Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

dinsdag 15 december 2015

Sokken breien
Een paar weken geleden liet ik hier het begin van de eerste sok al zien. Nu had ik al wel eens vaker sokken gebreid, maar ik wil mezelf geen ervaringsdeskundige noemen...
Zo'n anderhalf jaar geleden kwam ik onderstaand boekje tegen in de kringloop en ik nam het mee naar huis (eh ... netjes eerst betaald hoor).Wat een leuk boekje, en ook nog volop uitleg ... Maar er kwam niks van, tot ... eind november ...
In het boekje staat de boemeranghiel beschreven, en die had ik nog nooit gemaakt. Dus toen ik zover was, deed ik gehoorzaam wat er in het boekje stond. Maar het werd prut, echt waar... Ik zal wel iets niet goed gedaan hebben ... Ook op internet zocht ik naar uitleg over de boemeranghiel en ik deed nog wat pogingen, maar nee hoor...
Boemerang is m'n hiel niet, besloot ik. En ik ging verder met de grote en de kleine hiel zoals er veel gebreid wordt in Nederland bij sokken.Maar intussen was ik toch wel getriggerd door die boemeranghiel. En ik las dat er nog andere hielen waren ... De Franse hiel, jojo hiel, achterafhiel ... Moet je hier maar eens kijken als het je interesseert!
Wow, dat wil ik ook allemaal kunnen ...
Daarom begon ik maar met een boekje met goede uitleg te bestellen, zodat ik lekker met gebreide hielen kan experimenteren op de bank met het boekje naast me.


Een heel bekend boekje, en ik had al vaak de buitenkant gezien... Maar ik ben blij dat ik het heb, want ik snap nu veel meer hoe het in z'n werk gaat. Nu staan er niet alle soorten hielen in, maar voorlopig kan ik even vooruit en variëren. 


Omdat ik zelf niet zo veel sokken nodig heb, heb ik maar bedacht om kindersokjes te breien voor Koude Voetjes. Zo kan ik elke keer wat anders uitproberen qua steekje en soort hiel ...En daarom heb ik een beginnetje gemaakt; 2 cm boord met 4 x 11 steken, en daarna verder met het koffieboontje. 't Gaat niet zo snel als rechtbreien in het rond, maar ik vind het steekje zo leuk...

24 opmerkingen:

 1. zijn er zoveel verschillende hielen.. dat had ik neit gedacht. Was al blij dat ik ooit een kon breien.. Dat boekje heb ik ook wel vaker gezien er is ook een van sokken haken, dat lijkt mij nog wel eens wat.
  Veel suc6 met het breien van de hielen...

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik gebruik het boekje regelmatig, evenals van Teen tot boord. Op de site van Nadelspiel, http://www.nadelspiel.com/?s=Ferse kun je handige filmpjes vinden. Bumerangferse. Ik vind het een fijne hiel, moet wel steeds spieken, haha. Veel plezier met de sokken. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve sterretje mooie sokken er komt op dit moment meer uit jou handen dan uit die van mij. Moet even gaan zoeken in alle hoeken naar een beetje meer zin.
  Ik lees de blogjes wel met plezier maar daar blijft het een beetje bij.
  Morgen weer een nieuwe dag met nieuwe kansen wie weet lukt het dan wel.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk werk is het, dat sokkenbreien, ik heb al heel wat sokken gebreid de afgelopen jaren. En dat boekje is heel erg handig, pak het nog regelmatig er bij

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een hoop verschillende hielen, ik heb nooit van het bestaan geweten. Ik ben van gewoon van de grote en kleine hiel....
  Wel leuk natuurlijk om verschillende technieken te proberen en dannook meteen voor het goede doel, goed van je!
  En oh ja, dat koffieboontje ken ik óók niet, wat is er nog een hoop te leren :-)
  Voetjes weer :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee, nog nooit sokken gebreid, dat deed mijn oma! Helaas is Beppe overleden, mijn man is zeer gehecht aan de kleine voorraad van haar sokken - veel fijner als gekochte sokken ( en op maat). Maar nu is dit project van jou zie...erg leuk idee om te breien voor het goede doel en intussen van alles te leren. Succes met dit eerste patroontje Beeldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk he, al die verschillende hielen! Beiden boekjes staan hier ook in de kast en dienen vooral als inspiratiebron. De jojohiel wordt inderdaad niet zo vaak gebreid. Dat heeft ook te maken met de pasvorm: hij zit gewoon wat minder prettig en stevig (vind ikzelf, en met mij vele anderen). De 'gewone' hiel (gebreid met grote en kleine hiel) is even een techniek die je onder de knie moet krijgen, vaak helpt het als iemand het voordoet. Veel plezier in sokkenland ;o) Ik ben benieuwd naar je verdere experimenten!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super om te zien hoe jij dit doet ...
  Dit worden lekkere warme voetjes ...
  Hou van die paarse wol ... mooi ...
  Fijne woensdag ... lieve groetjes Valerie ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig Elizabeth!!!!!heerlijk he als het dan eindelijk lukt!! super leuke blogpost !!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank jullie wel Ladies! Ik voel me zeer vereerd door de enthousiaste reacties op m'n sokkenboekjes.
  Jo An Luijken
  auteur van
  2007 Sokken brei je zo! Met hulp van Marlies Hoogland
  2009 Sokken van teen tot boord. Met hulp van Marlies Hoogland
  2011 Handschoenen en wanten brei je zo! Co-productie met Jolijn Copier
  2015 Sokken haak je zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuke tip om nog op Mijn Lijstje te plaatsen voor Kerst.
  Ga misschien ook eens proberen om sokken te breien.
  Lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het koffieboontje..... de boemerang-hiel... jeetje zo leer ik weer wat begrippen bij.
  Recht breien (en averecht) dat kan ik wel, maar het koffieboontje ziet er wel leuk uit.
  Maar hoe zit het nu met de boemerang-hiel, heb je daar nu een goede uitleg van? Kan me voorstellen dat je die nu toch ook wel wilt maken.
  Mijn oma breide vroeger altijd sokken, maar altijd een "gewone" hiel, altijd dezelfde.
  Veel succes met alle hielen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo ga je voor heel wat blije en warme voeten zorgen :-)
  Wel leuk ook om nieuwe dingen uit te proberen. Voorlopig houd ik het bij kleine en grote hiel. Al heb ik ook wel weer nieuwe handige dingetjes geleerd, ook via blogs van anderen.
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hiel interessant! :-))
  Ongelofelijk, dat er zoveel breioplossingen zijn om de hiel in de sok te laten passen.
  Lijkt me wel heerlijk; lekker experimenteren met boekje, wol en naalden.
  En nog voor een mooi doel ook!
  Lieve groetjes,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Och och, wat lees ik daar veel namen. Hoe komen ze erop.
  Maar wel weer een uitdaging voor jou om te proberen.
  Ik ben zo benieuwd hoe die witte sokjes worden. Zo heerlijk nostalgisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat leuk! Ik heb ook wel eens sokken gebreid al is dat heel erg lang geleden. Welke hiel ik maakte? Geen idee..maar vind het superleuk te lezen dat nog iemand zelf sokken breid :-)

  Lieve groet, Petra L

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oh Ik heb sokken leren breien met dat tweede boekje. Het is echt heel goed uitgelegd!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat leuk dat je het sokkenvirus te pakken heb. Vind je rose/rode wol erg mooi en de sokken zien er prima uit. Het tweede boekje heb ik ook en als ik sokken brei heb ik het steeds bij de hand. De boemeranghiel heb ik uitgebreid bestudeerd maar ik kan er geen chocola van maken. Ik houd me maar aan de Hollandse hak die lukt redelijk. Groetjes, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Sokken is altijd leuk en die jo jo hiel moet je het even door hebben ,kijk eens bij schort rows dit doen ze bij sokken ook soms op die mamier .
  Sukses je sokken zien er super uit

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik ben nu bezig met een paar gewone sokken. Als ik er weer mee bezig ben vind ik het erg leuk en rustgevend om te doen. Nu ik jouw patroontje zie, vind ik dat toch eigenlijk veel leuker. Ik dat patroontje ook een keer gebruikt.
  Wat een prachtig garen gebruik je voor de paarse sokken!
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 21. wat heerlijk he sokken breien. Ik ben ook nog niet zo ervaren en heb het boekje ook. toevallig wil ik het koffieboontje ook gaan breien. Ben benieuwd naar het eindresultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Sokken breien is zelfs mij gelukt! Gewoon met grote en kleine hiel, geen Frans gedoe voor mij hahaha! Ze zitten heerlijk, maar ik vind het wel een heel geteld. Mijn oma breide een sok post dag, zonder nadenken, zelfs toen ze alles al vergat bleef ze sokken breien.
  Leuk hoor kleine kindjes sokjes

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Sokken breien is zelfs mij gelukt! Gewoon met grote en kleine hiel, geen Frans gedoe voor mij hahaha! Ze zitten heerlijk, maar ik vind het wel een heel geteld. Mijn oma breide een sok post dag, zonder nadenken, zelfs toen ze alles al vergat bleef ze sokken breien.
  Leuk hoor kleine kindjes sokjes

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Inmiddels is het boekje in huis, één sok gebreid en vanmiddag weer snel naar de winkel geweest om garen te kopen voor nog twee paar sokken. Wat is dat leuk!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...