Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

dinsdag 24 juni 2014

Dear Jean borduren

In mijn berichtje van vorige week dat over borduren ging, liet ik een proefstukje zien met geborduurde vakjes. Jullie hadden geen moeite om te zien waar ze vandaan kwamen!Het leuke was wel, dat ik zomaar vanaf het patroon van de grote Dear Jane zelf aan het tekenen geweest was om een kleiner blok te creëren ... Maar hoe kleiner je blok hoe lastiger het wordt om ronde vormen weer te geven...

Maar eerst wat over 'Dear Jane', want niet iedereen weet wat hier mee bedoeld wordt.
In 1860 maakte Jane Stickle uit Vermont (USA) een prachtige quilt van 225 verschillende blokken. Deze quilt is bewaard gebleven en heel populair geworden. Nog steeds willen veel quiltsters deze quilt maken.Later is er een geborduurde versie van gemaakt, en het patroon kun je gratis downloaden via au fil de Martine.
Tja, ik vind het een prachtige quilt, maar zie me die nog niet maken met lapjes. En ook niet borduren ...
Ga er maar aan staan; 225 blokken en dan nog de punten van de rand. Maar er zijn dames die het doen!
Kijk maar eens bij Amarins, en er zijn er nog wel meer...
Van haar kreeg ik de tip dat er ook een kleine versie van de Dear Jane is om te borduren. 
Op internet zag ik daar wel afbeeldingen van, maar ik dacht eerst dat de blokken even groot waren als bij de grote versie. En dat is dus niet zo; er zijn veel minder blokken (36) en ze zijn maar 18 bij 18 kruisjes.
En de blokken van de grote versie zijn 41 bij 41 ....


O, ik was er helemaal verliefd op... En ik had gelezen dat Marga er ook aan wilde beginnen. Na heel wat overleg en wikken en wegen, heb ik de knoop door gehakt. 

De stof is gekocht en de kleuren zijn bepaald. En hier is het begin:Intussen heb ik de vakken overgenomen van het patroon in een schriftje. Ik vind dat veel fijner borduren en ik zet er meteen de kleurnummers bij voor zover ik die weet.
Ik vind het erg leuk om te doen, het is heel ontspannend. En omdat je steeds een blokje kunt afronden geeft het ook een gevoel van 'klaar'...

16 opmerkingen:

 1. Der Beginn deiner Jane sieht wunderschön aus.
  Ich sticke sie ebenfalls.

  Liebe Grüße
  Manuela

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had er nog nooit van gehoord. Een goed idee om de kleine te gaan maken.
  Voor zo'n grote lap hebben we nu geen tijd en zin meer. Vroeger hadden de dames immers niets anders te doen dan theevisites te houden en te borduren.
  Toen gingen ze niet uit werken en was er nog geen internet waar zoveel ideeën te vinden zijn.
  Je ben al een lekker eindje op weg, mooie kleuren gebruik je, helemaal jouw kleurtjes niet eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een fijne uitleg over Dear Jane, ik heb het meteen opgeslagen in mijn Favorieten voor 'later'. Op dit moment ben ik er nog niet direct verliefd op (gelukkig maar, want ik heb nog genoeg onder handen ;-) maar ik vind het wel mooi.
  Wat heb je een mooie kleuren uitgekozen voor jou versie van de Dear Jane!
  En dat uittekenen in een schriftje, dat lijkt me ook heel leuk, al vind ik het zelf lekkerder om het in Excel te doen (dan kan ik het wat makkelijker aanpassen).
  Dat gevoel van 'klaar' na een vierkantje herken ik wel een beetje, dat heb ik ook bij het letterbakborduren, wat een lekker gevoel hé ;-)
  Veel plezier bij het borduren!
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook ik had er nog nooit van gehoord, de Dear Jane !
  Wat een immens werk is me dat, de eerste geborduurde versie... Ik ben er wél direct verliefd op, maar daar begin ik toch zeker niet aan hoor... (Hier ligt in de kast nog zo'n soort van "jarenwerk" op afwerking te wachten... Kan de moed er niet meer voor opbrengen...)
  Ik ben heel benieuwd hoe jouw versie van de gereduceerde versie er zal uitzien !
  Xxx, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had de naam Dear Jane wel hier en daar voorbij zien komen maar wist niet precies wat het was. Bedankt voor de info. De grote vind ik eerlijk gezegd wel erg groot, mooi maar pffff... wat een klus dus ik begrijp je keuze voor de kleine variant helemaal.
  Mooie kleurtjes ook.
  Groetjes Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel veel plezier met het borduren en was even weg dus.... hierbij wat een prachtige bloemen van je vorige blog!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat wordt heel mooi, maar belangrijker is dat je er heerlijk mee kunt ontspannen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat leuk om de historie van de Dear Jane te lezen. Ik zie het voor me hoe de dames vroeger gezellig bij het haardvuur zaten te borduren in de salon, zoals Corrie ook al aangaf. Ook de kleinere vind ik mooi, maar veel te veel werk voor mij. Ik geniet gewoon lekker met jou en Amarins mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kleine dear jane is inderdaad beter te overzien. Leuk hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou, zo heb ik weer wat geleed.... Ik had nl. echt geen idee waar het op doelde.... Ben echt een leek dus!! Maar wat fijn dat jij het zo luk vindt om dit te gaan borduren!! En het is nl wel goed dat je van die 'afgebakende' hoekjes hebt... Kun je mooi zeggen: ik doe er 2 of 1 of 3....
  Maarre.... het lijken me nu niet echt kleuren die jij snel zou kiezen, of heb ik dat mis???? Niet dat ik ze niet mooi vind, maar deze kleuren herken ik niet echt Elisabeth in.....

  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De kleine Dear Jane is prachtig en ik ben benieuwd naar al je kleuren, al moet ik zeggen dat ik ze mooi vind maar best bijzonder voor jou, liefs Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ja, ik denk dat je gelijk hebt. Het is waar dat je telkens klaar bent en dat dat aantrekkelijk is.
  je hebt mooie kleuren uit gezocht.
  groetjes miek

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Magnifiques broderies !!!!!!!
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Al zoekend op internet kwam ik op je site en zag je dear jane. Weet je dat er ook op Facebook een groep is van geborduurde dear jane, daar staat ook een verkleinde versie op. https://www.facebook.com/groups/269912853176584/ , https://www.facebook.com/rine.oddensvdmeer/media_set?set=a.888841144568190.1073741826.100003269381453&type=1&l=c8ff66698c

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, deze versie kende ik nog niet! Wat leuk zeg..., dankjewel voor de tip!

   Verwijderen
 15. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...