Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

zaterdag 6 mei 2017

En hoe is het met de kipjes ...?

Onze kippen maken het heel goed, en ze zorgen er wel voor dat wij bezig blijven...
Maar ik moet eerst iets recht zetten. In het eerste kippenblogbericht vertelde ik dat we drie Barnevelders hebben. Maar dat is dus helemaal niet waar!
Het zijn heel gewone legkippen. Hoe het nu komt dat we dachten dat het Barnevelders waren... , ik weet het niet. In elk geval wees onze neef ons op de onjuistheid en daar ben ik blij om. Want ik houd niet van onwaarheden.


Het is me eindelijk gelukt om alle drie de dametjes duidelijk op de foto te krijgen.
Links Dora met een gestreepte kraag en een licht kippenkontje, dan Saartje met een stippelde kraag en overwegend middenbruin. En rechts Mathilde, met een gestreepte kraag, donkere voorkant en een wat lichtere achterkant. Maar niet zo licht als Dora... Ze zijn dus goed uit elkaar te houden.


Vanaf vorige week maandag (24 april) worden er dus eitjes gelegd. Deze foto is van afgelopen zondagavond, toen waren er 15 eieren. Ik zet er steeds de datum op, want je moet ze ook niet al te vers eten.
Zie je daar linksvoor dat grote ei? We denken dat het Saartjes eerste ei is... In de dagen ervoor werden we 's morgens steeds verrast door twee eitjes in het leghok. 
Zondagmiddag zat Saartje opeens de hele tijd in het leghok, terwijl de zusjes vrolijk rondscharrelden. En toen vonden we later dit ei...
De afgelopen week hebben we elke dag drie eitjes gevonden, en dat van Saartje komt altijd iets later in de morgen. Het is zo'n leuke ervaring als daar eitjes voor je klaarliggen, alsof je een cadeautje krijgt!De eerste paar eitjes hebben we gebakken, om te kijken hoe ze er van binnen uitzien. Echt helemaal oké hoor en daarom kookten we 's avonds een paar eitjes voor bij de sla. En intussen heb ik er ook al eentje op de boterham gehad.
En ze zijn heerlijk, voller van smaak dan die ik normaliter in de winkel kocht. De dooiers zijn ook zo mooi geel...
En toen ik het grote ei van Saar ging bakken, bleek deze een dubbele dooier te hebben! Dus ging ik daar maar weer even op googlelen, en toen vond ik dit.


Ik had jullie al verteld dat de kipjes onze tuin een beetje verruïeneerden.. We hebben nogal wat Campanula in de tuin staan op verschillende plekjes. En daar zijn de dames dus echt dol op!
Ze zitten er heerlijk bovenop en pikken rondom het plantje half kaal.


Kijk, dit vinden we dus echt niet leuk meer... Een beetje rommel door het gescharrel boeit ons niet, maar er zijn wel grenzen!


Vorig jaar kreeg ik van een lieve collega deze anemoon. Aanvankelijk leek het goed te gaan, maar in de herfst had ik zo m'n twijfels... Gelukkig kwam de anemoon in het voorjaar weer goed op en zat hij vol met jong blad. Totdat de kippen hem vonden ... Jong blad vinden ze lekker zegt de buurman.
Nou, dat blijkt ook wel. Want ze trekken en rukken aan alle planten die nu beginnen te groeien. De hosta's zien er ook al niet meer uit...


Trouwens..., over de buurman gesproken ... Daar kan ik ook nog een verhaal bij vertellen.
Vorige week was DH twee dagen weg voor een motorrit. Omdat de kipjes steeds vrijer werden en ook al op de brug liepen, deed ik steeds het hek dicht. Dat gaat automatisch met zo'n afstandsbediening, heeft de vorige bewoonster zo laten maken hoor... Er zit ook een bel en een intercom bij de brug.
Ik was 's avonds boven bezig en ik hoor die bel gaan. De buurkindertjes stonden bij het hek en riepen 'er zit een kip in de sloot'....
Oh, ik meteen helemaal in paniek! Ik deed snel het hek open en rende toen naar buiten.
'M'n vader houdt heel veel van dieren', riep het buurjongetje David 'hij haalt hem eruit...'
En ja hoor... buurman kwam met een lange ronde paal aan en toen pas zag ik Saartje spartelen in de sloot hierboven op de foto...
De paal werd voorzichtig onder Saartjes lijfje geschoven en zo werd ze naar de kant gehaald. Even later kwam de buurman aangelopen met een drijfnatte Saar en toen hebben we haar maar meteen in het hok gestopt! Als een zielig nat hoopje zat ze in een hoekje en Mathilde kwam ook meteen in het hok.
Toen was het nog even een toer om Dora zover te krijgen en ik slaakte een zucht toen het hok dicht was!

Zaterdag hadden ze huisarrest, alle drie. Ik was zo geschrokken en alle vertrouwen kwijt. 
Maar ze hadden het natuurlijk helemaal niet naar hun zin en lieten dat wel merken ook!
Aan het eind van de middag heb ik ze maar weer los gelaten, maar ik bleef ze wel goed volgen.
Natuurlijk is dat geen doen, je hebt gewoon geen rust.
Ik vond die sloot veel erger dan m'n plantjes, en het was wel duidelijk dat er echt een ren moest komen!


Dat is eerder gezegd, dan gedaan ... Maandag haalde DH na werktijd palen en gaas en ging hij aan de slag. Het viel nog niet mee om de palen erin te krijgen. Hij stuitte vaak op wortels en stenen ...
Maar uiteindelijk is het gelukt, al staan alle palen niet zo strak recht als hij had gewild.
Het is tijdelijk, want volgend jaar gaat het boerenhek 20 meter naar achter. Dat is nog bouwgrond, en we gaan daar e.e.a. maken. En de kipjes krijgen daar ook een plekje, waarschijnlijk tussen een paar geiten.


Nou, de dames hebben bepaald geen dankjewel gezegd toen ze eenmaal door hadden dat ze ingesloten zaten! Zodra ze maar een geluidje horen, beginnen ze te protesteren. Kippen kunnen onwijs goed horen ... Ze lopen vlak langs het gaas en proberen hun dikke lijf er tussendoor te duwen, maar dat gaat lekker niet. Ik strooi nogal wat voer en ik snap best dat het even wennen is...


Het is veel te netjes in die ren. Daarom heb ik emmers vol bladeren en tuinafval op een hoop gegooid en dat vonden ze wel leuk. Ja.. even dan ... In no time hadden ze de boel uit elkaar gescharreld en onderzocht. Ik gooi er nu regelmatig een handje voer in, of een appel in stukjes, of eierschillen...
Ik snap dat het echt een stuk minder leuk is dan vrij rondscharrelen door de hele tuin met alle hoekjes, haagjes en perkjes, sloten aan de zijkanten ... en het weiland in kunnen.


Dit was ook zo'n stukje waar ze graag zaten... Achter de boom is nog een soort grondplateau, lekker vochtig en vol onkruid en wormen ... Maar o zo dicht bij de sloot..

Ze moeten er maar aan wennen om zich te vermaken in de ren. Wij doen er alles aan om het een beetje spannend in de ren te maken, maar we houden teveel van de kipjes om ze te laten verdrinken!


26 opmerkingen:

 1. Wat een avonturen beleef je met de dames. Oh ik snap je zorgen om de sloot en ze zullen stukken veiliger zijn in de ren dan los in de tuin en in het land. Zeker ook als meneer Vos onverwacht op visite komt, want die is dol op kip. Ik hoop dus dat de dames snel wennen in in ren en het er naar hun zin krijgen. Het lijkt me zo gezellig om kippen te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig, zulke verhalen. Ze zijn nu al verwend. Kun je niet wat plantjes voor ze in de ren zetten? Dan kunnen ze tenminste nog lekker eten.
  't Is toch eigenlijk zielig. Eerst ze de vrijheid gunnen en nu te worden opgesloten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie foto de drie kippen op een rijtje, en leuk hoe je ze
  uit elkaar kan houden. Zo leuk te zien het plateau met eitjes
  uit eigen ren, en dan dat GROTE ei, geweldig. Grappig te lezen
  over de dubbele dooiers. Mijn moeder kocht vroeger ook altijd
  een doosje dubbele dooiers en begreep nooit hoe ze dat konden weten,
  maar nu dus wel.

  Wat een schrik zeg dat Saar in de sloot was beland, gelukkig is
  het allemaal goed afgelopen. De ren is een uitkomst en ook al vinden
  de dames het nu even wat minder na hun vrijheid ze hebben niets te
  klagen bij jullie.

  Misschien een aantal snelgroeiende plantjes kopen waar ze lekker in
  kunnen rollebollen en steeds de jonge blaadjes vanaf mogen knabbelen.
  Het komt vast allemaal goed met de dames.

  Heel fijn weekend verder.....

  Groetjes,
  Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt gelijk! Stel je voor dat ze verdrinken! Dan maar proberen avontuur te voorzien in de ren.
  Toen ik nog kipjes had, bracht ik na elke wandeling wat vogelmuur, paardenbloemblaadjes, klaver,... mee en dan waren ze dolblij. Af en toe maakten we hun ren dan aan een andere kant ( wel veel werk ) en dan hadden ze weer vers gras. En heel af en toe lieten we ze toch vrij, maar dan onder toezicht. Achteraf hadden ze natuurlijk geen zin om weer naar binnen te gaan. Maar als we de haan binnen kregen, volgden de kipjes gewillig.
  Jammer genoeg kregen we marters op bezoek, maar ik mis mijn kipjes wel.
  Dus ik geniet nu echt van jouw kippenverhalen :-)
  PS: Dat grote ei, hebben wij ook al eens voorgehad. Zelfs één keer een ei met 3 dooiers. Dat valt zo af en toe eens voor. En ja, lekker hé, échte eieren. Dat komt omdat ze zo'n goed eten krijgen.
  Fijne zondag, Sigrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er groeit van alles in het gras in de ren, maar ze lijken er niet zo om te geven ... Alhoewel, als je ze een keertje onopgemerkt observeert dan scharrelen ze wel lekker rond. Zodra ze ons zien of horen, dan willen ze aandacht!

   Verwijderen
 5. Volgens mij mogen Dora, Saartje en Mathilde helemaal niet mopperen, die hebben het fantastisch bij jullie! Al is dit natuurlijk wel even een stapje terug voor de dames :-D
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een heerlijke (en minder heerlijke) avonturen beleef je toch met de drie dames kip. Zielig dat lievertje in de sloot, had wel kunnen verdrinken.
  Kan me zo goed voorstellen dat ze balen om opgesloten zitten. De ren is natuurlijk ruim genoeg, maar misschien dat het later wat groter kan worden met wat spannende struiken er in om zich een beetje te verschuilen.
  Je hebt ze natuurlijk verwend in het begin, hopelijk hebben ze niet zo'n lang geheugen :-)
  Wel heerlijk veel eitjes, maar misschien stoppen ze daar wel mee uit protest hahaha!
  Eitjes niet te vers eten???? Heb toch eens een net gelegd eitje op, was echt verrukkelijk!
  Hoe oud moet een ei dan zijn om te eten en waarom?
  Misschien kunnen de krielkipjes nu ook wel in de ren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had ergens gelezen dat je de eieren het best een weekje kon bewaren voordat je ze opeet. Dat heeft denk ik vooral te maken met het lastig pellen van verse eitjes.
   Maar de krielkipjes zijn nog te jong hoor voor de ren, ze moeten nog zeker een maandje binnen blijven. Bovendien kunnen ze nu zo door de openingen in het gaas piepen, dus laat ze nog maar wat groter groeien... En dan hebben we de poezen nog, daar zijn ze ook bang voor.. Komt tijd, komt raad!

   Verwijderen
 7. Leuk stukje over je kippenmeisjes, heel herkenbaar! Kippen zijn zulke leuke en slimme dieren. Bij mij mogen ze in het najaar en de winter rondscharrelen in de tuin. Eind februari, begin maart gaan ze in de ren. Ze vinden het niet echt leuk maar ze wennen er wel aan. Als troost geef ik ze 1x per dag een handje gebroken maiskorrel, daar zijn ze dol op. Als ze loslopen en ze komen in de tuin van de buren (wat ik niet wil) hoef ik maar met het bakje te rammelen en "Kip, kip kip" te roepen en dan komen ze al aangestoven. Op deze manier krijg ik ze altijd het hok in. En dan de eitjes: je hebt ze nog nooit zo lekker gegeten. Bij mij leggen ze tot begin september dan stopt het omdat ze dan in de rui gaan. Groetjes, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een superidee om de kippen in het najaar en winter wel de vrijheid te geven. Alleen hebben we hier dan nog wel het probleem van de sloten rondom...
   Onze kippen schijnen het hele jaar door eieren te leggen...

   Verwijderen
 8. Heerlijk verhaal. Je weet wel dat je kippen hebt. Een ren is toch wel zo verstandig als je ook nog wat plantjes over wilt houden.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een hilarisch verhaal Elizabeth, jullie ondernemende kippendametjes zullen er vast aan wennen dat ze nu iets minder ruimte hebben. maar wel zo veilig! groetjes, Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een verhaal over die kippen, ze houden jullie wel bezig. Maar als ik die lekkere eitjes zie zou ik het er ook voor over hebben. Ik zal kleindochter Saar in Stolwijk vertellen dat er een kip naar haar vernoemd is, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, vertel dat maar aan Saar! En het is een hele lieve kip ook... het zal dan toch echt wel in de naam zitten :)

   Verwijderen
 11. Ondernemende types. Maar er zijn grenzen, haha. Groet,
  Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 12. wat een leuk kippen verhaal wat zijn ze leuk en wat leggen z\e al veel eieren

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo fijn om te lezen dat jullie het goed kunnen vinden met de buren!
  (Dat was in jullie vorige huis wel anders weet ik nog van je verhalen)
  Ik denk dat jullie nog heel veel over jullie kippetjes kunnen leren, je kunt ook nit alles meteen weten. Dit was iig een interessant verhaal over de dubbele dooier. Ik ben benieuwd hoe het nu verder met ze gaat, of ze weten te wennen of dat jullie met meer vertier op de proppen moeten komen (ik zag al wat op pinterest). Leuk zo'n kippenblogbericht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, we zijn zo dankbaar met onze nieuwe buurtjes! Vorige week waren ze een weekje op vakantie en ik vond het gewoon ongezellig...
   Er valt nog veel te leren over kippen hoor, je kan er wel op afstuderen :). We vinden het zò leuk om telkens wat te verzinnen en voor de ideetjes is pinterest geweldig handig!

   Verwijderen
 14. Wat een avontuur je kip in het water. Gelukkig is het allemaal goed gekomen. En wat heb je al veel eitjes. Vers zijn ze wel erg lekker. Mijn oma heeft ook verse eitjes van de boer van de week meegenomen. Ze zijn wel wat kleiner maar de dooier zijn veel lichter van kleur. En ik heb nog niet een dubbeldooier gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Elizabeth,
  Ik las dat je ook af en toe eierschillen in de ren gooit, let wel op dat je die eerst heel goed fijn maakt zodat ze deze niet als "ei" herkennen ! Dan raap je geen eieren meer want ze zijn zelf dol op eieren en dan pikken ze het ei gelijk kapot als ze het gelegd hebben om het daarna heerlijk leeg te slobberen. Zeker als ze niet zoveel te doen hebben in de ren.
  Je krijgt het ze dan ook bijna nooit meer afgeleerd.
  Succes verder met de dames ! Ik zou het ook heel leuk vinden om kippen te hebben , maar hier gaat het ook niet i v m vossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, wat een goede tip! Dankjewel voor het doorgeven, want dat moeten we natuurlijk niet hebben...

   Verwijderen
 16. Pff wat een verhaal zeg. Ik snap je ren helemaal. Succes met de dames. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Jeetje... wat een avontuurlijke kippetjes! En eentje die duidelijk gezakt is voor het 'eend-examen'... pffff.... mijn hart zou ook in mijn keel zitten.
  Maar ze hebben een práchtige ren hoor, en het zal vast wel wennen.
  Liefs,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een mooi verhaal elisabeth word een ware boerderij bij jouw.mooi allemaal en geitjes ook zo leuk ,wle een van mohair geiten gehoord geeft prachtige wol

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ohh wat heb je een deugnieten in huis gehaald. hahaha, sorry hoo rmaar ik moet er erg om lachen. Ik zie het helemaal voor mij..

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...