Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

maandag 22 december 2014

Rood met ingrediënten

Hoe meer je hebt, hoe lastiger het is om te kiezen. Dat geldt ook voor je hobby. Daarom vind ik het heerlijk om soms te werken met restanten of waardeloos materiaal. Het maakt je beperkt en juist daardoor word je creatief.

In het boek Art journaling van Jenny de Bode vond ik een leuke opdracht rond beperking.
Zes ingrediënten voor een art journal (je kunt ze zelf zoeken of juist iemand anders voor je laten doen).
1. Vijf plaatjes met één bepaalde kleur
2. Een afbeelding met een cijfer
3. Een titel of groot gedrukt woord
4. Iets wat glimt
5. Een spreuk, uitspraak, raad ...
6. Iets wat je weg zou willen gooienJe knipt of scheurt je plaatjes uit, het mogen ook delen van plaatjes zijn en je maakt daarmee een mooie compositie op twee bladzijden naast elkaar. Onthoud hoe je alles hebt neergelegd of maak even een foto.
Schilder je ondergrond in een bijpassende kleur, b.v. met aquarelverf. Maar je kunt ook pastelkrijtjes gebruiken of bijpassend gekleurd papier.
Als de ondergrond droog is, plak je alle plaatjes op.
Tenslotte werk je de bladzijden af door b.v. randjes om de plaatjes te maken met kleurpotlood of met een stift of krijtje. Je kunt ook geschreven tekst toevoegen of een leuk kadertje om de bladzijden.
Ik koos voor rood, omdat ik nog wel een leuke pagina voor december in mijn creatief dagboek kon gebruiken! Het viel me op dat er niet eens zo heel veel leuke rode plaatjes te vinden zijn. Nu is rood ook niet zo'n m'n kleur, dus ik zit wat te dralen bij het kiezen van zo'n plaatje. Dat is natuurlijk persoonlijk, maar ik vind het al snel te opvallend of zelfs schreeuwerig...
De ondergrond bewerkte ik eerst met gesso, daardoor trekt de aquarellaag niet zo in het papier en houd je meer kleur over. Gesso geeft ook meteen een leuk structuurtje.
En nu de pagina's af zijn, vind ik het helemaal leuk. En het was helemaal niet moeilijk, gewoon omdat je beperkt wordt. Zodra je teveel hebt blijf je eindeloos overwegen of je dìt zult doen ..., of dat je dàt zult kiezen, en staat het dan wel bij elkaar ... ?
Laat je gewoon verrassen met datgene wat voorhanden is, je gaat er heel anders van kijken!


10 opmerkingen:

 1. Leuk om zo met 1 kleur bezig te zijn. Vind het altijd moeilijk kiezen maar zo word het wel wat gemakkelijker.
  Ik heb jou bericht/ tip opgeslagen om het ook eens te proberen. Dank je voor de tip!

  Fijne feestdagen, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De kleuren rood zijn prachtig. Ik vind het kunstig wat jij maakt. Doe het je niet na.
  Fijne feestdagen en een goed maar vooral een gezond 2015.
  Ik wens je nog heel veel fijne uurtjes toe om met je hobby bezig te zijn.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal december kleuren ,zelf ben ik ook niet zo van rood ,leuk bij een ander maar dit is goed gelukt hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vreemd, maar ik denk onmiddellijk aan Valentijn, met je rode pagina's ! De rode rozen, het rode kleedje.. Zelfs de aarbeien met slagroom, ookal zijn het Kerstmannetjes :-) ! Maar mooi is het wel !!
  Rood is nu ook niet direct de kleur die ik kies voor kledij of zo, maar toch, rood heeft een aantrekkingskracht. Het straalt warmte uit, en is zowel een winter als een zomerkleur...

  Het is inderdaad wel eens goed te werken onder beperkingen.. Maar al te dikwijls heeft 'n mens de neiging om vlug dingen bij te kopen, wanneer je aan een nieuw projectje begint. "Nog vlug even daar de winkel"... En na een paar jaren puilt je huis uit van materialen, en toch blijf je bijkopen... (Zucht - je merkt het wel, dit is dus mijn persoonlijk verhaal...) Tegenwoordig probeer ik éérst te kijken wat ik heb... (Niet dat dat altijd lukt hihi...)
  Liefs, en geniet van de komende dagen !
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk om zo bezig te zijn, steeds die verwondering. Hoewel ik er zelf niet zo mee bezig ben kan ik er wel van genieten. Het maakt ook niet uit welk materiaal je neemt, jouw expressie moet er in uit komen. Je vorige blog vond ik ook gaaf. Veel succes en de boeken lijken voor jou geschreven te zijn.
  Groet, Dientje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ondanks of misschien juist dankzij de beperking vind ik de pagina's er geweldig uitzien. Hoewel rood niet echt mijn kleur is, vind ik deze pagina's mooi, ze stralen zoveel warmte uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een goede tip om niet teveel spullen bij elkaar te zoeken. Het maakt het kiezen een stuk gemakkelijker. Leuk dat je zo uitlegt hoe je het in elkaar hebt gezet. Het is goed gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die limiet van materialen heeft heel goed gewerkt! En je hebt helemaal gelijk, door de veelheid aan keus is het vaak veel moeilijker om te beslissen wat te doen. Dat herken ik: soms weet ik gewoon niet wat ik zal gaan maken, want er is zó veel leuks te vinden op internet....dan verlang ik heel stiekem wel eens terug naar 'vroeger' toen er geen internet bestond en de inspiratie uit de bibliotheek of de boekhandel moest komen. Maar, ik ben wel heel blij met internet hoor, al is het alleen maar vanwege Blogger en alle contacten (en ideeën) die daaruit voort komen!
  ga je na deze ervaring met 'limieten/regels' dit vaker gebruiken?
  Groetjes weer en geniet nog lekker van de vakantie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. erg leuk en bedankt voor de uitleg. Als ik ooit eens tijd heb (over 6 maanden...) ga ik dit ZEKER doen!! Ik wens je en je gezin hele fijne dagen en geniet van je vakantie. Doe ik ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is weer een kunstig geheel geworden. En ja, het is met veel meer dingen zo dat "te veel" verwarrend en soms ontmoedigend werkt. Eenvoud is niet zo'n slecht concept. :)
  Buit je vakantie maar lekker uit door leuke dingen te doen.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...