Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

woensdag 30 november 2011

Trouble with christmas balls...


Er zijn weer een aantal balletjes bijgekomen de afgelopen dagen. De tak hangt helemaal vol en ik als ik zo doorga, zal ik nog een tweede tak moeten zoeken om voor het keukenraam te hangen!


Er zijn nu twee ballen voor de actie "Stop aids now" klaar. Ze zijn te koop voor 5 euro per stuk. Wie biedt zich aan? Je steunt er een heel goed doel mee!Verder heb ik de iets grotere kerstbal gebreid die Petra bij Picasa had gevonden. Die uitdaging moest ik natuurlijk aan gaan. Ik vind het een prachtig motief, helaas had ik bij het overnemen een foutje gemaakt en dat merkte ik pas toen de bal klaar was... Omdat je vaak van kleur moet wisselen bij deze bal, kost het breien relatief wat meer tijd, maar het geeft ook een mooi en netjes geheel omdat het nergens gaat trekken!


Daarna heb ik "Noorse boord", kerstbal 12 van Arne&Carlos, gemaakt. Ik vond het leuk om daar "stoere" kleuren voor te kiezen. Ik ga er ook nog een minitruitje bij breien, lijkt me best toepasselijk...Zondagavond ben ik begonnen met kerstbal 21 "Artisjok". In het boek staat dat deze eenvoudig en leuk is om te breien, maar dat vond ik nog best tegenvallen! Het begon al bij het meerderen; omdat je al heel snel met inbreien begint, moet je heel goed opletten dat bij meerderen bij de kleurwisselingen het motief netjes in tact blijft.
Dan kom je bij een gedeelte waarbij je de draad 7 steken verder moet meenemen, dat gaat toch een beetje trekken, dus sla je de draden tussendoor een keer om elkaar heen. Maar dat ga je toch zien tussen de steken door! En helemaal als het kleurverschil erg groot is...
Misschien ben ik een zeurpietje, maar ik wil het graag netjes hebben. Toen ik de foto's uit het boek ging bestuderen, zag ik dat ook bij Arne&Carlos deze probleempjes optreden. Kijk maar eens op blz. 18, linksboven zie je een rood draadje ertussen door piepen.. en ook op blz. 97 en 102  kun je dat goed zien.Het minderen vind ik helemaal een probleem. Soms vallen daardoor motiefsteken opeens heel groot uit en ik ben al aan het experimenteren geweest om b.v. niet achterin te steken bij het samenbreien.
Opnieuw heb ik de "grote meesters" er maar bij gehaald, en jawel hoor..., zij hebben er ook last van: zie blz. 40 en 59... Ik bedoel o.a. dit:Hier baal ik dus stevig van... ; het is een heel leuk balletje geworden, nr. 8 "Dovre" en bij het meerderen gaat het precies goed met de kleurwisselingen, maar bij het minderen is het vooraan in de toer echt lekker lelijk geworden! Ik heb daar een kleine oplossing voor gevonden, maar ben er nog niet helemaal tevreden over...
Met een witte draad probeer ik voorzichtig die lelijke grote witte steek wat weg te trekken in het breiwerk. En dan krijg je dit:Lopen jullie ook tegen deze dingen aan? En wat doen jullie er aan? Tips zijn altijd super welkom!

En dan heb ik vanmorgen een heel bijzondere kerstbal opgezet.. eentje die aan alle vier de kanten verschillend is..  Er is één blogvriendin die zomaar kan bedenken wat ik nu bedoel. Maar ik houd het nog even geheim totdat de bal af is!

18 opmerkingen:

 1. Wat ziet dat er gezellig uit zo voor je raam!

  Groetjes, Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het blijft een geweldig gezicht al die kerstballen zo voor het raam....

  Groetjes Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk al die kerstballen aan een grote tak!
  Je kan je foutjes misschien wegwerekn met lint of een mooie glazen of metalen kraal.Of andere leuke frutseltjes.

  groetjes tiny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow, wat heb je weer mooie ballen gemaakt.

  Ik denk dat je die foutjes alleen zelf ziet. Ik zag ze eigenlijk niet zo heel erg. Aan je tak gewoon zorgen dat de 'goede' kant naar jouw toehangt...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja hoor je bent niet de enige..... en dat de balletjes in het boek verre van perfect zijn heb ik ook waargenomen, maar ik vind het ook iets aandoenlijks, gezelligs hebben, dus stoort het me niet.
  Maar in m'n eigen werk kwam de ergenis ook boven....oplossing.... soms achterin steken bij een mindering, ander garen, of later stiekem een
  steekje overmazen.... Ik brei de ballen op de Fair Isle methode, dus ik neem de draad iedere steek mee, geen lange oversteken.....
  Heb wel door dat bij synthetisch garen de draad zichtbaarder is dan bij bv. Noorse Dalewol.
  Succes, lieve groet Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier nog zo'n zeurpietje (hihi) Ik loop tegen dezelfde problemen aan, en zie ook in het boek van A & C de schoonheidsfoutjes, je ontkomt er niet aan. Op zich kan ik me daar nog wel overheen zetten maar met sommige patroontjes wordt het erg moeilijk als je constant met 2 kleurtjes moet minderen en meerderen. dan vind ik het gewoon jammer dat het niet lukt zoals ik het zou willen.
  Mijn ervaring is dus dat je beter balletjes kunt breien waar het patroon wat hoger begint. en de meerderingen en minderingen in dezelfde kleur houd.
  Misschien dat het ook aan het soort materiaal ligt hoor.ik gebruik lambswool en dat lijkt soms bijna op katoen, een wolsoort dat wat pluizig is zal de mazen denk wat beter opvullen.

  En ohhhhhhhhhh wat ben ik benieuwd naar die bal ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind ze super maar ik begrijp wel wat je bedoeld,ik kan ook niet tegen zulke schoonheidsfoutjes en daarom begin ik er heel wijs gewoon niet aan,hi,hi.Groetjes Linda.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tja, eerst breide ook ik zelf een bal waarbij je de draad achterlangs mee moet nemen vanwege het aantal steken dat je overslaat met die kleur. Dat werd minder mooi, zeker omdat ik een rode draad meevoerde achter witte steken. Vervolgens ontdekte ik ook dat Arne en Carlos dezelfde problemen hadden. Mijn oplossing is tweeledig:
  - Dergelijke motieven maas ik voortaan, maar dat is wel duidelijk meer werk en het beviel jou niet.
  - Verder kies ik nu voor andere patroontjes waarbij het wisselen regelmatiger gebeurt en bij voorkeur niet in de naalden waarin je meerdert en mindert.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo voor het raam aan een mooie tak vind ik ze er prachtig uit zien! Maar ik begrijp je ergernis heel goed: ik wil ook dat mijn werkjes er netjes uitzien. Noem het maar een beetje perfectionistisch... Ik kan je niet helpen met de ballen, want ik heb er nog geen een gebreid. Maar jou kennende ga je vast zelf op zoek naar een oplossing ;)

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat gezellig, die mooie tak met super mooie kerstballen. Ik blijf het knap vinden, liefs Liesbeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wat ziet die tak voor je raam, vol met ballen, er geweldig en gezellig uit!!! Super!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. jee mid, ze zijn supers! ik loop nerens tegenaan , want ik probeeer het niet eens!! veel te ingewikkeld

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tjonge jonge wat ben jij een bezige bij! En wat een mooie ballen. Je eigen ontwerp is ook leuk. Ik zet je snel in Reader want je hebt leuke dingen op je blog

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi, die balletjes! Ze hangen zo gezellig aan die tak!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het is een waar ballenfestijn bij jou voor het raam ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. http://rita-elkedageenbeetjekleur.blogspot.com/
  Hier kan je mijn ervaring lezen ivm de kerstballen.
  Ik vind ze echt wel tof om te zien en te maken !
  veel groetjes
  Rita

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hé Elizabeth, wat gek dat ik jouw blog gemist heb. Ik dacht dat ik vanmorgen alles gelezen had. Ga zo meteen controleren of mijn blog geen last heeft van kerstballenstress. Leuk dat je ballen wilt breien. Je mag ook andere patronen kiezen. Ik heb iemand die 5 ballen wil kopen. Je kunt ze ook meteen naar haar sturen. Dan geef ik je haar adres per mail. Super ballen heb jij al gebreid en wat leuk om ze zo op te hangen. Kerstballenbrei-ze!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...