Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

woensdag 26 september 2018

OogstMijn eerste moestuinjaar zit er bijna op. Ook al ging het met vallen en opstaan, ik vond het leuk en zeer de moeite waard.
Zo'n eerste jaar is echt een beetje uitproberen. En daar leer je van. Ik zou nooit meer dingen gaan zaaien die ik toevallig heb gekregen, zoals Nieuw Zeelandse spinazie of Aziatische plukslamix ...
Grote grutten, dat was echt niet te knagen!Ik had heel veel cherry tomaat moestuinplantjes van AH en die gaan reuze goed. Ook de komkommer heeft het geweldig gedaan, al zijn ze duidelijk anders van smaak dan de slankere die je normaliter in de winkel koopt..
Sla, wortel en selderij mogen volgend jaar ook weer in de moestuin.
De radijsjes vielen een beetje tegen, maar dat kwam denk ik ook door de droogte.De appelbomen hebben het beter gedaan dan vorig jaar, alhoewel het nog best kleine appeltjes zijn. Veel is toch niet eetbaar, helaas. We hadden maar een enkele peer en een stuk of 5 pruimen ...
Ik ben heel benieuwd of we volgend jaar meer fruit kunnen oogsten.Het is nu al een beetje opruimen in de moestuin. Vandaag heb ik de komkommerplanten eruit getrokken en nog een keer tomaatjes geplukt. 
Deze komkommers lijken me niet echt eetbaar meer, dus ik houd ze maar voor decoratie bij de keukendeur...
Die tomatenplanten had ik dit jaar niet opgebonden, dacht dat het wel zonder kon.. Toen het zo droog was, gaf het niet. Maar na de regen besefte ik dat ik niet zo eigenwijs had moeten zijn!

Het lijkt me ook leuk om wat aardappelen te hebben volgend jaar. Vroeger toen de kinderen nog klein waren stopte we gewoon een aardappeltje in de grond en tralala... En leuk dat ze het vonden!
Hebben jullie nog tips ?16 opmerkingen:

 1. Ik heb geen enkele ervaring in de moestuin, dus advies kan ik je niet geven. Wel enthousiasme over je oogst! Knap gedaan, veel geleerd, volgend jaar weer blij doorgaan! Ik heb vroeger wel tomaten geplukt in de kas, zakcentje verdienen... Dat was natuurlijk professioneel: opgebonden en dan regelmatig dieven... Het ruikt zo lekker, een tomatenplant.

  Knap, hoe jullie de bomen nieuw leven inblazen. Ook hier: volgend jaar met goede moed verder! En ook, naast de moestuin de gezelligheid van de kippetjes.. altijd wat te beleven!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk om zo een moestuin te hebben en veel te oogsten!
  Ziet er allemaal mooi uit! Jammer van het fruit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt me zo leuk een moestuin maar (zoals Saar ook al zei), het is veel meer werk dan ik denk en waar ik tijd voor heb dus moet ik het gewoon bij de supermarkt houden, vrees ik.
  Eet smakelijk trouwens.

  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat lij kt me zo verschrikkelijk leuk, een moestuin!
  Ik heb daar geen tijd voor, wel plek, mijn schoonvader onderhoud deze.
  Zo leuk om te zien wat er allemaal uit de tuin komt, en lekker!!
  Ik volg een heel leuk blog.....meisjes moestuin, zoek het maar eens op vis Google.
  Hierop heel veel leuke ideeën te lezen en veel tips.
  Ga maar eens kijken, als je het niet kan vinden mail je me maar even.
  Als je het wel gevonden hebt kan ik je 1 advies geven.....lees het vanaf het begin, het is echt héél leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geen ervaring dus ook geen tips voor je. Erg leuk wat je allemaal al hebt! En als het niet meer eetbaar, kan het altijd nog dienst doen als decoratie, leuk!
  Dank voor je reactie op mijn blog, tja, het is van de zotte, en dan vertel ik nog maar heel weinig, zelfs het overlijden van een familielid werd ons niet verteld, waardoor wij de begrafenis niet hebben kunnen bijwonen. Het betrof een familielid van mijn man, van mij dan misschien "maar aangetrouwd en straks niet eens dat meer", maar van onze dochter natuurlijk niet! Zoals het er nu naar uit ziet, zal de eerste rechtszitting uitgesteld gaan worden tot in 2019, dus we proberen er ondertussen maar gewoon het beste van te maken. Ik zet het even hier neer, omdat ik je hier kan informeren zonder dat er wordt meegelezen door mijn man (dat doet hij namelijk wel op mijn eigen blog).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om de oogst te zien.
  Aardappels zou ik zeker proberen. Wij hadden vroeger ook altijd kroten, ehh bieten. en bonen en doperwten. Wat denk je van uien? En ook leuk om er een bedje bloemen tussen te doen zoals duizendschoon of gladiolen. of.......

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Niet verkeerd, die oogst van jullie!
  Je hebt ruimte genoeg voor courgette en pompoen (heerlijk!).
  Aardappeltjes heb ik ook. Vorig jaar een aardappel (gewoon uit zo'n zak uit de supermarkt) in 4 stukken gesneden en elk stukje afzonderlijk in de grond gedaan, ging prima! Dit jaar speciale pootaardappelen geprobeerd en die opbrengst valt tegen. Evennpronjen: ik gad dit jaar ruim 11 kilo peren en best veel vijgen, maar geen pruimen (doen het meestal ook om het jaar) en ook nog geen appels. Bessen doen het meestal wel, ook dit jaar (bramen, rode, zwarte, witte en blauwe bessen, frambozen, aardbeien, Japanse wijnbessen, Taiberry).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. (Pf, beetje mis getypt, haha)
   Je kunt ook heel goed knoflook planten, goed tegen verschillende ziektes (bv bij tomaten) en ongedierte. Moet je wel binnenkort doen, dan heb je in de zomer je eigen knoflook.

   Verwijderen
 8. Wat een heerlijke oogst Elizabeth, en PRACHTIGE foto's heb
  je ervan genomen. Het is ook allemaal zoveel lekkerder als
  je alles uit eigen tuin eet. Heerlijk je enthousiasme te
  voelen in je schrijven, en volgend jaar gaat en ongetwijfeld
  nog veel meer in de grond, wat hebben jullie nu toch
  een heerlijk leven hé, zo leuk om dat allemaal te lezen.

  Lieve groetjes,
  Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk dat je zo enthousiast bent over de moestuin. Bij mij ging het dit jaar niet helemaal naar wens en ik doe vast ook een hoop niet goed, maar ik vind het leuk om dingen uit te proberen. Je zult vast nieuwe dingen uit gaan proberen en je eigen favorieten eruit pikken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat leuk om je eigen moestuin te hebben. Ik ben geen tuinierster , wel een tuingenieter. Uien, boontjes en wortelen lijken me heerlijk uit eigen tuin. Veel succes en plezier verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat leuk om te lezen!! Ja, zo moet je elk jaar evalueren hé... Tips? Courgettes groeien ook makkelijk en ik heb ooit ook eens suikermaïs gezet, lekker! Erwtjes kan ook, zo heerlijk om verse peultjes te snoepen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. super leuk zo een moestuintje bij huis , aardappelen dat is tegenwoordig niet zo makkelijk daar heb je gauw de aardappelziekte in maar proberen kan altijd

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat leuk zeg, en ja moestuinnieren is leren hé. Nieuw Zeelandse spinazie is echt meer voor de stampotten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat leuk je moestuintje. Die dikke komkommers vind ik ook niet erg lekker. Ik heb geen moestuin maar kreeg wel een tomatenplant dit jaar erg leuk om ze eraf te plukken. Munt om lekkere thee van te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Niet iedere grondsoort is geschikt voor aardappelen, maar ik zou het zeker eens proberen. Bij kwekers kan je ze vaak per stuk kopen en dan probeer je eens een stuk of tien. Hier in Stolwijk is na Honkoop die gestopt is weer een andere goede kweker gekomen, de familie de Gier, ze zitten in de dubbele buurt van Bovenkerk. De mensen komen hier van heinde en verre om hun planten voor de moestuin te kopen. Aardappelen kan je al vroeg poten evenals uien.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...