We gaan het applicatieblokje van de kop en schotel nu quilten.
Daarvoor neem je eerst de 'rook' kringels van het patroon over op de ondergrondstof (bv met een lichtbakje of tegen het glas van een raam).
Leg dan het lapje fiberfill achter de ondergrondstof en daaronder het extra lapje. Je krijgt dan een soort sandwich.
Als je straks wilt afwerken met biasband is een stukje fiberfill van 20 bij 20 genoeg. Als je een wat bredere bies als afwerking wilt, dan kun je het fiberfill iets ruimer knippen, 22 bij 22. Je rand krijgt dan ook wat volume...
Maak de lagen aan elkaar met een paar rijglijnen. Sommige quiltsters gebruiken daarvoor speciale speldjes, maar ik doe het altijd met rijgdraden. Werk vanuit het midden en zorg dat de lagen mooi vlak op elkaar liggen.
De quiltsteekjes die we straks gaan maken zorgen ervoor dat de lagen permanent aan elkaar verbonden blijven, en het laat de vormen extra goed uitkomen. Verder kan het quilten ook nog een decoratieve functie hebben.
Kies bijpassend of juist contrasterend (quilt) garen of borduurzijde (2 draadjes) en begin aan de achterkant met twee piepkleine steekjes op elkaar ter hoogte van een rookkringel.
Bij het quilten maak je een soort kleine rijgsteek. Het beste is om deze zo vertikaal mogelijk in de stof te maken; dus van boven recht naar beneden en andersom. Het vraagt heel veel oefening om dit netjes en vlug te kunnen en het is helemaal niet erg als je een klein rijgsteekje maakt.
Als het goed is, krijgt je lapje wat reliëf als je de rook hebt gemaakt.
Hierna kun je ervoor kiezen om contourlijnen te quilten, waarbij je precies in de naad steekjes maakt.
Maar je kunt dit ook een paar millimeter verder doen, dan krijg je een randje. Net wat je zelf leuk vindt.
Als je de smaak te pakken hebt van het quilten, zou je nog extra lijnen over het kopje kunnen aanbrengen.
Je verdeelt het dan in ruiten. Zelf vond ik het leuk om er in het midden een hartje op te quilten.
Eerst even tekenen en daarna met quiltsteekjes de lagen aan elkaar. Ook nu krijg je weer extra reliëf.
Als je helemaal tevreden bent, spoel daarna je lapje uit, zodat de lijnen van de stift verdwijnen.
Potloodlijnen verdwijnen minder gemakkelijk; vaak is er een handwasje nodig, maar soms lukt het ook met een zachte gum of een stukje kneedgum of witbrood...
Nu moet je een keuze gaan maken of je biasband of reepjes stof gaat gebruiken voor de afwerking.
Als je kiest voor een pannenlap kun je heel goed biasband gebruiken. Wil je er een klein quiltje van maken, dan zijn reepjes stof mooier.
Bepaal de precieze maat van je werkje en zet spelden in de hoekjes, waarbij je ongeveer 7 mm stof aan de randen voor de naad moet reserveren.
Biasband
Leg het biasband open en met de goede kant op de goede kant van je werk. Zet speldjes in de vouwnaad (1).
Laat de hoekjes (2) rond lopen. Naai in de vouw; dit kan met de hand of machinaal. Als je met de hand naait, kun je het beste twee rijgsteekjes maken en dan weer een stiksteekje.
Als je helemaal rond bent, leg je de uiteinden over elkaar en sla je het laatste stukje met een klein naadje terug zodat het netjes wordt afgewerkt.
Vouw het biasband om naar de achterkant en zet speldjes. Daarna kun je het tegen het stiksel aanzomen.
Reepjes stof
We maken een hele eenvoudige omlijsting, zonder verstekhoekjes; dat wil ik jullie niet meteen aandoen!
Knip 2 reepjes stof van 6 cm breedte en 20 cm lengte.
Knip 2 reepjes stof van 6 cm breedte en 27 cm lengte.
Bepaal of je de korte strookjes aan de boven- en onderkant wil hebben, of juist aan de zijkanten.
De werkwijze is verder hetzelfde.
Speld de korte reepjes aan twee tegenovergestelde zijden van je lapje en naai ze vast (met de hand = twee rijgsteekjes + een stiksteekje, of met de naaimachine).
Als deze strookjes vast zitten, strijk je met je vingers de naadjes naar de rand toe. Daarna speld je de lange strookjes aan de andere zijden vast, waarbij je meteen ook de korte reepjes vast speldt.
Naai nu ook de lange stroken vast. Je quiltwerkje is nu helemaal omlijst.
Vouw nu de strookjes naar achter en bepaal wat je een mooie breedte van de rand vindt. Je kunt een beetje spelen met de hoeveelheid stof die je voor de inslag neemt.
Vouw het hoekje ook meteen naar binnen en zet rondom speldjes. Eventueel de omslag rijgen. Hierna kun je de rand lichtjes strijken en tenslotte zoom je de omgevouwen rand aan de achterkant vast.
Verwijder alle rijgdraden ... en je quiltje is klaar !!!
Echt weer heel schattig elizabeth
BeantwoordenVerwijderenWat een fijne duidelijke uitleg weer! Lekker dat je er zoveel foto's bij hebt geplaatst, want dat maakt voor mij als leek alles een stuk duidelijker. Wat ziet jouw 'affe' quiltje er mooi uit. Leuk dat hartje in het kopje, maar dat ga ik niet namaken hoor, ik wil niet naäpen hé. Nee hoor, gekkigheid, maar ik denk dat ik voor ruiten kies omdat ik mijn buitenrand en achterkant met ruitenstof wil afwerken. Ja praatjes en ideeën heb ik al genoeg, maar ik moet het nog wel 'even' uitvoeren. Morgen gaat het geloof ik regenen, joepie! (en nu maar hopen dat er dan ook geen bezoek komt, erg hé! ;-)
BeantwoordenVerwijderenGroetjes weer en fijne zaterdagavond
Nog even een vraagje: bij het doorstikken van de contouren, doe je dan alleen de buitenkant of ook de aanzet van het oortje en de onderkant van het kopje?
VerwijderenLeuk al die uitleg. Ik leer er veel van. En weer een mooi blokje.
BeantwoordenVerwijderenmooi !!!! maar dat doorpitten he daar heb ik niks mee :(
BeantwoordenVerwijderenDat was weer een heel leerzaam blogbericht! Dankjewel, hij wordt weer vastgelegd op mijn Pinterestbord :-)
BeantwoordenVerwijderenHoi Elizabeth !
BeantwoordenVerwijderenIk moet je feliciteren, je tutorial is écht goed geschreven !
Duidelijk, overzichtelijk, zelfs iemand die nog nooit een quilt heeft gemaakt (zoals ikke dus...), heeft onmiddellijk door hoe de vork in de steel zit. Of de naald in de quilt ;-)
Echt waar, proficiat, dit kan zo in een boek "quilten voor beginners" ! (en dat boek moet ik nu al niet meer kopen, want ik volg je blog ;-)))
Xxx, Ingrid
Alweer bedankt. Dit komt echt op mijn to-dolijstje.
BeantwoordenVerwijderenGroeten van Juffrouw Mier
Wat leuk zeg. Ik krijg nu toch best wel zin om ook zo'n quiltje te maken.
BeantwoordenVerwijderenNou, zelfs ik snap het. Het is echt een geduldwerkje volgens mij. Wat een uren werk zullen in een grote deken zitten. Ik bewonder de quilt mensen.
BeantwoordenVerwijderenElizabeth, doe jij de bies altijd uit enkele stof of alleen voor deze tut. Duidelijke beschrijving. En ja, dat doorpitten. Voordat je daar een vaste regelmatige hand van hebt. Maar het is leuk, verslavend. Daar mag je de beginners wel voor waarschuwen, haha.
BeantwoordenVerwijderenGroet,
Dientje (dientjes.blogspot.nl)
Leuk die uitleg. Ik heb toch wat dingetjes geleerd die ik anders doe. Zoals de ronde hoekje met biasband. Nooit aan gedacht om dat zo te doen. Leuk.
BeantwoordenVerwijderenEn ik gebruik wel altijd een potlood om lijntjes te trekken. Heel zacht potlood en hele dunn lijntjes. Dan vallen ze bijna weg. En als het niet helemaal er uit gaat, dan gaat het gewoon de wasmachine in. Kunnen ze best tegen.
Ooo we gaan nog verder, leuk! Ik zat gister even in mijn lappenmand te strunen en ik wil in mijn vakantie toch wel eens gaan proberen. Superleuk zulke pannenlappen, dank voor de uitleg, fijne zondag, groetjes Linda.
BeantwoordenVerwijderenLeuk tutorial Elisabeth, maar ja daar ben je goed in :0)). Ook leuk voor een onderzetter.
BeantwoordenVerwijderenLiefs Ria ;0))
Super, zo'n tutorial. Het is heel duidelijk met je uitgebreide beschrijving en de foto's. Dank je wel! Ik zit in gedachten al na te gaan of ik nog wat leuke stofjes heb liggen om het ook eens te proberen... ;)
BeantwoordenVerwijderenlieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn
Heel erg bedankt! Ik ben de trotse bezitster van een zelfgemaakte pannenlap!! Trots als een Pauw, nooit gedacht dat het zou.lukken....
BeantwoordenVerwijderen