Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

donderdag 13 september 2018

Dekselse kippen!- Hallo..., kennen jullie ons nog? Lang geleden dat vrouwtje over ons schreef hè..
- Wij zijn best wel belangrijke kippen geworden intussen!
- Eerst was Mathilde de baas, maar nu is Saartje onze leider.
- O ja, er lopen ook nog van die kleine krielkipjes in onze ren.
- Ze denken dat ze heel wat zijn, omdat ze Wyandottes zijn, pfffft...- Snap jij nou waarom Chicky en Nicky bij ons moeten lopen?
- Nou, jij zat toch steeds in hun hok...
- Ja, weet je wel wat voor lekker voer ze in hun bakje kregen?
- En nu willen ze steeds van ons voer...
- We jagen ze gewoon weg en anders pikken hè...


Vorig jaar zaten ze nog gescheiden, maar nu hebben ze een hele grote ren en hebben we het kleine hokje weg gedaan. Ze zaten toch steeds in elkaars hok...
Zodra het een beetje schemerig wordt, begint het avondritueel. De kippen komen naar het hok en eten nog even hun buikjes vol.
Saartje begint altijd, want zij is nu de baas. Ze gaat ook als eerste op stok. Maar van de zomer kwam ze vaak weer uit het nachthok als de rest op stok zat en dan zocht ze haar kuil in het gras op, helemaal achter in de ren.


Ze roetsjt ook de krielkipjes van de stok af. Het is een heel gevecht daar in het nachthok. Soms slaapt Chicky beneden in het hok. Maar ze probeert meestal wel een keer of vier om gewoon op stok te komen. Er zijn overigens twee stokken in het nachthok, en als ze op de laagste gaat zitten laten de grote kippen haar met rust.


Chicky is een eigenwijze Wyandotte. Ze vliegt ook regelmatig over het gaas de ren uit en dan worden de andere kippen boos! Helemaal verontwaardigd staan ze dan te tokken...
Maar nu hebben ze ook een ontsnappingsroute gevonden. DH had nl. een pijp gelegd tussen de ren en het weiland. Saartje is zo flink geweest om de hele pijp door te dribbelen en toen was ze dus ook vrij... Alleen wist ze niet meer hoe ze terug moest en liep ze in de boomgaard te scharrelen.
Een paar dagen later liepen er opeens 3 kippen in de boomgaard! Ze hadden het kunstje afgekeken.
Nou had ik daar niet zo'n zin in, dus ik deed ze lekker terug in de ren en heb een emmer in de opening van de pijp gedaan.


Maar nog even over Chicky, dat is me er eentje hoor! In mei is ze meer dan 4 weken broeds geweest. Zo lang hadden we het nog niet mee gemaakt. En ook al pakten we de eieren weg en haalden we haar in de loop van de dag uit het leghok, het hielp allemaal niets. Ze ging gewoon stoned ergens anders zitten broeden. De andere dames vonden het raar gedrag en begonnen haar te pikken. Dus vloog ze maar weer uit de ren...
Sindsdien legt ze haar eieren ergens anders. Normaliter legt ze om de dag een eitje en nu hebben we haar plekje gevonden, onder een struik in het plantenstrookje naast de veranda.
Terug de ren in vindt ze wel lastig, maar we zijn nu zo op elkaar ingespeeld dat we elkaar snappen en we het hekje voor haar open kunnen houden. Maar dan wordt ze meteen aangevallen door die grote dames... afwijkend gedrag wordt niet gepikt!

- Oooo, is het vrouwtje inmiddels aan het vertellen? Nou, zal ik jullie ook nog eens wat vertellen. Wedden dat ze dat niet zelf gaat vertellen?
- Zaterdag hebben we haar gefopt! De baasjes waren de hele dag weg en 's avonds kwam vrouwtje tijdens de barbecue met twee achterneefjes een beetje leuk doen met dat mandje van haar... 


- Dora, Saartje... hebben jullie eitjes gelegd? vroeg ze... Wij zeiden helemaal niks terug ...
- En toen keek ze in het leghok en tilde die koters op en.... het was leeg! Hahahahahahaha ...- Maar toen begon ze zich van alles af te vragen; had er al iemand eitjes geraapt of lagen ze ergens anders? Overal werd gekeken...
- En zondag kwam ze weer een keer of tig kijken hè.... Vrouwtje snapte er geen biet meer van! Opeens geen eieren meer...
- En maandagmorgen vroeg kwam ze met een dikke rimpel bij ons kijken, en ze had die vastberaden blik... Maar ze had ook wat lekkers bij zich en toen ze naar achter liep, strooide ze stukjes cracker...
- En o la la... die domme Dora verraadde toen alles! Dora wipte meteen uit de geheime legplaats en toen wist het vrouwtje alles...


- En daar ging ze even later ... Trots met haar mandje met eieren.. ònze eieren!


- Maar we laten ons zomaar onze eieren niet afpakken.. we verzinnen wel wat ...

20 opmerkingen:

 1. Dat is een wereld op zich... leuk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel herkenbaar die kippen! Bij mij legden ze op een gegeven moment allemaal eieren onder de aanhanger (daar lag lekker veel droog blad onder). Dat had ik ook pas na een week door. Ik ben ze zelfs gaan volgen om te zien waar ze toch die eieren legden. Gezellig he, die kipjes?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh Elizabeth, wat een geweldig verhaal! Ja, ze geven je soms hoofdbreeksels, maar wat een gezelligheid zo met je kipjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heerlijk toch kippetjes in de tuin. En wat een verhaal ha ha Geweldig

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk hè kipjes. En het zijn ondernemende dames daar bij jou. Wyandotte’s zijn vaak en lang broeds, reden voor ons om deze niet meer te nemen. En niets lekkerder dan eigen eitjes, als je ze vinden kunt tenminste 😀😀.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een mooi verhaal over de kippen.
  Hier zitten ze in hun hok en ren die er bij hoort. Eerst mochten ze geregeld middags op het erf wandelen. Tja nu niet meer, hekje er voor of niet ze gaan naar de voortuin, Daar is de weg en veel verkeer, ook halen ze bloemperken leeg.Dus voor eigen veiligheid blijven ze in de ren. Kippen hebben hier een baas, en deze vrouw neemt de eitjes in ontvangst.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha, die dames maken er een heel spelletje van, zo beleef je nog eens wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig die avonturen van die dames. Hadden ze jou even mooi voor de gek gehouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nou zeg, dat is wat gefopt door je eigen kippen, het moet niet gekker worden......

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haha, laat de kipjes maar lopen. Ze weten van wanten, die Dames. Veel succes met het stel. Gr. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh, oh, dames - jullie zijn aan elkaar gewaagd (en daar bedoel ik ook het Vrouwtje mee....). Ik had geen idee, hoe kippen met elkaar bezig zijn, wel eens gehoord van de rangorde. Maar dat die ook kan veranderen wist ik niet. Ik denk wel, dat als ik Wynandotte van mijn achternaam heette, ik daar ook heel trots op zou zijn ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een heerlijk kippenverhaal. Je kunt er wel een boek over schrijven zo leuk! Hoe gaat het met Guus?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een gezellig verhaal, die slimme kippen toch!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Och GEWELDIG wat een zalig verhaal, zie het ook helemaal
  voor me hoe de kipjes alles bedenken, je kan het allemaal
  zo heerlijk beschrijven. Deugnieten zijn het, heerlijk omdat
  dagelijks om je heen te hebben, om ze bezig te zien.
  Mooie eieren trouwens, ze zullen ongetwijfeld verrukkelijk smaken.

  Geniet van het buitenleven, we krijgen nog veel meer lekkere
  zomerse omstandigheden, jippie!!!

  lieve groetjes,
  Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Geweldig kippenverhaal weer Elizabeth! Ik heb ervan genoten! Gelukkig vond je de eieren toch nog, dan zeggen ze altijd domme dieren, niks van hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik hoor het al, met je kippen doe je niet zomaar wat je wilt ;)
  Die hebben ook een eigen willetje, maar wel lekkere eitjes.
  En er valt altijd iets te beleven.
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hahaha, dan zou je denken dat kippen houden makkelijk is hé :-) Maar je beleeft er wel elke dag een avontuur mee! Superleuke foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Leuk dat je kippen je nog steeds bezig houden. Lijkt me heerlijk, telkens zo'n vers eitje te kunnen rapen, tenminste...als je ze kan vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ze houden jullie aardig bezig zo. Verse eitjes zijn heel lekker maar je moet er wel wat voor doen, zeg maar.
  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...