Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

woensdag 30 maart 2011

Hawaï bloemen haken

Een tijdje geleden kwam ik op internet een prachtige gehaakte bloem tegen. De afbeelding heb ik toen meteen opgeslagen. Ik heb het haaksel goed bekeken en geprobeerd er een patroon van te maken.

Deze week zette Marlene op het hobbydoosforum een link naar een patroon van een Hawaï bloem. Toen ik op http://blog.craftzine.com/archive/2009/08/hawaiian_flower_crochet_motif.html?CMP=OTC-5JF307375954  een kijkje ging nemen, dacht ik: dat is hem!
Je kunt er de werkbeschrijving vinden, van elke ronde is een duidelijke tutorial gemaakt.De linkerbloem heb ik met haaknaald 3 gemaakt. Ik vond hem wat lossig, alhoewel dat pas bij de laatste toer gebeurde..   De rechterbloem heb ik met haaknaald 2,5 gemaakt, en dit heeft bij mij toch de voorkeur. Echter.. ook hier gaan de bloemblaadjes bij de laatste toer wat omhoog krullen. Maar dat heeft ook wel weer iets. Niet iedereen kan goed uit de voeten met een engels patroon, daarom ook hier een beschrijving in het nederlands.


Patroon Hawaï bloem met vier bloemblaadjes
Kleur A
1)   Haak een ketting van 8 l en sluit met hv tot een ring
2)   12 v in de ring haken en weer sluiten met hv
Kleur B
3)   Haak 1 v in een willekeurige v uit toer 2, *dan 11 l, weer een v. in dezelfde v, in volgende v. weer een v, 1 l, 1v, herhaal vanaf * en sluit toer met hv. Er zijn nu 4 lussen gemaakt van elk 11 l, en daartussen zit: 1 v – 1 l -1v
4)   Haak *18 stk in de 11-l.lus, 1 hv in de l. van toer 3, herhaal vanaf * en sluit de toer.
Kleur C
5)   Haak nu v. om de blaadjes heen; * 9 v. aan één zijde, dan 3 l op de punt, weer 9 v, v. in de 1 l van toer 3 (over de hv heen van toer 4), herhaal vanaf * en sluit met hv. Knip de draad door en hecht af.
Je kunt de bloempunten later via de lossen in de punten aan elkaar maken.

Toen ik deze bloemen had gemaakt, ging ik eens vergelijken met mijn opgeslagen afbeelding. En nee hoor...., het was 'em niet !!!


Nergens kon ik iets vinden dat op een beschrijving leek. Door heel goed de afbeelding te bekijken en m.b.v. de ervaring opgedaan bij het haken van de bovenstaande bloem, kwam ik tot het volgende:


Ze lijken misschien hetzelfde, maar er zit een klein verschil in de laatste toer. Bij de linkerfoto is er gedeeltelijk een vastenrand gemaakt rond de bloemblaadjes. Alleen bij de top van het blaadje zijn er 7 lossen gemaakt.
Op de rechterfoto hebben de bloemblaadjes loshangende lossenrandjes om zich heen, wat een heel speels effect geeft.
Willen jullie de beschrijving van deze bloem? Ja.., dat dacht ik al wel. Nou, hier komt 'ie dan. Toer 1 t/m 4 geldt voor beide versies, toer 5 zal ik even apart beschrijven.

Patroon Hawaï bloem met zes bloemblaadjes
1)   Haak een ketting van 8 l en sluit met hv tot een ring
2)   Nu 18 stk in de ring haken, sluit met hv de toer
3)   *In het eerstvolgende stk uit toer 2 haak je nu 1 v – 10 l – 1 v, in het volgende stk haak je een v, dan 1 l en nog een v. in het volgende stk, herhaal vanaf * en sluit met hv. Je hebt nu 6 lussen van elk 10 l. Tussen de lussen heb je steeds: 1 v – 1 l -1 v
4)   *Haak in de eerstvolgende lus: 3 h.stk – 4 stk – 6 d.stk – 4 stk – 3 h.stk, dan 1 v in de l. van toer 3 en dan herhaal je vanaf *, sluit toer met hv.
5)   Haak deze toer eventueel met contrastkleur. Begin met *1 v in de l van toer 3 (over de v van toer 4 heen), 6 l, 1 v in het 1e d.stk, 6 l, 1 v in het 6e d.stk, herhaal vanaf * en sluit de toer.
Het is nu mogelijk om diverse bloemen aan elkaar te haken door bij de 6 l die tussen de v van respectievelijk het 1e en 6e d.stk gemaakt worden in toer 5 een verbinding te maken met een andere bloem. Je haakt dan na 3 l een v waarbij je met de haaknaald om de lossen van een ander bloemetje steekt. Je doet dit bij 2 bloemblaadjes na elkaar.
Bij de linkerbloem doe je toer 5 als volgt:
-->*Haak in de 3 h.stk en de 4 stk en het 1e d.stk allemaal v. (= 8v), dan 7 l, en dan weer 8v, ga meteen door naar het volgende bloemblaadje en herhaal vanaf *. Wil je de bloemen aan elkaar maken, dan maak je bij twee achtereenvolgende bloemblaadjes na de 8 v eerst 3 l, dan een v. waarbij je de haaknaald om de l van een ander bloemetje haalt, weer 3 l, tenslotte weer 8v.

Nog een verduidelijkingsfoto bij toer 3:


Succes met haken, en laat het weten als je tegen fouten aanloopt in de beschrijving, of als je vragen hebt.    

13 opmerkingen:

 1. Leuk patroon, ik vind de bloem met haaknaald 2,5 ook mooier!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja deze hawai bloem vind ik ook geweldig ! Had hem ook al eens gezien! Bedankt voor je nederlandse vertaling! Heb de link naar je patroon op mijn blog gezet bij mijn verzameling vierkantjes en bloemen, als je het niet erg vindt.
  Ik vind het heel leuk om ze te verzamelen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb je net trouwens een liebster blog award gegeven. Ik dacht dat het niet mocht omdat je te veel volgers hebt, maar ik mag het helemaal zelf weten ;) Dus bij deze! (op mijn blog staat hoe je hem in ontvangst kunt nemen als je dat wilt. Het hoeft niet hoor, maar ik link graag naar je blog door ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 'k kreeg je link door van Jolette :) Vind je het goed dat ik een foto gebruik om naar je bloemenpatroon te verwijzen op 'deze is ook leuk'?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij mij krulde het ook om hoor. Heb hem op een prikbord vastgespeld en nat gespoten. En de volgende dag was ie goed ;) Wil je het patroon van de tas ook hebben? Want hij is inderdaad erg leuk! Het is een word bestand, dus dan wil ik hem je wel mailen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zie het net bij 'deze is ook leuk'. Heel erg mooi gemaakt.
  groet, Helmi

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hoi, ik geraak er maar niet uit!!!
  moet je bij toer 3, die losse,tussen de twee vaste, dan een vaste van toer 2 overslaan?
  ik blijf maar steken overhebben van toer 2.
  ik zou eigenlijk 5 bloemblaadjes kunnen hebben.
  ps ik ben een beginner.....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nee, je slaat geen steken over uit toer 2.
  Je hebt 18 stokjes in toer 2.
  Je doet in toer 3 steeds een herhaling waarbij je 3 stokjes op rij gebruikt: je begint met * 1v- 10- 1v in één en hetzelfde stokje, dan 1 v in het volgende stokje uit toer 2, dan 1 l, 1 v in het volgende stokje uit toer 2. En dan begin je weer opnieuw vanaf het *
  Als het niet lukt, mag je me ook mailen. Zie in mijn profiel. Dan kan ik je misschien een foto sturen waarop je het precies kunt zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat superlief om zo snel te reageren, ik zal nog 'ns proberen,....
  ja, hoor, gelukt!
  Nog een beetje oefenen en het resultaat mag er zijn.
  Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank je voor de mooie bloemetjes en fijn dat je de patroontjes deelt.
  Ze zijn prachtig.
  Groetjes ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi,
  ik heb jouw beschrijving gelezen, van de bloem met 4 blaadjes, en wat mij opvalt is dat je vaste gebruikt ipv stokjes en dan stokjes gebruikt ipv dubbel stokjes. Misschien dat dit het omkrullen verklaart?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben net toevallig jouw beschrijving tegegekomen van deze topper van een bloem. Ook mijn bloem maakte de kromming , ik heb het origineel er even bijgepakt. Dit is een engels patroon. Dit houd in dat de stokjes die jij beschrijft een dubbel stokje hoort te zijn. De vaste die je beschrijft dienen inderdaad gewoon vast te zijn. Dus het vorige comentaar is niet geheel juist. Maar wel in de goede richting ;-) Met de dubbele stokjes krullen de randen niet op heb ik gemerkt. Succes verder!
  Grtjs Marit

  BeantwoordenVerwijderen
 13. he je dit al gezien ? ;http://huisje9.blogspot.be/2013/02/bloem-10.html

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...