Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

zaterdag 30 augustus 2014

X- aantal jaren-plan

Grote plannen .... , kleine stukjes ...
Tja, dat schiet niet op zal je zeggen!
Klopt, het zal niet vlug gaan (gelukkig niet) en heel veel tijd kosten ...
En daarom ook veel plezier geven!

Ik heb het over de Dear Jane quilt, gemaakt door Jane A. Stickle and finished in 1863.Ik heb het boek gekocht met alle 225 patronen: 169 middenblokken en 52 driehoeken voor de rand en 4 hoekpunten. 
En ik heb niet alleen het boek aangeschaft, ik ga de quilt ook maken!

Natuurlijk ben ik niet over één nacht ijs gegaan. De quilt intrigeert me al een tijd en telkens als ik ergens weer een blokje zag opduiken, voelde ik met sterker aangetrokken tot deze prachtige geometrische figuren.

Onlangs was er wat overleg met Coriene van Huizekrulquilts, en zij gaf me het laatste zetje en een heleboel goede tips!
Een paar berichtjes terug liet ik al een proefblokje zien, toen ik vertelde dat ik lekker met m'n hoofd in de lapjes zat....Zo ziet het boek er dus van binnen uit. De patronen zijn op ware grootte, elk blokje wordt 11,43 cm in het vierkant. Raar getal natuurlijk, maar de hele quilt gaat uit van inches ...
Elk blok heeft een naam en een code.
De quilt heeft 13 rijen en 13 kolommen. De rijen (van boven naar onder) worden benoemd met de letters A t/m M en de kolommen (van links naar rechts) met de getallen 1 t/m 13. 

Ik maak de quilt van stofjes met een wat oude uitstraling en warme kleuren. Hieronder zie je m'n tafel vol met lapjes. Een aantal heb ik pas aangeschaft, maar er liggen ook rolletjes die ik al een poosje had.
Even dichterbij:

Voor de liefhebbers; ik heb een charm pack van Moda besteld (Winterlude). Ik vind de Moda stofjes erg mooi en ben er echt een liefhebber van!
Vier blokjes zijn er al gemaakt. Dit waren proefblokjes, maar ze mogen allemaal meedoen voor de quilt!
Afgelopen dinsdag ben ik met een vriendin naar De Schapekop in Nieuwpoort geweest. 
Ook daar heb ik stofjes gekocht, al met het oog op de quilt ...
Het leuke van deze quilt vind ik dat elk blokje anders is. 
Ik kies een patroon van een blokje (ik zit nu in de A rij, maar ik zal ook best eens heel willekeurig kiezen), dan neem ik het patroon over of ik kopieer het. Als er veel kleine stukjes in het blokje zitten, kies ik stofjes met een heel klein motiefje. Zijn de vormpjes wat groter, dan doet het er niet zo toe.
Ik teken de vormpjes met een scherp potlood op de achterkant van de stof. Dat moet echt heel precies op de mm. nauwkeurig. Op de hoekjes zet ik een punt.
Daarna naai ik deel voor deel met de hand aan elkaar.
Op de blog van That Quilt vind je veel aanwijzingen hoe je dit per blok kunt doen. Rechts kun je aanklikken van welk blok je info wilt hebben. 

De quilt geeft me al een beetje herfstgevoel, dat komt zeker ook door de gekozen stoffen. Er zitten zelfs kerststofjes in het Moda pakketje, ik weet nog niet of ik die ook ga gebruiken ...

28 opmerkingen:

 1. Oef, wat dapper om aan zo'n groot project te beginnen, Elizabeth. Ik kijk al jaren naar die quilt, maar eraan beginnen, ik heb er de moed (nog) niet voor. Ik ben heel benieuwd hoe de Dear Jane reis je zal vergaan. Gelukkig kan ik het op je blog volgen. Ik hou het in de gaten en wie weet.....
  Groetjes en nog een fijn weekend (en succes met het weer aan het werk gaan volgende week).
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is een groot project ... Maar het liet me maar niet los en ik dacht 'als het uiteindelijk tegen valt, dan maak ik er een kleinere versie van'. Maar dat kan ik me nu nog absoluut niet indenken.
   Maandag idd weer aan het werk, ook weer fijn hoor!

   Verwijderen
 2. piep, zaaalog, ik,ben er ook aan bezig,..maar af en toe...ben begonnen in september 2013, maar doe ook tussendoor andere projecten.
  geniet ervan knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O, dit klinkt erg leuk! Mooie kleuren lapjes gekozen, en al 4 af. Je gaat snel. Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow, wat een uitdaging. Veel plezier ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Laat me dit nu eigenlijk helemaal niet vreemd voorkomen?
  Toen ik -je hebt er trouwens van de week niets van laten zien- zag dat je met de verkleinde Dear Jane aan het borduren was wist ik bijna zeker dat je heftig verliefd was.......
  Achter deze computer zit nl net zo'n dame: HEVIG VERLIEFD!!!!!
  Ik ga jouw quilt -zeker weten- met heel veel interesse volgen!! Maar het zal misschien ook best wel eens een tijdje 'met vakantie' gaan..... En daarna is het weer heerlijk om er aan verder te werken!!

  Fijne zondag nog!!

  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh jeetje, ik weet niet waar je de moed haalt om aan zó een immens werk te beginnen... Maar als je daar dan ooit de laatste hand aan legt, stel je voor wat een goed gevoel dat moet geven...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een project zeg maar wel een heel mooi project. Veel succes en plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk. Het kriebelt bij mij ook, maar eerst mijn Quilt afmaken. Ik heb alle ingrediënten in huis. Het boek, de stof. In ieder geval bedankt voor de tip. Ik blijf je volgen.
  lieve groet,
  Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je hebt er zin in, we mogen vast meegenieten van de vorderingen :-)
  Ik wens je nu al heel veel plezier met de quilt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het blijft een mooie quilt en wens je veel plezier met maken. Ben er zelf al zo'n 16 jaar mee bezig met ve le tussenpozen. Ik moet nog twee randen en dan is ze klaar, maar ja de tijd hè.
  Maar ik ga zeker jou vorderingen volge, je hebt prachtige stoffen.

  Lieve groeten van Ria ;0))

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het boek zat bij mijn erfenis. Ook voordat ik begon met quilten inspireerde Jane mij. Het zal er dus nog wel van komen. Veel plezier en lange adem met dit project. Ben benieuwd naar jouw kleurcombinaties. De stofjes zien er al heerlijk uit. Dientje (dientjes.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een moed zeg. Maar iets wat je niet meer loslaat, dat moet gewoon gaan gebeuren.
  Het is natuurlijk super leuk dat elk vierkantje anders is. Dat is echt wat voor jou. Dit doe je ook regelmatig met breien en haken. Je hebt mooie warme kleuren die het goed zullen doen bij elkaar. Toen ik ze zag, moest ik ook wel aan kerst denken.
  Ik ga je veel succes wensen met het maken ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat leuk dat je 'haar' gaat maken!! Ik zie bij een aantal andere blogsters ook al van die mooie blokjes voorbij komen. Heel veel plezier hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. leuk hoor, dat je ook gevallen bent voor Jane!! Er zijn heel veel Jane-maaksters op het moment, zoals ik ook en ik kan je zeggen dat het zo leuk is om steeds dat andere blokje nog even te maken en weer een stofje uit te zoeken enz enz
  Heel veel plezier met het maken van je Jane, groetjes, Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een grote beslissing! Maar wel heel erg leuk, het blok is ook heel gevarieerd dus dan hou je het lang vol. Leuke en mooie stofjes heb je gekozen. Ik ga het met plezier volgen allemaal!
  Groeten,
  Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het is een prachtige quilt, erg veel leuk werk zit er in, mooie lapjes zie ik liggen. Dar moet je wel met heel veel plezier aan werken,. De blokjes die af zijn zien er geweldig uit. Ik ga van je vorderingen genieten, Veel plezier met het maken, maar dat zal wel lukken :-)
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een mooie stofjes heb je uitgekozen. Ik heb al heel wat Dear Janes voorbij zien komen op internet de laatste tijd en het leuke ervan is dat ze er allemaal anders uitzien door verschillend stofgebruik.
  Ik speel ook met de gedachte om ermee te beginnen, maar wacht nog even op het boek wat ik van mijn nicht Ria mag lenen als ze ermee klaar is. Het zal bij mij wel een aangepaste versie worden want ik weet niet waar ik zo'n enorme lap moet laten als hij klaar is.
  Maar ik wacht met spanning op jouw blogjes over blokjes die komen gaan ;-)
  Groetjes, Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wauw geweldig je gaat hem maken!! Ik vond de borduur versie al zo mooi dus ik ben heel benieuwd naar de quilt, veel succes en plezier ermee!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Zo jij durft , maar het is een geweldige quilt om te maken lijkt mij met al de verschillende blokjes die erin zitten ! Heel veel succes !

  Fijne zondag , groetjes Jeanet

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een plan zeg! Dit is echt wel een hele grote superuitdaging die je aangaat, maar de tijd die je erover doet maakt niet uit, het is iets wat je al lang wou en nu komt het er eindelijk van, da's toch plezant! Hier ga je met heel veel plezier aan werken. Dus na de geborduurde Dear Jane komt de quilt eraan. De eerste 4 blokjes al klaar, je hebt er zin in! En de stofjes zien er prachtig uit, sommige komen me bekend voor. Hier ga ik zeker naar komen kijken op je blog, een prachtige quilt!!
  Liefs, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. GEWELDIG...
  Geweldige quilt, Geweldig veel werk, Geweldig mooi, Geweldige lapjes, Geweldig boek, Geweldig plan, Geweldig moedig!!
  Nu weet ik het dus zeker, érgens heb jij ontdekt dat je bij de 24 uur in een etmaal er nog een paar uur bij kunt proppen, flauw dat je dat niet met ons deelt ;-)
  Weet DH al van je nieuwe quilt en heeft die lief aangeboden dat hij voortaan alle huishoudelijke werkzaamheden zal vervullen zodat jij wat meer tijd 'vrij' hebt voor een nieuw project er bij?
  Ik vind het een prachtige quilt en nu ik je een beetje heb leren kennen, begrijp ik dat deze quilt helemaal iets voor jouw is. Hij deed me denken aan Little Jane, de kleuren komen zelfs aardig overeen. Heel veel plezier met het maken van Dear Jane, ik volg het graag!
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Dit is een enorme uitdaging en ik kan me voorstellen dat je er helemaal vol van zit. Het is ook een heerlijk afwisselend werk met al die verschillende blokken en lapjes. Het mooie is dat wij ervan mee mogen genieten als jij ermee bezig bent, leuk!

  Fijne zondag nog en een lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Super dat je testblokjes nu ook echt mee gaan doen in de quilt, heel benieuwd naar de volgende. Die gaan er met deze vaart echt wel komen...

  BeantwoordenVerwijderen
 24. het wordt een mooie quilt, alleen al door de kleuren. en ja gebruik de kerststofjes ook.
  ik vind het echt een quilt die met de kerst de show mag stelen.
  groetjes miek

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een mooie kleuren en wat een bijzonder project. Ik kan zelf helemaal niet quilten, of misschien kan ik het wel, maar ik heb het nog nooit gedaan dat is iets anders natuurlijk. Ik ga er ook niet aan beginnen, want ik lees uit de reacties hier dat je zomaar verliefd kunt worden. Ik moet eerst mijn scriptie voor mijn studie maar eens afronden en dan mag ik weer leuke dingen breien of borduren. Ondertussen geniet ik fijn mee van jouw mooie werken op je blog! Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 26. wat bijzonder ik ga je vorderingen zeker volgen , gaat vast heel mooi worden

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...