Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

woensdag 11 mei 2011

Moderne square: "On the Huh Square"


Ik volg al een tijdje het project van Dana Beach ; zij maakt elke dag een granny squares en zet deze op haar site. Ook van Joke kreeg ik een link door van A square a day in may , het gaat voorlopig om dezelfde vierkantjes. Maar het is heel leuk om te zien hoe verschillend ze uitpakken door divers kleur- en materiaalgebruik. Vandaag heb ik - tussen de bedrijven door - deze square ook gemaakt. Omdat onze zoon Robert al een paar keer had geopperd dat ik eens iets in rood-wit moest maken, heb ik daar maar eens gehoor aan gegeven. Het is een heel groot vierkant geworden; gehaakt met nr. 3 en katoen meet hij 20 x 20 cm... Ik ga er een kussentje van maken en de achterkant wordt waarschijnlijk van de rode ribstof waar hij nu op ligt te pronken...


Het originele ontwerp is van Jacqui Goulmoum. Toen ik bij toer 10 was gekomen, ben ik toch afgeweken van haar beschrijving. Bovendien zit er op het einde ook een stukje herhaling in mijn vierkantje.
Voor wie deze square ook eens wil maken, volgt nu de beschrijving/vertaling.

On the Huh Square
Kleur A
1)   Haak een ketting van 7 l en sluit de toer met een hv.
2)   Maak 16 v. in de ring en sluit met hv.
3)   *Haak op de volgende 4 steken achtereenvolgens: 1 stk - 1 h.stk - 1 v- 1 h.stk. Herhaal vanaf * en sluit de toer met hv.
Kleur B
4)   Begin *in 1e h.stk vorige toer en haak 1v, in volgende steken: 1 h.stk – 1 stk – 1 d.stk – 4 l, herhaal vanaf * en sluit de toer met hv.
Kleur A
5)   Begin* in 4-l ruimte; 2 v- 2 h.stk. Op de volgende steken; 2 stk- 2 d.stk. Dan 4 l. haken, herhaal vanaf * en sluit met hv.
Kleur B
6)   Begin * in 4-l ruimte; 3 v- 1 h.stk. Op de volgende steken; 2 h.stk – 3 stk – 3 d.stk. Dan 4 l. haken, herhaal vanaf * en sluit met hv.
Kleur A
7)   Begin * in 4-l ruimte en maak daar 4 v. Op de volgende steken; 4 h.stk – 4 stk – 4 d.stk. Dan 4 l haken, herhaal vanaf * en sluit met hv.
Kleur B
8)   Begin * in 4-l ruimte en maak daar 4 v. Op de volgende steken; 1 v – 5 h.stk – 5 stk – 5 d.stk. Dan 4 l haken, herhaal vanaf * en sluit met hv.
Kleur A
9)   Maak stokjes in alle steken, in de 4-l ruimte op de hoek als volgt haken: 1 stk – 3 l – 4 stk. Sluit de toer met hv.
Kleur B
10)               Hecht aan *in de 3-l ruimte in de hoek en haak daar: 2 stk – 2 l – 2 stk, (haak 1 l, sla een stk uit vorige toer over en haak 1 stk in het volgende stk) 12 x , herhaal vanaf * en sluit met hv.
11)               Ga met hv. naar/*in de 2-l ruimte v.d. hoek en haak daar 5 stk. Maak vervolgens in elke 1-l ruimte nu 2 stk (13x), herhaal vanaf * en sluit de toer met hv.
Kleur A
12)               Hecht aan *na het 2e stk van de 5 hoekstokjes in de vorige toer en haak 1 stk , in het 3e stk van 5 stk v.d. vorige toer; 1 stk – 1l – 1 stk in dezelfde steek, 1 l, 1 stk tussen het 3e en 4e stk, 1 l, 1 stk in de ruimte na het 5e stk, (1 l, 1 stk tussen de groepjes van 2 stk) 14x , herhaal vanaf * en sluit met hv.
13)               Haak op alle steken en in alle 1-l ruimten nu stk. In de hoekruimte: 1 stk – 2 l – 1 stk. Sluit de toer met hv.
Kleur B
14)               Als toer 13.

Toen ik dit vierkantje aan het haken was, moest ik steeds terugdenken aan zo'n vier jaar geleden toen de kamer van onze zoon Arthur een nieuwe outlook kreeg. Hij koos toen voor hardgroen, grijs en zwart. Behalve een knalgroen sprei, zitzak en boogkussens, maakte ik ook nog twee vierkante kussens in zwart-groen. Daarbij hanteerde ik de crazy patchwork methode, waarbij je willekeurig lapjes op een ondergrond aan elkaar zet. Helaas heb ik geen foto's van deze kussens en liggen ze ook niet meer op zijn kamer... Maar het idee is een beetje van dit

Het is een hele leuke en simpele methode om vrij te werken met lapjes. En hierbij komen allerlei restjes en zelfs snippers goed van pas. Ik werk vreselijk graag met restjes..., op één of andere manier prikkelen ze mijn creativiteit doordat er sprake is van een beperking. De beperking werkt bij mij beeldend. Dat heb ik ook met andere materialen, bv papier. Deze collage is daar ook een voorbeeld van.


Nou, dat was het weer voor vandaag... Ik zag dat het aantal volgers intussen "schrikbarend" groeit. Heel erg leuk dat jullie mijn blog waarderen en ik wil ook iedereen bedanken voor de fijne berichtjes die jullie telkens plaatsen. Ook dat werkt weer heel inspirerend!

Groetjes, Elizabeth

8 opmerkingen:

 1. Ook al in de ban van a square a daY IN mAY! Hihi
  HARTSTIKKE GOED DE NEDERLANDSE VERTALING VAN DIT LEUKE VIERKANT! Had al een vraag van iemand , die er niet uitkwam, zal haar doorverwijzen naar jouw blog....Ze zijn echt heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dit is echt een leuk blok, wat een grappig effect dat gedraaide...
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een bijzonder effect geeft dat, die schuine randen en wat heerlijk dat je de vertaling er weer van geeft. Ik kan het wel een beetje volgen in het Engels, maar dit is toch wel fijner :)
  Leuk werk is dat: crazy patchwork. Je kunt daar echt je creativiteit in kwijt!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. bedankt voor je vertaling, zo zal ik er vast wel uitkomen. Ik werd doorverwezen naar jouw blog!
  Groetjes Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goh, die is echt apart, zeg. Erg mooi hoor.
  En dat patchwork vind ik ook heel leuk.
  Groetjes Liesbeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Elizabeth, Wat is die Huh square leuk.

  Wat leuk dat je ook aan de gang gaat met het zomerhoed patroontje. Je zal zien het is heel leuk om te haken en lekker snel gehaakt. Wat wil je er van maken?
  Knap van je dat je zo op het oog iets kan namaken. Wie weet word ik ook ooit nog wel zo ervaren dat ik dat kan. Hoop doet leven he

  Groetjes, Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat hip! Ik kom helaas helemaal niet toe aan haken op het moment, maar als ik weer een poging ga doen kom ik zeker bij jouw mooie squares gluren. Kussenhoesjes staan nog steeds op mijn verlanglijst!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi! Ik heb al een aantal granny squares van je overgenomen. Ik ben een dekentje aan 't maken voor in een kinderwagen. Wil squares maken van allerlei groottes en het dan in elkaar passen.... het resultaat laat ik je tzt zien!!
  Grts Rianne Jansen

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...