Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

zaterdag 29 juni 2013

Meebreideken blok 98: Ruit en kabel



Vandaag dus het kabelblok waar ik vorige week al iets over schreef. Het is een gecombineerde kabel die bij het kruisen een ruitvlak laat zien. Het is fijn om een kabelnaaldje te gebruiken, maar als je die niet hebt kan het ook m.b.v. een haaknaald.

Het motiefje komt uit het boekje van Marie Claire (400 breisteken) en kun je ook HIER in het engels op het web vinden.

Ik vind het effect van een kabel altijd erg mooi om te zien, maar persoonlijk brei ik liever geen uitgebreide kabelpatronen omdat het zo ophoudt... Ajourpatroontjes zijn veel meer mijn ding.
Maar de kabelliefhebbers kunnen met dit blok hun hart ophalen!


Blok 98: Ruit en kabel
Het aantal steken voor dit blokje moet deelbaar zijn door 8 + de kantsteken.
Omdat een kabel nogal intrekt, heb ik bij dit blokje meer steken gebruikt dan gewoonlijk.

Zet 52 steken op en brei 3 naalden ribbelsteek. Ik heb dit met een dunnere naald (nr. 3) dan gewoonlijk gedaan omdat er meer steken zijn.
Hierna ben ik over gegaan op naald 4,5 terwijl ik normaliter de blokjes met naald 3,5 brei.

Afkortingen/uitleg:
·         r = recht
·         av = averecht 
·         rb.st= ribbelsteek
·         4 st r.kr. = 4 steken naar rechts kruisen = 2 steken op de kabelnaald achter het werk houden, volgende 2 steken breien en dan de 2 steken van de kabelnaald  breien
·         4 st l.kr = 4 steken naar links kruisen = 2 steken op de kabelnaald voor het werk houden, volgende 2 steken  breien en dan de 2 steken van de kabelnaald breien


Naald 1: 2 rb.st – (2av – 4r – 2av) 6x breien – 2 rb.st

Naald 2 en alle even naalden: 2 rb. st – 48 steken breien zoals ze zich voordoen – 2 rb.st

Naald 3: 2 rb.st – (2av – 4 st r.kr. – 2av) 6x breien – 2 rb.st

Naald 5: als naald 1

Naald 7: als naald 3

Naald 9: 2 rb.st – (4 st r.kr – 4 st l.kr) 6x breien – 2 rb.st

Naald 11: 2 rb.st – 2r – (4 av – 4 st l.kr.) 5x breien – eindig met 4av en 2r – 2 rb.st

Naald 13: 2 rb.st – ( 4 st l.kr – 4 st r.kr.) 6 x breien – 2 rb.st

Naald 15: 2 rb.st – (2 av – 4 st r.kr. – 2av) 6x breien – 2 rb.st

Deze 16 naalden een aantal keren herhalen totdat je ongeveer 19 cm hebt. Kijk goed waar je het beste kunt stoppen als dit halverwege de herhaling van naalden is.

Brei tenslotte nog 3 naalden ribbelsteek en doe dat bij voorkeur weer met de dunnere naald. Kant dan alle steken af.




Heel veel breiplezier! En na dit blokje hebben we er nog maar 2 te gaan....


donderdag 27 juni 2013

Randjes en kantjes ...

Ik blijf nog maar even in de sfeer van de jampotjes, want als je eenmaal begint volgt het ene ideetje na het andere en lijk je ook nog eens van alles tegen te komen wat je inspireert!


Ik had deze glaasjes al heel lang staan en vond ze altijd een beetje saai. Ze zijn flink breed voor een waxinelichtje en het glaswerk is strak. Het leek me leuk om daar een randje om te maken.
Onlangs had ik mezelf verwend met het magazine InHaken op de zomer en daar vond ik dit leuke randje!


Zie je wel dat je dan helemaal in de sfeer komt? Natuurlijk kwam ik nog veel meer leuke dingen tegen in het tijdschrift. Oeps..., er staan van die leuke visjes in als tafelkleedhanger en nu bedenk ik me opeens dat ik er daar nog maar één van hebt gemaakt! En het plan was 8 .... Nou ja, die laat ik nog een keer zien.


Deze leuke snoeppot had ik van de winter nog net kunnen redden van de glascontainer. M'n zoon had hem in zijn kerstpakket en toen hij leeg gesnoept was had iemand hem op de glasplank in de garage gezet. Gelukkig zag ik dat nog op tijd! Ook hier haakte ik een kantje voor, ook uit het magazine...
En nu staat deze stolppot op de schouw, en hij heeft ook al in het raamkozijn gestaan. En de inhoud verandert ook constant...


En als je dan toch aan het haken bent, is het omhaken van een leeg blik natuurlijk een logische vervolgstap..
Een glazen potje omhaken is eigenlijk hetzelfde als een blik omhaken.
Ik heb een wat grovere uitvoering gemaakt met dubbele stokjes, voor het grootste deel gebaseerd op dit patroon van de blog Haken en meer
Ik ben begonnen met een ketting van 70 lossen, daarop heb ik een hele rand vasten gehaakt en toen heb ik de toer gesloten zodat mijn overtrek meteen rond werd gehaakt. Daarna toer 1 gedaan en om bij toer 2 goed te kunnen beginnen ga je eerst met halve vasten naar de 3-losse ruimte tussen de stokjes. Het eerste dubbele stokje maak je met 4 lossen, daarna het schema weer vervolgen, maar elke toer sluiten met een halve vaste op het einde. De driedubbele stokjes en de 5 lossen die je op het schema aan de zijkant ziet, vervallen op deze manier. Misschien klinkt het ingewikkeld, maar in de praktijk wijst het zich vanzelf...


Dit motief komt vooral goed uit bij een wat grotere glazen pot of blik.
Intussen ben ik ook weer bezig met wat kleinere potjes helemaal te omhaken, wordt vervolgd dus...



dinsdag 25 juni 2013

zaterdag 22 juni 2013

Jampotjesgekte ...



Al een heel poosje bewaar ik de glazen potjes van jam en sausjes.
Want ik heb gezien dat je daar zulke leuke dingen mee kunt doen...

Toen m'n nichtje een paar weken geleden trouwde heb ik een kanten kleedje gehaakt en over het dekseltje van een leeg jampotje gedaan. In het potje een mooi papiertje rondom en als cadeautje een zakje zeepkorrels met geld...
Om het potje nog wat kant dat vastgemaakt was met een strik en daar hingen weer twee harten aan met mr. and mrs.... Helaas ben ik vergeten om er een foto van te maken! Maar ze vond het erg leuk om te krijgen.



Maar.... , ik ben nu dus helemaal in de (jam) potjesmodus... Het is gewoon verslavend om hier mee bezig te zijn.
Ik haak een kleedje om over het dekseltje heen te doen en m.b.v. een lintje, een gehaakt of gedraaid koordje wordt het strak bevestigd. De potjes vul ik met oud naaigerei zoals knoopjes, veiligheidsspelden, klosjes garen, restjes stopwol, wolkaartjes, oude ringetjes, een restje haakkatoen, een stukje kant etc...


Mijn vriendin Corrie, die tegenwoordig ook een blog heeft, vertelde hier  dat ze spulletjes aan het maken is voor een verkoping met als doel om mensen in Moldavië te helpen. 
Corrie vroeg ik wat hartjes wilde haken en dat wil ik graag doen! Ik heb er al een paar bijna af, ja.... bijna ..., want ik moet nog binnenkussentjes naaien voordat ik de hartjes dicht kan haken. Dus nog even geduld, dan laat ik ze zien. Mooie stok achter de deur voor mij om de naaimachine te pakken...



Misschien kunnen de potjes met oude naaispulletjes ook naar de verkoping, het past wel bij de stijl van de andere dingen.
En ik vind het ook niet erg om ze zelf te houden, ze staan al in het raamkozijn te pronken...


Maar in de keuken had ik nog wat leuke gevulde jampotjes staan, die zijn het ook wel waard om aangekleed te worden. Het elastiekje is maar tijdelijk hoor... Er moet nog een finishing touch komen!

vrijdag 21 juni 2013

Meebreideken blok 97: Beukenbladajour



Vandaag alweer een ajourblokje... Ja, ik weet het; ik kies vaak voor ajour, gewoon omdat ik het erg mooi vind en ook omdat ik het leuk vind om te breien!
Vorige week was er een verzoek van Frieda voor een kabelmotief, en toen dacht ik "tja, echte brede kabelmotieven hebben we niet in de deken..." 
Maar als ik terug kijk, zijn er wel een aantal motieven met gekruiste steken, dat is wat je eigenlijk doet bij kabeltjes breien. Kijk maar naar blok 5, 7, 21, 29, 63, 78, 93... (via het tabblad breipatronen meebreideken heb je snel overzicht). Maar er komt nog een kabelblok!

Maar niet vandaag...
Het motiefje voor dit ajourpatroon vond ik op internet, zie HIER.


Blok 97: Beukenbladajour

Het aantal steken moet deelbaar zijn door 14 + 1.
Zet 47 steken op en brei 3 naalden ribbelsteek. Ga dan verder met onderstaand patroon. Let op; het stekenaantal (tussen haakjes) is wisselend per naald!

Afkortingen:
·         r = recht
·         av = averecht
·         rb.st= ribbelsteek
·         2 r.sbr = 2 steken recht samenbreien
·         1 r.d.o. = rechte dubbele overhaling ( 1 steek recht afhalen, volgende 2 steken recht samenbreien en dan de afgehaalde steek hier over heen halen)
·         1 r.e.o.= rechte eenvoudige overhaling (1 steek recht afhalen, volgende steek recht breien en de afgehaalde steek over de gebreide steek heen halen)



Naald 1: 2 rb.st – (1r – 1o – 5r – 1 o – 1r.d.o. – 1 o – 5r- 1 o) 3x breien – 1r – 2rb.st (53)

Naald 2: 2 rb.st – 49 av – 2 rb.st (53)

Naald 3: 2 rb.st – (1r – 1 o – 1r – 2 r.sbr – 1av – 1 r.e.o.- 1r – 1 o – 1av – 1 o – 1r – 2 r.sbr – 1av – 1 r.e.o. - 1r – 1 o) 3x breien – 1r – 2 rb.st (53)

Naald 4: 2 rb.st – 1av – (3av – 1r – 3av – 1r – 3av – 1r – 4av) 3x breien – 2 rb.st (53)

Naald 5: 2rb.st – (1r – 1 o – 1r – 2 r.sbr – 1av – 1 r.e.o. – 1r – 1av – 1r – 2 r.sbr – 1av – 1 r.e.o. – 1r – 1 o) 3x breien – 1r – 2 rb.st (47)

Naald 6: 2 rb.st – 1av – (3av – 1r – 2av – 1r – 2av – 1r – 4av) 3x breien – 2 rb.st (47)

Naald 7: 2 rb.st – (1r – 1 o – 1r – 1 o – 2 r.sbr – 1av – 1 r.e.o. – 1av – 2 r.sbr – 1av – 1 r.e.o. – 1 o – 1r – 1 o) 3x breien – 1r – 2 rb.st (47)

Naald 8: 2 rb.st – 1av – (4av- 1r – 1av – 1r – 1av- 1r – 5av) 3x breien – 2 rb.st (47)

Naald 9: 2 rb.st – (1r – 1 o – 3r – 1 o – 1 r.d.o. – 1av – 3 r.sbr – 1 o – 3r – 1 o) 3x breien – 1r – 2 rb.st (47)

Naald 10: 2 rb.st – 43 av – 2 rb.st

Deze 10 naalden een aantal keren herhalen totdat je een lapje hebt van ongeveer 19 cm. Brei dan nog 3 of 4 naalden ribbelsteek en kant alle steken af.




Heel veel breiplezier!


donderdag 20 juni 2013

Anders zijn ...



Het kapotte vijfhoekje.

In de wereld van de puntige vierkantjes werd eens een vijfhoekje geboren.
Vijfhoekjes waren jammer genoeg niet gewenst bij de puntige vierkantjes. Ze waren zo anders. 
De vierkantjes zeiden: ‘we breken er wel een hoekje af, dan is het ook een vierkantje.’ 
Dat ging niet zo makkelijk als ze dachten. Ze timmerden erop los, maar het lukte niet om van het vijfhoekje een vierkantje van te maken.

Het vijfhoekje was nu wel flink beschadigd en de puntige vierkantjes waren teleurgesteld over het resultaat. Zo kon het niet. Ze gaven het kapotte vijfhoekje toen maar een grote plank: een houten vierkant met twee kijkgaten erin. Het vijfhoekje moest voortaan die plank altijd voor zich dragen om op een vierkant te lijken. Zo kon het zich jaren in de wereld van de vierkantjes bewegen. Dat vonden de vierkantjes best aanvaardbaar.

Het vijfhoekje echter werd doodmoe van altijd met die grote zware plank te zeulen. Het bleef maar zoeken en zoeken naar een oplossing om een echt vierkantje te worden. 
Na lange tijd kwam het uitgeputte vijfhoekje een paar wijze, afgeronde, vierkantjes tegen. Die zagen er veel vriendelijker uit dan de puntige vierkantjes.



‘Hoe kan ik ooit nog een vierkantje worden?” vroeg het vijfhoekje. ‘Jij? Een vierkantje? Maar … je bent toch gewoon een vijfhoekje!’ zei een van de afgeronde vierkantjes. ‘Leg die plank eens even neer…’. De andere afgeronde vierkantjes zagen het nu ook. ‘Ja! Jij bent gewoon een vijfhoekje! Jij hoeft toch niet te doen alsof je een vierkantje bent! Je hebt alleen maar een hoekje meer dan wij, daar is toch niks mis mee. We kennen er meer zoals jij, hoor!”

Bij de afgeronde vierkantjes mocht het kapotte vijfhoekje dat zware stuk hout eindelijk weggooien. Een paar puntige vierkantjes hadden dat van ver gezien en zeiden: ‘Oei, oei, nu gaat het vast heel slecht met het vijfhoekje, het lukte altijd zo goed met die plank.’ Maar het vijfhoekje wist wel beter.



dinsdag 18 juni 2013

maandag 17 juni 2013

Happy days kaarten ...

Een tijdje geleden kocht ik een scrapblok van Papermania met het thema Happy days.
Het is erg leuk papier, dat ook goed combineerbaar is met allerlei restanten uit mijn voorraad.


Eerst wat inspiratie opgedaan via internet, en toen ben ik aan de slag gegaan. Meestal maak ik mijn kaarten in fases en slaap ik een nachtje over de definitieve indeling.. En dat kan nu heerlijk omdat ik alles kan laten liggen op de tafel in mijn hobbykamer. De volgende dag kijk je met een frisse blik en zie je meteen of het je bevalt of niet..




Deze kaart maakte ik voor Maaike, die mijn give away won en koos voor Ariadne at Home. 
Het is een kaart met laagjes geworden en de knoop blijft op z'n plaats door het touwtje dat ik nog ergens in mijn voorraad had. Ik bewaar altijd van alles en heel vaak komt het vanzelf een keer van pas!




En bovenstaande kluskaart was voor Natasja, die ook mijn give away won en voor Daphne's diary koos.
Omdat het nieuwste nummer pas deze week in de winkel lag, moest ze even wachten. Maar zaterdagmiddag kreeg ik een heel leuk mailtje van haar dat de spulletjes binnen zijn!

zaterdag 15 juni 2013

Babyslofjes Marieke ...



Deze grappige slofjes vond ik op de blog van Marieke, en ik vond ze meteen leuk. Het originele patroon komt uit een oud blad, Eva breit....
Marieke zet met regelmaat van deze patronen op haar blog, en dat vind ik super. Want zo gaan ze niet verloren.

Bij mijn vader vond ik nog een oude zak met wol, waar onder andere deze scheepjeswol bij zat:


Er is nog veel meer van deze wol en misschien brei ik er nog wel eens een wat groter werkstuk van, maar ik vond het een mooie kleur voor deze slofjes. 
Je breit ze op twee pennen en je begint in het midden van de zool. Vooral het deel met de patentsteek maakt het sokje zo bijzonder en bovendien geeft het veel stevigheid.


Ik ga er zeker nog een aantal breien, want ze zijn zo gaaf!

Benieuwd naar het patroon? Hier kun je het vinden. En als je toch op de blog van Marieke bent, dan zou ik meteen even rondkijken daar... 
En ben je nog geen volger? Dan zou ik het zeker worden; bij 50 volgers ding je namelijk automatisch mee met deze give away (even naar beneden scrollen in het bericht)....!

3 x 3 bollen Catania

Momenteel zijn er 45 volgers...., wie volgt?



vrijdag 14 juni 2013

Meebreideken blok 96: Zigzag lace

Er zijn behoorlijk wat zigzag ajour patroontjes om te breien in boekjes en op internet.
Ik kwam erachter dat ik zo'n motiefje nog helemaal niet in mijn deken had!
Zo was de keuze voor dit blokje snel gemaakt.
Mijn favoriete site knittingfool heeft een lijst waarop je heel gemakkelijk patronen kunt kiezen met herhaling van een bepaald aantal steken.
Ik heb graag zo rond de 42 steken voor een blokje, dus kun je b.v. kiezen voor deelbaar door 8 plus 2, of deelbaar door 7...  En als je via de stitch count listings zoekt, kom je snel bij een motiefje dat bruikbaar is.



En zo vond ik ook het motiefje "Zigzag lace"....
Het breit heel fijn, en je kent het snel uit je hoofd.

Blok 96: Zigzag lace

Het aantal steken moet deelbaar zijn door 8+2, met eventuele kantsteken. Voor een lapje van de meebreideken zet je 46 steken op en brei je eerst 3 naalden ribbelsteek.
Ga verder met onderstaand patroon.

Afkortingen:
·         r = recht
·         av = averecht
·         rb.st= ribbelsteek
·         2 r.sbr = 2 steken recht samenbreien
·         2 r.g.sbr = 2 steken afzonderlijk recht afhalen, met de linkernaald door de lussen insteken en deze 2 steken recht samenbreien, zie http://www.youtube.com/watch?v=RGwcYW3GG3M



Naald 1: 2 rb.st – (2av – 2 r.sbr – 1 o – 4r) 5x breien – 2av – 2 rb.st

Naald 2 en alle even naalden: 2 rb.st – 42 steken breien zoals ze zich voordoen (omslagen brei je averecht) – 2 rb.st

Naald 3: 2 rb.st – (2av – 2r – 1 o – 2 r.g.sbr - 2r) 5x breien – 2av – 2 rb.st

Naald 5: 2 rb.st – (2av – 3r – 1 o – 2 r.g.sbr - 1r) 5x breien – 2av – 2 rb.st

Naald 7: 2 rb.st – (2av – 4r – 1 o –  2 r.g.sbr) 5x breien – 2av – 2 rb.st

Naald 9: 2 rb.st – (2av – 2r – 2 r.sbr - 1 o – 2r) 5x breien – 2av – 2 rb.st

Naald 11: 2 rb.st – (2av – 1r – 2 r.sbr – 1 o – 3r) 5x breien – 2av – 2 rb.st

Deze 12 naalden steeds herhalen totdat je een lapje hebt van ongeveer 19 cm.

Brei dan nog 3 of 4 naalden ribbelsteek en kant alle steken losjes af.


Heel veel plezier weer met het breien van dit blokje!
Hierna hebben we er nog 4 te gaan....

woensdag 12 juni 2013

Flower card



Ik vind het leuk om aan de hand van een sketch een kaart te maken. Het geeft je een beetje houvast voor de indeling, maar verder kun je wel je eigen kleurtjes en je fantasie gebruiken.
Voor de kaart hier boven gebruikte ik deze sketch:


Het is een simpele kaart om te maken en ook heel geschikt als je nog kleine restjes papier hebt liggen. 
De bloem ligt er wat hoger op d.m.v. dubbelzijdig foamtape.
Toch vind ik dat de kaart nog wat mist, maar ik kom er maar niet goed achter wat...
Wat vinden jullie?





zaterdag 8 juni 2013

Een vroege zaterdagochtend in juni ...

Vanmorgen was ik al vroeg uit de veren; ik werd gewekt door de vogels en het zonlicht!
Ik geniet altijd bijzonder van die eerste stille uurtjes, vooral op zaterdag...



Als je vroeg wakker bent, dan ben je ook de hele dag vroeg... dus ging ik al vroeg boodschappen halen.
Op straat is het dan nog rustig en het is leuk om dan om je heen te kijken.
Zo zat er een knul op z'n piepkleine balkonnetje bij te komen in het zonnetje met een bakkie leut...
"Opa" slingerde op z'n fiets met zijtassen vol fruit.
En even later kwam er een brommertje aangesnord waarop de bestuurder z'n best deed om het stokbrood in het mandje voorop te houden... (jammer dat ik geen fototoestel bij me had).
Heel gewone tafereeltjes, maar bij mij toveren ze een vette glimlach te voorschijn!

Na de nodige boodschappen in de supermarkt en bij de bakker, besloot ik nog even langs de Wibra en de Kringloopwinkel te gaan...
En ik ging niet met lege handen naar huis!









Mooi hè....?

Randen van de meebreideken



Vandaag geen nieuw blok, maar het patroon van de 2e rand en een link naar de 3e rand.
In dit berichtje liet ik drie verschillende randen zien die je voor de deken kunt gebruiken. Het patroon van rand 1 vind je hier.
Zelf heb ik gekozen voor de rand die ik vandaag laat zien, rand 2.
Ik ben er nog niet zo ver mee, ik wil eigenlijk eerst alle blokken af hebben en aan elkaar zetten.
Rand 2 komt uit een oud Burda breiboek en ik hoop dat iedereen uit de voeten kan met onderstaand schema...



Ajourrandje uit de Burda

I
I
I
o
/
o
/
o
/
I
I
\




15
I
I
I
I
o
/
o
/
o
o
I
\



13
I
I
I
o
/
o
/
o
/
I
\
o
I
\


11
I
I
I
I
o
/
o
/
I
I
I
\
o
I
\

9
I
I
\
o
\
o
I
I
I
I
I
I
I
o
R
A
7
I
I
I
\
o
\
o
I
I
I
I
I
o
R
A

5
I
I
\
o
\
o
\
o
I
I
I
o
R
A


3
I
I
I
\
o
\
o
\
o
I
o
R
A



1

I = 1 recht
/  = 2 steken recht samenbreien
o = omslag
\ = 1 steek recht afhalen, volgende steek recht breien, afgehaalde steek over de gebreide heen halen
R = 1 steek recht breien maar dan insteken in het achterste lusje (gedraaid recht breien)
A = 1 steek recht afhalen

∆ = 1 steek recht afhalen, de volgende 2 steken recht samenbreien, de afgehaalde steek over de samengebreide steken heen halen




Je zet voor het begin van het randje 12 steken op, de teruggaande naald brei je averecht en dan begin je met bovenstaand patroontje. Alle even naalden aan de achterkant brei je averecht.
Bij alle oneven naalden brei je de laatste steek van de naald samen met de eerste ribbel van je deken.



Rand 3 is de rand die Corina van De Handwerktuin laat zien. Je kunt hier ook goed lezen hoe je de rand meteen aan de deken vast breit.

Heel veel succes met het breien van de rand en als er vragen zijn, mail me gerust!
Fijne zonnige dag allemaal....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...