Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

woensdag 25 mei 2011

Ontwikkeling van een granny square...


Een tijdje terug heb ik uit het boek 200 crochet blocks van Jan Eaton een vierkantje gehaakt dat "Framed Flower Square" heet. Toen ik 'em gehaakt had, vond ik hem een beetje tegenvallen... Ik ben wat aan het experimenteren gegaan en kwam toen tot dit:


Maar ik was nog niet helemaal tevreden en heb toen de laatste twee toeren verwisseld èn de bloem een kwartslag gedraaid waardoor het vierkantje minder statisch leek....Ik heb deze square een nieuwe naam gegeven. Hij heet "Clematis Square", intussen heb ik er al een paar gemaakt.


Misschien wil je dit vierkant ook wel eens maken? Onderaan de beschrijving van het patroontje vindt je nog een paar foto's ter verheldering bij sommige toeren...

Clematis Square
Kleur A
      Haak een ketting van 7 l en sluit met hv tot een ring
1)    Haak 4x 1 stk – 1 3 l, sluit toer met hv.
2)    Maak een v. op het 1e stk en *haak in de 3-l ruimte: 1 stk – 5 d.stk – 1 stk, 1 v op het volgende stk uit toer 1, herhaal vanaf * en sluit met hv.
3)    *Haak een v. op de v. vorige toer, haak nu als volgt stk op de stk en d.stk v.d. vorige toer (waarbij je eventueel alleen in de achterste lusjes kunt insteken voor een extra effect): 1 stk – 2 stk (in 1e d.stk) – 2 stk (in 2e d.stk) – 3 stk (in 3e d.stk) – 2 stk (in 4e d.stk) – 2 stk (in 5e d.stk) – 1 stk, herhaal vanaf * en sluit met hv de toer.
Kleur B
4)    Hecht aan op v. en *haak een ketting van lossen door met de haaknaald in de buitenste lusjes v.d. stk te steken, doe dit tot aan de v. tussen de bloemblaadjes en steek daar dieper met de haaknaald in, tot toer 2, haal de draad naar boven en maak de v. losjes af, zodat er een mooi streepje te zien is, herhaal vanaf * en sluit met hv.
Kleur C
5)    Je gaat nu boogjes haken achter de bloemblaadjes.
Hecht aan de achterkant v.d. bloemblaadjes aan en *maak een v. rond de hals v.h. 4e stk uit toer 3, haak 5 l, maak een v rondom de hals v.h. 10e stk uit toer 3, haak 5 l, herhaal vanaf * bij ieder bloemblaadje. Sluit toer met hv.
6)    Ga met hv naar het begin v.d. 5-l ruimte en *haak in de boog 7 stk, 1 l, in volgende 5-l ruimte haak je 4 stk – 3 l – 4 stk (=de hoek), 1 l, herhaal vanaf * en sluit met hv.
Kleur A
7)    Hecht aan in de 3-l ruimte v.d. hoek en haak daar: *2 stk – 2 l – 2 stk (=hoek), maak dan 4 h.stk op de volgende 4 steken, volgende 1-l ruimte overslaan, 7 v op de volgende steken, volgende 1-l ruimte overslaan, 4 h.stk op de volgende 4 steken, herhaal vanaf * en sluit met hv.
Kleur B
8)    Hecht aan in de 2-l ruimte v.d. hoek en haak daar: * 2 stk – 2 l – 2 stk, 1 l, (sla volgende steek over en haak 1 stk in volgende steek, 1 l) 9x, herhaal vanaf * en sluit met hv.
9)    Op alle stk en in alle 1-l ruimten van de vorige toer haak je nu stk. In de 2-l ruimte van de hoek: 2 stk – 2 l – 2 stk. Sluit de toer.


Toer 3: alleen in de achterste lusjes...


 Toer 4...

in toer 4 tussen de blaadjes diep insteken tot in toer 2...

6 opmerkingen:

 1. Mooi! En wat leuk dat je dat zelf bedacht hebt. Handig met die foto's er bij.
  Als ik al die granny squares zie, dan zou ik ze allemaal willen maken...

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wat is deze mooi, ik ga deze beslist uitproberen, Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat crea!
  hij is veel mooier dan het origineel, knap hoor!

  groetjes Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi gedaan, maar euh, klopt de beschrijving van de 1e toer wel? Er staat 4x 1stk en 1l, moeten het er niet meer lossen zijn tussen de 4 stokjes???

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, ik denk dat je gelijk hebt. Het moet zijn: 4x 1 stokje+ 3 lossen....
  Dank je voor de tip, ik zal het meteen even aanpassen!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...