Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

vrijdag 18 december 2015

Huisjes haken

Je kent vast de uitdrukking 'van het één komt het ander...'
Dat overkwam mij deze week toen ik zomaar wat op pinterest aan het neuzen was en 'crochet garland' typte in het balkje bovenaan.
En toen zag ik dit ...


Niet mijn foto dus, maar hij komt van de blog Prinsessajuttu ... 
Nou, ik was er meteen helemaal wèg van!


Na nog wat zoeken zag ik bovenstaande foto, die op Etsy heeft gestaan. Maar ik vond geen patroontje.
Tja, en dan ligt het voor de hand dat ik gewoon heel erg goed naar zo'n foto ga kijken en vervolgens katoen en haaknaald pak en lekker ga experimenteren...

Ik was niet meteen tevreden en heb nog wat zitten dubben tussen stokjes en vasten, maar een combinatie lijkt me het mooist.
En vandaag wil ik graag het patroontje (dank aan Corrie voor het proefhaken) met jullie delen, omdat ik inmiddels 5 jaar blog en bijna aan de 1000 berichten zit!
Van het groepje in de beginfase zijn al veel bloggers gestopt. Maar ik probeer altijd actief te zien in het zoeken naar nieuwe blogs en soms komen ze zomaar op je pad. Leuk om weer nieuwe contacten op te bouwen. Voor mij geen facebook of instagram; ik blog nog wel een tijdje!

* betekent beginstokje; dat kun je haken als 3 lossen, maar ook volgens deze manier.

Haak een ketting van 12 lossen
1. Haak 1 vaste in de 2e losse vanaf de haaknaald, haak vervolgens een vaste in elke volgende losse (totaal 11 vasten).
2. Haak 1 losse (= keerlosse), draai je werk en haak op elke steek van de vorige toer een vaste (totaal 11 vasten).
3. Keer het werk en haak 3 stokjes (* 1 beginstokje en 2 gewone stokjes), 2 lossen, sla 2 steken over en haak in de volgende steek weer 1 stokje, 2 lossen, sla 2 steken over en haak in de volgende 3 steken elk 1 stokje.
4. Draai je werk en herhaal toer 3.
5. Haak 1 losse (= keerlosse), draai je werk en haak op elk van de volgende 3 steken een vaste, haak 2 vasten in de 2-lossen ruimte van de vorige toer, haak 1 vaste op het stokje, haak 2 vasten in de volgende 2-lossen ruimte van de vorige toer, maak tenslotte nog 3 vasten (totaal 11 vasten).
6. Herhaal toer 2.
7. Herhaal toer 2.
8. Haak 1 losse (= keerlosse), draai je werk en haak 2 vasten samen, haak 7 vasten en haak op het einde weer 2 vasten samen (totaal 9 vasten).
9. Haak 1 losse (= keerlosse), draai je werk en haak 2 vasten samen, haak 5 vasten en haak op het einde 2 vasten samen (totaal 7 vasten).
10. Haak 1 losse (= keerlosse), draai je werk en haak 2 vasten samen, haak 3 vasten en haak op het einde weer 2 vasten samen (totaal 5 vasten).
11. Haak 1 losse (= keerlosse), draai je werk en haak 2 vasten samen, haak 1 vaste en haak weer 2 vasten samen (totaal 3 vasten).
12. Haak 1 losse (= keerlosse), draai je werk, sla de 1e vaste over en haak dan 2 vasten samen.
Knip de draad een paar cm vanaf de laatste lus door, haal de draad door de lus en werk het draadje netjes weg. Doe dat ook met de begindraad.Als je een aantal huisjes haakt kun je ze aan gehaakt koord van lossen hangen!
En je kunt ook nog variëren, bv het hele huisjes met stokjes haken, of bij toer 3 en 4 haak je halve stokjes in plaats van stokjes ...
Je kunt de huisjes breder maken en/of meer raampjes geven ...En toen kwam ik gisteravond op de valreep tòch nog een patroontje (Engelstalig) tegen van deze huisjes, klik hier. Maar wel iets anders dan dat ik hierboven heb beschreven. Dit huisje wordt van boven naar beneden gehaakt.
Natuurlijk moest ik er eentje van haken en zoals je ziet zit er wel wat verschil in ...En ik vond ook nog een Nederlands patroon van soortgelijke huisjes bij Akkelien (De Breimeisjes).
Nou ja zeg, wij volgen elkaar ook nog! Maar nog niet zo heel lang. Akkelien maakt de huisjes weer nèt iets anders. Ze heeft er een gevelhuisje van gemaakt.
Misschien heb je nu ook zin gekregen om zo'n huisje (s slinger) te maken... , dan heb je dus de keus!
Veel tijd kost het niet, want de huisjes zijn supersnel gehaakt.


30 opmerkingen:

 1. Wat super leuk weer , gezellig misschien een leuk tussendoortje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo knap dat je al vijf jaar blogt en al zoveel gezellige berichten hebt gemaakt. Annemarie (van Annemarie's Haakblog) schreef eens dat veel bloggers na drie jaar stoppen. Goed dat jij bent doorgegaan.
  De huisjesslinger ziet er leuk uit. Dank je voor het delen van het patroon. Wel grappig dat jij en Akkelien precies hetzelfde idee hadden. Zo gaat dat soms in haakland.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze blijven leuk, hé, zulke huisjes. Leuk dat je mijn blogje van ruim anderhalf jaar terug ook nog vond! Zo'n slingertje past inderdaad ook heel goed in de decembermaand.
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat zijn de huisjes grappig, zullen leuk in de kerstboom staan, misschien volgend jaar bij mij. Moet ik nog even over denken. Ik kom namelijk altijd tijd tekort, teveel leuke dingen onderhanden. Dank je wel voor het patroontje, Fijn dat je nog steeds blogt, ben (meestal) een trouwe lezeres ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat leuk en dat vind je dus zomaar op het net .

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke versiering. Een bewaartip. Gr. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ooh huisjes zijn zo leuk, deze ook :-)!! Ik vind bloggen ook nog steeds het leukst ! Liefs, Mirjam.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat leuk die huisjes slinger. Die vind ik erg mooi. Dank je wel voor het patroontje en nog gefeliciteerd met je 5jaar bloggen.. Waar blijft de tijd toch...maar gewoon lekker door gaan hoor. Kunnen we nog hopelijk jaren van je berichtjes genieten...

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Elizabeth, gefeliciteerd met deze mijlpalen! 5 jaar en jeetje bijna 1000 berichtjes wat een flink aantal. Ik hoop dat er nog heel veel meer mogen komen want ik vind het altijd weer leuk om een bezoekje aan je blog te mogen brengen.
  De huisjesslinger ziet er leuk uit, lief dat je het patroon voor ons hebt uitgeschreven. Ik pas nu nog even, maar hij staat wel op mijn To-do-lijstje hoor :-)
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw! 5 Jaar! En 1.000 berichten!! Van harte gefeliciteerd!!
  Danjewel voor je leuke huisjespatroon. Grappig; ik zie ze ineens overal opduiken :-)
  Maar ze zijn ook zo leuk!
  Blijf gezellig bloggen!
  Lieve groetjes,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuke huisjes, en gefeliciteerd met je jubileum bloggen.
  Wat veel berichten maakte je
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het ziet er gezellig uit zo aan die slinger. Leuk om ook eens te mogen proefhaken.
  En je hebt een hele mijlpaal bereikt en nog steeds inspiratie.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lief die kleine huisjes. De sterretjes op de bovenste foto zijn ook al zo schattig.
  Haken.... ik heb het vroeger (jaren 60 en 70) veel gedaan, hele truien, maar gek genoeg ben ik het verleerd.
  Geen idee meer hoe je een vaste, een losse, of een stokje haak :-(
  Dacht eigenlijk dat je dat nooit zou kunnen verleren, net als fietsen.
  Jij kunt ze nu leuk in je boom hangen, geen huisjesquilt maar een huisjes boom.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je even een filmpje bekijkt op internet en je zit klaar met haaknaald en draad, dan kùn je het vast weer hoor!

   Verwijderen
 14. Ik ben er ook nog steeds, ik denk wel redelijk van begin af aan :-)
  Gefeliciteerd met je blogverjaardag, houd vooral nog heel lang vol :-)
  Je slinger is leuk! Lief dat je evengoed ook de andere patroontjes noemt die je later nog tegen kwam.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Angélique, jij bent er echt één van 'de oude garde'. Eens hadden we een Bloggerdag hè... Wat zijn er inmiddels al veel dames gestopt met bloggen!

   Verwijderen
 15. Gefeliciteerd met vijf jaar bloggen! Ja, dat blijft toch echt veel leuker dan Facebook. Helemaal mee eens. De huisjes zijn erg leuk al blijf ik toch het meest gecharmeerd van die prachtige sterren die je haakte. Vooral die met veel lossen erin, van het Engelse patroon. Ik kan wel Engels, maar op haakgebied snap ik er niks van. Helaas.
  Groetjes, Gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gefeliciteerd met vijf jaar bloggen! Het blijft inderdaad veel leuker dan Facebook. De huisjes zijn erg leuk alhoewel ik toch nog steeds meer gecharmeerd ben van de prachtige sterren die je haakte. Vooral die met veel lossen erin. Helaas een Engels patroon. Ik kan wel Engels lezen, maar op haakgebied snap ik er niets van. Jammer.
  Groetjes, Gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een leuke huisjes! Ik blog ook nog stug door, al heb ik er wel facebook naast, facebook is veel vluchtiger

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Schreef gisteren dat het haken me niet meer lukte toen ik het een tijdje terug eens probeerde.
  Lag vannacht in bed en dacht er aan en opeens kwam daar een filmpje in mijn hoofd. Ik "zag" hoe ik het altijd deed en bedacht me dat ik het toch maar weer eens moest proberen.
  En ja hoor!!! Het lukte me vandaag om een stukje te doen. Geen huisjes maar een klein truitje voor een klein popje die niets had om aan te trekken.
  Ook zonder internet heb ik mijn eigen filmpjes :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Leuk, die huisjes, ik zag ze al bij Akkelien. Maar haken is echt niet mijn ding. Je sokken daarentegen interesseren me meer, prachtig zijn ze! Je gaat lekker warme voetjes hebben nu en al een volgend paar gestart met het koffieboontje zie ik, ook een heel leuk patroontje!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Van harte gefeliciteerd met je vijfjarige blogjubileum. Dat er nog maar vele jaren mogen volgen en ik fijn mag meegenieten van al het moois wat je hier laat zien. Nu weer die schattige huisjes. Als je er een kerstslinger met minilampjes achter hangt dan geven de huisjes ook nog licht. Ik wens je alvast hele fijne feestdagen toe! Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Leuk idee.Dit ga ik zeker eens uitproberen. Lekker feestelijk, of in kerstkleurtjes, of zoete kleuren voor pasen. Dankjewel voor het uitschrijven van het patroon.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. O wat zijn ze LEUK. Geweldig met het patroon er bij dan kunnen wij aan de slag.
  Proficiat met het jubileum. wat zouden wij nog moeten zonder internet de wereld wordt zoveel groter ook al is het digitaal.
  Ik hoop dat ik nog lang van jou blog kan genieten.
  Fijne feestdagen en een heel gezond 2016.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik ben ook van de oude garde en blijf volhouden, veel te leuk Blogger. Ik merk wel dat er veel gestopt zijn ik krijg niet meer zoveel feedback als in het begin. Toch wel jammer. Maar ik kom graag op jouw blog en ik waardeer jouw trouwe bezoekjes zeer!
  Deze huisjes slinger is suuuuuper!!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik ben ook van de oude garde en blijf volhouden, veel te leuk Blogger. Ik merk wel dat er veel gestopt zijn ik krijg niet meer zoveel feedback als in het begin. Toch wel jammer. Maar ik kom graag op jouw blog en ik waardeer jouw trouwe bezoekjes zeer!
  Deze huisjes slinger is suuuuuper!!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Gefeliciteerd met je eerste bloglustrum. Vijf jaar bloggen dat is best bijzonder! Mooie huisjesslinger heb je gehaakt. Helaas kan ik niet haken maar het ziet er gezellig uit. Groetjes, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Oh wat leuk Elizabeth...ik vind je huisjes helemaal geweldig :-)

  Lieve groet, Petra L

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ze zijn best goed uitgevallen moet ik zeggen. Ik haak ook wel eens, alleen dan kan ik het helaas nog niet zo goed. Nog gefeliciteerd met het jubileum(beetje aan de late kant).

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...