Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

maandag 11 oktober 2021

Bambino

Ken je Bambino? Het schijnt de voorloper van Lego te zijn en wij hadden het vroeger thuis. Mijn broertje en ik hebben er veel mee gespeeld en later de bouwstenen verdeeld toen we uit huis gingen.


Toen onze jongens de leeftijd hadden om met Bambino te spelen, was er natuurlijk al Duplo en Lego.
Maar toch hebben ze ook nog wel met de Bambino stenen gespeeld. In de loop van de jaren kocht ik er wel eens een zakje bij via Marktplaats of de de Kringloopwinkel.



Nu Guus de leeftijd (3 en half) krijgt om er mee te spelen, heb ik het opnieuw tevoorschijn gehaald.
En je raadt het al; in onze kringloopwinkel vond ik een hele zak met stenen!
Bij thuiskomst heb ik alles in een sopje gedaan. Het zag er niet vies uit hoor, maar dat plastic heeft snel een muf luchtje.
Daarna heb ik alles te drogen gelegd in de badkamer (vloerverwarming).



In deze laatst gekochte zak zat ook een originele folder van Bambino, en dat vind ik toch zo gaaf. Ik had zo'n folder nog nooit gezien! Ik weet eigenlijk ook niet hoe wij vroeger aan die Bambinostenen kwamen... Ergens las ik dat je ze in kleine zakjes bij een aankoop kreeg, zoiets als plaatjes of poppetjes bij een bepaald bedrag in de supermarkt.


Natuurlijk speurde ik ook op internet naar informatie. Het blijkt dus dat er verschillende afmetingen waren in de basisstenen..., Mino, Medio, Macro ...


Ook blijken er steentjes te zijn die vèel op Bambino lijken, maar het toch niet zijn. Dit zijn Monti bouwstenen, en HIER kun je alles lezen over de verschillen.
In de laatst aangeschafte zak kwam ik inderdaad een paar Monti stenen tegen. Het was totaal nieuw voor me, ik had daar nog nooit van gehoord.



En ik vond nog een mooi artikel over de geschiedenis van Bambino en Monti.



Onlangs was Guus weer een dagje bij ons en gingen we samen een huis bouwen. Al snel wilde hij zijn eigen huis maken, maar moest ik hem wel af en toe helpen. 
We zijn niet zo ver gekomen, want plotseling kwam de buurvrouw even langs en op de koffie.
Maar de bouwsels blijven bewaard tot de volgende keer!

Hebben jullie vroeger ook met Bambino gespeeld of ken je de steentjes misschien?


24 opmerkingen:

  1. Ik heb het Bambino artikel gelezen. Wat een werk heeft de schrijver daaraan gehad. Heel leuk om even terug in de tijd te gaan. Ik heb er vroeger zeker mee gespeeld en waarschijnlijk kocht/ kreeg mijn moeder het bij De Gruyter. Mijn kinderen waren er niet in geïnteresseerd , en ik heb het weggegeven. Jij hebt gelukkig wel een kleinkind wat er graag mee speelt. En die vondst in de kringloop is bijzonder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ken het niet. Mijn dochter speelt nu met Duplo.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ken het niet. Maar ik vind jouw verhaal erbij erg leuk en dat je dat allemaal hebt ontdekt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij hadden dat vroeger thuis ook. Mijn broers zijn uit 1956 en 1958 en zullen daar wel mee gespeeld hebben. Ik geloof niet dat we echt grote hoeveelheden hadden. Als ik er erg in heb, zal ik het eens aan mijn moeder vragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk blogbericht, echt wat voor jou om iets van vroeger weer even levendig te maken.
    Ik heb het wel eens gezien, maar nooit mee gespeeld. Wij hadden Lego thuis. Leuk dat je er nu met Guus mee kunt bouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat grappig, heb het wel eens gezien/mee gespeeld, maar nooit meer aan gedacht. Geen idee meer waar of bij wie ook trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat leuk hè, Bambino. Ik had het vroeger ook .( Ben van ,54 ). Maar de hoeveelheid was van dien aard dat er niet zoveel van gebouwd kon worden. Laatst zag ik in de kringloopwinkel waar ik werk een enorme zak vol. Zeker wel de inhoud van een grote vuilniszak. ! De keer daarna toen ik weer kwam was hij ( uiteraard ) verkocht. !

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik (33) ken het van mijn opa en oma en de oma van mijn man heeft ook een ton in de kast staan. Die is als enige nog in leven nu, daar spelen/speelden de achterkleinkinderen er inmiddels mee. Nog een generatie verder..

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Js, ik herken het zeker, volgens mij hadden wij thuis ik zoiets.
    Maar niet heel veel en dat speelt niet leuk, dan bouw je iets en dan heb je geen steentjes genoeg.
    Goed idee dus om er steeds iets bij te kopen, Guus het talent en kan zo lekker veel en groots bouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ja, daar heb ik ook veel mee gespeeld (ben van '59) en ook bij mijn man thuis hadden ze het. Er zat zo'n typisch plastic geurtje aan. Onze kinderen speelden bij beide grootouders ook graag met de oude bambino (begin jaren '90)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Nou zit ik te twijfelen... We hadden ook Bambino, maar ik weet niet of dat voor mijn destijds kleine broertje was, of dat ik het kocht in de jaren 70 voor mijn kinderen.
    Ik dacht dat zij al duplo hadden. Zeker wel Lego.
    Zal toch wel van mijn broertje geweest zijn. Maar dat je de zakjes ergens bij kreeg weet ik niet.
    Je kreeg in de jaren 50 veel dingetjes. Het snoepje van de week bijvoorbeeld en kralen die in een fles Abro zaten (afwasmiddel) Die spaarde ik, had al een hele lange ketting.
    Sleutelhangers kreeg je ook ergens bij. Natuurlijk wel met reclame er op.
    We waren toen blij met niks :-)
    Leuk dat Guus er nu weer mee speelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ken Bambino van vroeger bij vriendjes. Maar het is niet de voorloper van Lego, Lego is volgens mij een stuk ouder dan Bambino, namelijk sinds 1932. Ik heb nog Lego van mijn vader en die is al in de 80. Bambino is van veel later. Het was waarschijnlijk een stuk goedkoper dan Lego. Ik kan me de bouwtekeningen van het huis nog herinneren, mooi tijdsbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik weet zeker dat ik hier vroeger mee gespeeld heb, leuk om het hier weer te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. dat ken ik nog,
    heb er vaak mee gespeeld! ☺

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ach ja, dat hadden we vroeger! Later werd er door mijn broertjes overigens gebouwd met Lego, waar al snel een enorm assortiment van te krijgen was.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ja hoor, ook ik ken de Bambino van vroeger. Ik weet dat ik ermee gespeeld ben, maar volgens mij gingen wij thuis al snel over op Lego toen dat kwam. Met z'n allen bouwden we daar de mooiste dingen van; van een simpel huisje tot typemachine en alles wat we maar bedachten. Bij iedere verjaardag (en Sinterklaas) kregen we allemaal een Legopakketje en zo werd de verzameling steeds groter en groter. Mijn jongste broer speelde er het meeste mee en die heeft nu de Lego in huis. Ik weet eigenlijk niet of zijn kinderen er nu nog mee spelen (maar er komt vast wel weer een volgende generatie).
    Toen ik las dat je de Bambino uit de Kringloopwinkel een sopje had gegeven moest ik aan vroeger denken: mijn moeder waste de Lego af en toe in een sloop. Dat ging altijd prima, maar één keer was het water te warm en waren alle steentjes krom getrokken. Zo zonde! Al bouwden we met de kromme dakpansteentjes al snel 'ruïnes'. ;o)
    Leuk dat Guus nu met de Bambino speelt! Had de buurvrouw geen zin om mee te spelen?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ja, dat herken ik ook. Ik heb er zeker tot een jaar of 12 mee gespeeld. Helaas is het niet bewaard gebleven. De duplo en lego van onze kinderen heb ik wel bewaard. Leuk blog over de bambino.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wij hadden ook Bambino en later Lego. Hoe we er aan kwamen??? Leuk om stukje nostalgie te lezen en nog leuker is het dat er nog mee gespeeld wordt. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat grappig Elizabeth dat we beide een post over speelgoed hebben. Als ik zo
    alle reactie's lees ben ik zo ongeveer de enige die er mooit mee heeft gespeeld.
    Eerlijk gezegd heb ik er ook nog nooit van gehoord, wel Lego natuurlijk.
    Mijn broer was van '45 den ik ben van '47, dus wij waren waarschijnlijk al te
    oud voor de Bambino bouwstenen. Vind het wel heel leuk dat Guus daar nu mee
    gaat spelen, en gezellig samen iets opbouwen. Wat goed dat je in de kringloop
    nog de nodige stenen bent tegengekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik ken ze wel maar wij hadden ze niet ik zie ze hier nog wel eens liggen in de kringloop

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wat heb je veel bouwstenen weten te bemachtigen.
    Leuk dat Guus ermee aan de slag gaat.
    Ik weet dat ik vroeger op de kleuterschool aan het eind van het seizoen dit soort stenen schoonmaakte, maar of dat dan ook dit merk was? Geen idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Wat een leuke blog! Ik ken het niet, ik ben kennelijk te jong ;-)
    Wij hadden Philiform en later Lego.
    Lego, daar heeft onze zoon heel veel meegespeeld, hij heeft een enorme verzameling en het mag niet weg. Al staat het al jaren op zolder. Ik vind het zelf ook heel leuk. Ik heb dit jaar het Legoboeket gekocht, zo mooi, staat nu steeds op tafel.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...