Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

dinsdag 20 augustus 2013

Koffie ...Ik ben een echte koffieleut!
Vroeger dronk ik de hele dag door koffie, maar sinds een jaar of twee eigenlijk alleen maar 2 kopjes 's morgens. En een enkele keer nog een kopje om een uur of 4 's middags...

Pietluttig ben ik altijd al geweest met koffie. Ik vind de koffie ook niet vaak lekker als ik ergens anders ben, al durf ik dat natuurlijk ECHT niet te zeggen! Vind ik ook raar om te zeggen, dat vooral...

Enfin, ik begin m'n dag dus met een hele sterke bak zwarte koffie, die ik met de hand opgiet! Mijn man noemt het "bocht".....


Ik kook water met de waterkoker, in de losse filter gaan zo'n 3 à 4 flinke scheppen koffie, die ik goed aanduw met het koffieschepje. En dan giet ik heel voorzichtig kleine beetjes heet water langs de randen van het filtertje en druipt het kostbare zwarte vocht gestaag in mijn beker....Mijn tweede bakkie (zo zeggen ze dat hier in Sliedrecht...) is meestal om een uur of half 10 en dat is vaak een Senseo of een automatisch gezet bakkie leut. 
In de vakantietijd echter vind ik het leuk (èn lekker) om m'n koffiemaker te gebruiken. Die heb ik gekregen van m'n zoon en het is een fantastisch apparaatje.


Water in het onderste deel, koffie in het filtertje...


Het filtertje zet je in het waterreservoir ...


Dan draai je het bovenstuk er op ....


En dan zet je het op het gas ...

Dat is wel een voorwaarde, dat je gas hebt. Ik kook elektrisch, maar we hebben in de garage ons campingtoestelletje staan! Met warme dagen kook ik daar ook, en het is nog handig ook als je buiten leeft..


Op een gegeven moment kookt het water en gaat de damp via een pijpje omhoog door de filter en in het bovenste deel komt de hete koffie terecht. Je hoort het dan een beetje klokken. Niet te lang laten klokken, want dan wordt de koffie smerig....Ik verzamel ook graag verschillende koffiesoorten. Momenteel heb ik niet veel staan, maar als ik ergens aan het winkelen ben, kijk ik altijd. En zeker in het buitenland...


En nu ben ik ook koffiekannetjes aan het sparen. Ik zoek er niet bewust naar hoor, ik vind het 't leukste om ze spontaan tegen te komen. 
Ik heb er nog niet veel, maar dat maakt niet uit. Verder spaar ik ook oude filtertjes, geen plastic maar van die blikken of aluminium dingen. Ik heb een oude van de oma van mijn man en deze hierboven...


Terwijl de koffie op het gas stond, heb ik twee wasjes buiten opgehangen. En dan is het nu lekker tijd voor koffie aan de grote tafel.... Als dat geen huisvrouwengeluk is....?28 opmerkingen:

 1. hoi medeoffieleut! Lekker hé een bakkie op z'n tijd,haakwerkje erbij! Die Espressopotjes, zoals je van je zoon hebt gehad, kun je ook krijgen voor keramisch en electrisch. Het is misschien even zoeken maar goede kookwinkels hebben ze zeker(merk Bialetti)
  Dan kun je 's winters ook lekker pruttelen!
  groeten Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is een leuk koffiemoment. Koffie in het buitenland, ik zal er eens naar kijken. Er staat hier nog een koffiemolen, dus ik zou ook bonen kunnen kopen en zelf malen. Ga het allemaal eens uitproberen. Ik zet nu nog even een tweede bakkie en dan vanavond pas weer. Fijne dag,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Blij dat ik niet de enige koffieleut ben die graag 'bocht' drinkt. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O ja, dat opgieten... moest vooral lángzaam, zodat de koffie niet omhoog kwam en aan de rand van de filter bleef zitten. Je moest dan inderdaad langs de rand gieten, zodat de koffie optimaal gebruikt werd. Zo dronken we vroeger (thuis bij mijn ouders dus) koffie. En ik heb het heel wat gezet voor ze (zelf lustte ik toen nog geen koffie) omdat ik het een leuk werkje vond. Alleen was volgens mij de verhouding water/koffie ietsje anders :) En ja hoor, net als bij jou kwam er dan handwerk op tafel, meestal breien of haken, want een vrouwenhand en een paardentand.... Heerlijke herinneringen. Geen wonder toch dat ik een huismus ben die zich thuis prima kan vermaken.
  En.... ja hoor, ik heb koffie leren drinken... Eerst met melk en suiker, toen met allen melk voor de lijn, en nu helemaal zwart. Ik ga een bakkie zetten. :)
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat zijn wij vrouwen toch snel content, een bakje koffie, wat wol en knutselmateriaal en wat gezelligheid, meer moet dat toch niet zijn!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik drink het liefst thee of koffie uit mijn eigen DE koffiezetapperaat maar Senseo vind ik echt bocht bbbrrrr.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Senseo heeft diverse smaken, een beetje uitproberen heeft bij mij toch tot een acceptabel 2e bakkie geleid...

   Verwijderen
 7. Vind koffie wel lekker maar liefst met warme melk ,niets voor jouw dus ,en senseo ook prima denk dat ik meer een theeleut ben ,leuk blogje gr marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wat een mooie koffiepraat. Maar nu snap ik waarom je bij mij geen tweede bakkie wou. Je vond het gewoon niet lekker genoeg. En ik zet nog wel met zo,n ouderwets elektrisch koffiezetapparaat.

  Groetjes van Corrie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een heerlijk bericht! Koffie zetten kan op heel veel manieren. Nu ben ik niet een echte koffie drinker, liever thee, maar ik drink het wel. De manier van koffie maken op de gaspit ken ik wel van vroeger.. je krijgt dan echt een lekker bakkie.
  Wat ik ook leuk vind is je droogmolen met al die zwarte kousen, het zullen wel sokken zijn want ik zie ook wat witte ingebreide merkjes. Dan gun je ons ook nog een blik op die prachtige tafel van jullie vol met handwerken waar je mee bezig bent.
  Warme groet, Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn allemaal sokken! Ze willen niet anders dan zwart...

   Verwijderen
 10. haha, moest eigenlijk wel lachen om je verhaal en dacht, jeetje wat een drukte voor een bakkie leut. Ik zet hier gewoon de Senseo aan en er komt een heerlijk bakkie uit.
  Zo zie je maar, iedereen heeft andere wensen en gewoontes. Leuk dat je dit met ons deelt. Groetjs, Amarins

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, wat een gedoe hè.. Ik weet het! Je moet er ook een tikkie getikt voor zijn hoor...

   Verwijderen
 11. Haha, ondanks dat ik geen koffie drink (nooit gehad en wil het ook niet leren drinken, sorry) heb ik je stukje met een grote smile op mijn gezicht gelezen. heerlijk hoe je kunt genieten van de kleine dingen. sja, dat is koffie toch eigenlijk?

  Lieve bloggroetjes Pétra.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Koffie zalig ...
  Een heerlijk geniet moment ...
  Hopelijk kom je regelmatig nog zo'n oude koffie kan tegen!
  Nog een fijne namiddag met een bakkie koffie!
  Liefs Valerie ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een heerlijk verhaal.
  Ik krijg trek in......koffie.
  En daarbij een was die lekker buiten hangt......
  Dan voel ik mij op en top huisvrouw, breiwerkje erbij.
  Da's pas genieten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Koffie, daar kun je mij ook voor wakker maken!
  Vooral 's morgens kan ik er echt van genieten. Zeker nu we sinds 2 jaar een nieuwe machine hebben, die met bonen! de heerlijkste variaties kan maken! Sindsdien staat de Senseo bij ons in de kast, terwijl ik de smaakjes van Senseo wel lekker vond.
  Leuke kannetjes heb je verzameld!
  Fijne dag verder!
  Groet, Corine

  BeantwoordenVerwijderen
 15. I love coffee too...black, with milk, cream or "chantilly" and cinnamon...
  Thanks for your visit !
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een gezellig bericht, echt een 'koffiepraatje'!
  Zelf ben ik meer een theetante, ik drink alleen een bakje Senseo na het eten. (zwart maar met een lepeltje omdat ik vind dat de sterkste koffie onder in het kopje zit). Gewone koffie (zetapparaat) vind ik niet lekker.
  Het opgieten, boven een thermoskan en door een filter, doe ik voor mijn man zodra we in de camper zijn, we hebben dan geen koffiezetapparaat bij ons. Trouwens, hij heeft liever de 'opgietkoffie' dan die uit het apparaat, maar ik heb nou eenmaal niet altijd zin om op te gieten als we thuis zijn. ;-)
  Leuk zo'n blogje over een 'bakkie troost'.
  Groetjes weer,
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mmmmmmm, lekker, koffie. Jammer dat er geen geur bij het bericht zit. Je beschrijft het in ieder geval zo dat ik er echt zin in krijg.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Z'n Italiaans koffiekannetje namen wij altijd mee op vakantie toen we nog met de tent gingen. Koffie en water er in en dan zo op het gasje. Thuis drink ik nu verse bonenkoffie. Ik was de senseo zo zat... vond het echt niet lekker meer. Met verse bonen is het ook nog steeds zoeken naar hele lekkere koffie. Nadeel van z'n volautomaat is dat er altijd op ieder uur verse koffie te krijgen is........ Bah wat vervelend,,, not,,,hahahaha.

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een gezellig bericht. En inderdaad, er gaat niets boven een handmatig gezette kop koffie. Wij hebben een Bodum pot, dubbelwandig, koffier erin, water erbij, filter erdoor duwen zalig! Groet, @

  BeantwoordenVerwijderen
 20. nou, ik ben helemaal verbijsterd over het vorige bericht nu ik dit gelezen heb!
  hoe kan het nou dat je zolang in je bed hebt gelegen met al die koffie elke dag??????????? hahahahhahaha
  lekker he? koffie drinken.
  ik begin m`n dag ook altijd met koffie, 2 bakken en s `avonds een dolce en cabana (ik kan het niet laten om dat te zeggen) ik bedoel dolce gusto, en dan meestal espresso of soms een ander smaakje.
  groetjs

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mmm ik zet op dezelfde manier als jij koffie ...maar dan gelijk een hele pot vol,zodat ik de voormiddag doorkom, lekker op de ouderwetse manier koffie opgieten en dan de geur mmmm zo kom ik de hele voormiddag door met de koffie en dan de rest van de dag geen koffie meer ....

  Liefs
  Marjo

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Leuk is dat, die verschillende koffiepotjes, ik begin de ochtend met een senseootje met gekookte melk. Niet al te sterk, zeker niet zoals jouw koffie, zoveel mensen, zoveel verschillende smaken :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik dacht dat ze in elk geval vroeger spraken over een 'baaksie koffie' dat herinner ik mij van mijn Sliedrechtse familie, maar dat isd al zo'n 50 jaar geleden hoor en dat was een nicht die heel erg plat praatte.
  en dan was het perculator koffie, een hoge aluminium pot met een glazen verhoogd deksel en daar zag je dan die koffie tegenaan pruttelen. Stond heel lang op de kachel of op een petroleumpitje. Op dezelfde manier werd de melk warm gehouden, toen nog volvette melk, dus er kwam zo'n vies dik geel vel op.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Leuk verhaal en ik dacht ook dat het een baksie en een koeksie is.
  Ik heb ook jaaaaren in Sliedrecht gewoond. Ik was er vanmiddag nog...
  Groeten Anja

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...