Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

zaterdag 5 maart 2011

Kussen van eenvoudige granny squares..


Kussen met eenvoudig gehaakte granny squares

Basis Granny:
Haak 4 l en sluit met hv tot een ring.
1.     Haak 4 groepjes v. 3 stk. met 2 l. tussen de groepjes, sluiten met hv.
2.    In elke l. ruimte haak je: * 3 stk -2 l – 3 stk (= hoek), dan 1 l en herhalen vanaf *, sluiten met hv. (8 groepjes van 3 stk)
3.    Idem, tussen de hoek (zie toer 2) haak je ook 3 stk. in de 1 l. ruimte, toer sluiten met hv. (12 groepjes van 3 stk)
4.    Idem, maar aan elke zijde nog een extra groepje stk (16 groepjes van 3 stk)
5.    Idem (20 groepjes van 3 stk)
6.    Rand van v. haken, in de 1 l. ruimte ook 1 v. maken, op de hoek in de 2 l. ruimte: 1v- 1 l. -1v.

Je kunt de opbouw van kleuren afwisselen, zodat je met 3 kleuren 6 verschillende combinaties krijgt. Dan haak je nog van iedere kleur een effen granny, waar je later een bloem op zet van dezelfde kleur.

Gehaakte bloem:
Haak 4 l en sluit met hv tot een ring.
1.     Haak 8 v in de ring en sluit met hv.
2.    Op iedere v. uit toer 1 haak je een stk, met telkens 1 l. ertussen (=8v. en 8x 1 l. ruimte ertussen)
3.    In iedere 1 l. ruimte van toer 2: 1 v. en 3 stk, toer sluiten met hv.
4.    Ga met de lus naar achter en haak daar *1 hv en maak deze vast aan het 1e stk (achterkant) van een bloemblaadje van toer 3, dan 4 l, herhalen vanaf * (je krijgt nu 8 x 4 l. boogjes die vastzitten met telkens een hv), sluiten met hv.
5.    In iedere 4 l. boog van toer 4 haak je: 1 v. en 5 stk. Sluit de toer en haal de draad door de laatste lus.

Afwerking:
Werk alle draadjes netjes weg aan de achterkant.
Maak de grannies aan elkaar door ze met de goede kant op elkaar te leggen. Naai ze aan elkaar met haakkatoen door bij beide grannies alleen de buitenste rand van de v. op te nemen, je krijgt dan aan de voorkant een mooi randje. Maak 3 banen van 3 grannies en naai dan de 3 banen aan elkaar.
Rondom kun je nog een rand haken als volgt: 1 v in een v. van de laatste toer, *3 l. , sla 3 v. uit de laatste toer over, 1 v. in de volgende v. , herhaal vanaf * totdat je rond bent.
In elke l. boog haak je *4 stk, in elke v. van de vorige toer haak je een v, herhaal vanaf * en sluit met hv.
Naai een kussenhoesje van 30 x 30 cm of pas het formaat aan. Naai het haakwerk met een paar kleine steekjes op de hoeken en bij de naden van de grannies vast aan het hoesje. Vul het kussentje en zoom de opening overhands dicht, of zet er desgewenst een ritsje in.

7 opmerkingen:

  1. Wat mooi Elizabeth!
    Ik ben met veel plezier bezig met de meebreideken (bijna 2 blokken af), maar dit is ook wel heel verleidelijk om aan mee te doen.
    groet,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi kussen! Wat fijn die nederlandse beschrijvingen! dank je wel! Heb een link gemaakt op mijn blog bij mijn pagina's favourite haakpatronen, als je het niet erg vind? ik verzamel ze ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een leuk idee om allerlei Granny patronen te verzamelen. Ik ga het zeker volgen. Ken je deze site:

    http://yarncrazy.blogspot.com/

    Hier staan er een hele serie op.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nee, die site kende ik nog niet. Er staan leuke dingen op..., ik heb de haaknaald alweer gepakt! Maar ik moet nog even uitzoeken of de engelse patronen wel vertaald op mijn blog mogen staan... Wordt misschien vervolgd...!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Toen ik dit kussen zag, was ik er gelijk helemaal weg van! Ik vind het echt een prachtig kussen. Ik heb daarom een link naar dit patroon op mijn website www.freubelweb.nl gezet. Hoop dat je dat leuk vindt!

    Groetjes, Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Geen enkel bezwaar..., het is juist leuk om naar elkaars werk te kunnen verwijzen! Jij maakt ook hele leuke dingen, heb ik gezien...ik ga je volgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Elizabeth ik ben op je blog gekomen, ik was aan het googlen op granny squares. Maar wat een super leuke dingen heb je al gemaakt. Ik vind dit kussen zo prachtig, wil ook gaan proberen. Ben een beginnende haker, en moet het allemaal uitproberen nog. Je beschrijving heb je er duidelijk neer gezet. Ik heb wel 1 vraagje, met welke maat haaknaald heb je dit kussen gehaakt, of maakt dat niet uit? Je maakt zoveel moois, ik ga je volgen.
    Groetjes Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...