaagwerk vaak erg mee én zaten we bovendien rustiger in huis wanneer het erg hard waaide.
BeantwoordenVerwijderenAls alles straks bijgewerkt is, lijkt (is) het misschien wel flink kaal, maar dat went snel hoor!
Wist Sander niet wat er met de kersenboom aan de hand is?
VerwijderenMisschien wel...ik was er niet bij toen DH en hij een rondje tuin deden. Ik zal eens navraag doen!
VerwijderenJa dat zal best kaal zijn als de bomensnoeier zijn werk heeft gedaan, maar snoeien doet groeien en bloeien dus uiteindelijk wordt het alleen maar mooier. Én veiliger ook als het gaat stormen.
BeantwoordenVerwijderenDat was schrikken met die dikke tak!.Twee jaar geleden in septemberkwam de buurman aan de deur--we zagen je populier omvallen....oohh!!! Een boom die ruim boven het huis uit stak was precies langs het hek op de scheiding gevallen. Kastanjeboom helaas wel takken uit en de krentenboom mee gesleurd in de val. Toen ook de twee andere populieren om laten halen zodat de kans niet meer was dat ze op de schuur van de buren kon vallen.
BeantwoordenVerwijderenGeniet van de ruimte en het licht wat je hierdoor krijgt.
groetjes, Truus uit Drenthe
Ja een boom heeft ook aandacht nodig en soms doet het pijn als er heel erg ingegrepen moet worden maar als er volgend jaar nieuwe takken en scheuten aan komen ben je vast dubbel blij. Als er komende herfst een storm opsteek kun je in elk geval rustig slapen en hoef je niet bang te zijn voor afbrekende takken.
BeantwoordenVerwijderenDe eucalyptus vind ik wel een boom met prachtige grijze blaadjes aan de takken die het goed doen in een boeket bloemen.
Veel succes met het snoeien op jullie mooie stek.
Groeten
Marga
Het zal zeker een poos kaal zijn, maar als je ziet hoe snel ook de bomen groeien, zal het niet lang zo zijn. Veel succes met de kaalslag. Groet, Dientje
BeantwoordenVerwijderenDat is even slikken, maar over een paar jaar heb je er meer profijt van. Het komt zeker goed hoor. Liefs, Ineke
BeantwoordenVerwijderenWat spannend die bomensnoeier! Bij mij ook wel eens geweest. Hij klom in die boom nadat hij zich goed gezekerd had. Van die pinnen aan zijn schoenen voor houvast. De takken laat ie dan langzaam zakken aan een touw.
BeantwoordenVerwijderenWordt wel heel kaal bij jullie, maar dat ben je er weer een tijdje vanaf.
Dat gezwel aan de kersenboom.... tja misschien een paddenstoel of is het hard?
Een soort van kankergezwel kan het ook zijn, maar dat weet vast de bomenman wel.
Er komt toch wel heel veel bij kijken met zo'n grote tuin. En bomen hebben zeker onderhoud nodig.
BeantwoordenVerwijderenEn van snoeien knappen ze echt wel weer op. Je zult zien dat die treurwilg straks zo weer aangegroeid is.
Dat gaat allemaal een gigantische klus worden, maar gelukkig
BeantwoordenVerwijderenweten bomensnoeiers daar wel raad mee. Die mensen lijken
wel van elastiek zo soepel zij zich bewegen zelfs hoog in
de bomen. Dat gezwel aan de kersenboom lijkt veel op Wortelknobbelziekte.
Dit las ik erover op internet:
Ziektebeeld van de wortelknobbelziekte.
Onderaan de stam waar de wortelkraag begint bevinden zich de wortelknobbels die ook wel tumoren of gallen worden genoemd. Kijkt men verder dan de wortelkraag dan ontdekt men dat ook de wortels zijn aangetast met vele tumoren van verschillende grootte. Door deze tumoren ontwikkelt het wortelgestel heel slecht of helemaal niet. De lengte- en diktegroei blijven dan ook sterk achter, al vroeg in het seizoen begint het blad geel te kleuren en valt vroegtijdig af. Uit de praktijk van boomkwekers blijkt dat de onderstammen M9 en M26 extra gevoelig blijken te zijn voor de aantasting. De complete indruk is een zieke boom die duidelijk te lijden heeft van zijn slecht ontwikkelde wortelgestel, en daarmee samenhangend de slechte stofwisseling. De overlevingskansen zijn dan ook erg gering. Het blijft niet alleen bij de wortels, ook stam en gesteltakken kunnen aangetast worden vooral bij de wat oudere bomen is dit duidelijk zichtbaar. Dikke ronde uitstulpingen aan de stam of ronde ruwe plekken geven aan dat de boom besmet is.
Maar ongetwijfeld weet de boomsnoeier wat er met jullie Kersenboom aan de hand is.
Succes met alle werkzaamheden in de tuin.................
Spannend hoor al dat snoeiwerk door de bomensnoeier. Het zal best slikken zijn als hij aan de gang gaat, maar het zal nodig zijn.
BeantwoordenVerwijderenGoed om advies te vragen. Zelf zie je misschien niet of een boom ziek is, en zo kan er dus plots iets afbreken of met een storm sneller omvallen. Je moet er idd niet aan denken dat het op je huis of gezin terecht komt.
BeantwoordenVerwijderenFijn dat je buurman kan helpen, misschien ook tegen een zacht prijsje ;)
BeantwoordenVerwijderenBij ons is een tijd geleden alweer ook een bomensnoeier geweest voor onze Eik, het kost wel wat! maar nu kan hij er weer jaren tegen :) Groetjes Anita