Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

zaterdag 3 november 2018

Seizoen op z'n eind ...

Ik weet het wel.. er zijn vier seizoenen ... Maar hier ervaren we eigenlijk twee seizoenen; een buitenseizoen en een binnenseizoen.
En dat buitenseizoen is nu over en uit, helaas.
Dat betekent opruimen, winterklaar maken, koeien weg, meer binnen zitten.

Het was vandaag ook Landelijke Natuurwerkdag, maar wij hadden het druk met ons eigen perceeltje.In augustus werden de vier lammetjes weggehaald bij hun moeders. Best een beetje zielig hoor.. ze hebben een paar dagen lopen blaten. Er kwam wel een ander volwassen schaap bij; Maria en Neeltje moesten het gras gaan delen met Sabrina, maar dat was geen enkel probleem.
Onlangs kwam de schapenboer ze alle drie ophalen, want ze moesten bij de bok ...

De koeien werden al eerder gehaald, omdat er onvoldoende gras voor hen was. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de laatste maanden weinig aandacht voor ze had. Gelukkig was dat bij DH anders, dus ze hebben heus hun koeienkoekjes en liefde wel gekregen!
Begin september kwamen Marthe en Josje en een maand later werden ze al weer weg gehaald...
En nu is het weiland dus helemaal leeg, jammer hoor. Ik hoop maar dat er straks weer schapen komen!

De hagen zijn intussen allemaal gesnoeid door DH. De bomen doet hij pas helemaal aan het einde van de winter, anders worden ze veel te groot.
En natuurlijk moesten de sloten uitgebaggerd worden, en de kanten opgetrokken. Want vanaf 1 november moet alles piekfijn in orde zijn voor de schouw van de watergangen.


Vandaag hebben we ook de veranda aangepakt. Gisteren deed ik alle decoratie al in dozen, die staan nu in de kelder opgeslagen.De banken zijn op elkaar gestapeld, de tafel is uit elkaar gehaald en alles zit nu onder een zeil.
Het is echt nodig om dit allemaal te doen, want de zuidwestenwind staat er vol op en die kan wat aanrichten ...


Dit is er nog over ... voor wie toch nog even buiten wil zitten...


En het op maat geknipte snoeihout van de afgelopen winter staat gedroogd klaar. Daar kunnen we de komende maanden weer decoraties van maken.De moestuin moet ook nog verder worden opgeruimd. We halen de restanten van de planten eruit en DH gaat hem nog ouderwets omspitten en gedroogde koemest verwerken.

De buitenkoelkast en de vriezer (die tijdens het buitenseizoen altijd in de veranda staan) zijn ook weer naar de kelder gebracht.
We trekken onszelf steeds meer terug binnenshuis. Zelfs de poezen doen daar graag aan mee.En intussen is de houtkachel al weer een paar keer aan geweest, want o wat was het opeens koud eind oktober!

Zijn jullie al klaar voor de winter? Piet Paulusma voorspelt een zware winter met vaak overlast en te koud ...
We gaan het zien!
"Een mens maakt deel uit van het geheel, dat door ons 'het universum' genoemd wordt. Onze taak moet zijn dat we onze cirkel van compassie vergroten, zodat alle levende wezens en de gehele natuur in al haar schoonheid erdoor omvat worden"
            Albert Einstein (1879-1955)


24 opmerkingen:

 1. Prachtig dat slotwoord van Einstein. Ja, ik geniet ook binnen van de kaarsjes die de korte dagen een warme gloed geven. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben nooit klaar voor de winter :-(
  Heb er nu eenmaal een hekel aan omdat ik niet tegen kou kan, heb het nu al zo koud. Maar goed, we komen er wel doorheen, net als al die andere jaren.
  Hopelijk heeft Piet het HELEMAAL MIS.
  Wel fijn dat alles klaar is bij jullie voor de winter, geeft een rustig gevoel.
  Geniet maar van het kacheltje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een opgeruimde veranda. Bij mij blijft het meeste staan. Wel wat kleine spulletjes weghalen ivm wind, maar de rest bljft gezellig staan. Lichtjes aan 's avonds en het ziet er heel gezellig uit dan. De moestuin laat ik liggen tot het voorjaar en dan meteen compost meespitten.
  Jammer dat alle beesten weg zijn, die geven zo veel reuring en gezelligheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer, dat de dieren weg zijn, je hebt altijd wat om naar te kijken. Hopelijk staan er over een paar maanden weer schapen of koeien, altijd feest in het voorjaar. Heel verstandig om alles na te lopen, dan weet je zeker, dat er niets kan gebeuren door regen/wind/storm. Het is echt de tijd om meer naar binnen te keren, het hoort erbij - al is het weer even wennen.
  Ik hoop ook, dat Piet het mis heeft. Maar helaas komen zijn voorspellingen toch wel vaak uit....
  Eerst maar binnen gezellig maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jullie zijn echt druk bezig geweest. Maar dat hoort er nu ook helaas bij.
  Ik laat alles in mijn veranda gewoon de hele winter daar staan. Maar ik zou ook niet weten waar ik het anders zou moeten laten.
  Je kunt er ook nog een winter veranda van maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jullie veranda ziet er nu verlaten uit, maar binnen in de winter heeft ook charmes.
  Wat een mooie quote van Einstein, ik heb hem goed op me laten inwerken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat vergt het altijd weer veel organisatie om alles winter-klaar te maken. Maar nu gezellig binnen bij de kachel is ook fijn, dat hebben ook de poezen goed bekeken ;-) Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zooo jullie hebben alles al flink aangepakt zeg, jammer dat de veranda
  zo open is dat je alles moet inpakken omdat het anders omver
  gegooid wordt door stormachtig weer. Gelukkig is er toch een klein
  gezellig hoekje over om af en toe even te zitten.
  Jammer hé dat alle dieren weer binnen zijn, lijkt me echt een hele
  overgang, gelukkig zijn er nog de kipjes.
  Gezellig zo'n rood brandend kacheltje en binnen is het nu ook
  weer heel gezellig om te zijn. Wij noemen de tuin altijd ons buitenhuis
  waar van begin lente tot laat in de herfst op en top van genieten.
  Ben benieuwd of Piet Paulusma gelijk gaat krijgen.
  PRACHTIGE quote!!!

  Fijn weekend verder....

  Groetjes,
  Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat heb ik ook zo ervaren; het is plots weer binnenseizoen! Onze poezen gaan ook maar heel even buiten om daarna weer gezellig binnen in de warmte te liggen soezen :-)
  Ik vind het altijd fijn om te lezen wat jullie daar allemaal doen en hoe het met de beestjes en de tuin gaat. Benieuwd wat je met het snoeihout gaat maken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een fijne veranda hebben jullie.
  Wij laten de tuintafels buiten staan, de stoelen ruimen we wel op. En manlief heeft gisteren het zwembad schoongemaakt en opgeruimd. In de tuin ruim ik onder de bomen en struiken niet al teveel op, zodat tijdens de koude maanden beesten er een schuilplekje en voedsel in kunnen vinden.

  Ik hoop dat Piet Paulusma geen gelijk krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh ja die twee seizoenen herken ik uit de tijd dat we in de polder woonden. Het neerzetten was altijd weer leuk om te doen want het beloofde zo veel moois. Het opruimen vond ik minder leuk; het werd zo ongezellig om het huis heen. Tegelijkertijd vond ik het wel fijn dat we weer lekker in ons 'eigen wereldje' gingen overwinteren: kachel en kaarsjes aan, gordijnen dicht en de chocomel warm.
  Jammer dat het weiland even leeg staat....
  En ik hoop óók dat Piet Paulusma het bij het verkeerde eind heeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij zijn nog steeds niet echt klaar.....wel heb ik al wat decoratie veranderd en wat weggezet en iets anders weer terug gezet.
  Kortom, ik verander mee, net als de seizoenen 😉.
  Bij jullie is het netjes zo, geeft rust hè?! En dan lekker binnen zitten, met de poezen erbij, heerlijk.
  Wel jammer dat de beestjes allemaal weg zijn, dat geeft nog wat leven buiten, maar hee.....voor je het weet is het weer voorjaar.
  En die Piet......die negeren we gewoon, hihi
  (Het komt zoals het komt, we wachten het maar rustig af, kunnen er toch niks aan doen)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Piet voorspeld altijd een koude winter we zullen het gaanzien . Ik hou er wel van kacheltje aan kaarsje erbij lekker knus. Hier ook al de fuchia s onder de vloer en de tuin winterklaar maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ook ik leef met een buiten en binnenseizoen, dat binnenseizoen heb ik ook hard nodig om het huis weer eens goed schoon en gezellig te maken. Ben eigenlijk het liefst altijd buiten. Ja als je een aardig perceeltje grond hebt, is er altijd iets te doen buiten, ik hoop het nog lang vol te houden ook al behoor ik al een tijdje tot de senioren en is mijn man inmiddels overleden. Heb afgelopen week, op een tafel en bank na, ook de veranda opgeruimd voor de winter, precies als bij jou alles afgedekt opgeslagen in de kelder. Gisteravond had ik 'eters' en zijn we gezellig aan het stoken geweest in de houtkachel. Piet Paulusma mag van mij een klein beetje gelijk hebben, want het vooruitzicht van schaatsen op buitenijs is heel aantrekkelijk en voor je het weet ben ik er te oud en wankel voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Er is weer heel wat werk verzet, nu tijd om (binnen) wat te rusten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heb een heel eind terug gelezen ,en jeetje wat gebeurt er toch veel in mensenlevens ,blije maar ook moeilijke dingen,zag kleinzoon guus langs gaan en een tuin vol appels en peren ,wat woon je daar toch mooi elizabeth ,fijn weer van alles te lezen ,lieve groet marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ben niet zo’n opruimmens. Stoelen en tafel staan al jaren buiten, ze worden er niet mooier op, maar ala. Het meeste laat ik in de tuin liggen, behalve rabarber eb hosta, dat wordt zo’n snotzooi. Wat de strenge winter betreft. Als wintersporten heb ik altijd warme kleding liggen. Het zou niet de 1e winter zijn dat ik de skibroek aan heb bij het wandelen. Sneeuw is mooi, maar niet die smerige troep langs de weg. Ijzel is balen. Strenge vorst is heerlijk. We gaan het zien of Piet gelijk heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik ben niet zo,n winter mens dus stel ik het zo lang mogelijk uit om op te ruimen, je kunt hier vanmiddag nog heerlijk buiten zitten...Ik geniet zo lang mogelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ja hoor het is nu weer tijd voor binnen handwerken enz. Kacheltje weer aan. Ook is bij ons terras opgeruimd, tafels uit elkaar naar binnen,
  4 nieuwste stoelen mogen ook binnen. De overigen mooi onder het zeil.
  De tuin kon nog wel wat winter klaar. Kleinzoon komt nog een keer helpen
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Jammer hoor dat alles weer moet worden opgeruimd, weer veel werk gedaan.
  Ik heb het idee dat de herfst een beetje is overgeslagen met dat warme weer. Koud ?? Het mag idd wel wat kouder worden al ben ik meer van de warmte.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dat waren heel wat klusjes. Hier is er vrijwel nog niets gebeurd. Misschien moet ik dat dit weekend maar eens gaan doen. Je brengt me op ideeen :). Fijne week.
  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Je doet je blognaam eer aan, een echte busy bessy was je.
  Ik wist nog niet dat Piet Paulusma een strenge winter heeft voorspeld. We zullen het meemaken.
  Ik hoop dat je veel plezier hebt van de meditatieoefening. Je kunt 'm inderdaad heel goed doen voor je gaat slapen. Een healing om mentale stress te verwijderen werkt nog beter, maar ja, dat moet ik in levende lijve doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hier is in de paar weken dat we in Nederland zijn al veel gedaan. Heel veel blad geruimd, meubilair naar binnen en hier en daar wat gesnoeid. In Frankrijk hebben we veel meer werk om alles winterklaar te maken, maar daar is het groter en staat er veel meer buiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat zijn jullie actief geweest zeg. Ik ben benieuwd wat je met die takken gaat doen, maar dat laat je ons vast wel zien.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...