Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

donderdag 4 mei 2017

Tuinpret in mei

Vanmiddag ben ik eerst maar eens de tuin in gegaan voor een rondje foto's maken. Dat had ik natuurlijk beter gisteren kunnen doen, want nu ben ik een beetje laat voor mijnMEItuin ...


Dit zijn de zaailingen; links de stokroosplantjes en rechts de AH moestuintjes. Het spul staat nu buiten om een klein tafeltje en het gaat goed.
De komkommer (hieronder) staat in een extra grote pot.


Vorige keer liet ik de bonte violen zien, maar ik heb ook van die kleine witjes ...
Ze doen het heel goed en de bakjes groeien helemaal vol!


En dan hebben we de buxushaagjes... DH heeft al een keertje gespoten tegen de buxusmot dit jaar. Het blijft nodig om goed te kijken. Maar nu groeit de buxus heel goed. Overal heel jonge nieuwe blaadjes, lichtgroen zelfs...


En de beukhaag begint met de dag groener te worden! Overal verschijnen er groene blaadjes ...


Hieronder de beukhaag wat dichter bij... De blaadjes komen uit die bruine puntjes, zo mooi!


De klimhortensia's doen het ook goed. Ze staan aan zijkant (oosten) en de voorkant (noorden).


Ik vind de bloeiwijze zo mooi... schermvormig...:


En dan hebben we ook nog wel wat minder mooie stukjes in de tuin, zoals dit ...


en dit ....


Maar dat komt door die lieve kipjes...! Daar zal ik de volgende keer nog een verhaaltje over schrijven.

Tenslotte nog een vraagje, eigenlijk twee ...


Weet iemand hoe deze heester hierboven heet?
En dit paarsblauwe bloemetje begint overal te groeien, zelfs in het gras. Ik dacht eerst dat het hondsdraf was, maar nu twijfel ik. Weet iemand het?
Ik vind het wel een aardig bloempje om te zien, maar ik wil het niet overal hebben. Dus hij valt nu onder de categorie 'onkruid'.

Nog even een extra foto als update ...


Om dit plantje gaat het dus... In het gras kleuren ze vooral wat donkerder, zie onderaan. En in de perkjes is het blad heldergroen ...25 opmerkingen:

 1. Ik kan het niet goed zien, maar als ik de foto een beetje vergroot lijkt dat paarse plantje idd op hondsdraf. Die is overigens eetbaar.
  Die witte heester lijkt qua bloemen op een paardenkastanje, maar het blad lijkt meer op dat van een prunus.
  Als je het echt zeker wilt weten raad ik je aan om een stekje mee te nemen naar een tuincentrum. Misschien kunnen ze je daar verder/beter helpen.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat lijkt me een hele goede tip van Anna! Ik kan het ook niet zien op deze twee foto's.
  Verder: wat leuk allemaal! Wij hadden ook klimhortensia's, door de vorige buren. De nieuwe buren hebben andere tuinideeën, en de hortensia is nu verleden tijd. Dat is jammer. Wat wel fijn is, is dat de boomwurger ook verleden tijd is! Alleen de naam al, haha!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij jou is er ook al aardig wat te zien in de tuin, leuk!
  Mooi om die beukhaag zo te zien uitlopen, die bruine puntjes zien er een beetje uit als oud blad en dan komt er zo'n verrassing uit!
  Klimhortensia's vind ik ook erg mooi.
  Ik heb geen idee wat voor planten je laat zien op de laatste 2 foto's, het is een goed idee van Anna om dat bij een tuincentrum te vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk genieten van het 'seizoen der beloftes'; de betere tuintijden zijn gekomen! Mooi hé zoals alles weer uitloopt (nu er tenminste geen kippetjes rondscharrelen *Ü*). Die namen voor de struik en de paarse bloemetjes weet ik niet....je hebt niets aan me :-)
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik weet nog dat mijn vader de komkommer altijd in een lage kas had staan. Met een touw eromheen dat aan het eind in een emmer water hing. Zodat de plant altijd vocht had. Hoe dat nou eigenlijk precies kan???
  Bleeeehhhh! Doe jij mij stoer met je buxus! Hier niks geen buxus meer. En als hier alles kaalgevreten is, gaan ze een dorp verder. Dus laat DH maar elke avond kijken. En als er mussen in je buxus zitten, kijk dan maar eens goed wat ze in hun snaveltjes hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik laat gewoon één keer per week de kippen erop los en ze pikken alle larven eruit... Jij zal ook nog aan de kipjes moeten!

   Verwijderen
 6. Die bloemetjes zijn volgens mij Ereprijs.
  Daar heb je verschillende soorten in. Is eigenlijk wel onkruid, maar ik vind ze prachtig.
  Het struikje ken ik ook..... maar hoe het heet....
  Aan de bladeren te zien lijkt het wel een iep, maar of daar ook struiken van zijn.... dacht eigenlijk dat het altijd bomen waren.
  Maar misschien een struikje dat familie is van de iep.
  Nog genoeg te ontdekken in je tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aha, ereprijs... Even gekeken op google en ze lijken er wel op. Maar toch twijfel ik nog een beetje. Ik ga nieuwe foto's maken!

   Verwijderen
 7. Moet een beetje om mezelf lachen Elizabeth want door jou post te lezen [al ruim een uur geleden inmiddels,haha] ben ik meteen gaan googlen om de planten waarvan jij graag wil weten hoe ze heten op te zoeken. Het paarse bloemetje lijkt inderdaad veel op hondsdraf en ik denk dat daar ook wel weer verschillende soorten van bestaan maar op de foto is moeilijk te zien hoeveel blaadjes het bloemetje heeft en ook niet wel blad daarbij hoort dus die heb ik niet gevonden. Maar wel de heester met de witte bloemen kwam ik tegen, hoera!!! Het is de Flessenborstelstruik, Latijnse naam "Fothergilla Major" ook wel lampenpoetserstruik genoemd. Ziet er heel grappig uit met die borsteltjes.

  En inderdaad zoals je schrijft, het ontluiken van de beukhaag is heel leuk om te zien, en dan straks dat heldere groen blad tevoorschijn zien komen puur genieten om te bekijken.

  Je stekjes doen het ook heel goed zo te zien, en de komkommer aal helemaal, dat gaat straks smullen worden uit eigen tuin, leuk, leuk leuk, en vooral erg lekker.

  Groetjes,
  Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, ik heb je wel 'aan het werk gezet...' onbedoeld...
   Maar je hebt het wel gevonden en mij lukte het niet!
   Het is inderdaad de Flessenborstelstruik! Als ik google op Lampenpoetser, dan komt er een soort siergras met een 'kaarsje' erin als bloem.
   Over de hondsdraf ben ik nog niet helemaal uit. Ik ga er een betere foto van proberen te maken!
   Bedankt voor je zoektocht, ik ben er blij mee.

   Verwijderen
 8. Ziet er goed uit :) Je komkommer is al verder als die van mij ;) Hier doet de buxus het goed, waar we eerst woonde moesten we hem weg doen, alles kaal gevreten :(
  Mijn vingers zijn niet zo groen dat ik het antwoord op je vragen weet.
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik lees dat iemand al lampenpoetser heeft geroepen. Dat was ook het eerste waar ik aan dacht, maar ik wist niet dat ze zo groot konden worden. Ik ken hem alleen als kleine plant. Misschien familie? Sommige groeisels kennen zóveel verschillende soorten. Geniet van je tuin. En maar goed dat de kipjes een ren krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goedemorgen Elizabeth, ben nog even voor je op zoek gegaan, bij intikken
  lampenpoetsergras zie je die siergras pluimpjes die jij tegenkwam, maar als je bij google afbeeldingen "Lampenpoetserstruik" intikt krijg je o.a jou witte borsteltjes te zien.

  Het paarse bloempje lijkt inderdaad zoals Floor ook al schrijft een beetje op een ereprijs soort, maar als ik jou toegevoegde foto bekijk dan denk ik toch bijna wel zeker te weten dat het een hondsdraf soort is, bekijk deze foto maar eens op internet waarvan de link hieronder staat, wat denk jij???

  https://www.wilde-planten.nl/afbeeldingen/foto/hondsdraf/steel2-g.jpg

  Groetjes,
  Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, dat is echt ontzettend lief...; wat een tijd steek je erin!
   Klopt wat je schrijft over lampenpoetsergras.., als ik alleen lampenpoetser intik, krijg ik ook het siergras te zien. Maar het is dus echt de struik, en ik ben blij dat ik nu weet hoe hij heet!

   Wat een duidelijke foto via de link! Ja hoor, dat is 'em helemaal...
   Dus we zijn eruit.. Super bedankt, Josephine!

   Groetjes, Elizabeth

   Verwijderen
 11. Heerlijk he dat de tuin nu zo mooi begint te worden. Woon je nu al bijna een jaar rond in het nieuwe huis? Mijn zaailingen ga ik maar eens buiten zetten om langzaam af te harden. Ik zie dat die van jou al gewend zijn.
  Fijn weekend. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog nèt geen jaar, we kwamen er 1 juli wonen...
   En we hebben nog geen dag spijt gehad!
   Ik ga snel even kijken bij jouw plantjes.

   Groetjes, Elizabeth

   Verwijderen
 12. Je houdt ons zeker aan het werk Elizabeth! Nu kan ik het beter zien, denk toch dat het Hondsdraf is. Je kunt het nog beter zien als je zo'n bloemetje in je hand heb en de beharing, de bladaanzet en de bloeiwijze kunt zien.
  Als buitenvrouw leer je het vast snel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Floor! Dat is een wijze raad... Ik kijk altijd wel naar de vorm van de blaadjes, maar dit is een mooie aanvulling!
   Enne... het is toch zo leuk!

   Verwijderen
 13. Haha, wat een actieve blog. Je leert hier ook nog wat, 😉. Nu nog een beetje zo'n en de tuin heeft nog meer schoonheid. Ik kan niet wachten om weer lekker buiten te zitten. Fijn weekend. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, laat de zon maar komen hoor... Ik had er stiekem vanmiddag al op gerekend...

   Verwijderen
 14. Klimhortensia is een gouden plant, heel sterk en mooi in 3 seizoenen; het hele mooie groen in de vroege lente, de prachtige bloemen tegen de zomer en een mooie kleur in de herfst!
  En de witte viooltjes zijn mijn favoriet! Witte bloemen zijn vaak heel sterk, als je de uitgebloeide bloempjes blijft wegknijpen, kan deze plant nog maanden lang bloeien.
  Jouw tuin is toch echt een paradijs hoor! En dat van die kipjes lijkt me niet zo erg, want je zult vast en zeker in ruil veel minder slakken hebben!
  Fijn weekend, Sigrid

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zoooo.... wat een reacties op je vragen! Super lief!
  Dankjwel voor je inkijkje in al wat nu groeit en bloeit bij jou. Ik ben benieuwd naar de kippenren!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi he dt alles weer lekker groen wordt, ook hetonkruid groeit lekker.. mijn klimhortensia wil het maar niet doen.. Balen is dat..

  Lieve groet, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooie tuinfoto's. En ik weet echt niet hoe het onkruid bloemetje heet. Het is eigenlijk best een gezellig bloementje. Beter dan alle katten of paardenstaarten. Hoop zo dat het vanmiddag nog even mooi weer wordt.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...