Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

donderdag 18 december 2014

The Bedlamfarm ...Dit boek heb ik nu al voor de derde keer gelezen, en eerlijk is eerlijk .... dat doe ik met geen enkel boek!
Jon Katz is de schrijver van Hondsdagen, maar hij is ook journalist, hij schrijft colomns en hij is boer!
Na jaren een druk stadsleven te hebben geleid met zijn vrouw Paula (professor), koopt hij een oude schapenboerderij op het platteland in het noorden van de staat New York, de Bedlam farm.
De verhalen in dit boek zijn allemaal non fictie en geweldig om te lezen!


Bedlam farm


De hoofdstukken in het boek zijn los te lezen, maar als je eenmaal begint wil je ze allemaal lezen!
De honden spelen wel een hoofdrol in het leven van Jon en ook in het boek.
Hij heeft er vier; 2 border collies en 2 labradors ..

Rose

Rose is dè werkhond van de boerderij. Als hij over haar vertelt dat zie je het helemaal voor je!

Rose, Jon en de schapen

Maar dan komt ook Izzy op de boerderij, eveneens een bordercollie, maar zij heeft altijd achter een hek gezeten en het is verbazingwekkend hoe ze leert op de boerderij ...

Izzy

Het is een druk en soms uitputtend leven op de boerderij. Jon kan slecht lopen en heeft last van zijn rug, maar de dieren zijn hem alles.De labradors maken er een potje van door van alles te eten en vervolgens weer uit te kotsen. Soms stinken ze een uur in de wind, maar het kan Jon niet deren.
Clementine en Pearl zijn allebei blonde labradors. Clementine is een allemansvriend, Pearl is een showhond geweest en uiteindelijk via de fokker bij Jon terecht gekomen. In haar achterpoten houden titaniumschroeven haar gewrichten bij elkaar voor zover ze nog origineel zijn. Ze heeft al heel vaak op de operatietafel gelegen, maar ze blijft een hond die vertrouwen in zichzelf heeft. Langer dan een paar minuten kan ze niet rennen of achter een bal aanzitten.Dit is Moeders, de stalkat ... die vele muizen vangt en voor geen kleintje vervaard is.

Moeders


Maar op een dag komt er ook een koe op de boerderij, een rund van ruim 800 kilo. Hij heet Elvis en heeft zo ongeveer het formaat van een camper. Het is een vriendelijk beest.


Elvis

Na verloop van tijd merkt Jon dat Elvis toch wel erg alleen is en niets heeft te doen. De honden hebben hun werk en elkaar of ze gaan beurtelings met Jon mee naar fysiotherapie, de ezels en de schapen hebben elkaar, maar Elvis staat alleen achter het hek ..., zijn hek, want het wordt een chaos als hij tussen de ezels of de schapen komt...


Links Luna, rechts Elvis

Elvis had zijn hele leven met een kudde melkkoeien doorgebracht en hij was dan ook maar wat blij dat de driejarige Luna op de Bedlam farm kwam wonen. Vanaf die dag zijn ze onafscheidelijk!Jeannette en baby Jesus

Er zijn ook ezels op de boerderij, ze kosten Jon alleen maar geld, maar het is een liefhebberij. Hij geniet van hun gezelschap.
Zo is daar Carol een gepensioneerde ezelin en op een dag komt er een tweede ezelin, Jeannette.
Jon weet niet dat ze zwanger is en zo staat hij op een dag voor een volkomen verrassing als hij gebeld wordt door Anthony (die veel op de boerderij aan het werk is voor allerlei restauratiewerkzaamheden) met de mededeling dat er een nieuwe ezel in de wei loopt...
Jon laat zijn boodschappen voor wat het is, en gaat natuurlijk direct naar huis!
En dan zijn er nog de schapen die elke dag gehoed moeten worden en naar een goed plekje gebracht moeten worden om te kunnen grazen. 
Jon heeft voor een paar schapen namen, maar voor de rest ziet hij ze niet als individuele persoonlijkheden. Als hij de veearts belt, dan noemt hij hun nummers.

"Ondanks dood en geboorte, meedogenloze winters en gortdroge zomers, en de drama's met de dieren, met de honden" waar hij van houdt zegt Jon dat "een leven zonder vertrouwen niet mogelijk is. En als alles is gezegd en gedaan, dan is hij niets anders dan een gelukkig mens".

Ik kan jullie zijn boeken aanbevelen; het is alsof je er bij bent..., zo echt!
Twee van zijn boeken zijn vertaald in het Nederlands: Hondsdagen (het boek waarover ik hierboven vertel) en Een hondenjaar. Dat boek gaat helemaal over Devon, een prachtige bordercollie, intelligent en lastig, in het verleden zwaar mishandeld. Hij terroriseert de hele boerderij.
Persoonlijk vind ik dit boek nog geweldiger!

Jon heeft ook een website, leuk om HIER eens een kijkje te nemen.11 opmerkingen:

 1. Dat klinkt als mooie boeken om te lezen, ik heb ze jammer genoeg (nog) niet. Zal eens op zoek gaan na de feestdagen wanneer alles weer in wat kalmer vaarwater is. En dan bedoel ik bij de webwinkels en de post. Ik laveer wel rustig door de dagen heen :-).
  Dank je wel voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit boek heb ik laatst gelezen, zat bij een stapel die ik van iemand heb gekregen. Heel toevallig en idd, zo leuk! Ik vond het 'voorwoord' ook zo leuk: in dit boek gaat geen een dier dood. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat lijken me heerlijlke boeken om te lezen, ik heb ze gelijk gereserveerd bij de bibliotheek. Bedankt voor de tip! Groeten, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hé Elizabeth dankjewel voor deze boekbespreking !! Ik stond onlangs in de boekenwinkel, en ben met lege handen buiten gegaan omdat er zóveel keuze was dat ik niet goed wist wat kiezen (een mens kan niet alles kopen natuurlijk !).
  Maar deze boeken, da's echt iets voor mij !! (Wat wil je, over hondjes en ezeltjes...)
  Morgen weet ik waarheen - de boekenwinkel !!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-(
   Boek uitverkocht en niet meer te bestellen...
   Dat wordt ofwel een bezoekje aan de bib, ofwel eventjes online zoeken...

   Verwijderen
  2. :-)
   Lang leve Ebay :-) !
   Engelse versie gevonden voor een prikje !

   Verwijderen
  3. Helemaal geweldig toch! Ik bestel ook nog wel eens tweedehands bij Bol.com...

   Verwijderen
 5. Dat klinkt als een echte aanrader dus..... dat sla ik even op :) thanks

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou, het boek slaat gelijk aan bij de dames. Echt iets voor jou, ik zie je toch nog wel eens verhuizen naar het platteland. Heerlijk een boek lezen waarin je zo de situatie voor je ziet.
  Dan zit je er zo helemaal in.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hebt het heerlijk beeldend geschreven!! Ik ga eens op zoek...lijkt me ontspannend.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik schrijf het boek op mijn nog te lezen lijstje, dank je voor lees tip.
  Fijn weekend,
  Marion

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...