Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

woensdag 7 augustus 2019

Art Journal Summer School 2019

Al een paar keer liet ik doorschemeren dat ik dit jaar mee doe met AJSS 2019, een online teken&schildercursus maar dan niet op de traditionele manier maar meer art journal-achtig waarbij je creatieve pagina's maakt met diverse materialen.



Van tevoren kregen we een lijst me benodigheden, die je ook kunt bekijken via bovenstaande link. Het lijkt veel, maar het viel toch mee omdat ik nog wel het e.e.a. had liggen. Toch moest ik nog wel wat aanschaffen, waaronder goudverf... Moet je nagaan dat ik niks heb met goud en/of glitter, dus ik dacht 'nou....'



Er wordt gewerkt met een beperkt kleurenpalet, omdat er ook mensen zijn die deze opdrachten tijdens hun vakantie maken. Je hebt dan geen zin om een fikse krat met tekenspullen mee te sjouwen..
Wat ik me van tevoren niet gerealiseerd had, was dat alle lessen min of meer gerelateerd zijn aan de kunst-en stijlperiode van omstreeks 1920, Art deco.
Maar nu ik ongeveer op de helft ben, vind ik dit juist heel erg leuk! Gewoon omdat ik daar vanuit mezelf niet zo snel voor zou kiezen en ik nieuwe dingen leer en ontdek.



Iedere maandag en vrijdag komt er een nieuwe les online en de meeste heb ik tot nu toe wel gedaan.
Marieke laat in elke les via een video zien hoe ze te werk gaat en ze vertelt over een stukje achtergrond, techniek of laat extra mogelijkheden zien. Na het zien van zo'n filmpje heb ik meteen gloeiende zin om te beginnen!


Hierboven zie je 'Shells' ... Het patroon is opgebouwd via getekende cirkels die elkaar overlappen. Er zijn verschillende kleurlagen aangebracht om te komen tot dit resultaat. Goed voor uren plezier!


In deze les leerde ik een meisje tekenen in Art-deco stijl. De achtergrond is een gemengde collage van papierstukjes en acrylverf. Ook in deze les werkte ik weer met veel verschillende lagen.
De laatste laag is meestal accenten geven met kleurpotlood. Omdat de onderlaag soms een beetje glad is, wordt er eerst clear gesso aangebracht; een dun doorschijnend laagje waarop je weer goed houvast hebt om op te kleuren.


Torretjes tekenen met aquarelverf... Marieke geeft ook altijd referentiemateriaal, zodat je goed kunt kijken naar bijzondere details. Omdat je maar 4 kleuren hebt, moest er flink gemengd worden, maar dat is juist leuk om te doen!



Dit was les 5, genaamd 'Lots of dots'... Geïnspireerd op het werk van Yayoi Kusama. Ik vond het geweldig om met beperkte kleuren, verschillende maten cirkeltjes en tentakelachtige vormen zo'n landschap te maken.


In les 6 gingen we met letters stoeien. Met behulp van het bijgeleverde alfabet maakte ik een tekst en die werd ingekleurd met aquarelverf gemengd met een heel klein beetje witte acryl. 
De lettervormen zijn eerst met potlood getekend en je had de keuze om ze met inkt of (waterbestendige) fineliner over te trekken.


En tot slot 'Let's go outside' ... Een voorzichtige poging tot urban sketching, maar dan wel vanaf illustratiemateriaal... Dit hotel staat in Miami beach in het Art Deco district (klik hier). 
Zo urban was het dus niet, maar wel heel leuk om een keertje te doen en ik vlak niet uit dat ik wat vaker een echte poging ga doen tot urban sketching...


Maar wie schetste mijn verbazing toen ik vorige week nog eens goed keek naar de plaatjes in het Libelle zomerboek? Daar staat een memory spel in met zomerse afbeeldingen en ik wilde ze uitknippen voor mijn bullet journal. Opeens zag ik het prachtige huis weer! Hoe leuk...

Over een aantal weken laat ik meer zien over mijn zomer-teken&schilder-vorderingen!
Want inmiddels ben ik al bij les 11...


12 opmerkingen:

  1. Wat leuk om ze zo bij elkaar te zien. Volgens mij heb je al heel veel geleerd van deze zomerschool. Grappig inderdaad dat het meeste een art-decotintje heeft (stond dat niet bij de aankondiging?),zo maak je inderdaad een uitstapje dat je anders niet gemaakt zou hebben. Het zijn stuk voor stuk prachtige werken geworden.
    Goud en glitter.... Ik heb er ook niks mee. Af en toe probeer ik het weer, maar iedere keer vind ik het dan weer niet mooi geworden (behalve als ik iets voor kerst maak 😄.
    De torren vind ik supergeweldiggoed gelukt! Wat knap dat je zoveel kleurnuances hebt kunnen maken. Ze lijken zo echt dat ze zo van je papier af kunnen lopen.
    De stippen vind ik heel leuk en vrolijk en je urban sketching is héél mooi geworden. Grappig dat je hem herkende in de Libelle.
    Veel plezier met de volgende lessen. Hoe lang 'moet' je nog? 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je laat heel verschillende werken zien, leuk en vooral leerzaam lijkt mij. Veel plezier met de komende lessen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leer je zo veel zeg. Ik vind alles wat je maakt mooi, want tekentalent heb ik echt niet, dus kijk ik echt met veel plezier naar jouw werk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Art deco... ben er zo gek op! Heb er verschillende lampen van in huis, echt genieten.
    Je tekeningen vind ik prachtig! Echt mooi en steeds zo creatief bedacht, Kunstig hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar ik bedenk het niet hoor..., dat doet Marieke Blokland! Ze maakt geweldige lessen!

      Verwijderen
  5. Wat leuk om je vorderingen te zien. Zo leer je nog eens wat nieuws!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. O, art deco vind ik zo leuk. Mooi om te zien hoe je bezig bent geweest, geweldig!
    De letters zijn werkelijk prachtig.♥

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dag Elisabeth, ik kijk iedere week of er weer eens een berichtje is geplaatst op Poppen dag, maar dat is al een poosje geleden ! Ik mis het wel een beetje, en wat ik me ook afvraag, hoe gaat het met Magda ? Groetjes van Clazien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja... in mijn laatste poppendagbericht van 7 mei heb ik verteld waarom ik daar even mee ben gestopt..
      Magda maakt het redelijk goed, maar praat helaas niet veel meer!

      Verwijderen
  8. Het is echt een geweldig leerproces waar jij allemaal mee
    bezig bent, en je kan zo goed zien dat je er ontzettend veel
    plezier in hebt. Het zijn stuk voor stuk juweeltjes geworden.
    Ook de uitvoering van de 'Lots of dots' vind ik geweldig leuk,
    heel sprankelend en in de blauw/turquoise zie ik in mijn fantasie
    allemaal vrolijke eigenwijze kattenstaarten triomfantelijk omhoog staan
    Ook de torren, heel knap gemaakt. Fraai ook de Urban Sketching!!!
    Heel leuk om allemaal te bekijken.

    Groetjes,
    Josephine

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik vind je werkstukken stuk voor stuk goed gelukt en heel knap gedaan. Ik vind dat urban sketching leuk maar dat komt omdat ik vooral hou van kunst die tamelijk realistisch is. Wel een uitdaging en discipline om elke week de lessen te doen. Ik ben benieuwd naar je volgende reeks. Veel plezier nog. Groetjes Sandra

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...