Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

woensdag 6 september 2017

Gemene kippen!Wekenlang ging het goed met onze kippen...
De drie bruine legkippen in de ren en de twee krielkipjes buiten de ren in het eigen witte hokje.
Overdag mochten zij vrij rondscharrelen in de boomgaard.


Maar vorige week werden ze erg ondernemend en gingen ze steeds verder. Ik was ze ook regelmatig kwijt en ze verstopten zich vaak onder de beukhaag.
Vorige week woensdag of donderdag zaten ze maar te zeurpieten en te piepen en ik raakte er gewoon een beetje geïrriteerd van. De volgende dag was het over, maar ze bleven behoorlijk ondernemend.
Vrijdag zag DH opeens dat grijze Chicky een ei legde... ploep...  En zaterdag deed ze het onder de beukhaag. Toen we later gingen kijken, vonden we daar 5 eitjes ...Tja, wij blij met de eitjes natuurlijk... Maar het zou toch fijner zijn als ze dit gewoon in het leghok zouden doen. Dus we legden daar één van de eitjes neer. En omdat het leek alsof de kippen elkaar onderling veel beter verdroegen dan maanden geleden, besloten we het witte hok ook maar binnen het gaas van de ren te zetten en de kipjes door elkaar te laten lopen.Eerst ging het ook best goed. Maar toen werd Nicky verschrikkelijk onrustig en liep ze maar heen en weer langs het gaas en langs het poortje. En de grote kippen liepen zich er tegenaan te bemoeien...
Nou, eindelijk aan het einde van de dag vond ik een eitje beneden in het kippenhok. Het had haar duidelijk veel moeite gekost ...
De sfeer veranderde... helaas. Twee van de grote kippen, Mathilde en Saartje begonnen de krielkipjes Chicky en Nicky te pikken. Vooral Chicky moest het ontgelden. Zij is de leider van de krieltjes, maar liet het soort toe om gepikt te worden...
Ik werd er echt boos om en riep Saartje tot de orde, maar dat hielp niet echt ...

En toen trof ik Chicky dus zo aan:
Toen was ik er dus klaar mee! Ik heb de grote kippen uit het witte hok gejaagd (ze aten telkens het voer van de krieltjes op...) en Chicky en Nicky er in gelokt. En toen heb ik voor de eigen veiligheid het deurtje dicht gedaan. Toen DH thuis kwam hebben we het er nog eens goed over gehad.
En we hebben de boel weer terug gedraaid...


Voor nu lijkt de rust hersteld!
Chicky is levendig en geniet samen met Nicky van de veilige vrijheid.


17 opmerkingen:

 1. kippenleed, weet er alles van, kippen kunnen heel gemeen zijn naar elkaar toe. Er heerst letterlijk een pikorde.
  goed dat je ze uit elkaar hebt gehaald, want dit zou slecht zijn afgelopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He ik heb ook een Mathilde en Saartje3 is net verhuisd naar een vriendin.
  Kippen kunnen heel gemeen zijn daarom ging Saartje naar een betere plek toe en is Mathilde weer alleen zoals ze zelf wil. Ben dol op kippen maar het zijn af en toe net vrouwen, kunnen zo gemeen zijn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kippen kunnen echt heel gemeen zijn. Wij hebben het ook meegemaakt. Nieuwe kipjes met een haantje bij een oude gezet, maar die oude was de pineut. Ook maar apart gezet en beestje heeft nog een jaar rondgelopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een narigheid toch in de kippenfamilie. Net mensen, die verdragen elkaar soms ook niet. Maar wel goed nieuws! Eindelijk eitjes. Ze moesten gewoon eerst hun draai vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een brutale dames. Jammer dat ze niet genoeglijk een hok en ren kunnen delen. Goed dat je hebt ingegrepen! Geniet maar van je eitjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O jee, die kippen kunnen inderdaad soms venijnig zijn hé. Ik had vroeger ook zo'n kipje dat niet aanvaard werd, en zelfs na allerlei trucs uit te halen bleef zij nog steeds een beetje de verstoteling. Ze moest als laatste eten en mocht niet op stok slapen, zo zielig. Daarom gaf ik haar altijd stiekem eerst de lekkerste hapjes. Toch gek hé, hoe die hiërarchie bij kippen werkt. Groot gelijk dat ze nu apart zitten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. dat kan idd gebeuren niet leuk maar er is al weer een oplossing lees ik

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die kippen toch, zijn net kinderen, haha. Succes met de koppels. En waren de eitjes lekker. Gr. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat fijn dat ze nu weer ieder hun eigen plek hebben :)
  Ik ben ook niet zo van de ruzie en als ze elkaar pijn gaan doen en wij kunnen daar een stokje voor steken, dan maar apart ;)
  Groetjes en eetsmakelijk van je eitjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ach jeetje toch, je hebt wat te stellen met de kipjes. Zo jammer dat de grote de kleintjes zo op de huid zitten. Vreedzaam leven is dus ook voor kippen erg moeilijk.
  "Saartje tot de orde roepen".... haha, het zijn geen honden hoor.
  Dan maar apart, lijkt me wel zo rustig, anders raken de kleintjes van de leg.
  Hopelijk gaan ze dat weer netjes in het hok doen, maar als ze vrij rondlopen vinden ze het waarschijnlijk fijner om de geboorte van het ei op een zelf gekozen plekje te doen.
  Dat wordt eieren zoeken!
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Reuze leerzaam, het lezen van blogs! Daar komt nog heel wat bij kijken, bij 't houden van kippen!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Och wat erg Elizabeth, heb zelf geen ervaring met kippen
  maar als ik het zo lees allemaal kunnen ze dus flink tekeer
  gaan onderling. Best schrikken zeg dat ze elkaar zo pikken
  tot bloedens toe zelfs. Lijkt me een heel goed besluit wat
  jullie hebben genomen, zo kan de rust weer wederkeren.

  Wel heel leuk dat er nu eitjes van de krielkipjes zijn.

  Groetjes,
  Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ohhh wat een wreedheid in het kippenhok. Het lijkt verdacht veel op wat mensen elkaar soms aan doen. :-( Ik dacht nog even dat je kippensoep ging maken , maar zo is het gelukkig ook weer opgelost.

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een gedoe met kippen, wel of niet bij elkaar, hoop dat het nu goed gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De term `pikorde`ken ik natuurlijk wel, maar dit is de realiteit.. Gelukkig heb je het snel aan gepakt! Bij ons in de buurt heeft iemand ´s avonds op weg naar huis (toen er geen kip op de weg was) een kleine kip gered van een jagende kat. Het kippetje is nu een heel tevreden enigste kip. Ze klets de baas de oren van het hoofd en zit graag op zijn knie, buiten voor huis. Geen gedoe met pikordes....

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Poehe wat een gedoe. Je hebt er aardig wat werk aan. Ik vrees dat deze indeling gehandhaafd zal moeten blijven. Ik hoop dat de krieltjes weer tot rust gekomen zijn.
  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Jammer dat ze niet bij elkaar kunnen. Volgens mij zijn het best fanatieke beestjes. Op kinderboerderij pikken ze de kinderen ook erg snel. Maar de eitjes zijn natuurlijk super.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...