Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

maandag 14 september 2015

Fair Isle

Ik houd van breien, dat weten de meesten van jullie wel.
Het liefs zoek ik een beetje uitdaging daarin, zoals variëren met steken en kleuren.
Hoe moeilijker, hoe leuker ik het meestal vind.


Vorig jaar maakte ik dit lapje, eigenlijk zonder doel. M.b.v. internet tekende ik randjes op ruitjespapier en ging ik aan de slag, gewoon met heen en weer breien op twee naalden.

Ik ben ook een fan van Arne en Carlos, onze Noorse vrienden. Tot nu toe heb ik al hun boeken en ik geniet van het Noorse breiwerk!
Daarbij gebruikte ik de korte bamboenaaldjes om in het rond te breien.

Maar nu dus Fair Isle ..., via Wieke kun je daar heel wat over te weten komen.
Toch had ik het helemaal niet op die rondbreinaalden, ondanks herhaald proberen.
De afgelopen week heb ik ze weer eens opgezocht en me voorgenomen om niet op te geven.
En het loont de moeite ....


Ik trok het proeflapje van de bovenste foto uit, lijkt misschien zonde ... Maar het is hele mooie en dure wol en ik wilde het hergebruiken.
Hierboven zie je de eerste twee delen van de Fair Isle Sampler II van Wieke.
Beetje dom, maar ik ben er zomaar lukraak aan begonnen. Nu lees ik dat je er wel 15 bollen voor nodig hebt. Ahum, die heb ik niet van deze wol. Dat wordt ook wel erg prijzig ...

't Is echt even heel erg wennen met zo'n rondbreinaald. Vooral het opschuiven van de steken vind ik een nadeel, want dat is telkens een onderbreking van de toer. En ik mis de snelheid nog, al gaat het wel steeds beter.
Ik houd de draad van de ene kleur links en van de andere kleur rechts. Dus ik combineer Europees breien met Continentaal breien. Op dit filmpje kun je het verschil zien. Maar ik doe dit dan met een rondbreinaald, zodat je geen averechte naalden hoeft te breien.


En ik kon er zelfs geen genoeg van krijgen, dus ik besloot om ook maar de Fair Isle Sampler I te maken. Daar kan ik lekker door breien en hoef ik niet op de wekelijkse aflevering te wachten!


Als ik met één kleur brei, zoals bij de tussenliggende toeren, dan werk ik met twee bolletjes en wissel ik elke steek af. Bij de Sampler II heb ik dat niet gedaan, en daar heb ik eigenlijk spijt van. Je krijgt dan nl. grotere lussen aan de achterkant. Maar nooit meer dan over 3 steken als je het advies van Wieke op volgt.

O ja..., en wat moet het worden ... ????  Die vraag ga ik geheid van jullie krijgen!
Ahum, ik weet het dus niet.
Het is de bedoeling dat zo'n breiwerk op het einde via een knipbies open gaat (voor de geïnteresseerden: KLIK) en met een rand wordt afgewerkt. Dat ga ik ook zeker doen, want dat wil ik wel eens zelf gedaan hebben!
En daarna zien we wel weer. Eén ding is zeker; ik ben dan wel weer een ervaring rijker ...


26 opmerkingen:

  1. Wat knap dat jij dat allemaal kan en het ziet er prachtig uit. Breien....ik geloof niet dat ik daar ooit aan ga beginnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig met die verschillende kleurtjes en motieven. Helaas kan ik niet breien. Weet gewoon geen blijf met die naalden😒
    Groetjes, Monique

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik brei altijd met rondbreinaalden, ook rechte lappen. Op een gegeven moment gaat het doorschuiven ook beter. Wil nog eens zo' n mooie Fair Isle omslagdoek / sjaal breien. Al een paar patronen verzameld. Groet, Dientje.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De rondbreinaald... ben er ook niet gek op. Maar als iets rond moet, dus zonder naden, zoals mijn aapje Charlotte, dan is het wel handig en mooier dan dat je ergens naden krijgt die je altijd ziet.
    Het is super mooi wat je aan het maken bent, maar het breidt in zoals mijn moeder dat zei, het kost je dus veel wol.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk dat je hier toch echt goed je aandacht bij moet hebben, volgens mij ben je zo de tel kwijt. En hoe je het allemaal doet is voor mij een raadsel. Ik kan veel maar dit is toch echt arabisch voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nou, je weet vast wel wat ik nu denk: leuk!leuk!leuk!
    Zó leuk dat je nu ook mee doet aan de Kal en zó goed van je dat je met een rondbreinaald aan de slag bent gegaan! Maar even over dat opschuiven..... heb je een langere naald dan de omtrek van je werk en gebruik je de zogenaamde 'Magic Loop'? Dat heb ik (als toch wel een geroutineerde rondbreinaaldbreister ....hihi)ook eens geprobeerd en de Loop en ik zijn dus géén vriendjes! Ik werk met een rondbreinaald die korter is dan de omtrek van het breiwerk en daardoor glijdt het breiwerk lekker door in de rondte..... snap je een beetje wat ik bedoel???
    Leuk dat je ook met de Sampler 1 gaat stoeien! Jammer dat je straks misschien niet genoeg wol hebt, maar 'wie dan leeft, wie dan zorgt' en wie weet valt het 'tekort' wel mee.
    Ik zit een beetje in hetzelfde schuitje want ik ben aan een tweede Sampler 2 begonnen (ik leg binnenkort op mijn blog nog wel uit hoe of wat) en die brei ik van de restjes Alpacawol die ik over hield na de RetroSampler. Ik heb waarschijnlijk niet genoeg om de Sampler af te maken en ik weet ook niet wat ik er mee ga doen, maar ik ben zoet.....
    Heel veel Fair-Isleplezier in ieder geval!
    Groetjes weer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. PS :-)
      Weet je dat er een Ravelrygroep is?
      http://www.ravelry.com/groups/wieke

      Verwijderen
    2. Ja, gevonden inmiddels op Ravelry ... dankzij je tip!
      En ik gebruik inderdaad de Magic Loop, houdt wel een beetje op maar het is toch maar het beste als je al de kleinste maat hebt ..

      Verwijderen
  7. O wat mooi breiwerk, zou zo beginnen
    Voordat ik met quilten begon breide ik best wel veel.
    Het Noorse breiwerk had mijn voorkeur altijd.
    Onze kinderen hadden dan ook altijd gebreide truien.
    Het breien met de rond breinaald heb ik nog niet zo veel gedaan.
    Zal dus dat even moeten leren, zoals jij deed.
    Succes er mee.
    Groetnis Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een prachtig stukje vakwerk! Dat lijkt me zo lastig met die knipbies, om daar de schaar in te zetten bedoel ik. Stel je voor het gaat verkeerd en je hele breiwerk naar de maan. Maar bij jou gaat dat helemaal goed komen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Aaaarghhh het idee alleen al, knippen in breiwerk ! Ik zou het niet durven - ik zie het in gedachten al volledig uitrafelen door de één of andere fout die ik gegarandeerd zou maken...
    Heb hier ook een rondbreinaald liggen, maar heb er nog nooit iets op gemaakt. Vind het zo'n vreemd ding - breien met vier naalden lijkt me makkelijker...
    Maar wat is dat breiwerkje mooooooi ! Ben benieuwd wat je er mee gaat doen !

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Leuk dat je met een nieuwe techniek bezig gaat!! Je zult zien dat het heel fijn werkt met rondbreinaald en fair-isle. Ook het doorknippen is echt alleen maar leuk! Plots zie je dan je breiwerk op de volle breedte: een heel leuk en spannend moment!!
    Zoals Marjan al schreef, het werkt het fijnste als je rondbreinaald wat kleiner is dan je breiwerk. Dan schuiven de steken net als met rechte naalden mooi door.
    Het ziet er allemaal nu al mooi uit. Ben benieuwd hoe het verder gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat verschil in maat heb ik al gemerkt. Maar soms heb je gewoon niet zoveel steken en zit je al aan een klein maatje naald qua draadlengte.
      En nu snel naar deel 3!

      Verwijderen
  11. knap ik heb het ook niet zo op een rondbreinaald maar het is te leren zie ik nu.
    mooi wordt het

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Prachtig! En het went inderdaad wel, ik brei nu veel op rondbreinaalden en dit soort werk doe ik ook met een draad links en een rechts, raken ze niet in de war. Veel breiplezier!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Jeetje, jij kan ook alles hè! En als je het niet kunt, dan zorg je wel dat je het leert. Het ziet er al prachtig uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Nee z'n rondbrienaal dis oo nietmijn ding. Ik heb er zelfs een van bamboe.. Ik vind rondbreien wel fijn maar dan liever met 3 of 6 rechte naalden (zoals bij de kerstballen van Arne en Carlos) en knippen in je breiwerk.. ohhh dat vin dik me toch eng, al dat werk en als het mis gaat... Ik zou denk ik gaan huilen. Durf jij dat??? Laat het gewoon aan elkaar en dan maak je de bovenkant dicht en is het een theemuts... :-)

    lieve groet,dinah

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeps mijn vingers blijven weer aan de toetsen kleven..... Maar je snapt wel wat ik geschreven heb toch... :-)

      Verwijderen
    2. Ja hoor, ik snap het helemaal! En ik had dat ook hoor; veel liever met losse naaldjes rond breien dan met dat ronde ding, maar het went echt! En het heeft ook zeker voordelen. Dat knippen gaat vast goed hoor, je neemt van tevoren goed maatregelen tegen rafelen!

      Verwijderen
  15. Knap dat je nu toch met de rondbreinaald breit. Ik vind het zelf fijn breien. Veel plezier met het breien van de fair isle samplers. Ze zien er zo mooi uit en worden bij iedereen weer anders door de verschillende kleuren.

    lieve groet,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Oh.... zo heerlijk Fair Isle breien..... Met de kleine naaldjes en rondbrei heb ik moeite, maar gek genoeg niet als ik daar Fair Isle op brei....... Omdat je deze techniek met nooit meer dan 2 kleuren per patroontje brei (één in de ene en één in de andere hand) neem ik de draad elke steek mee... daar is een fijne manier voor..... heb haar van de enige echte Alice Starmore tijdens en lezing en workshop geleerd en daar ben ik haar nog iedere dag dankbaar voor.....
    Heel veel breiplezier gewenst met deze mooie "Wieke"!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Oei, dat is wel heel erg veel wol wat je moet gaan gebruiken, maar ik vind het er geweldig uit gaan zien. Dat met die knipbies heb ik ook nog op mijn verlanglijstje staan voor later. Ik heb dat namelijk ook nog nooit gedaan en met zo'n patroon alleen recht breien is natuurlijk wel heel erg luxe. Ik ga het met argusogen volgen :-).

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...