Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

zaterdag 18 februari 2012

Tutorial digitaal patronen maken (deel 2)

Vandaag deel 2 als vervolg op deel 1 (in Excel een patroon maken en inkleuren).

Het onderwerp van dit deel is:
Hoe maak ik een afbeelding van mijn Excel bestand ?
Ik noemde vorige keer al het verschil tussen gebruikers met Windows 7 en gebruikers met XP (of Windows Vista). De laatst categorie gebruikers hebben iets meer handelingen te doen, helaas...

Om snel een afbeelding te kunnen maken, gebruik ik Knipprogramma. Dat is helaas alleen beschikbaar voor Windows 7.1. Zorg dat je teltekening klaar is in Excel en zorg er ook voor dat deze helemaal op je scherm past. Je kunt daarvoor wat in- of uitzoomen via het schuifje rechtsbeneden.

2. Ga dan via START naar Knipprogramma en klik dit aan. Er wordt nu aan je gevraagd of je de aanwijzer rond het gebied wil slepen waar je een afbeelding van wilt maken.


Ga goed linksboven aan staan en zorg dat je teltekening met rondom bv. 2 vakjes extra binnen de aanwijzer valt. Houd de linkermuisknip ingedrukt totdat je alles hebt bereikt. Zodra je die loslaat kun je via bestand - opslaan als - je tekening een naam geven en wegzetten bij je afbeeldingen.
------------------------------

De andere manier op een afbeelding te maken van je teltekening gaat via Publisher en vervolgens een printscreen maken en via Paint als afbeelding opslaan.

1. Stel: je teltekening in Excel is klaar en je werkblad staat open. Op je toetsenbord zoek je naar de knop "prt sc".


Als je een laptop gebruikt moet je ook de toets "fn" tegelijkertijd met de toets "prt sc" ingedrukt houden. Het lijkt nu als alsof er niets gebeurt. Maar dat is niet waar, je ziet het alleen nog niet.

2. Ga via START naar Publisher en kies "lege papierformaten".


Ik kies dan altijd A3 liggend. Je krijgt nu een wit vlak. Via je rechtermuisknop kies je voor plakken, en.... daar is je teltekening à la Excel. Klik even op de teltekening.

3. Nu gaan we bijsnijden, en daarvoor moet je klikken op het symbooltje met de hoekjes (rechts naast de zonnetjes). Je ziet nu om het hele Excelblad van die hoekjes komen. Ga precies op een hoekje staan, houdt de linkermuisknop ingedrukt en maak je afbeelding precies pas, zowel qua breedte als hoogte.
Zodra je tevreden bent, klik je nogmaals op het symbooltje van bijsnijden om deze functie weer uit te zetten.

4. Ga weer op de teltekening staan, kopieer via de rechtermuisknop en ga via START naar Paint.

5. Linksboven zie je een symbooltje voor opslaan, klik dat aan en kies voor "opslaan als". Er komt nu een menuutje waarbij je twee dingen moet doen:
 - bestandsnaam opgeven
 - opslaan als..., klik daar op het kleine driehoekje en kies daar JPEG. Klik tenslotte onderaan op "OPSLAAN" en je afbeelding is klaar!

Veel succes, ik hoop dat je er uit komt. En stel gerust verhelderingsvragen!

8 opmerkingen:

 1. Leuke tutorial! Normaal lees ik alleen de blog, maar deze keer heb ik een paar tips die het misschien makkelijker maken (ook nog voor het eerste deel).

  1. Voor het maken van de excelsheet: Als je de eerste kolom in excel op de juiste maat hebt, kun je op de letter klikken om de hele kolom te selecteren. Deze kun je dan kopiëren. Daarna kun je de volgende kolommen selecteren (zoveel als je wilt) en de eerste kolom hierop plakken. Hoef je ze niet één voor één op maat te maken.

  2. Voor het maken van het plaatje: Je hoeft niet per se Publisher te gebruiken. De printscreen kun je direct in Paint plakken. Wanneer je de printscreen net in Paint geplakt hebt, is de printscreen nog geselecteerd en kan je hem verschuiven. Je kan het patroon dan naar de linkerbovenhoek verschuiven. Om daarna "bij te snijden" kun je de rechterbenedenhoek via het blauwe puntje verschuiven (misschien moet je eerst nog even buiten de printscreen klikken om het puntje te zien). Daarna kun je hem gewoon opslaan als JPEG zoals hierboven staat.

  Ik hoop dat het een beetje begrijpelijk is. Misschien heeft iemand er nog wat aan ^^.
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor al het werk wat je erin hebt gestopt om het uit te zoeken en ook nog in een mooie handleiding te gieten!
  Super. Ik ga er, zodra ik tijd kan vinden, eens even mee aan het uitproberen.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ben ik heel blij mee! Ik heb het nog niet in de praktijk geoefend (beetje laat en niet meer helemaal wakker....) maar morgen ga ik er eens fijn mee stoeien. Hartelijk dank alvast want het lijkt me zo een stuk makkelijker dan via de scanner zoals ik het aldoor deed!

  Groetjes Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel!!! Ik kende de knipprogramma's uit w7 nog niet. Weer wat bijgeleerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het superknap van je! Maar ik laat het graag aan jou over ;-) Ze zijn zo mooi!! Je kunt straks je eigen boekje maken :)
  liefs, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank je wel voor de duidelijke uitleg
  Ik ben er vanavond eens goed voor gaan zitten en heb nu de basispatronen voor een kerstbal en een paasei klaar
  Heel handig
  Ik deed het eerder in een schrift met ruitjespapier maar dit is veel leuker en handiger
  Morgen ga ik verder kijken op je blog en ik ga je volgen want ik denk dat ik van jou nog wel wat kan leren
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor de uitleg, de blokjes in Exel maken ging goed en nu de rest nog, daar moet ik echt voor gaan zitten. De Paaseitjes zien er geweldig uit met het leuke piep kuiken.groetjes Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je wel voor dit 2e deel van Exel, reuze handig Elisabeth
  Even een kleine toevoeging het knipprogramma zit ook in Windows Vista.

  Ik gebruik het zelf heel vaak voor van alles en nog wat.

  Liefs Jann

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...