Pagina's

dinsdag 31 mei 2022

Desiree

Ja, alweer een nieuwe pop... Het houdt maar niet op. En ik vind het nog steeds heel erg leuk om te doen.
Ik hoop maar dat jullie de poppenafleveringen niet zat worden...


Desiree (de rechterpop op de foto hierboven) meet 40 cm vond ik in Almkerk. Ze is een dikkerdje, met een volwassen kapsel, maar de rondingen van een dreumes. Als ik naar de handjes en beentjes kijk, moet ik meteen aan onze Moos denken.


Hierboven zie je wat poppenkleertjes waarvan ik de twee rechtse kledingstukken voor 0,10 cent per stuk uit de kringloopwinkel heb. Het rokje links boven is door mijn buurvrouw (84) gemaakt en het donkerblauww overgooiertje is al hèel oud en door de moeder van mijn buurvrouw gebreid.

Met deze kledingstukken wilde ik een garderobe maken voor Desiree!
Eerst maar een setje maken bij het lila-wit gestreepte rokje...


Nu kwam het zakje katoentjes, dat ik bij een andere kringloopwinkel kocht, ook meteen goed van pas. Er zaten 5 verschillende bolletjes (paars/lila/fuchsia tinten) in, waarvan bij elk iets was gebruikt. Het zakje woog 220 gram en kostte € 1,20. Het waren allemaal Catania bolletjes en die kosten tegenwoordig nieuw minstens €2,80 per stuk.

Ik breide eerst dit jasje, maar wilde er nog een topje onder. En eigenlijk wilde ik dat haken!


HIER vond ik de basis, en ik heb het met een kleinere haaknaald gehaakt. Het witte randje erop maakt het zò leuk en aan de achterkant zitten er ook witte knoopjes.


Om alles compleet te maken, konden schoenen natuurlijk niet ontbreken. Als een echte dame wilde Dees natuurlijk bijpassende ballerina's en ik haakte opnieuw de schoentjes van Renate's Haken, weer in iets aangepaste versie. 


Oepsie, wat zie je nu goed dat ze babybeentjes heeft. Dat had wel wat minder gemogen in combinatie met haar hoofd. Maar ja...



Nou, we zijn allebei dik tevreden over de hele outfit en de buurvrouw vond het heel leuk dat haar rokje weer wordt gebruikt!





vrijdag 27 mei 2022

Borduren

Toen ik laatst blogde over het babyjasje dat ik had gemaakt, reageerden er een aantal lezers ook op het blauwe borduurwerk dat te zien was op die foto.
Het was voor mij een reden om zelf ook weer eens goed te kijken en ik voelde dat het ook een beetje begon te kriebelen...


Het betrof de Summer Sal 2014 van Simone van Atelier Soed Idee, waar ik met veel plezier aan heb gewerkt. 
Als ik terug kijk naar mijn borduurwerk foto's, dan zie ik dat ik heel veel heb geborduurd in die jaren; van merk- en schoollapjes tot kussentjes en hartjes...


Vaak borduurde ik iets voor de Kerstdagen, en meestal was het dan nog niet af... Hierboven een klein ingelijst borduurtje uit 2012


Dit winterborduurwerk stamt uit 2011 en in de winter van 2012 maakte ik het af. Nou ja af, het is nog steeds een lapje, maar het borduurwerk is wel klaar.


De sleutellap waar ik in 2012 aan begon en die ik voltooide in 2014. Deze hangt nog steeds in onze slaapkamer, samen met de Summer Sal 2014 van de bovenste foto.



In 2013 was er wèer een Summer Sal van Simone waar ik aan mee deed...



Het letterbakhuis van 2013 heb ik ook nog steeds staan.



En toen kwam in 2014 de prachtige Mammerklap van Marjan; wat een feestje was dat om die te borduren!


Randje per week, eveneens in 2014 en het lukte me nog ook om bij te blijven toen...



En de Sal Aigulles van Vava deed ik er in oktober/november 2014 ook nog even bij. Het waren natuurlijk maar kleine postzegeltjes en het duurde ook maar 9 weken, maar ik sta er nu toch een beetje versteld van...



In 2015 deed ik mee met het borduren van het Toska Parthum merklapje, waar je hier alles over kunt lezen. Ik kan me dit nauwelijks meer herinneren...



In 2017 waagde ik me nog (na lang dubben) aan Vakje per week, waar ik inmiddels een stuk verder mee ben maar het lapje is nog niet af. Ik moet dit echt weer eens gaan oppakken.

Het borduren lag vanaf die tijd behoorlijk stil. Het kwam er telkens niet van om het weer op te pakken.


Totdat in 2020 de borduurkoorts opeens weer toe sloeg, omdat er een nieuwe challenge kwam. Hier kun je lezen en zien hoe de reeks speldenkussentjes tot stand kwam. Inmiddels zijn er al heel veel verkocht!



Mijn laatste borduurwerk begon ik vorig jaar rond deze tijd en heet "So chic". Ik heb dit nog niet eerder laten zien volgens mij. Ik kwam het mapje afgelopen week weer tegen en het ligt nu klaar op tafel om aan verder te gaan!
Het patroon kwam ik vorig jaar HIER tegen en ik heb het geprint, maar het is niet erg duidelijk. Daarom heb ik deel voor deel over genomen in een ruitjesschriftje, zodat het wat gemakkelijker borduren is.

Nou, ik vind dat het eens tijd wordt om dit werkje af te maken, en Vakje per Week idem dito. Moet toch lukken dit jaar, vind je niet?




dinsdag 24 mei 2022

Une robe rouge

 HIERhad ik jullie al verteld dat ik dol ben op Franse patroontjes omdat het vaak van die leuke jurkjes en outfits zijn. Nu kwam ik op internet DIT prachtige jurkje tegen en ik was op slag verliefd. 
Gelukkig stond er ook een patroon bij, maar dit was wel heel summier. Er stond ook niet bij hoe groot de pop is en er werd aangegeven dat de jurk met naald 4 gebreid was. 
Dat vond ik veel te grof en ik besloot een wolletje geschikt voor naald 3 te kiezen en gewoon te starten.

Het jurkje wordt van onder naar boven gebreid en ik heb wat aanpassingen gedaan om het geschikt te maken voor Eloïse. Die krabbel ik dan voor mezelf meestal op de print van het patroon, maar wil ik nu ook wel delen in dit blogbericht.

A. is het deel van de zoom tot de heupen, daarna wordt er geminderd, zie A*
B. is het deel van de heupen tot de taille, daarna wordt er geminderd, zie B*
C. is het deel van de taille tot de borst/armsgaten, daarna wordt er geminderd, zie C*
D. is het deel vanaf de armsgaten tot de hals, in dit deel wordt er verschillende keren geminderd



De jurk is heen en weer gebreid (nld 3) en aan één stuk; linkerachterpand- voorpand - rechterachterpand.
De sluiting zit middenachter en de overslag wordt gevormd door ribbelsteken, de knoopsgaten heb ik in het linkerachterpand gemaakt (steeds na 7 ribbels) --> 2 steken recht, 1 omslag, 2 steken recht samenbreien.





Fantasiesteek
van het jurkje gaat als volgt:
Heengaande naald: alle steken recht
Teruggaande naald: 2 averecht - 4 recht (A) , 2 averecht - 3 recht (B), 2 averecht - 2 recht (C), 1 averecht - 1 recht (=boordsteek) (D)
st  = steek
r   = recht
av = averecht
rb = ribbelsteek (zowel aan de voor- als achterkant recht breien)
fst = fantasiesteek
sbr= samen breien



BESCHRIJVING
AZet 72 st op (nld 3) en brei 2 naalden recht. In de volgende naald (achterkant werk) begin je met het fantasiesteekje. Begin en eindig daarbij elke naald met 5 rb, zij vormen de overslag middenachter. Denk aan het breien van de knoopsgaten na 7 ribbels!
Na 8 cm hoogte minderen (aan de voorkant van je werk); 5 rb - *1 r - 2 r sbr - 3 r* herhaal en eindig nu met 4 rb.  Vanaf dit punt blijft de overslag daar bestaan uit 4 rb! Totaal heb je nu 61 steken.
B. Ga verder in fst; maar nu met 2 av - 3 r tussen de rb aan het begin en einde van de naald. Na 2 cm gaan we wèer minderen (aan de voorkant); 4 rb (!) - * 2 r sbr - 2 r - 1 r* ....herhalen en eindig weer met 4 rb. Vanaf dit punt is de overslag dus zowel links als rechts 4 rb breed. Je hebt nu 50 steken. Denk aan een knoopsgat.
C. Ga verder in fst; maar nu met 2 r - 2 av tussen de rb aan het begin en einde van de naald. Na 1,5 cm gaan we afkanten voor de armsgaten (aan de voorkant); na 4 rb en 8 fst - 3 st losjes afkanten - 20 fst - 3 st losjes afkanten - 8 fst - 4 rb
D. Vanaf dit punt een beschrijving per naald:
*    Teruggaande naald: 4 rb - 8 fst (1 av - 1r afwisselend) - 11 st. opzetten - 20 fst - 11 st opzetten 
      en dan 8 fst  en 4 rb. Totaal 66 st.
*    Heengaande naald: 4 rb - 56 fst - 4 rib
*    Teruggaande naald: 4 rb = 56 fst - 4 rb
*    Heengaande naald; denk aan knoopsgat... en we gaan minderen in het deel van de mouw...
      4 rb - 11 fst - 2 r sbr - 2 fst - 2 r sbr - 24 fst - 2 r sbr - 2 fst - 2 r sbr - 11 fst - 4 rb  Totaal 62 st.
*   Teruggaande naald: 4 rb - 54 fst - 4 rb
*    Heengaande naald: 4 rb - 11 fst - 2 r sbr - 1 fst - 2 r sbr - 23 fst - 2 r sbr - 1 fst - 2 r sbr - 10 fst 
      -  4 rb Totaal 58 steken
*    De volgende 4 naalden (2 teruggaande en 2 heengaande) : 4 rb - 50 fst - 4 rb Denk aan het 
      laatste  knoopsgat...
*   Teruggaande naald: 4 rb - *1 av - 2 av sbr *... herhalen en eindigen met 1 av - 2 rb  Totaal 42 st.
*   Heengaande naald: 4 rb - 13 r - 8 st losjes afkanten - 13 r - 4 rb
*   Teruggaande naad: 4 rb afkanten - 13 av afkanten ... daarna draad afknippen en opnieuw       
       aanhechten voor het linkerachterpand, brei nu 13 av en 4 rb
*   Heengaande naald: de overige steken r. afkanten.
Hecht de draadjes af en naai de knoopjes aan.
(ik hoop dat er geen foutjes in het patroon staan...)


Gelukkig past deze jurk Eloïse perfect. Misschien moet ik er nog wel even passende schoentjes bij maken. Maar die voetjes zijn wel èrg klein!


Ik had deze schoentjes een keer gevonden en al eens uitgeprobeerd. Voor Eloïse heb ik ze met haaknaald 2,5 en wat dunnere katoen gehaakt. Beetje priegelen was het wel, maar de schoenen passen perfect!


En toen mocht Eloïse nog een keertje op de foto. Ze draagt het jurkje nu andersom, als doorknoopjurk en het witte truitje van vorige week als vest. En met de bijpassende schoentjes zijn we allebei blij!




vrijdag 20 mei 2022

Collages in mijn kraftboekje

Na een lange 'papier-stop' liet ik half april hier zien dat ik opeens een collage had gemaakt met een voor mij laagdrempelige instap. Dat bleek goed te werken, want in de dagen erna zat ik elke dag wel even heerlijk te knippen en te plakken.


Ik vind het leuk om met een bepaalde kleur te werken en die ontleen ik steeds aan het eerste plaatje dat ik uit de Flow scheurkalender kies.
Daarna pak ik de mapjes designpapier en resten in die kleuren en probeer ik een compositie te maken.
Soms wordt de hele pagina bedekt, maar omdat ik het kraftpapier zo mooi vind, probeer ik het ook van tijd tot tijd goed uit te laten komen. 


Maar ja, het breiwerk lokte 's avonds erg en daar gaat deze collage ook over... En overdag duizend en één dingen, waarbij de tuin ook heel wat uurtjes opslokt.



De collage hierboven maakte ik in de week van Pasen, misschien zie je waar mijn gedachten heen gingen...


Het gescheurde plaatje op de rechter bladzijde lag nog op mijn tafel te wachten en ik besloot voor de rest maar in de vogelsfeer te blijven.
En toen maakte ik nog een achteraf hilarische fout met de tekst, maar daar baalde ik eerst wel flink van. Zelfs zo, dat ik er geen foto van heb gemaakt.
Onder het strookje 'Try to fly' had ik 'Try to fligh' geschreven... Grrrrrr, even niet goed opgelet!




woensdag 18 mei 2022

Droog, maar toch...

Toen ik terug kwam van boodschappen halen en zo aan kwam rijden en mijn voortuintje zag, vond ik het er eigenlijk best leuk uitzien...

Zolang we hier wonen (bijna 6 jaar), doe ik behoorlijk wat moeite om die border vol te krijgen met vaste planten, maar er ging nogal eens wat mis. Maar nu begint het naar m'n zin te worden.


Ik zie wel dat ik weer nodig bij de sloot het heermoes weer weg moet halen. Het komt weer net zo hard terug, dat wel...


De bermen staan nog steeds mooi in bloei en langs de weg waaraan wonen staan veel kastanjebomen. 
De bloesem 'kaarsjes' zitten er nog in, maar ik verwacht dat ze nu toch wel snel zullen verdwijnen.



Langs het paadje naar de voordeur bloeit de Rhododendron, met een beetje rare mix van kleuren. Het is toch een vreemde struik, vind ik. Altijd maar die bladeren naar beneden wijzend, alsof hij te droog staat. Maar het hoort gewoon bij de plant.


De boerenhortensia is dit jaar minimaal gesnoeid en ik denk dat we heel veel bloemen krijgen. Maar ik moet hier wel water gaan geven, want de blaadjes kleuren aan de randen al bruin.
De buxushaagjes kunnen we wel opgeven...



Vorig jaar hebben we aan de zijkant (zuidwesten) lavendel aangeplant en het is slaat goed aan!
Dus ik hoop een mooi lavendelveldje te hebben deze zomer...


Aan de achterkant van ons huis hebben we ook lavendel staan, maar die is al ouder. Maar ook die is veelbelovend.

Je hebt vast wel gezien dat het gras er niet best uit ziet. Maar dat heeft alles te maken met de droogte. Twee maanden geleden was het heel mooi groen, en na het bemesten ook mooi dicht gegroeid.
Maar gras hersteld zich wel. 
Het onkruid kan ik dit jaar redelijk goed onder de duim houden, en dat is wel eens anders geweest...



O ja, ik zou het bijna vergeten... Maar deze foto kreeg ik van mijn buurvrouw. Ze hadden konijnen gespot in onze voortuin....
We hebben ze zelf ook al een paar keer gezien. Met name 's morgens vroeg rennen ze met een heel stelletje vanuit het weiland achter door de boomgaard en via de zijtuin naar de voortuin.
Het is een machtig gezicht!

dinsdag 17 mei 2022

En toen vond ik Eloïse



Schreef ik hier vorige week nog dat ik op zoek was naar zo'n rank Frans popje... , vond ik de week erop toch precies wat ik zocht... (althans, dat dacht ik...).
Ze stond in onze kringloopwinkel in de kast met oud speelgoed.Ik had geen centimeter bij me, maar schatte haar wel geschikt voor de kleertjes die ik had gemaakt.
De pop was wel een beetje aan de prijzige kant, maar de opbrengst van de kringloopwinkel gaat toch altijd naar goede doelen, dus ik zat daar niet zo mee. 
Toen ik thuis het fluwelen jurkje uitdeed, was het eigenlijk een doodgewone pop, niks ouds aan.
Corrie gaf haar deze keer een naam; Eloïse...

Natuurlijk was ik razend benieuwd of het setje dat ik ... vorige week... liet zien haar paste!

Inmiddels had ik haar thuis ook al opgemeten...; 30 cm





Nou, daar staan de dames dan, naast elkaar. Leuk om te vergelijken. Eloïse (links) past het setje goed, gelukkig maar. Je ziet wel dat het truitje nu veel ruimer lijkt en de overgooier is opeens midi geworden. Geen wonder, want de poppen schelen 10 cm met elkaar.

Maar... intussen was ik aan een tweede (mouwloze) jurk c.q. overgooier begonnen.
Ook een gratis Frans patroontje, zie HIER en de pdf's vind je onder de foto's.
Het was even uitvogelen hoe het ajourpatroontje moest worden gebreid, maar daarna waren de rokdelen al snel klaar...


Daarna volgde het bovenstuk en in tegenstelling tot het fuchsia overgooiertje worden bij dit jurkje de schouders gesloten. Toen ik het helemaal af had, was Eloïse nog niet in huis en dus paste ik het Liselotte. Maar wat een tegenvaller....!


Ik kreeg het tweede schouderbandje onmogelijk over haar arm en het bovenstukje zat ook erg strak.

De volgende morgen besloot ik de bovenstukjes uit te halen en bandjes te maken met een knoopsgat. 
Poppenkleertjes moeten voor kinderen makkelijk uit en aan te doen zijn, vind ik.

Het uithalen was nog een heel gedoe, want ik had net alle draadjes goed afgehecht. Ik moest zelfs de schaar erin zetten omdat ik de uiteinden niet meer kon vinden.

Daarna breide ik het weer op; voor- en achterkant met tricotsteek en aan het einde een paar ribbeltoeren.
Het overgooiertje paste Liselotte nu uitstekend.

Maar... twee dagen later had ik Eloïse dus in huis en ik dacht dat het haar nu ook wel zou passen...





Je ziet het... het truitje is al ruim voor haar en in de overgooier verzuipt ze een beetje. Ik had die gewoon niet moeten veranderen, maar ja... dat wist ik toen nog niet.

In feite is Eloïse dus net niet het maatje pop dat ik zoek voor de Franse modelletjes. Ik moet echt een pop van rond de 34 cm hebben. Je snapt dat er vanaf nu een meetlint in mijn tas gaat...

vrijdag 13 mei 2022

Collage Couture

Meer dan 10 jaar geleden volgde Ingrid Dijkers een workshop Collage Couture bij Julie Nutting
Ik weet niet meer wanneer ik deze blogpost voor het eerst zag, in elk geval jaren geleden...
Er was ook een tijdje een pdf beschikbaar over het tekenen van gezichten, en ik had dat bestand uitgeprint en bewaard. Na wat zoeken, heb ik het weer kunnen vinden op internet, je vindt het HIER.

Er is zelfs een boek van Julie verschenen en er zijn templates te koop om te gebruiken bij het maken van de collages. Nou heb ik dat allemaal niet aangeschaft, maar ik vond het wèl heel leuk om eens zoiets te proberen!



Ik heb m.b.v. de info uit het pdf bestand wat zitten schetsen en een 'hoofd' ontworpen. Er worden goede aanwijzingen gegeven, en daardoor valt het best mee om een gezicht te ontwerpen.

Maar de houding van de figuur is natuurlijk ook belangrijk, en hoe valt de kleding... Tja, daar komt meer bij kijken. En aangezien ik geen zin had in mislukkelingen, zocht ik op 'collage couture templates Julie Nutting' en dat geeft wel bruikbare resultaten...
Nu nog de grootte bepalen, maar dan moet ik natuurlijk wèl weten in welk journal ik ga werken.
Het werd deze keer de vierkante... en ik bedacht dat ik misschien wel verschillende stijlen kon maken..

De achtergrond... tja, die is belangrijk en moet weer iets hebben met de dame. Ik besloot de brayer te gebruiken in combinatie met acrylverf als eerste laag.



Het was passen en meten bij deze dame; deels gebruikte ik een eigen schets en deels de verhoudingen van een internet tekening.
Het lijfje en de rok zijn als los onderdeel gemaakt en opgeplakt.
De bloemen zijn gestempeld en ingekleurd.



Ik had ook een grijzige achtergrond gemaakt m.b.v. een oud pasje en verfstrepen.
De figuur is nu helemaal volgens een template van internet, waarbij ik de contouren overnam en aftekende op tekstpapier. 
Het lijfje is een restje gelli plate papier en de wijde rok is geknipt van design papier.

Maar ik wilde zwierige banen in de rok, zoals ik ook zag op internet...
Daarom heb ik banen uitgeknipt van ander designpapier en deze op de rok geplakt.
Met een grafietpotlood heb ik de lijnen wat geaccentueerd. Niet al te strak, maar een beetje schetsachtig. 

Het is daarna altijd een beetje zoeken wat er nog meer kan/moet op de pagina...





Ik besloot een paar dagen later de dame op de rechterpagina te leggen en links een passende compositie in geel en grijs&zwart te maken. 



Er lag nog tekstpapier en een probeersel van een bloemencirkel m.b.v. een stansje. De stempels lagen nog op het bureau....






dinsdag 10 mei 2022

Franse breipatroontjes voor poppen

Als je op zoek bent naar gratis breipatroontjes voor poppenkleertjes, dan kom je vroeg of laat in aanraking met de enorme hoeveelheid Engelstalige patronen en inmiddels brei ik die net zo gemakkelijk als de Nederlandstalige. 

Maar ik stuitte ook op Franstalige poppenpatroontjes en wat zijn die leuk! Het is vaak wel een beetje zoeken naast de enorme hoeveelheid foto's die wordt getoond, naar het echte patroon. 
Inmiddels heb ik een aardige verzameling gevonden en dit setje moest ik echt maken!
Ik had nog geen idee welke pop het zou passen, maar dat was van later zorg...
Met deze lijst van vertalingen van Franse breitermen kom je een heel eind en anders hebben we google translate nog.


Ik breide eerst de overgooier met naald 3 en Soft garen. Het voor- en achterpand is elk apart gebreid. 
Je begint onderaan en breit de hondjes in.

Daarna maakte ik het truitje, ook met Soft garen. Ook hier worden de panden apart gebreid, zelfs de achterpanden, die met een rij knoopjes sluiten. Je kunt het truitje dus ook als vestje gebruiken.
Wat me opviel was dat er zowel in de panden als de mouwen model zit d.m.v. minderen en meerderen. Dat zie je niet vaak bij poppenkleertjes. Maar bij dit truitje was het wel extreem en ik heb het helemaal gedaan volgens patroon, maar een volgende keer doe ik dat niet meer. Het is helemaal niet nodig en ik vind het er ook niet mooier van geworden. Enfin, het truitje is hierdoor behoorlijk getailleerd, vooral bij de mouwinzet.




Ik keek naar de poppen die ik heb, en koos Liselotte (40 cm) uit om het setje maar eens te passen. 
Mwah..., het gaat nèt...  Ook geen wonder, want bij het patroontje staat dat het geschikt is voor een pop van 33 cm.
Eigenlijk heb ik zo'n Franse pop nodig; die zijn rank en slank...  
Dat zal nog niet meevallen!