Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

zaterdag 31 augustus 2013

Mijn lieve ouwe Singertje ...
Bijna 3 maanden geleden kocht ik dit oude naaimachientje. Nou ja, machientje...., hij is dus echt loodzwaar!
Waarschijnlijk van gietijzer gemaakt. Na enig speurwerk verwacht ik dat hij zo'n 110 jaar oud is en als je dan ziet hoe mooi en gaaf alles er nog uit ziet, dan ben ik zo blij met deze lieverd!

Maar...., het spoelhuis was één grote bende, en ik had geen idee hoe de technische staat van de machine zou zijn.
Daarom heb ik hem laten nakijken in de speciaalzaak op ons dorp. Er zijn wat rubbertjes vervangen en hij is geolied en afgesteld. Ik heb er ook 3 spoeltjes bij besteld. Moet je kijken wat een bijzondere spoeltjes dit zijn....

In het spoelhuis zit een schuitje waar je een spoelklosje in kan doen. Het ziet er allemaal heel ingewikkeld uit...
En daarom ging ik eerst maar eens even googelen...
Ik vond deze site waar enorm veel handleidingen zijn verzameld van allerlei merken naaimachines, van oud tot vrij nieuw!
Het was wel even zoeken, maar uiteindelijk vond ik wat ik zocht; de handleiding van mijn Singertje!!!!

Update: deze informatie is niet meer te vinden op internet, maar je kunt me mailen voor een pdf bestand. Ik heb slechts een gedeeltelijke handleiding!
Nieuwe update: Inmiddels heb ik verschillende handleidingen waar je om kunt MAILEN (emailadres zie mijn profiel)
Ik heb 'em geprint en nu kan ik stap voor stap oefenen...
Het is trouwens heerlijk om dat oude Nederlandsch te lezen...!
Ik heb ook wat foto's genomen van hoe je de draad moet leiden naar de naald, maar ook dat is gelukkig weer terug te vinden op de genoemde site.


Ik heb alleen nog maar op een proeflapje genaaid met het Singertje, maar het gaat voortreffelijk!
Hij heeft een mooie steek...
Alles bij elkaar heeft het nog geen honderd euro gekost en ik ben heel blij met m'n Singertje... dat snappen jullie wel!
Ik wilde altijd al graag een hele oude naaimachine, maar de meeste zijn alleen decoratief. En dat vind ik toch jammer, want het is zo leuk om er steekjes mee te maken!

58 opmerkingen:

 1. Vroeger thuis hebben we zo'n Singer naaimachine gehad, het zat in een prachtig tafeltje en je kon de hele machine naar onderen draaien en je had dan een tafel. Het was met een trapper, is die van jou ook? Ik heb er mijn eerste steekjes op genaaid toen ik 6 jaar was!Er was ook nog een lade onder en daar zaten voor een kind de meest interessante dingen in, van spoeltjes, garen, tornmesje,etc. Het was nog van mijn oma, die bij ons in huis woonde. Leuke herinnering heb je opgeroepen bij me! Veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat super dat je hem aan de praat gekregen hebt. Wat een geduld heb jij toch met zulke dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is zekwr een prachtige Singer, geweldig om die te hebben en nog fijner als die het zo goed doet.
  Ik wens je er erg veel naai plezier mee!
  Groetjes Gerrie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig zo een juweeltje en geweldig dat ie het nog doet.
  Veel plezier er mee.

  Fijn weekend,
  Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is een oudje waar zuinig mee omgesprongen is; van wie zal het geweest zijn en wat is er zoal op genaaid? Laat je fantasie maar de vrije loop, waarschijnlijk kom je er toch nooit achter (helaas). Mooi is hij in ieder geval wel en het is gaaf dat hij het nog doet. Heel veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtig machientje, Elizabeth. En dank je wel voor de link!! Ik heb zelf een hele oude Naumann, en die gebruiksaanwijzing stond er ook op! Geweldig, ik heb hem alvast uitgeprint, en ga er bij gelegenheid eens goed voor zitten om hem 'gebruiksklaar' te maken.
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hadden vroeger thuis ook een Singer trapnaaimachine zoals Lisa beschrijft. Qua uiterlijk leek die hetzelfde als die van jou. Als peuter was het trapmechanisme een heerlijke speelplaats, lekker wiebelen alsof je op een wip zat. Naaien heb ik er ook op geleerd. De spoeltjes herken ik ook. Toen mijn ouders kleiner gingen wonen heb ik het apparaat meegenomen. Maar toen ik 20 jaar geleden zelf kleiner ging wonen moest het weg. Wel met spijt in het hart, maar ik had geen ruimte. Elizabeth veel plezier met de Singer en het lapjesgedoe.
  Groet,
  Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geweldig dat je er 'gewoon' me kunt werken. Handig hé dat internet, zo heb je toch maar mooi de gebruiksaanwijzing kunnen vinden. Heel veel plezier met je 'nieuwe' machien!
  Groetjes weer
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh, als ik jou verhaal zo lees dan schaam ik me bijna. Zo'n prachtige oude Singer heb ik van mijn oma geërfd. Hij staat nu mooi te zijn in mijn freubelparadijsje, maar ik heb het nog niet voor elkaar gekregen om hem te laten werken, heb er gewoon nog niet de moeite voor genomen. Wat goed dat jij al dat speurwerk hebt gedaan en het wel voor elkaar krijgt!
  Groetjes,
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige naaimachine en fijn dat hij het doet, lijkt me geweldig om er een te hebben. Veel plezier ermee en succes met mooie dingen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. O ja, die ken ik wel. Vroeger stond er bij ons thuis ook zo 1. Ik snap dat je er erg blij mee bent.Veel plezier met je Singer.
  Fijn weekend!
  Greetzz Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Veel plezier er mee. Mijn eerste naailessen hadden we deze machines.
  Zelf had ik ook een tweede handsje toen ik trouwde, en er heel veel kleding voor de kinderen op gemaakt. Ja een steek, en de naadjes werden omgeslingerd met de hand
  Die van mijn moeder staat te pronk bij mijn oudste dochter.
  Tja nu ben ik verwend door een Johome, met heel veel steekjes
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Op zo'n naaimachine heb ik het geleerd. Wij hadden thuis ook zo één. Mijn moeder heeft er heel veel kleding mee genaaid. Hij was echt totaal versleten en toen kwam er een machine met een motortje....
  De oude handnaaimachine van mijn schoonmoeder is er nog steeds en doet het nog goed. Het is een Pfaff en werkt op de zelfde manier als wat jij laat zien.Er zit een grote houten kap over.
  Nostalgie aan alle kanten. Leuk dat je er een blog over geschreven hebt.
  Ik zal de site die je gegeven hebt eens goed doorlezen.
  Veel plezier met je machine....
  Groet, Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Superbe machine à coudre ancienne !
  Bon weekend !
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Op zo'n trapmachine heb ik naaien geleerd. En later in 1961 heb ik de autobanken met repen skai bekleed en alles op de machine. Heb soms heimwee als ik zit te tobben met de machines van nu.
  Groetjes Gré

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wow... mooitje!!
  Vroeger heb ik wat sligers aan het wiel gegeven... bij m'n oma en ook nog wel bij me moeder als die 'klusjes'-dag had.....
  Heb er zelfs m'n vinger wel eens onder de naald gehad, dat vergeet ik nooit meer!!
  Veel plezier ermee!
  Ik doe het liever op mijn pfaff!!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat leuk!!
  Hihi ik heb dezelfde en daar zit een mooie houten kap op toen ik hem kocht ca 25 j geleden kostte hij fl 100. Thuis zagen we dat in het zijvakje het originele doosje + boekje met alle spulletjes die erbij horen zat.
  Voorzichtig met schoonmaakmiddelen hoor want het goud lost heel snel op de mijn is ook iets opgelost op de plaat door schoonmaken, trouwens hij naait nog fantastisch hoor.
  Veel plezier ermee.
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Had er tot vorig jaar ook nog een maar nadat er niemand interesse had op marktplaats naar de kringloop gebracht... ik moest plaats maken voor onze kleindochter!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een mooi machientje is dit. Ik zie mezelf als zesjarig meisje hierachter zitten.....jaaaaaren geleden.
  Fijne zondag

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Het is een prachtige naaimachine en hij naait vast prima. Het is geen enkel probleem om zelf te draaien, tenzij je lakens of gordijnen naait. Mijn moeder heeft ook zo'n oude, maar deze machine kan helaas niet zigzaggen. Daarnaast heeft ze een trapnaaimachine, die ik als kind heb vast laten lopen. En toen ging er iets kapot .... sindsdien doet ie het niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. wat leuk Elizabeth, ik heb naaien geleerd op een trapmachine van Singer en ik vond het geweldig, mijn moeder maakte er van alles op zelfs dikke stof kon de Singer makkelijk hebben. Je zult er ook vast veel plezier aan beleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Echt een beauty van een naaimachine en dat hij het nog doet is helemaal leuk!!!

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 23. ik ben destijds begonnen op een Singer trapnaaimachine en ik wens jou heel veel plezier met je nieuwe aanwinst!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat gaaf dat je deze nog kunt gebruiken zo zie je maar de ouwetjes doen het nog goed !!Die van mij staat boven voor de sier !

  Groetjes Jeanet

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wauw, geweldig ! Ik kan me herinneringen dat mijn opa zaliger er eentje had staan met zo een heel trapmechaniek eronder. Wat daarmee gebeurt is weet ik eigenlijk niet, toen hij stierf was ik nog veel te jong om me daarmee bezig te houden. Zonde, het is prachtig! En zeker als het allemaal nog werkt. Dat heb je goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een prachtige naaimachine heb je gekocht en zo leuk dat je die oude handleiding gevonden hebt.

  Je applecore dekentje is prachtig, net als het bedje.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Mijn moeder had zo'n machine in een meubel (ken je die?) en ik heb ze meegenomen toen ze gestorven is. Alleen kan ze niet meer worden gebruikt want de riem is stuk. Verder is ze nog in prima staat denk ik. Ook ik wil ze niet wegdoen, het is pure nostalgie. Op deze machine heeft mijn moeder mij leren poppenkleedjes naaien, dus....
  Grtjes en geniet ervan, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Mijn oma had er ook zo een, een trap naaimachine in een meubel. Wij hadden een handnaaimachine van Singer. De spoeltjes herken ik ook nog. Wat een prachtmachine!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. O wat leuk ik gisteren in een winkeltje te Geel Belgiê ook zo een machinetje op de kop getikt. voor 25€ kon het echt niet laten staan we hebben hem net wat opgepoetst en was op zoek hoe ik hem werkende kreeg. Dank zou Jou heb ik nu de handleiding om te testen of hij echt nog werkt. Bij deze heel erg bedankt.
  Met vriendelijke groeten De Nijs Kathleen

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Zit ik te zoeken naar een gebruiksaanwijzing en kom ik zomaar op jouw blog terecht! Ik mag namelijk de naaimachine van mijn moeder hebben en wat op zoek naar wat tips voor gebruik en onderhoud. Die site die je vermeldt lijkt mij heel nuttig. Daar zit vast mijn machine ook wel bij.
  Als ik de machine thuis heb, laat ik hem op mijn blog zeker zien!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hallo. Geweldig mooi machientje. Ik heb nog een origineel spoeltjes doosje met de zelfde spoeltjes als die op de blog staan. Ik wil ze wel met je ruilen als je dat wil. Je kan mij mailen op morgenster61@gmail.com Ik hoor graag van je

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste,zijn de spoeltjes ook te koop? Groetjes Evelein

   Verwijderen
  2. Beste,zijn de spoeltjes ook te koop? Groetjes Evelein

   Verwijderen
 32. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Beste, mag ik vragen waar je de spoeltjes hebt gevonden? Groetjes Evelein

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Beste, kan je mij zeggen hoe ik de naald er juist op steek ? Ik heb een titan antieke naaimachine maar die is bij a identiek als jouw singer. Is het juist als ik de naald erop steek en dan de draad van rechts naar links door het oog van de naald moet steken. Dus niet zoals met de hedendaagse machines van voor naar achter ? Het lukt me niet om mijn naaimachine juist in te rijgen. Bedankt op voorhand.
  Regine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan het zo 1-2-3- niet uitleggen, maar ik heb wel een handleiding op internet gevonden die ik je kan mailen. Wat is je emailadres?
   Je mag mij ook eerst mailen, mijn emailadres kun je vinden in mijn profiel...

   Groetjes, Elizabeth

   Verwijderen
 35. Goedendag.
  Heeft u toevallig de link voor de gebruiksaanwijzing of via de mail.
  Ik ben bezig om zo'n zelfde machine aan de praat te krijgen.
  Maar geen idee hoe de draden moet inrijgen.
  Alvadt bedankt.
  Gr. Anton

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als u mij een mailtje stuurt, dan kan ik u terug mailen en de handleiding mee sturen. Mijn emailadres is te vinden in mijn profiel...

   Verwijderen
 36. De link naar de handleiding geeft niet die van de Singer weer. Heb je de URL voor mij? Ik wil er nl ook zo eentje kopen op marktplaats maar heb dan wel de handleiding nodig voor het inrijgen en de spoel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt.. de handleiding is ook verdwenen van internet. Maar ik heb hem opgeslagen. Als je me mailt, kan ik hem naar je sturen...

   Verwijderen
  2. Hallo Nu het veel thuis blijven is. Ben ik op mijn zolder op zoek gegaan naar de oude handnaaimachine een singer(een erf stuk van mijn oma. ) Daar heb ik mijn eerste steekjes op geleerd. Weet nu niet zo goed meer hoe of die werkt. Zou er graag wat handleiding voor hebben. Zou het zo leuk vinden mijn kleindochters het te leren. Heb 8 kleindochters. Daar zijn er wel een paar bij die dat graag willen. Wilt u hem a.u.b.ook naar mij willen sturen.
   Groetjes Toos Borsboom-Dobbe
   tborsboomdobbe@hotmail.com

   Verwijderen
 37. Wat ben ik blij met jouw berichten !!
  Ik heb nog een oude Singer handmachine , waar ik vroeger op leerde naaien , maar nu heb ik geen idee hoe ik de draden en de klossen moet spannen enz..Met de voet kan ik niet werken , daarom ben ik blij met de Singer . Zelfde als op de foto . Ik denk 140 jaar oud .Kan ik ook een handleidung verkrijgen??
  Hartelijke groeten van Elsa

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Hallo Elsa, als je mij even een mail stuurt (ehheijstek@gmail.com) dan kan ik je een deel van de handleiding sturen!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Hoi, heb jij nog steeds de handleiding van die mooie Singer? Ik heb er ook een gekregen en probeer hem weer aan de praat te krijgen, zodat hij mee kan met mijn dochter naar Zambia, waar ze vaak kampen met stroomuitval.
  Mijn mailadres is
  loesakerboom@gmail.com
  Alvast bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Beste luitjes.
  Ik heb zo'n Singer aangeschaft als decoratie, maar zou het leuk vinden als hij nog werkt. Het serie nummer is: Y1115466 model nr: 28 Bouwjaar 1920.
  Heeft iemand een gebruiksaanwijzing voor deze machine?
  Bij voorbaat mijn dank voor een reactie.
  carelgerritsen94@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Ik heb ook zo’n oud beestje, onverwoestbaar. Ik zou ook heel graag de handleiding ontvangen. Bij voorbaat dank. yvettekuyper@zonnet.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 43. zou je mij de handleiding willen sturen naar nadiavl@hotmail.com? alvast super bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Goedemiddag,
  Zou ik je ook brutaal om deze handleiding mogen vragen.
  Mijn mail is jasylva@casema.nl
  Alvast heel erg bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. als iemand hier interesse heeft in de originele gebruiks aanwijzing van SINGER naaimachine ik bezit het boekje gedateerd 1896 laat maar weten stuur het desnoods op woon te ANTWERPEN

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Graag zou ik de handleiding van de oude Singer ontvangen.

  Bvd

  tanteboterbloem@outlook.com

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Ook ik zou heel blij worden van de handleiding! annemiek@warnink.com

  Alvast dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Beste mensen, mijn naam is Edo en ben 73 jaar jong. Ik heb van een oude dame,(inmiddels overleden) een SINGER naaimachine gekregen die zij zelf altijd heeft gebruikt. Het is een machine van rond 1890. Ik heb machine geheel schoon gemaakt, gesmeerd, afgesteld en nu loopt hij weer als een zonnetje. Ik wil hem ook gaan gebruiken. Het probleem is wel, dat hier ook geen handleiding bij zit, en het zou wel handig zijn als ik weet hoe het garen van het klosje naar de naald moet lopen! Is er iemand die mij aan een handleiding of copy kan helpen? Bij voorbaat hartelijk dank. M.vr.gr. Edo. bonteegc@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Goedendag, ik was aan het googlen naar een handleiding van een oude Singer handnaaimachine. Zodoende kwam ik hier terecht. Zou u mij de handleiding door willen mailen? B.V.D. met vriendelijke groet, Aaltje

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Hallo
  Die handleidingen kun je vinden op marktplaats. Ze worden nog wel eens te koop aangeboden. Zelf heb ik een oude handslinger Gritzner in de kringloop. winkel gekocht, en heb daar een paar leren broeken mee aangepakt. Moeiteloos door dat leer. Onverwoestbaar sterk.
  Ben met een oude Singer 99 bezig vanwege de elektrische aandrijving. Hetzelfde prachtige antieke model met aandrijfmotor.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...