Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

maandag 24 januari 2011

Blok 3 van het meebreidekenBlok 3: ajour in hoekmotief

Voor mij een patroon met een herinnering. Hier heb ik 25 jaar geleden een lichtblauwe angora trui voor mezelf van gebreid. M’n schoonmoeder dacht dat ie nooit afkwam, maar ik heb hem gedragen!
Het patroon lijkt moeilijker dan het is, maar alle teruggaande (even) naalden zijn averecht en het breit gewoon lekker weg!

Opzetten 45 steken met naald nr. 3,5 en brei vier toeren ribbelsteek en daarna nog één toer: 2 ribbelst, 41 av, 2 ribbelst.
Ajourpatroon:
Toer 1: 2 ribbelst, * 1r, 1o(=omslag), 2r, 1rdo (=rechte dubbele overhaling; 1 steek recht afhalen zonder te breien, dan 2 steken r. samenbreien en de afgehaalde steek daarover heen halen), 2r, 1o *, herhaal van * tot * (5x) en eindig met 1 r, 2 ribbelst.
Toer 2: averecht breien met aan het begin en einde van de naald 2 ribbelsteken.
Toer 3: 2 ribbelst, * 2r, 1o, 1r, 1rdo, 1r, 1o, 1r *, herhaal van * tot * (5x) en eindig met 1r en 2 ribbelst.
Toer 4: als toer 2
Toer 5: 2 ribbelst, * 3r, 1o, 1rdo, 1o, 2r*, herhaal van * tot * (5x) en eindig met 1r en 2 ribbelst.
Toer 6: als toer 2
Deze 6 toeren herhaal je zo vaak als nodig voor je benodigde aantal cm, bij mij was dit 9 keer. Eindig met 4 toeren ribbelsteek, waarbij je in de laatste naald alle steken afkant.

9 opmerkingen:

 1. yess deze is ook af.nu "mag" ik naar blokje 4 die met de hartjes.
  toen ik hieraan ging beginnen zei mijn moeder zo die is best moeilijk. en dat bleek inderdaad zo te zijn, terwijl de kinderen tegen mij kletste, de tv aanstond, en de hond graag uit wilde ging het mis, en wist ik niet meer waar ik was dus opnieuw moeten beginnen, maar nu is hij helemaal foutloos.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is nu 2014 en ik ga beginnen aan mijn lapjesdeken. Ben nu aan dit lapje begonnen, het derde lapje, gisteren (1/2/2014) begonnen. Ik ben op het idee gekomen omdat mijn zus met de meehaakdeken is begonnen. Toen dacht ik ineens 'ik ga ook maar weer eens handwerken'. Ik ben benieuwd hoe het me vergaan, zeker nu ik een verhuizing voor de boeg heb, maar het is wel heel erg leuk om het weer te doen, alle steken weer te proberen en er achter te komen dat breien net is als fietsen. Eens geleerd, vergeet je het blijkbaar niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi, waarom ga je hier over op naalden 3,5? Is dat nodig?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vond m'n breiwerk toch wat stug worden ...
  Maar dat is heel afhankelijk van je manier van breien.
  Misschien is het bij jou helemaal niet nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. met dunnere naalden wordt het toch juist stugger? Ik brei redelijk vast, ga eerst maar gewoon 4 proberen dan

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kan het zijn dat je 4,5 bedoeld? Omdat je eerder met 4 breide en ik ben hier ook maar even op 4,5 overgestapt, kan bij mij ook goed qua maat.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kan het zijn dat je 4,5 bedoeld? Omdat je eerder met 4 breide en ik ben hier ook maar even op 4,5 overgestapt, kan bij mij ook goed qua maat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is al een tijdje geleden dat ik deze blokken heb gebreid. Ik kan me herinneren dat ik de meeste blokken met naald 3,5 breide. Maar soms koos ik ook voor 4 of voor 3. Dat had te maken met het patroon en het aantal steken dat daar voor nodig was. Het is helemaal niet erg als je daar zelf ook mee varieert. We hebben allemaal een verschillende hand van breien. Het gaat erom dat de steek mooi tot z'n recht komt en dat de blokjes zoveel mogelijk dezelfde grootte hebben. Een beetje verschil is niet erg, dat komt helemaal goed bij het blokken en het aan elkaar naaien ...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is nu juli 2023 en ik ga beginnen met deze deken, fijn met de evt aanvulling onder het patroon.
  Wordt een deken voor mijn oudste kleindochter(8) die zelf de kleuren heeft uitgezocht bij wibra

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...