Busy Bessy Creatief

Totaal aantal pageviews

vrijdag 17 december 2010

Aanpassingen dekentje

Toen ik een paar lapjes gebreid had, zag ik dat het formaat beter wat groter kon worden. Ik maak ze nu 13 bij 13 en gebruik steeds dezelfde wol. De kabel- en ajourmotieven moeten niet intrekken, dus lang niet alles is geschikt. Het is een beetje uitproberen, maar dat maakt het juist leuk.

vrijdag 10 december 2010

Ollie Wollie dekentje

Vandaag ben ik begonnen aan een nieuw project. Omdat ik het erg leuk vind om allerlei steken uit te proberen en ook graag telkens iets anders brei, ga ik aan de slag met allemaal vierkantjes van 10 x 10 cm.
Ik neem hiervoor uitsluitend wolwit, maar variër van patroon. Vandaag heb ik er drie gemaakt; een kabellapje, een structuurlapje en een ajourlapje.
Foto's volgen ...

woensdag 8 december 2010

Lola popje

Ik heb dit leuke Lola popje gezien in een boek van Lucinda Guy: Bijzondere breisels voor boefjes. Ik vind het een heel leuk boek. Zoals je ziet komt er ook nog een jurkje voor Lola.
De bedoeling was aanvankelijk een aantal poppen te breien voor de kinderen in Roemenië.
Vanuit onze kerk gaan we daar elk jaar met een groep hulpgoederen brengen, en het leek me erg leuk de kinderen van het dorp te kunnen verrassen. Het maken van het popje kostte meer tijd dan ik verwacht had. In het boek staan ook nog knuffels, ook daar wil ik er een aantal van maken.

vrijdag 3 december 2010


Het winterse weer houdt nog wel even aan. Aan het begin van de week was het nog maar eind november. Toen viel de eerste sneeuw. Vandaag wordt er nog meer verwacht!

woensdag 1 december 2010

Gehaakte babysokjes


Deze sokjes haakte ik voor een collega. Helaas heb ik alleen deze onduidelijk foto.
Als je dit patroon gebruikt, vind ik het ook leuk als je een reactie achter laat...

Enkel
Sluit 33 l. tot een ring met een h.v.
1e toer: 2 l. (=1e st.) en dan 32 stokjes haken in de l. van de ring, sluit met 1 h.v.
2e toer: 2 l. (= 1e st.) , 1 st. in hetzelfde gaatje * 2 st. overslaan, 3 st. in het volgende st.* herhaal en eindig met 1 st. tegen het 1e st. van 2 l. aan. Sluit aan met 1 h.v. Je hebt nu 33 st, verdeeld over 11 groepjes van 3 st.
3e toer: 2 l., 1 st.in hetzelfde gaatje, * 3 st. in het middelste stokje v.h. groepje v.d. vorige toer * herhaal en eindig hetzelfde als in toer 2. Je hebt nog steeds 11  groepjes van 3 st.
4e en 5e toer: als 3e toer haken. Daarna draad afknippen.
Wreef
De wreef wordt gehaakt op de middelste 9 stokjes. Je krijgt de volgende verdeling: eerste 12 stokjes laten rusten- volgende 9 stokjes gaan we 6 toeren op haken- laatste 12 stokjes laten we rusten.
6e t/m 11e toer (=wreef): draad met 1 h.v. vastmaken in het stokje (middelste van het groepje) en haak 2 l. (= 1 st. ), 2 st. in hetzelfde gaatje, 2 st. overslaan, 3 st. in het volgende st. (=midden v.h. groepje), 2 st. overslaan, 3 st. in het volgende st. Omkeren en zo ook toer 7 t/m 11 maken.
12e toer: haak de hele toer halve stokjes (9 h.st. langs de zijkant v.d. wreef, 12 h.st. langs de zijkant enkel, passeer het oude beginpunt middenachter en maak nogmaals 12 h. st. langs de andere zijkant enkel, dan weer 9 h.st. langs de andere zijkant wreef, en tenslotte 9 h.st. aan de teenkant. Keer het werk om.
Zijrand
13e toer: op elk h.st. haak je een stokje; totaal 51 stokjes. Je gaat nu de vorm goed zien.
14e en 15e toer: als toer 13
Onderkant
16e en 17e toer; allemaal stokjes haken, maar 1 stokje overslaan voor en na de middelste 6 st. van de teen, en voor en na de hiel (achterste 7 st.) ook 1 st. overslaan. Je krijgt nu steeds minder stokjes
18e en 19e toer: als toer 16, maar nu bij de 6 st. van de teen en de 7 st. van de hiel steeds om en om een st. overslaan, zodat de randen mooi gaan aansluiten op elkaar.
Afwerking
De naad onderaan zo plat mogelijk dichtnaaien, draadjes wegwerken met een naald.
Eventueel een schulpjesrand langs de bovenkant haken (bv picootje).
Er kan een lint of koordje door de laatste gaatjesrij (net boven de wreef) gedaan worden.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...