Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

maandag 11 juli 2011

Leuke tasjes voor kleine meisjes

Het berichtje over vakantiehandwerkje krijgt vandaan nog even een vervolg. Alhoewel ik daar een foto liet zien van een grotere uitvoering waar ik zelf mee bezig ben, heb ik dit weekend ook een paar kleine versies à la het patroon gehaakt. En .... die heb je werkelijk binnen twee uurtjes gemaakt!


Ik haakte ze met Saskia wol van de Wibra en gebruikte haaknaald nr. 5. Voor mijn doen echt best wel flink aan de maat, maar het gaf zo'n leuk resultaat. De roze en de witte zijn exact volgens patroon, de grijze een slagje kleiner en de donkerpaarse een slagje groter. Je kunt het patroon heel gemakkelijk aanpassen. Omdat het oorspronkelijke patroon van Sara in het engels is, heb ik toch maar even een nederlandse beschrijving gemaakt. Ik vind dit tasje zo'n topper, ook als cadeautje, dat ik graag iedereen de gelegenheid geeft om het te maken!

Begin met een ketting van 51 lossen.
Onderrand: Haak 1 v in de 2e lossen vanaf je haaknaald en ga door met in elke volgende lossen 1 v te haken. Sluit de toer met 1 hv in de allereerste v. die je maakte. (50 vasten)
Toer 1. Maak in de 1e v. van de vorige toer: 3 l (=1e stk), 2 stk. *Sla nu 2 v van de vorige toer over en haak in de volgende v: 3 stk*, herhaal steeds wat tussen * en * staat, totdat je weer aan het einde van de toer bent en sluit deze met 1 hv.
Toer 2. Ga met 2 hv boven in de lusjes van het eerste groepje stk van de vorige toer naar de open ruimte tussen de stokjesgroepjes en begin dan met : 3 l (=1e stk), 2 stk. *Sla nu 2 v van de vorige toer over en haak in de volgende v: 3 stk*, herhaal steeds wat tussen * en * staat, totdat je weer aan het einde van de toer bent en sluit deze met 1 hv.
Toer 3-8: herhaal toer 2.
Toer 9-10: 1 l, 1v in dezelfde steek en in elke volgende steek, sluit de toer met 1 hv. (50 vasten)
Toer 11: 1l, 1 v in dezelfde steek en in elk van de volgende 5 steken. Haak nu 15 l en haak 1 v in de 16e v. vanaf het punt dat je stopte met v. haken. Maak nu nog 9 v in de volgende vasten, opnieuw een ketting van 15 lossen en tenslotte nog 4 v. in de overige vasten, zodat je de toer kunt sluiten met 1 hv.
Toer 12: Haak vasten op elke v. van de vorige toer en in elke losse van de ketting uit de vorige toer, sluit met hv.
Toer 13-14: Vasten in alle steken van de vorige toer, sluit met hv en knip de draad af.
Afwerking: hecht de draad af en sluit met de begindraad de bodem. Decoreer het tasje bv met een gehaakt bloemetje of een leuke broche.

Tip; voor een groter tasje pas je het aantal beginlossen aan, maar zorg ervoor dat het deelbaar door 3 + 1 blijft. B.v. 61 (gedeeld door 3-->20 en dan nog 1 losse over). Of 64 of 67...
Voor een kleiner tasje geldt hetzelfde, ook deelbaar door 3 + 1... B.v. 49 of 46 of 43...
Toer 9 t/m 14 moet je dan ook aanpassen door meer of minder lossen en vasten te maken.

Veel plezier bij het maken van het tasje. Als er onjuistheden in het patroon zitten of als je vragen hebt, wil je me dan een mailtje sturen?

Groetjes, Elizabeth

20 opmerkingen:

 1. Inderdaad, ze zijn super snel klaar he, en heel leuk te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schattig en ik ga er zeker één maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit zijn inderdaad leuke tasjes, ook voor kleine haakwerkjes een prima opbergplekje. Ik sla het patroontje op, komt vast nog eens van pas. Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt! Dit wordt mijn volgende haakproject.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hé die zien er lief uit ! Mooi !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hee die zijn echt leuk, en niet alleen voor de vakantie, maar heel leuk als ik na de vakantie met dat handwerkproject ga beginnen op de woning waar ik werk. en dit is ideaal. Want tasjes zijn altijd in trek. Ik kan dan een aantal tasjes zelf haken en ze door de bewoners op laten pimpen met leuke gehaakte bloemetjes en kraaltjes. Die ga ik zeker doen met de bewoners.
  Dan laat ik je ter zijner tijd het resultaat wel zien
  Ik sla dit patroontje even apart op in de Ipse Map ;-) want dat is waar ik werk (Ipse de Bruggen)

  Dank je wel.
  groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een gezellige tasjes heb je gemaakt ook leuk om er een kadootje in te doen, klein popje of een heerlijk ruikend hartje ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat zijn ze toch super leuk. Bedankt voor het patroon.
  Groetjes, Amarins
  PS. Ik heb je gemaild!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ze zijn erg leuk....... de wibra heeft deze week alle garens met 50 procent korting

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb er vanavond gelijk een gehaakt!
  En...leuk geworden!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuke tasjes! Ze vielen erg in de smaak bij de jufs!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ohhh, wat leuk!!!! Ga het gelijk proberen!!! Super bedankt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Erg leuk en bedankt dat je het patroontje erbij hebt gedaan. Binnenkort laat ik die van mij zien op mijn blog (als die weer in de lucht is ;-) met een link hier naar toe. Groetjes, Handysandy

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hola. Son realmente preciosos¡¡¡¡¡

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het tasje wat ik maakte was ongeveer 15 cm breed en 10 cm hoog. Maar als je dikker materiaal gebruikt wordt hij vanzelf iets groter..

   Verwijderen
  2. Is dat de afmeting van bovenstaand patroon?

   Verwijderen
 16. Goede morgen

  Ik probeer het tasje te haken. Maar ik heb het idee dat ik iets fout doe. Ik heb toer 1 nu gedaan. En dan moet ik in toer 2 weer naar boven Omdat je boven elkaar gaat haken. Maar dan krijg je toch een lapje. Waar doe ik iets fout ik hoop dat je me kunt helpen. Want je moet toch in het rond gaan haken om een tas te krijgen. Maar ik zie niet waar dat gebeurd. Ik hoor graag van je. Groetjes mathilde

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heb je de onderrand en toer 1 gesloten met een halve vaste?
  Je haakt het tasje in het rond, omdat elke toer met een halve vaste wordt gesloten.
  Of bedoel je iets anders?
  Ik hoop dat het lukt om dit tasje te haken en stel anders gerust je vragen...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...