Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

dinsdag 29 maart 2011

Informatie over het meebreideken


Ik heb gemerkt dat er vragen leven over het fenomeen meebreideken. Het is ook allemaal een beetje abrupt begonnen, maar de ontwikkeling is via het topic op hobbydoosforum te lezen. Daar schreef ik toen o.a. het volgende:
Omdat ik het leuk vind om allerlei breisteken uit te proberen was ik voor mezelf begonnen aan een soort lappendeken; vierkante blokken die later aan elkaar gezet worden.
Toen stuitte ik op internet op het fenomeen Groninger meebreideken, en ik dacht dat is het eigenlijk..!
Maar de site is van het net verdwenen en de patronen konden alleen verkregen worden als je ook wol bestelde.

Nu ben ik van plan om mijn eigen breideken te ontwerpen. Het worden blokken van 20 bij 20 cm.
Maar waarom zou ik het voor mezelf houden? Ik las op internet dat er best wel mensen zijn die alsnog mee hadden willen doen....
Wie van jullie vind het leuk om met mij mee te doen?
Er zijn geen kosten aan verbonden. Ik zet de patroontjes voor de blokken gratis in dit topic.
Nou, ik ben heel benieuwd of er animo is onder de dames...!
Het is de bedoeling dat ik iedere maand (inmiddels iedere twee weken) een nieuw blok op internet zet. De ene keer zal dit een reliëfpatroontje zijn, dan weer een ajour- of een kabelpatroontje of een combinatie. Je verzamelt op deze manier een heleboel blokken, die later aan elkaar gezet worden.
Misschien vind je een deken te groot, je kunt dan ook kiezen voor een kussen of een kleiner formaat dekentje. Het is het mooist om alle blokken van dezelfde wol te breien. Sommige mensen vinden het leuk om de blokken van verschillende kleuren te maken. Het kan een leuk effect geven als je de kleuren laat verspringen. Zelf maak ik het meebreideken van wolwitte wol.
Je maakt de deken voor jezelf, het is geen werkstuk dat rondgaat en waar iedereen een stukje aan mee breit. Maar het is wel leuk om met elkaar je ups en downs te bespreken rond de blokken. Of je werk te laten zien, ieder doet het toch weer op zijn eigen manier. Daarom heet het meebreideken.
Je kunt een blok ook meerdere keren maken zodat je deken harder opschiet. Verder kun je ook zelf een extra blok verzinnen als je dat ziet zitten, misschien een goede optie als je een bepaald blok niet leuk vindt.
In totaal wil ik minimaal 25 verschillende blokken publiceren. Als er behoefte is aan meer, dan is dat geen enkel probleem. Zelf wil ik een grote deken maken en ik ben van plan om geen enkel blok dubbel te maken. Dus voor de enthousiastelingen wil ik best 50 blokken online zetten in de toekomst.
Mocht je het deken niet al te groot willen maken, dan kun je er ook een mooi wandkleed van maken. T.z.t. zal ik ook een mooie afwerkrand beschrijven.
Ik maak het deken van goedkope wol (acryl) van de Wibra, de Saskiabollen kosten maar één euro, breien fijn, er zit 100 gram op met een looplengte van 260 meter. Het is verkrijgbaar in diverse kleuren en wordt gebreid met naald 3,5 of 4. Maar je kunt ook voor dikkere of dunnere wol kiezen en afhankelijk daarvan je blokken groter of kleiner maken dan 20 bij 20 of de blokpatronen aanpassen via een stekenproef. Er zit altijd herhaling in de blokken. Maar je moet dan wel wat brei ervaring hebben.
Zelf heb ik 10 bollen gekocht, kun je je geen buil aanvallen vond ik voor 10 euro...
Ik schat dat je zo'n 8 tot 10 blokken uit een bol kan halen, maar ik weet het op dit moment nog niet zeker. Zelf ben ik natuurlijk al verder dan het eerste blok, maar omdat ik diverse blokken heb opstaan (elk met een andere bol) vind ik het lastig om dit met zekerheid te kunnen zeggen.
Het kan zijn dat er wat verschil in de afmetingen van je blok zitten. Dit kun je het oplossen door bv twee extra naalden tricotsteek te breien na het betreffende patroon. Soms is het verschil ook op te lossen door je blok wat op te spannen. Je kunt op een plaatje hout 4 spijkertje timmeren in een vierkant, tussen de spijkers steeds 20 cm.. Met een plantenspuit bevochtig je het gebreide blok lichtjes en daarna span je het op m.b.v. de spijkertjes. In plaats van bevochtigen met de plantenspuit, kun je er ook een gevouwen vochtige doek op leggen. Nooit strijken of persen, want dan raak je het mooie van je structuur en reliëf kwijt.. Iets verschil in de blokken heb je al snel. Met het aan elkaar zetten van de blokken kun je er ook nog rekening mee houden dat je een iets kleiner blok tussen de wat ruimere plaatst. Dan zie je er uiteindelijk bijna niets meer van.
Ik naai de blokken aan elkaar door twee blokken met de verkeerde kant op elkaar te leggen. Ik gebruik de aanhechtdraad vanuit de hoek en steek dan met de naald in het meest uitstekende lusje van de breisteek, meteen recht door naar het andere blok, dan opzij en weer recht naar voren naar de andere kant. Op deze manier zie je er bijna niets van.
Ik maak eerst banen en dan maak ik de banen aan elkaar. 'k Heb er helaas nog geen foto's van gemaakt, maar dat hoop ik nog te doen!
Intussen zijn alle patronen van de blokken op mijn blog via het tabblad meebreideken op rij te vinden.

33 opmerkingen:

 1. Hoi, ik volg je al een tijdje (dank zij de deken). Ooit wil ik die deken ook gaan maken, nu is er nog te weinig tijd voor. Voor mij zou het dan een lekker grote deken moeten worden, waar je je helemaal in kunt draaien (of met z'n tweeën). 25 stukken is dan te weinig. Waarschijnlijk 50 ook nog. Maar ik kan altijd zelf nog wat ontwerpen.
  Voor alsnog hartelijk dank voor je ontwerpen. Ik vind ze prachtig en ze worden keurig opgeslagen door mij, voor het geval dat ik meer tijd krijg...
  Ooit moet dat toch zo zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat je enthousiast bent.. En alles op z'n tijd. Het leuke is wel dat het een groeideken kan worden...
  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Elizabeth,

  Ik ben meer een haker...maar ik vind het een heel erg leuk en origineel idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er bestaan ook dergelijke patronen voor haakblokken...! Ook heel leuk om te doen en MOOI...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk, om ze aan elkaar te zien!
  Dat wordt vast een hele mooie deken.
  Ik ben nog steeds bezig met wat anders, maar ik blijf het een heel leuk idee vinden.
  Wie weet komt het er ooit van!
  Groetjes Liesbeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Elizabeth,

  Ik heb wel getwijfeld over de PABO, maar dat is het toch niet helemaal voor mij... Ik studeer inmiddels al 3 jaar Bestuurskunde aan de Universiteit Twente in Enschede... Heel wat anders, maar wel helemaal mijn ding... Mijn creativiteit kan ik gelukkig kwijt in het bedenken van geweldige oplossingen voor maatschappelijke problemen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Inmiddels zijn er al 4 delen af. Kijk maar op mijn log. Daar staan foto's van de eerste 2 delen. De andere 2 volgen snel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gevonden het fenoneem meebreideken..
  euhhhh ik weet niet of ik hier nog aan mee kan doen. ik zal toch eerst even moeten kijken voor geschikte wol en zo.. ik stuur je even een mailtje denk ik.. eerst maar even goed lezen, (hihi)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hey,
  ik heb vanavond je blog ontdekt en vind em prachtig, je meebreideken doet mijn handen jeuken, ik ga er zeker aan beginnen.

  gerrit, België

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo, vandaag je blog ontdekt en ik hoop een begin te maken met de blokken, het ziet er zo mooi uit! Hoop dat ze nog heeeeel lang op je blog blijven staan want ik brei niet zo snel hoor!

  annelies, Middelburg

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi,
  ik was ook op zoek naar het patroon van de meebreideken en toen kwam ik hier terecht. Super, ik ga zeker gebruik maken van je patroontjes. Ik heb twee kleuren garen klaarliggen voor een plaid voor op de bank. Dat is helemaal goed voor deze patroontjes. Bedankt!
  groetjes Anja.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Elizabeth,
  Dank voor al die patronen! Ik heb een link naar je patronenoverzicht van de meebreideken op mijn blog gezet.

  groetjes weer
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo,

  Ik ben erg blij met het ontdekken van deze site.
  Wat mooi, al die patronen voor een meebreideken!
  En zo duidelijk omschreven met foto erbij.
  Heel erg bedankt.
  Ik ben met de deken begonnen en nu met het 2 e blok bezig. Ontzettend leuk om te doen.
  Ben benieuwd op hoeveel blokken ik ga uitkomen :-)
  Zag dat jouw plan 25 blokken was, maar zag dat je er al 100 hebt beschreven.
  Verslavend ?

  Fijne dag en hartelijke groet,
  Jeanine

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lijkt me ontzettend leuk. Ik ga er ook mee starten denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. wat een superleuk idee! Ik ben net weer begonnen met breien en was op zoek naar leuke patronen, maar dit vind ik echt geweldig. Ik ga van de week gelijk eens kijken voor wol en lekker beginnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een mooie deken, ik ben enthousiast begonnen, Ben inmiddels aan t 3e blok maar ik denk dat ik maar 3 blokken uit een bol Saskia van de wibra haal. Ik brei wel war los, mijn blokken zijn 22 x 22 cm, maar de 8 tot 10 blokken per bol die jij noemde haal ik echt bij lange na niet,. Hoeveel bollen had je uiteindelIjk nodig?? Ik heb blok 3, 4 en 5 gekozen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. hoi ik ben vanaf gisteren ook aan jou mee brei blokken deken begonnen
  super hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een leuk idee! Ik ga er ook mee aan de slag. Dank je voor alle leuke patronen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoeveel bollen zou ik nodig hebben voor een deken voor een 2 persoons bed?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Het is heel lastig inschatten. Misschien goed om eens te kijken hoeveel blokjes je uit een bol kunt halen. Het hangt ook sterk af van je soort garen en manier van breien...
  Maar een hele ruwe schatting is 20 bollen van 100 gram..

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Van een collega kreeg ik een tas vol garen, grote bollen van 200 gr. Vroeg me af wat ik ermee zou doen, maar die vraag is nu beantwoord. Dank je wel voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. er is een groep in Kusadasi die enkel vierkantjes vraagt om dekens samen te stellen voor vluchtelingen uit Syrie. Om niet altijd hetzelfde te breien was dit echt welkom. Dank je voor al je tijd die je hier ingezet hebt om zoveeeeeel mensen een plezier te doen. Gr

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Leuk, een deken breien in 1 kleur vol met patroon blokjes, vooral de ajour patroontjes vind ik mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hoi, ik wil dit ook gaan doen... Hoeveel steken per blok zt je op? Groetjes van Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat een leuke deken. Ik heb dezelfde verslaving: de ene keer maandenlang breien, dan weer haken of borduren. Ik ben nu begonnen aan de deken en ik moet mezelf dwingen om niet meer dan 1 blok per dag breien, anders blijf ik doorgaan. Ergens schrijf je dat je moeite hebt met het zoeken van leuke reliefsteken. Er is een leuke site: Stekenbibliotheek van Wol & Co, waar veel voorbeelden op staan, maar misschien heb je die zelf ook al ontdekt. Een zeer uitgebreide Engelse stekenbibliotheek is "Knittingfool"

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik ben vandaag begonnen met deze deken. Heb al verschillende dekens gehaakt en had nu zin om wat te gaan breien. Na wat surfen op internet kwam ik deze deken tegen. Heb je ook een foto van de hele deken met rand?
  Erg leuk! Heb net het eerste blok klaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je helemaal onderaan m'n blog het label 'meebreideken' aanklikt, komen alle blogberichten van de deken op rij tevoorschijn. De allerlaatste staat bovenaan en daarop zijn foto's te zien van de hele deken met rand!

   Verwijderen
 29. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Heel bij met deze site. Ik ben begonnen met de deken. Geweldig dat je anderen de mogelijkheid biedt om dit ook te breien. Eerste lapje is klaar en nu gauw verder met blok 2

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ben van plan om alle blokken te breien maar wil graag “2017” in blok 6 breien. Is daar een patroon van of kun je dat maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Hallo Elizabeth, wat een prachtige deken!Mooie patroontjes en ik ben gek op ajourbreien. Mijn Zeeuwse visserstruiendeken is af en ik zoek nu een nieuw breiproject. Dus dat wordt de Busy Bessy.
  Heel erg bedankt voor het delen van alle patroontjes

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...