Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

zaterdag 10 juni 2017

De tuin in juni


Nee, deze mooie bloemen groeien helaas niet in onze tuin! We hebben eigenlijk helemaal niet zoveel bloeiers, wel veel groen. En daar moet wel verandering in komen, vind ik.
Maar deze prachtige bos kreeg ik afgelopen week van m'n lievelingsneef, die vaak dinsdagavond bij ons eet. Daarna gaat hij sporten met onze zoon Robert en ze hebben altijd een hoop lol samen.


DH is de afgelopen week begonnen met ophogen en herstraten van het pad naar de achterdeur. Dat is geen overbodige luxe, want de boel lag ongelijk en er waren grote kieren die snel vol groeiden met onkruid en mosachtige plantjes.
Nu het stoepje nog, waarbij hij met drie treden de hoogte moet verdelen!


De buxushaag achter is gesnoeid en ziet er redelijk uit. Maar we hebben ook last van buxusmot. Momenteel zien we geen rupsjes, maar wel van dat witte spinsel.
We hebben advies gevraagd bij het tuincentrum en we spuiten iedere twee weken. En we blijven zoeken naar eitjes, larven en wormen... We hopen dat onze buxus goed blijft!


Aan de voorkant van ons huis hebben we ook twee buxushagen, maar dan iets smaller. Ze moeten nog gesnoeid worden. In deze haagjes staat hortensia, maar die bloeit dit jaar niet omdat we hem eenmalig heel kort hebben terug gesnoeid. Vorig jaar hadden we een zee van blauwe bloemen ...


En dit is een stukje van de voortuin. Het lijkt alsof we overal tegelijk bezig zijn...
DH heeft daar een rij tegels langs de beschoeiing gemaakt, zodat we beter bij de planten kunnen. En we kunnen ook nog een hengeltje uitwerpen.
Zoals je ziet, moet er nog wel wat gebeuren in dit perkje ...


En dan hebben we hier de zaailingen. Links boven basilicum (lekker gegroeid) en in het potje ervoor rucola (helaas wat verbrand). De andere potjes zijn de stokrozen die ik heb gezaaid. Helaas weet ik niet welke kleuren ze worden .., dat is een nadeeltje bij zaaien.


Tweeënhalve week geleden kreeg ik zonnebloempitten van Anita en een aantal heb ik er in een potje gedaan. Drie van de negen lijken er geen zin in te hebben, maar ik wacht nog even rustig af...


Helaas gaan de violen hard achteruit. Ze staan er niet mooi meer bij, vooral in de potten waar wat minder aarde zit. Jammer, want ik vind ze zo leuk en het was ook best een hele klus om ze allemaal te poten.


In deze bak zit links beneden kaasjeskruid, de andere grote planten zijn tomatenplantjes die ik van m'n schoonzusje heb gekregen. 


En eens even kijken ... ja hoor, daar hebben we ook nog een paar peultjes!


En verscholen onder de tomatenplantjes staat nog duizendschoon, ook gekregen van m'n schoonzus. Die moet eigenlijk hoog nodig de tuin in, evenals de tomatenplantjes!


De stokrozen groeien flink en ik zie gelukkig geen slakken meer. Ik denk dat het bekend geworden is dat ik ze levend aan de kippen voer...
En van de clematis word ik blij... Ik geef hem nu elke avond water en ik maak de ranke takjes voorzichtig vast aan het raamwerk. Hopelijk gaat hij ook nog bloeien!


Afgelopen winter hebben we alle bomen gesnoeid. Nou ja, niet we ..., maar DH... En hij doet dat altijd behoorlijk rigoureus. Ik ben het afgeleerd om er over te piepen, want het komt altijd goed.
Maar het duurde nu wel erg lang voordat de bolacacia's een blaadje lieten zien ...


En dit in tegenstelling tot de bolcatalpa's die we aan de voorkant hebben. Deze zijn nog later gesnoeid, maar hebben al behoorlijk veel blad. Toen we de afgelopen week zoveel regen en wind hadden, leken ze er toch wel van geleden te hebben. 


Over dit stukje tuin zijn we niet tevreden. Het ligt aan de westkant en het grootste deel van de dag staat de zon er op. Als bodembedekker groeit er sieraardbei en daar tussen door staan Hosta's.
De sieraardbei is voor een deel verbrand door de zon, en de Hosta's zijn verbleekt. 
Een collega gaf de tip om er lavendel te poten, en dat vind ik helemaal leuk. Dus van de herfst gaat hier de schop in!
De Hosta's kunnen mooi in grote potten aan de voorkant (noorden) en van de sieraardbei nemen we wat stekjes want ik vind het een hele fijne bodembedekker die niet zo snel overal oprukt.


En tenslotte nog de komkommerplant... Hij wordt groot! Ik ben echt heel benieuwd ...

Met de kippen en de koeien gaat het gelukkig allemaal naar wens, geen bijzonderheden op dit moment te melden. Maar dat kan natuurlijk zomaar veranderen ...17 opmerkingen:

 1. Er wordt hard gewerkt en het gaat er prachtig uitzien
  Leuke foto's
  Fijn weekend Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je tuin gaat er prachtig uitzien en fijn hè dat alle groenteplantjes het lekker doen, ik ben hier ook al aan het oogsten van de rucola en radijsjes. Sla is nog niet ver genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah, dat was weer een prachtige rondwandeling. Wat wonen jullie toch fijn! Zo langzaam aan wordt het echt jullie tuin, helemaal naar jullie zin straks.Het was weer leuk om mee te mogen kijken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou...dat zou ook mijn lievelings neef zijn. Wat een prachtige bos bloemen. En oeps...laat ik nu net een slak aan het haken zijn. Ik laat hem binnenkort op mijn blog zien. Groetjes van Lydia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. heerlijk om zo met de tuin bezig te zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niks is fijner dan zo met de handen in de grond :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat zit je daar toch lekker. Je blijft natuurlijk wel bezig met zo een grote tuin. Het is altijd weer een verrassing wat er uit de aarde komt piepen! Soms gaat het goed en soms...
  Groetjes, Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een heerlijke tuin, en het wordt steeds mooier. Een hele klus maar het ziet er goed uit, groetjes, Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, Lavendel is een goed plan, die kunnen goed tegen de zon.
  Ach, zo blijf je in beweging, en je DH ook. Laat hem maar lekker straten en snoeien, hoewel het wel erg kaal is geworden.
  Ben bang dat ie niet meer mooi gaat worden.
  Een regel is : wat na de langste dag nog niet is uitgelopen is dood.
  De Clematis gaat vast nog wel bloeien, je hebt ook zomerbloeiers toch?
  Je hebt best veel werk aan zo'n grote tuin, maar als het eenmaal naar je zin is, wordt het vast wat makkelijker.
  Hoop dat het goed komt met de buxus, best een lastig haagje om goed te houden.
  Maar vooral genieten hoor!
  Zonnige dag verder.
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een tuinnieuws :) jammer dat er pas 3 zonnebloempitjes uit zijn :( ik hoop dat de andere er toch ook nog snel aankomen :) Ook hier elke dag met de buxus in de weer, tot nu toe met succes. Mijn man spuit een keer per week met een mengsel van brandspirtus en groene zeep en ik kijk elke dag of ik poppen of rupsen zie en gisteren had ik maar een pop :) Ja je blijft wel bezig met de tuin hé, maar wel leuk! Leuke verrassing van je neef, de bloemen zijn prachtig :)
  Fijne zondag, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, het is rooskleuriger hoor! Zes van de negen zijn er goed opgekomen en ik geloof dat nummer 7 ook z'n best zit te doen...

   Verwijderen
 11. Wat leuk om zo een kijkje in jouw tuin te nemen. Jij hebt, net zoals ik, een hele handige man, wat is dat toch fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een hele mooie tuin. En zo spannend wat er allemaal op komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Alles staat er prachtig bij. En ik ben ook jaloers op je mooie buxus.
  Ik vraag me wel af of de clematis nog gaat bloeien dit jaar. Volgens mij is het een vroege bloeier of er moeten meer soorten zijn?
  Lavendel is schitterend. Alleen bij mij gaat het snel dood. Je hebt ook nog salvia. Dat lijkt wel wat op lavendel en bloeit ook erg lang en is een vaste plant. Ik heb ze ook staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het pad ziet er al mooi uit en leuk straks met drie treden, alles
  groeit heerlijk bij jullie en ik denk dat jullie clematis een
  zomerbloeier is, dat gaat er straks prachtig uitzien. En dan de
  bloeiende stokrozen ernaast,puur genieten.
  De stekjes doen het ook bijna allemaal, best heel knap hoor vaak
  komen er maar enkele op. Heerlijk straks eigen tomaatjes ook, jammie.

  De gesnoeide hortensia's doen het ook prima die gaat volgend jaar
  weer prachtig bloeien.

  Geniet maar heerlijk van jullie paradijsje.....

  Groetjes,
  Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het ziet er prachtig uit! Ik ben helemaal geen tuinierster, ik vind het zo knap als je daar wel verstand van hebt.
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...