Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

donderdag 26 mei 2016

Griendkist


Al weer jaren geleden kreeg ik deze kist - een griendkist - van een oud collega van mijn man.
Die oud collega is een echte Sliedrechter en de kist is van zijn vader geweest.
Omdat ze zelf een klein huis hadden en zijn vrouw niet veel waarde in deze kist zag, zocht hij er een adresje voor. Nou, bij ons was die kist welkom!


Hij vertelde erbij dat deze kist mee werd genomen voor het werk en dat daar de spullen werden ingedaan die ze voor een week nodig hadden.
Ik stelde me zo voor dat ze dan met de kist op hun schouder de grienden (moerasachtig gebied bij de rivier waar riet en wilgen groeien) in trokken en daar een week bivakkeerden om wilgentenen de snijden).
De kist heeft bij ons jarenlang dienst gedaan als schoenenkist en stond in de hal.
Het was natuurlijk de bedoeling dat de schoenen er ìn zouden staan, maar al snel werden ze er bovenop gezet, wat natuurlijk ietsje praktischer is ....Toen we onlangs een huis vol jongelui (vrienden van zoon Robert) hadden, kon ik wel een extra tafeltje gebruiken. Ik sleepte de kist de kamer in en eigenlijk functioneerde hij wel goed. En het stond nog leuk ook!
Daarom besloot ik hem maar een andere bestemming te geven. Inmiddels lagen er alleen maar oude schoenen in die kist. Alles eruit (en weg gegooid) en de kist kreeg een schoonmaakbeurt.
Magda was meteen in haar element ...

Ik heb nog wel heel erg in dubio gestaan of ik de kist wit zou verven, maar zowel DH als zoon vonden dat ik dat ECHT niet moest doen!
Toen dacht ik nog alleen de binnenkant wit te verven, maar zelfs dat werd afgeraden ...
Nou ja, dan maar een ouderwets kastrand lakentje erin. Ik vond dat het niet kaal kon blijven.


En zo heb ik een heerlijke plek voor mijn haak- en breiwerkjes, die ik altijd bij de hand wil hebben in de woonkamer!Maar die griendkist en het gebruik ervan bleven me toch wel intrigeren. Dus ik ging op zoek ..
Vanuit het boek "Mannen van Sliedrecht" herinnerde ik me nog wel vaag het één en ander. 
Via deze site kwam ik te weten dat de griendkist (ook wel dijker genoemd) met de baggeraars mee ging naar de grote baggerprojecten. Dan waren ze maanden van huis. Tja, dan kan ik me wat bij de noodzaak van zo'n kist voorstellen!
En dat werken in de griend was dus alleen in het late najaar en de winter ... En ik denk dat ze dan gewoon met hun fietsje naar huis gingen aan het einde van de dag. 
Misschien trokken ze ook wel de Biesbosch in ...
Jammer dat deze kist niet zelf kan vertellen waar hij allemaal is geweest. 
De oud collega hebben we helaas uit het oog verloren na zoveel jaren. Hij was een stuk ouder dan DH en woont inmiddels ook op een ander adres.Leuk detail is nog wel dat wij in de wijk "De Grienden" wonen. Vroeger was hier weidegrond en daarvoor strekten de grienden zich uit tot dit stuk grond. Nu is er nog maar een heel klein stukje over langs de rivier. Onze jongens speelden daar vroeger graag soldaatje en hebben hele loopgraven gemaakt ...


Waar is de tijd toch gebleven ...21 opmerkingen:

 1. Wat een leuk en interessant verhaal over deze kist. En je DH en DS hebben groot gelijk. Niet verven, want anders wordt het, hoe zal ik het zeggen, een ding dat je overal ziet. Nu is hij origineel en bijzonder. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk het verhaaltje over de griendkist!
  Mijn man heeft vroeger op school dezelfde kist gemaakt, maar daar werd deze de "GEREEDSCHAPKIST" genoemd!
  Hij heeft voor timmerman en metselaar geleerd!
  Onze kinderen gebruikte deze weer voor de Lego,... de hele kleine onderdeeltjes gingen in het vakje, en de legoblokjes in de grote ruimte!
  Zo zie je maar, zo'n kist heeft heel veel functies!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige kist, mooi verhaal. Ik ben erg van de witkwast, maar deze kist moet je echt zo laten hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het blijft toch altijd het leukst, spullen met een verhaal!
  Het is jammer dat de kist zo lang in de gang heeft gestaan, gevuld met oude schoenen, nu met een mooi wit lakentje op de bodem en gevuld met handwerkjes komt hij toch veel meer tot zijn recht.
  Geniet er maar van.
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige kist heb je zeg, gelukkig heb je er niets aan gedaan en is hij origineel gebleven. Ik heb ook wel eens een boek gelezen over de griendwerkers. Het was zwaar werk en soms bleven ze een maand bivakkeren in een soort van woonark. In het boek wat ik gelezen heb, werden die boten later in WOII gebruikt voor onderduikers en verzetsmensen. Maar of dat waar gebeurd is weet ik niet. In ieder geval heb jij een mooie kist met al je handwerken in de kamer staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat zo`n kist los kan maken he? Interessant om de geschiedenis van de baggeraars in de Biesbosch op foto`s te zien. En al heb ik het boek al meerdere keren gelezen, heeft jou blog over de griendkist mij een beter beeld over deze geschiedenis gegeven!

  Groetjes,
  Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja... de tijd komt en de tijd gaat ....
  Alles gaat weer voorbij, de leuke maar ook de moeilijke dingen....
  Maar de oude kist blijft, en is mooi zoals hij is.
  Natuurlijk niet verven dan is ie toch niet meer origineel?
  Vind eigenlijk dat er tegenwoordig te veel mooie antieke meubels worden wit geverfd.
  Grappig, mijn man - die timmerman was - heeft net zo'n kist, ook van binnen, maar dan van gewoon vurenhout. Die nam hij dat mee naar zijn werk, vol met gereedschap en zijn pakje brood.
  Jij hebt er nu een leuke praktische bestemming voor gevonden.
  Wel oppassen dat Magda er niet inkruipt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat vareselijk leuk om dit te lezen. Speciaal voor mij, mijn naam is nl. van de Griend. Ik heb van zo'n kist nooit gehoord, maar ik ga nu er eens goed over lezen. Ook heel toevallig Mannen van Sliedrecht heb ik net op een rommelmarkt gekocht. Omdat mijn vader en zijn familie uit Sliedrecht e.o. kwamen. Zelf woonde ik vroeger in Dordrecht en toen ik een kind was, was er een griend voor de deur. Mooie speelherinneringen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En ik ken best een aantal mensen met jouw achternaam in Sliedrecht ...
   Bedankt voor je leuke reactie!

   Verwijderen
 9. Ik zag de kist wel staan van de week en het viel me wel op dat je wol erin zat. Maar ik heb er verder geen acht op geslagen. Ik dacht nog wel: Wat leuk zo nu die open staat. Bij ons staat ie boven en is groen geverfd met speelgoed erin.
  Ik ga mijn moeder nog eens vragen wat ze ervan weet. Want volgens mij gingen die mannen vroeger niet zomaar een dagje naar de griend maar bleven daar de hele week. Want op de fiets kon je niet of je moest een waterfiets hebben. Je moest toch de rivier over zien te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat fijn dat ik even de kans heb om bij te !ezen! Ik heb weer genoten van al die berichtjes die nog op me stonden te wachten: van Magda in het kattenluikje (in gedachten zag ik hoe je de foto's aan het maken was, de katten vonden vast dat je heel raar bezig was, hihi) tot het verhaal over de griendkist en de geweldige bestemming die hij nu heeft gekregen.
  Ook genoot ik van de stukjes over jullie nieuwe huis (en de foto's...oooh ik blijf maar jaloers hé...) en dan die koeien! Daar ben ik gek op, dus die maken me nóg jaloerzer :-) Ik schoot wel in de lach toen ik las hoe je de koeien genoemd hebt; zo heten mijn Dikke Dames ook! *Ü*.
  Heerlijk hoor dat je me laat meegenieten van alle ontwikkelingen, ik vind het reuze leuk om dat te volgen.
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een stukje nostalgie in huis en zeer geschikt voor wolletjes en haak en brei projecten..

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie blog en wat een prachtige kist! En wat een mooie schatkist wordt het nu met al je projecten erin :-)
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heerlijk is het om de ruimte hebt om die spullen te bewaren. Vooral als er ook nog een geschiedenis aan zit. Bij verhuizen van heel groot, naar veel minder groot heb ik veel weggedaan. Soms met spijt en nog steeds komt het boven. Mooie en goede bestemming heeft de kist. En vooral niet schilderen. Gr. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dat is nog eens een fijne opbergplek, altijd fijn om je werkjes bij de hand te hebben.

  Liefs Ria ;0))

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Fijne opberg plek ,maar jouw inmiddels een beetje kennende zal die zo vol zitten ,mooi verhaal overigens leuk te horen ,had er nooit van gehoord

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wat leuk en goed dat je hem niet geverfd hebt de mannen hebben gelijk !! leuk zo'n voorwerp met een verhaal daar hou ik ook van !! nou en vol heb je hem zo ha ha ha

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Een perfecte bestemming voor zo'n mooie stoere kist :-) (hij lijkt me lekker groot en dat moet natuurlijk ook voor jouw projecten)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een heerlijk verhaal Elizabeth en een mooi stukje
  geschiedenis bij deze PRACHTIGE [kan ik wel zeggen]
  Griendkist. Het is echt een SCHOONHEID en de kleur
  is erg mooi. Als schoenenkist is hij ook erg handig
  natuurlijk maar de nieuwe bestemming is zoveel leuker
  en ook heel handig. Daar kunnen heerlijk veel projecten
  in opgeborgen worden.

  En ik denk als ik Magda haar gezichtje zo bekijk, [ze is
  gewoon enthousiast] dat bepaalde puzzelstukjes op hun plaats
  gaan vallen. Zou deze griendkist misschien iets met haar
  verleden te maken kunnen hebben???

  Lieve groetjes,
  Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mooi verhaal over de kist, Elizabeth. Wij hebben met oud collega's een jaar of twee geleden het baggermuseum in Sliedrecht bezocht. Reuze interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Geweldig interessant! Daar heb je goed aangedaan om deze kist een nieuwe thuis te geven!
  En ideaal als handwerk-verstop-plaatsje!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...