Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

donderdag 21 juni 2012

Midzomernacht...

Bij ons hangt de Flow jaarkalender met spreuken en wetenswaardigheden in het kleinste kamertje.
Vandaag op 21 juni ziet de bladzijde er zo uit:


Midzomernacht, daar moet ik meer van weten... 't Klinkt zo romantisch..
Doet me denken aan A Midsummer Night's Dream van Shakespeare...

Midzomernacht is de nacht na de langste dag in het jaar, 21 juni. Het begin van de zomer.
In Finland blijk je deze dag het beste te kunnen vieren, omdat het zo noordelijk ligt.Op internet vond ik van Finland deze info rond Midzomernacht:
"Door deze ligging is het er in de winter niet alleen erg koud, maar ook donker. In Lapland komt de zon twee maanden lang helemáal niet op, en in de rest van Finland is het overdag slechts een paar uur licht. Daar staat dan weer een bijzondere zomer tegenover: In Lapland gaat de zon een paar weken per jaar niet onder, en in het zuiden van Finland schemert het dan hooguit. Tijdens de langste nacht van het jaar, rond 21 juni, is het in Finland feest!


Tijdens de Midzomernacht, oftewel Juhannus, die altijd valt in het weekend dat het dichts bij 21 juni ligt, verlaten de Finnen masaal de stad om naar het platteland te gaan. Van oorsprong was Juhannus een Christelijk feest ter ere van St. John de Baptist. 

Naast nachtelijke golf- en zeilwedstrijden is het tegenwoordig vooral een nacht van veel alcohol, dansen, eten, kampvuurtjes ('kokko's') en muziekoptredens. Het grootste feest vindt elk jaar plaats in Rauma, waar in drie dagen tijd zo'n 100.000 bezoekers komen, en op vijf verschillende podia optredens van vooral Finse artiesten te zien en te horen zijn."

Al die feesten zijn niet aan mij besteed, laat ik het maar lekker bij dromen houden...
En daar helpt dit prachtige wandkleed wel bij. Het is in Finland gemaakt en heet...

Midzomernacht...

10 opmerkingen:

 1. Ik heb net gelezen dat het hier in NL vandaag 16,45 uur licht zal zijn, da's lang hè !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk om te lezen en wat jammer dat na vandaag de dagen alweer gaan korten,hé!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij vieren het vrijdagavond met de Reiki kring aan het strand in Malaga, maar zaterdag is het hier de dag van San Juan, dan stromen alle mensen naar het strand om deel te nemen aan de viering van de zomer. Je kunt er op de koppen lopen dan. Het is een feest dat elke Spanjaard viert en met z¡n allen gaan ze dan in zee om daarna lekker gezellig te praten en te eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ken midzomernacht meer van detective midsomer murders, lekker spannend. maar dat is natuurlijk iets heel anders, hahaha.

  groetjes,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zullen we volgend jaar midzomer acht in Finland gaan vieren?:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Is nu hier meer midzomer-nacht-noodweer aan het worden hihihi

  Maar heb er ooit in een reisprogramma over gezien. Zeker heel bijzonder om eens mee te mogen maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuke info, van Finland wist ik nog niet zo veel, nu wel dus! Bijzonder he, dat ze in al die Noordelijke landen de Zomerzonnewende zo uitgebreid vieren, terwijl hier haast niemand dit meer kent. Een fijne Midzomer gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ook al zo'n leuk blogje over midzomer! leuk om over finland te lezen. ik heb mooie herinneringen aan het feest! groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heb je al naar buiten gekeken?? Het is vandaag de langste dag, het begin van de zomer. Nou ik weet niet hoor, maar hier, in het midden van het land, lijkt het wel het begin van de herfst, zo donker!!!
  Wat een weer. Krijgen we nog wel zomer dit jaar???

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hopelijk hebben ze in Scandinavië morgenavond met het vieren van Midzomer beter weer dan wij hier vanavond. Om de meiboom dansen in een zomerjurkje lijkt me leuker dan in een regenpak.
  Droom lekker,

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...