Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

vrijdag 21 mei 2021

Rolodex J-kaartjes

Het blijft een leuke afwisseling; in de oneven weken bedenken met welk materiaal en welke techniek ik de bewuste letter van het alfabet ga uitwerken en in de even weken de kleine kaartjes maken en daarbij een aantal ideeën van de andere deelnemers verwerken!



Ik heb nog nooit zelf jam gemaakt, en toen ik het weer bij Sandra zag, nam ik me voor om het deze zomer toch eens ècht te gaan doen.
Jute blijf ik een gaaf materiaal vinden. Ik heb er ook al eens borduurwerkjes van gemaakt en strikken bij de kerst toeven.


Jasmijn hadden wij in de voortuin, maar hij is verdwenen. En Judaspenning zou ik ook graag willen.
Binnenkort eens kijken wat er mogelijk is...


Angéla had zo'n mooi jeansborduurwerk gemaakt, het herinnerde me weer aan de jeansoverhemden waar je hip borduurwerk op de rug zag...  
De uitwerking en het verhaal van Conny hield me nog lang bezig; hoe zij jarenlang moest jongleren met tijd en energie. Wat is het herkenbaar; wat moeten we vaak veel ballen in de lucht houden... En dat ten koste van...


En tenslotte 'journaling'... Marjan heeft dit gekozen voor haar ABC boek.

Journaling is een breed begrip. Misschien schreef je vroeger je belevenissen wel op in een schriftje of dagboek. Nou, dat noemen we nu een journal of een diary.

Maar je kunt i.p.v. veel tekst ook iets creatiefs maken m.b.v. allerlei materialen, een onderwerp uitwerken; en dan heet het een Art journal.

Er zijn ook mensen die heel graag met lijstjes en overzichten werken waarop ze b.v. doelen bijhouden of inkleuren hoe vaak iets is gelukt. Dat heet Bullet journal.

Een Junk journal is een boekje dat je zelf maakt van allerlei restjes karton en papier en waarin je allerlei 'troepjes' in kwijt kunt. De bladzijden hoeven niet even groot te zijn, er kunnen doorkijkjes in zitten, zakjes en labeltjes uitsteken ...

Bij een Scrapbook plak je op een creatieve manier foto's in waarbij je gebruik kunt maken van designpapier, tickets, bonnetjes, stempels, sierrandjes etc.

En daarmee is nog niet alles gezegd... er bestaan nog wel meer verwante vormen van journaling.
Zo zijn er ook mensen die een Gluebook maken en anderen noemen het weer een Smashbook.
Eigenlijk zie je dat er veel dingen door elkaar lopen en dat je er gewoon je eigen invulling aan kunt geven. En dat vind ik juist mooi!


Zelf houd ik een Bullet Journal bij, maar niet met lijstjes, althans zelden. 
Ik maak vaak van tevoren al een lay-out en dan schrijf ik (bijna) dagelijks iets op. En als het zo uitkomt, plak ik ook wel eens foto ofzo in.
Een enkele keer teken ik iets of komt er een krantenknipsel bij.

En zo ziet het er dan uit als de pagina's vol zijn.
Ik gebruik stempels voor de dagen, dat gaat lekker vlot. Omdat ik het heel laagdrempelig houd, kan ik het ook volhouden. Een paar dagen overslaan is ook geen probleem en soms zijn het alleen maar een paar steekwoorden die ik noteer.


Niet iedereen maakt in de even week een extra blogpost voor Crea 2021, maar hieronder het lijstje van de deelnemende dames:


15 opmerkingen:

  1. Leuk om al die verschillende vormen te zien. Heb overal even geklikt, dankjewel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De laatste maanden beplak ik ook regelmatig de bladzijden van een schriftje en ik ontdek hier nu dat ik dan een Gluebook heb. Ik plak niet alleen plaatjes en papiertjes, maar ik droog ook zelf bloemen en planten en die plak ik er ook in.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het zo leuk wat je allemaal maakt. Zou het zelf ook graag doen, maar het werken met stofjes is voor mij toch leuker. Jammer, want een beetje knippen en plakken lijkt me heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi, helder overzicht van de diverse journals. Van sommigen had ik nog nooit gehoord, van de meesten wist ik niet wat ze inhielden. Ach, als men er maar lol in heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oooh, écht mogelijkheden te over wanneer je een journal wil beginnen.
    De creativiteit spat er overal vanaf.
    Je kaartjes zijn ook weer mooi gemaakt, telkens weer leuk om te bekijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. O, je rolodexkaartjes zijn weer prachtig geworden! Zoveel creativiteit!
    Ik ben steeds weer nieuwgierig wat je er van maakt.
    En door jouw uitleg over de verschillende namen journals snap ik dat nu beter.
    Gr. Angela

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk alle soorten uitleg over de journals bij elkaar. Ik weet nog dat ik dat in het begin zó onduidelijk vond.
    Een 'echt' dagboek bijhouden; ik heb het een aantal keren geprobeerd, maar na een enthousiast begin verwaterde dat steeds weer. Nu maak ik af en toe iets in mijn art-journal tussen allerlei losse 'werken'. Zo hebben veel bladzijden geen betekenis en dan staat er ineens iets tussen wat ik heb meegemaakt (zoals bijvoorbeeld de avondklok en de eerste vaccinatie) Ik hoop dat ik in de toekomst af en toe verrast wordt door de dagboekmomenten ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je rolexkaartjes zijn mooi geworden. Er zijn veel verschillende methoden. Ik ken de bulletjournal, maar de andere niet zo. Weer wat geleerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een leuke uitleg over al die speciale journals. Door me te doen aan deze crea 21 en alle deelnemers te volgen gaat er een wereld voor me open. Mooi om te lezen dat mijn uitwerking van jongleren je zo aansprak. Ik vind die van jou, dame met vele armen, ook heel beeldend.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hè jam nog niet eerder gemaakt ,ik had anders verwacht. Niks lekkerder dan je eigen jammetjes. De aardbeien komen er zo aan mooie jam tijd. Succes

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mooie uitleg inderdaad, dat er zoveel soorten bestaan, ik wist het niet. Zelf houd ik al jarenlang een dagboek bij, alleen tekst. Dit ziet er natuurlijk wel veel leuker uit!
    En mooie kaartjes weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat worden er toch veel begrippen gebruikt voor iets wat bijna hetzelfde is. Toen bedacht ik me dat dit wel op meer terreinen is: festonsteek, dekensteek, knoopsgatensteek bijvoorbeeld. Volgens mij heb ik het al eens eerder gezegd, ik vind vaak de extra informatie over iets net zo geweldig. De kaartjes zien er weer top uit. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Je hebt weer leuke kaartjes gemaakt. En wat zijn er veel soorten journaling!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een hoop leuke dingen heb je bedacht bij de letter J.
    En wat bestaan er veel journaals!
    Dacht alleen het journaal op t.v., de rest noem ik zelf eigenlijk dagboekjes.
    Vroeger toen ik puber was had ik natuurlijk een dagboek, want ja, ik was verliefd en dat moest ik opschrijven.
    Heel soms schrijf ik nog wel iets in een dagboekje, maar meestal in mijn tuin-dagboek.
    Dat is leuk om bij te houden en terug te lezen wat er allemaal gebeurde in de afgelopen jaren.
    Ook het weer hou ik er in bij.
    Maar zo leuk als jij met al die plaatjes heb ik nog nooit gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. De Rolodex J-kaartjes zijn weer heel geslaagd geworden, de zesarmige
    dame is ook treffend uitgedrukt.
    Wat een verschillen toch allemaal bij de journaals, denk dat ik me
    het beste thuis zal voelen bij de Junk Journal.
    Knap van je dat je bijna dagelijks een Bullit Journal bijhoud,
    doe je dat al heel lang?

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...