Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

vrijdag 30 maart 2012

Meebreideken blok 52: Riviersteek

Vandaag een totaal ander blok; ik ben een beetje experimenteel bezig geweest om te zien wat er mogelijk is met de Riviersteek, die ook wel luie-wijven-steek genoemd wordt omdat je telkens lussen van je naald mag gooien en je daardoor lekker opschiet...


Hoe langer de riviersteek hoe onregelmatiger het effect wordt...Blok 52: Riviersteek

Voor dit blok kun je een willekeurig aantal steken opzetten. Na wat proberen (en uithalen) kwam ik op 40 steken, maar als je erg los breit kun je wellicht nog minder steken opzetten. Meet in elk geval steeds goed of je lapje 20 cm breed is.

Brei 3 naalden ribbelsteek en ga dan over in tricotsteek, waarbij je in iedere naald de eerste en laatste twee steken in ribbelsteek breit.

In dit blokje heb ik verschillende varianten van de Riviersteek gebruikt: 

Gewone riviersteek
Steek de naald in alsof je de steek recht gaat breien, maar windt de draad 2 maal om de rechternaald in plaats van 1 maal voordat je de steek recht breit. Je hebt nu 2 lusjes op de naald.
In de teruggaande naald brei je de 1e lus averecht (bij tricotsteek) of recht (bij ribbels) en laat je het 2e lusje vallen. Je krijgt nu een lange steek.

Verlengde riviersteek
Als hierboven bij de gewone riviersteek, alleen windt je de draad nu 3 maal om de de rechternaald en heb je 3 lusjes staan per steek op je rechternaald.
Bij de teruggaande naald moet je weer alleen het 1e lusje breien en de andere 2 lusjes laten vallen, zodat je een nog langere steek krijgt.

Verdraaide riviersteek
Brei elke steek recht, terwijl je de draad éénmaal op de punt van beide naalden slaat en dan nog eens om de rechternaald om de steek te kunnen breien.
Bij de teruggaande naald brei je weer alleen het 1e lusje en laat je het 2e lusje vallen.

Dubbele verdraaide riviersteek
Brei aan de achterkant van je blokje elke steek recht terwijl je de draad om de punt van beide naalden windt en dan nog eens om de rechternaald om de steek te breien.
In de volgende naald (voorkant) doe je precies hetzelfde, je gebruikt hierbij alleen het 1e lusje, de 2e lus laat je weer vallen.
In de teruggaande naald brei je van elke steek het 1e lusje recht en laat je de tweede vallen.Door af te wisselen in tricotsteek en ribbelsteek en ook het aantal naalden daarbij, ontstaat een gevarieerd lapje.
Bij een totale lengte van 19 cm ga je over op ribbelsteek en na 4 naalden kant je alle steken losjes af.


De volgorde die ik in dit blok heb gemaakt (van onder af aan na de ribbelnaalden):
- 4 naalden tricotsteek
- 1 naald gewone riviersteek en 1 naald averecht terug
- 3 naalden ribbelsteek
- 1 naald gewone riviersteek en 1 naald recht terug
- 1 naald gewone riviersteek en 1 naald recht terug
- 4 naalden tricotsteek
- 1 naald verdraaide riviersteek en 1 naald averecht terug
- 2 naalden tricotsteek
- 1 naald recht aan de voorkant
- 3 naalden dubbele verdraaide riviersteek; 1e naald aan de achterkant en recht met omslagen zie beschrijving, 2e naald aan de voorkant recht met omslagen zie beschrijving, 3e naald recht aan de achterkant zie beschrijving.
- 4 naalden tricotsteek
- 4 naalden ribbelsteek
- 1 naald gewone riviersteek en 1 naald recht terug
- 1 naald gewone riviersteek en 1 naald recht terug
- 2 naalden ribbelsteek
- 4 naalden tricotsteek
- 1naald dubbele riviersteek en 1 naald averecht terug
- 2 naalden tricotsteek
- 2 naalden ribbelsteek
- 1 naald gewone riviersteek en 1 naald recht terug
- 4 naalden tricotsteek
En tenslotte de afsluitende ribbelsteeknaalden...


Ik ga vandaag hard aan de slag in het huishouden, want het is echt een puinhoop!En tussendoor mag ik nog even jullie blogberichten lezen, zucht....En dan is er eindelijk weer tijd om op de bank neer te strijken met de nieuwe breiblokjes in wording!


Wat een vooruitzicht voor deze dag..., en het is al tien uur geweest...!


13 opmerkingen:

 1. Wat een geinig blok, wat dacht je na de luie wijven maar eens flink aan het poetsen, ik doe met je mee succes!!

  Groeten Miny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat hard aan het werk is heel herkenbaar. Hup, vooruit met de geit. Als je hard je best doet wacht er aan het eind van de middag nog weer een nieuw logje op mijn blog op je. Maar dan moet ik eerst mededingingsrecht afmaken en 'het project' af zien te krijgen ;)

  De riviersteek is in ieder geval hartstikke leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die luie-wijven steek is echt iets voor mij. Niet dat ik lui ben maar ik houd wel van opschieten. :-) Ik ga die steek vast eens toepassen.

  fijn weekend. dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met hoeveel breiblokjes in wording ben jij tegelijk bezig!!!??? Die luie-wijven-steek is echt wel grappig; alleen de naam al...veel leuker dan riviersteek.
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er altijd een aantal tegelijk op staan, dat is tegen de verveling...
   Zo ligt er een blokje op m'n werktafel, eentje in de eethoek, een blokje op de bank en meestal zwerft er nog een in de keuken. Ja, dat is een beetje aparte gewoonte van me, maar het werkt goed!

   Verwijderen
 5. Haha, dat plaatje! Maar niet al te driftig met je huishouden bezig zijn hoor, het moet niet zo zijn dat je het hele weekend nodig hebt om bij te tanken van het huishouden.... Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor..., van dat driftige gepoets ben ik niet zo.. Ik moet altijd oppassen me er niet met een "Jantje van Leiden" vanaf te maken...

   Verwijderen
 6. Ik kom misschien als spuit elf... maar wat is een "meebrei-deken" ??

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuke combi, Elizabeth, een luiewijvensteek en poetsen,hi,hi. Maar van je agenda voor vandaag vind ik het laatste punt de leukste, ik ga even snel stofzuigen en dan ook weer aan de haak ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja ik heb die steek destijds van mijn oma geleerd. Ik moest op mijn beurt weer om jouw reactie lachen. Elisabeth, het bewijs is geleverd, mannen zijn internationaal overal het zelfde!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha ha.. tegen de verveling, volgens mij verveel jij je eigen ook nooit!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Verdraaid. Ik kom niet uit de verdraaide riviersteek. Kan iemand even helpen?

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...