Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

woensdag 26 april 2017

Tok tok ..., daar is het eerste eitje ...

DS verzucht dat we alleen nog maar over de kippen en de koeien kunnen praten ... 😞😞
Och ja, we zijn er wel dolletjes van .., dat is gewoon waar!
Maar sinds de kippen ook naar hem toe rennen als hij naar buiten komt en gezellig bij hem op de bank onder de overkapping komen zitten als hij een sigaret opsteekt, moet hij er toch wel om lachen.

Vooraan Saartje, daarachter Dora en Mathilde als achterste ...

Het is me ook een stel... Ze lopen elkaar de hele dag achterna en wat de één doet, doet de ander ook.


Het rondscharrelen heeft echter ook nadelen; ze maken er ronduit een zootje van in de tuin...
Sommige plantjes zijn erg geliefd om van te eten en je schijnt er ook lekker in te kunnen slapen.
En dan zijn er nog die zachte hoopjes... Wist je dat kippen poepen en plassen tegelijk? En dat alles uit hetzelfde gaatje komt? Ook het ei? Ik wist het niet ...

Mooie Mathilde neemt hier een grondbad. Ze lag zo ongeveer ondersteboven in het gemaakte kuiltje. Spooky stond met grote ogen te kijken wat ze aan het doen was ...
De poezen vinden het reuze interessant om naar de kippen te kijken. Andersom eigenlijk ook.
Vorige week waren we in de voortuin bezig en natuurlijk waren ze van de partij. Graafwerk betekent wormen, dus ze waren niet weg te slaan...
Toen we later koffie zaten te drinken, zagen we Mathilde en Spooky tegenover elkaar zitten, afstand 40 cm ... O, daar was onze Spook niet van gediend, ik zag het al aan haar oren... Mathilde bleef haar recht aankijken en moest dit bekopen met twee ferme tikken van Spooky... Het mooiste was nog dat Mathilde deed alsof er niets gebeurde en rustig bleef staren naar die kat. Waarop Spook verontwaardigd wegliep...
Poezen en kippen zijn echt wel aan elkaar gewaagd. Afgelopen zondag lag dikke zwarte Boofy zich uit te sloven voor de kippen. Ze kan zo heerlijk rollebollen over het pad, vooral als het zonnetje even schijnt ..  En vlakbij zaten de kippen onder de heg. Maar toen Mathilde haar nek rekte en eens even heel dicht naar Boofy toe kwam, voelde die zich opeens wel erg kwetsbaar en wist niet hoe snel ze weer op de poten moest gaan staan. We moeten er heerlijk om lachen ...De krielkipjes zijn echter een ander verhaal. Zij blijven voorlopig echt nog in het hok. Ze worden langzamerhand wat minder schuw. Maar maandag is er iets gebeurd waardoor ze bang geworden zijn. En we verdenken Boofy ervan dat ze hen de stuipen op het lijf heeft gejaagd. Die kat loopt al te vaak en veel te dicht langs het witte hok te loeren ...


Het lukt me gewoon niet om Chicky en Nicky goed op de foto te krijgen. Zodra ik het hok open doe, maken ze dat ze wegkomen ... en dan krijg je zoiets:


Jammer dat ze nog zo schuw zijn, het zijn van die zachte donzige schatjes...


Soms ben je als kip ook gewoon even moe en strijk je ergens neer. Dat kan zomaar voor de voordeur zijn ... En dan laat je ook gewoon met regelmaat wat vallen ...
Hierboven zie je tante Saartje en dikke Dora.
Dora is de meest volgzame kip; je zal haar nooit alleen treffen en ze is ook snel een beetje bang.
Mathilde is de de meest spontane en ook de leider van het stel. Ze is heel ondernemend.
Want je staat toch echt gek te kijken als ze over de buxushaag wandelt of op je vensterbank naar binnen staat te kijken... DH had haar ook al in keer in de auto!
Saartje is vaak alleen en gaat ook graag haar eigen gangetje. Soms is ze uren in de voortuin, terwijl Dora en Mathilde achter in de boomgaard zitten.


O ja, en dan moet ik jullie ook nog even vertellen over het tokken. Ze maken dus heus niet altijd hetzelfde geluid hebben we ontdekt ... Zo kunnen ze om lekkers vragen, of ze laten horen dat ze tevreden zijn. En weer een andere keer roepen ze elkaar, vooral als er eentje een tijdje alleen is.
En ik moet eerlijk bekennen dat wij gewoon een beetje mee-tokken ... En ze lijken dat ook leuk te vinden, want ze antwoorden ook weer ...


En dan was daar opeens maandagmiddag het allereerste ei! DH vond het in het leghok. Helaas lag er geen briefje bij wie van de drie het ei gelegd had. Maar we denken dat het van Dora is ...
Iemand vertelde als kippen een neerstrijkende beweging maken als je ze wil aanraken, de kans groot is dat ze binnenkort een ei gaat leggen. Bakerpraatjes?

16 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk gezellig verhaal over kippetjes! Ik moet eerlijk bekennen dat ik zo goed als niets over kippen weet en dan is dit heel leerzaam en leuk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb ik weer even lekker mee mogen genieten van jullie leven op het platteland! Die rondscharrelende kippen zijn zó gezellig. Dat tevreden getok werkte bij mij altijd als een soort mantra; rustgevend! En zo gezellig zoals ze altijd meegingen tijdens een wandeling door de akker of de tuin en zelfs de weg vonden ze niet erg (en ik maar nerveus opletten of er geen auto of tractor aankwam :-)
  Wij hadden de kippen eerst ook overal los lopen, maar toen de plantjes steeds minder werden en er óveral kippenstront (*Ü*) lag -ja, ze liepen zelfs het huis in als we de deur open lieten staan- hebben we een groot deel van de achtertuin voorzien van een hek. De dames (en af en toe een heer, want we kregen nogal eens 'niet productieve oudjes' van beide geslachten toegestopt) hebben er nooit om gemopperd.
  Onze katten hadden groot ontzag voor de kippen en bleven erbij uit de buurt; de eerste snavelpikken die ze van de kippen kregen waren waarschijnlijk hard genoeg :-)
  En oh wat leuk dat eerste ei! Die gaan DH en jij natuurlijk met groot ceremonieel samen opeten? Smakelijk!
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, weet je hoe het achterste van een kip ook wel wordt genoemd?..... De ei (ij)tunnel 😂

   Verwijderen
 3. Ik vind het volkomen logisch, dat er heel wat te praten valt over de kippen.. Er is zoveel te zien en te leren. Wat een gezelligheid heb je er van! En dat gedoe tussen de katten en de kippen - ge-wel-dig! Ze moeten elkaar leren kennen, toch? En heel hartelijk gefeliciteerd met jullie eerste ei! Het kan wel in de krant ;-)).. Wij krijgen van schoondochter en zoon een enkele keer ook wel een paar mee - altijd anders, dan van de markt! Geniet van alle avonturen op jullie erf, veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijke kippenpraat. En gezellig. Alles behalve saai, merk ik wel. Alleen die krieltjes... ik denk dat zij een formaat hebben waar Boofy wel wat in ziet... Heel wat anders dan de stoere bruine dames. Pas maar goed op ze Elizabeth. Ik heb ooit eens een duif gered uit kattenklauwen...
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijk kippen-blogje is dit!
  Ben gek op kippen, en bij jou is het zo'n heerlijk gezicht dat ze loslopen in de tuin.
  Ja, de beplanting gaat er aan, dat weet ik, maar het is wel de hele dag genieten zo te lezen.
  Zo leuk de poezen en kipjes samen. Dat zal met de kleintjes wel niet snel lukken. Poezen vinden die waarschijnlijk wel meer hun maat om te vangen, daar moet je niet aan denken.
  En dan je eerste eitje..... wie mag dat opeten?
  Het kan zo maar zijn dat ze over een tijdje de eieren ergens onder de heg of een struik leggen, dus kan je eieren zoeken ook zonder Pasen.
  Natuurlijk poepen en plassen ze tegelijk, het zijn vogels hoor.
  Grappig dat ze verschillende tokjes hebben en een eigen karakter.
  Wat een verschil met die verschrikkelijk kippenschuren die je wel eens ziet.
  Zo hoort een kip er uit te zien!
  Genieten maar.
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gezellig verhaal, zo zie je maar er valt genoeg te vertellen :)
  Dat eerste ei zal heerlijk smaken.
  Wat mij betreft vaker zo'n verhaal :)
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat wordt delen bij het ontbijt, haha. De dames houden je wel bezig. Gr. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ohhh wat een heerlijk verhaal en kan me goed voorstellen dat jullie
  er niet over uitgepraat raken. Geweldig hoe ze tijdens het spitten
  gewoon met die dikke konten er tussen komen scharrelen.
  Het is gewoon puur genot om het allemaal mee te maken. Grappig hoe
  de kippen en poezen elkaar aan het aftasten zijn, hoop dat het t.z.t
  ook met de kleine donsjes allemaal goed zal gaan.

  En JIPPIE een eerste eitje, wat LEUK, ook een mooi eitje, eerlijk
  delen hé, haha goed smaken zal het zeker maar dat horen we ongetwijfeld
  nog wel van je. Misschien heeft Dora met haar dikke lijfje nog
  veel meer eitjes in haar lijfje???

  Groetjesssssssss
  Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtig verhaal. Hoe jij die kippen bekijkt zeg. Ze hebben elk hun eigen karakter. Prachtig! Maar of je het ook lang gaat volhouden om ze los te laten lopen?
  En dat eerste ei wordt natuurlijk gekoesterd. Wat zal dat heerlijk smaken.
  Maar naar horen zeggen hoor je het toch ook als ze eieren gaan leggen?
  Ze tokken dan heel druk als het goed is.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gezellig zo, al die dieren om jullie heen. En echt leuk als er dan eindelijk een eitje ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat leuk om te lezen!!
  Goh, nu mis ik mijn kipjes opeens heel hard. Die liepen ook vaak vrij rond, te scharrelen en zandbadjes nemend. Onze poezen lieten hun ook gerust. En de haan die sprong ergens bovenop om trots rond te kijken en te kraaien. Genieten!!
  Je zou een boek moeten schrijven over de avonturen van die diertjes bij jou! Zoiets als 'Warrior Cats' als je dat kent, maar dan gezelliger :-)
  Groetjes, Sigrid

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een heerlijk verhaal en ik heb enorm genoten. En ook dingen gelezen die ik nog niet wist. Leuk hoor. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. heerlijk verhaal ik hou van kippen en dan het eerste ei TOP

  BeantwoordenVerwijderen
 14. 'tis even geleden.. maar wat een mooi kippenverhaal Elizabeth!
  Wij hadden vroeger ook kippen en 't zijn zulke leuke beesten!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een mooi verhaal. Zo leuk de kippen en de kat. Hier is dat het met de konijnen en onze "Spooky" die lopen weleens los binnen. Etg eng vindt spook dat :)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...