Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

zaterdag 11 februari 2012

Tutorial digitaal patronen maken (deel 1)

Zoals beloofd zou ik jullie laten zien hoe je nu een inbrei patroon of borduur patroon keurig netjes digitaal kunt maken en inkleuren en vervolgens als afbeelding op je blog kunt plaatsen.Wie een pc of laptop heeft die draait op Windows 7 heeft het gemakkelijker dan iemand die nog op XP draait. De laatste groep mensen moet een aantal handelingen extra doen... Maar dat komt pas in deel 2 van deze tutorialserie.

Ik begin bij het begin; je gaat in Excel een patroon tekenen en vervolgens inkleuren.

1. Open Excel en je ziet een werkblad met vakjes. Boven elke kolom staat een letter en naast elke rij een getal. Het is belangrijk te weten dat kolommen verticaal zijn en rijen horizontaal.
Maak alle vakjes vierkant, door met je cursor precies tussen de letters A en B te gaan staan, je cursor wordt dan een kruis en sleep (linkermuisknop vasthouden) de tussenlijn naar links totdat je kolom vierkante vakjes heeft. Deze vakjes noem je cellen! De breedte wordt netjes aangegeven.
Doe dit voor zoveel kolommen als je nodig hebt.
Het is handig om dit basisblad op te slaan, dan kun je later steeds weer een nieuw ontwerp maken vanuit dit basisblad. Sla op en geef dit blad een naam.


2. Voor een breibal heb je een model, een buitenrand nodig. Die kun je tekenen via "randen" op het tabblad Start. Je ziet op de foto hieronder boven het woordje Lettertype een vierkantje staan met een dikke onderrand. Als je op het kleine driehoekje ernaast klikt, zie je alle mogelijkheden. Ik heb voor deze breibal onderrand, bovenrand, linkerrand en rechterrand gebruikt. Als je een foutje maakt, kun je "geen rand" gebruiken, daarna kun je het herstellen.
Zodra je in een cel gaat staan, en via "randen" een mogelijkheid aanklikt, zie je dat de cel een randje krijgt.
Op deze manier teken je de hele omtrek van je ontwerp. Zelf heb ik onderstaand model opgeslagen als "leeg model breibal", dan hoef ik nl. niet telkens de omtreklijnen voor elk nieuw ontwerp te tekenen!3.Dan kun je gaan inkleuren; dat is echt het leukste deel, vind ik... Naast het vakje "randen" zie je een gietertje staan. Als je op het kleine driehoekje ernaast klikt, zie je de mogelijkheden... Een heleboel themakleuren en standaardkleuren, maar ook een knopje "geen kleuren" (kun je als gum gebruiken als je een cel per ongeluk een kleurtje hebt gegeven), maar ook een palet met meer kleuren... Als je daar op klikt, kies je vervolgens weer een zeshoekje van de kleur die je zoekt. Klik op die kleur en je ziet rechtsbeneden hoe deze eruit ziet... Als je tevreden bent, klik je op OK en dan zit deze kleur in je gietertje...

Ga op een cel staan die je wilt kleuren en kies bij het driehoekje van de gieter de juiste kleur, klik hem aan en je cel heeft deze kleur... Ik vind het altijd handig om kleur voor kleur te doen, dan hoef je alleen maar op het gietertje te klikken, onder het gietertje zie je nl. welke kleur er in de gieter zit. Foutjes herstel je via "geen kleur" of meteen met een andere kleur in de betreffende cel.


Als je klaar bent, sla je dit ingekleurde patroon op en geeft je het een naam. 

Binnenkort deel 2 van deze tutorial: hoe maak ik een afbeelding van mijn excelbestand?

11 opmerkingen:

 1. Wow, dat kan zelfs een digibeet als ik volgen :-) Geweldig Elizabeth !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeg dat wel .... WOW. Naast waanzinnig mooie ballen (hihihihi) ook nog een super tutorial neerzetten! Helemaal toppie moppie!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig Elizabeth Ik ga het ook een keer uitproberen en met de goede uitleg hoop ik dat het mij ook gaat lukken.Bedankt hiervoor,een fijn weekend groetjes ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben ik helemaal blij mee, ga een keer een borduurtje volgens jouw aanwijzingen in Exel zetten, bedankt meis.

  Liefs Jann

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waaaaw, heel tof dat je dat wil tonen!!! THX

  BeantwoordenVerwijderen
 6. jee wat goed van je ga het meteen van de week uitproberen bedankt hoor,marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 7. He, slimme tante! Dat is nog eens handig bedacht!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je wel voor deze uitleg! Ik had me niet eerder gerealiseerd hoe handig excel kan zijn voor het ontwerpen van patronen. Moet me er toch eens wat meer in verdiepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat ben jij toch een creatief mens! Dit is weer een super idee!
  Bdankt dat je al je creativiteit met ons deelt!
  Groetjes, Jonneke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik kom net terug van een weekendje weg en ga morgen op mijn gemak jouw patroon, ontwerp, uitleg uitproberen. Gelukkig staan er ook foto's bij dan moet het toch lukken zou ik zo zeggen. Heel erg bedankt en ik vind de paasballen nog mooier dan de kerstballen. Maar dat zal wel komen omdat daar een Voorjaars gevoel bij geeft. groetjes Roos.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dag Elizabeth, dat had ik nou net nodig, dank je wel! Misschien mag ik je nog een tip geven? Breisteken zijn niet precies vierkant, je kunt trouwens ook speciaal ruitjespapier downloaden om breiwerk op te ontwerpen (bij PrintablePaper.net), maar ik heb ergens op internet gelezen dat je in Excel het best een benadering krijgt door de kolombreedte in te stellen op 3 en de rijhoogte op 16. Misschien niet altijd direct nodig, maar wellicht toch wel goed om te weten!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...