Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

vrijdag 11 maart 2011

Geïnspireerd door de dahlia's van vroeger

Bloemetje in kleurig lijstje - granny square   

Noot: er worden in dit patroontje een 3-dubbele stokjes groep (3-d.stk groep) en een 4-dubbele stokjes groep (4-d.stk groep) gebruikt.
Bij een dubbel stokje maak je twee keer een omslag om de haaknaald alvorens je de doorhalingen maakt zoals bij een gewoon stokje. Bij een stokjesgroep doe je echter de laatste doorhaling niet en laat je deze lus op de haaknaald staan. Ieder stokje dat er in de stokjesgroep nog bij komt geeft dus een extra lus op de haaknaald. Na het laatste stokje van de groep maak je nog één draadomslag en haal je in één keer alle lussen door. De stokjesgroep krijgt daardoor een mooi puntje aan de bovenzijde.
Bij een 3-d.stk groep heb je net voor de laatste doorhaling 4 lussen op de haaknaald.
Bij een 4-d.stk groep heb je net voor de laatste doorhaling 5 lussen op de haaknaald.
In toer 6 worden halve stokjes gehaakt (h. stk). Deze maak je zoals je een stokje haakt, maar je haalt de omslag in één keer door de 3 lussen op de haaknaald.

Kleur A
1)     Maak een ketting van 5 l en sluit deze met een hv.  Haak 3 l (=1e stk), 1 l, (1 stk – 1 l. ) 2x , maak de hoek (=1 stk.- 2 l.- 1 stk.) en * dan 3x ( 1 l.- 1 stk), een hoek, herhaal vanaf * totaal 3 keer en sluit hv. Je hebt nu 12 stk.
2)    Haak 4 l op het stk v.d. vorige toer (=1e d.stk), 1 d.stk in de ruimte tussen het genoemd stk en het volgende stk (maar laat de laatste doorhaling achterwege), nog een 1 d. stk op dezelfde manier maar dan in de ruimte tussen de volgende twee stk, en tenslotte nog 1 d. stk op het 3e stk van de vorige toer. Haal dan in één keer met een omslag de haaknaald door de 4 lussen op de naald. Je hebt nu een 4-d.stk groep gemaakt. * Vervolgens 3 l. , in de hoekruimte: 3-d. stk groep, 5 l, 3-d.stk groep. Weer 3 l, een 4-d.stk groep, herhaal vanaf * en sluit de toer met hv. Je hebt nu 4 hoeken 2x een 3-d.stk groep, met 4 l. ertusen, en tussen de hoeken een 4-d.stk groep met aan beide zijden een 3 l. ruimte.
Vergelijk met de foto eventueel.
Kleur B
3)    Haak deze toer met v. In elke 3 l. ruimte haak je 4 v. en in de hoekruimte van 5 l. haak je 3 v. -2 l. – 3 v. Sluit de toer met hv.
4)    Op elke v. van de vorige toer haak je nu een stk. In de hoekruimte maak je: 1 stk – 3 l. – 1 stk.  Sluit met hv.
Kleur C
5)    Op elk stk van de vorige toer weer een stk haken. In de hoekruimte: 2 stk – 2 l. – 2 stk. Sluit met hv.
Kleur D
6)    Hele toer: h. stk, 1 l., h. stk, 1 l. In de hoekruimte: 1 h.stk – 2 l. -1 h.stk. Sluit de toer met hv.
Kleur E
7)    Hele toer v. haken: op elk h.stk van de vorige toer en in elke 1 l. ruimte een v. maken. In de hoekruimte maak je 3 v. Sluit de toer met hv.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...