Pagina's

vrijdag 30 april 2021

I --> ... Crea 2021

Wat een hoofdbrekens over de letter I.... inkt, inches, ik ... En verder kwam ik niet! 
Ik wil het echt klankzuiver houden, dus alles met ij en ie kwam niet in aanmerking en ook woorden als inkleuren, inkerven, insnijden wilde ik niet gebruiken, want dat is kleuren, kerven en snijden vind ik...
Intarsia kwam later nog bij me op, maar dat was niet zo geschikt om in mijn boek te verwerken.



De materialen liggen klaar, want ik besloot maar over 'ik' te gaan werken. Tenslotte ben ik Floor nog steeds een foto van mezelf schuldig, dus 1 + 1 = 2 dacht ik...


Links beneden een 'oude' pentekening, wat duidelijk een oefening was en aangezien ik slecht iets kan weggooien, vond ik dat ik deze nu wel kon gebruiken.





Gelukkig had ik nog een potje zwarte oost Indische inkt in de la staan en pennetjes volop ...  
Al bleek later wel dat lang niet alle pennetjes zo goed meewerkten zoals ik wilde. 
Het eerste blad verknoeide ik dus al. Kijk, een beetje uitschieten of een wat dikker stukje vind ik niet erg maar toen ik dubbele lijnen krijgen en knoeivlekken ...


Toen ik lekker bezig was, herinnerde ik me de tekenlessen op de PA (tegenwoordig PABO) weer... Had ik niet ooit eens een spons getekend met pen en inkt? 
Helaas kon ik die tekening niet meer terugvinden, maar ik vond wel deze twee...







Vooral die rechtertekening sta ik nu versteld van, dat ik dat gemaakt heb... De opdracht was een stukje kurk natekenen en je mocht er best wat van jezelf in leggen.
Zo moet er ergens ook nog een rol met tekeningen liggen die je bij biologie kon gebruiken, bv de groeifasen van een plant of verschillende bladvormen. Nu pak je er zò een afbeelding van internet bij tijdens je lessen...


Maar goed, terug naar de uitwerking van deze week...


Ik sneed inches van de oude pen en inkt tekening en versierde de letter I met inkt en een oude kroontjespen. Tjonge, het is best lastig omdat je steeds opnieuw moet indopen en de lijn al snel onregelmatig van dikte wordt. 
Links een foto van vorig jaar en helemaal rechts een recentere. In het midden een pasfoto van ruim 10 jaar geleden en daaronder zie je me als meisje van 4 jaar...
De achtergrond is lichtjes bewerkt met een gele en groene ink color box.

En wat zouden de andere bloggers hebben gemaakt bij deze letter?
Hieronder het lijstje van de deelnemende dames:

vrijdag 23 april 2021

Rolodex H-kaartjes




Deze week heb ik 5 Rolodexkaartjes gemaakt, die aan beide kanten zijn beplakt. 

Er wordt wel eens gevraagd of ik genoeg kaartjes heb voor alle letters van het alfabet en of het allemaal wel past in de spil. 
Maar er zijn genoeg kaartjes hoor en het past allemaal prima.

Ik vind het wel een leuk gezicht als het een beetje vol loopt...




Vorige week koos ik zelf voor 'houtfineer' bij de letter H. 
Ik houd erg van hout en dat is niet gek, want mijn vader was ook liefhebber. Hij had allerlei soorten plankjes in voorraad en van hem leerde ik e.e.a. over houtsoorten, eigenschappen en namen. 
Die liefde voor hout had mijn broer Willem ook, hij was o.a. meubelmaker. In onze zoon Robert zie ik veel van hem terug; ook dat precieze en ambachtelijke. De doosjes die ik vorige week liet zien zijn idd met zwaluwstaartverbindingen gemaakt, en alles met hand hè... 

Nou ja, met die achtergrond kon ik het ook niet laten om wat extra kaartjes te vullen rondom houtfineer...


Mooi is dat, om zo'n dashboard te hebben in je oldtimer hè...


Ik heb nog een doosjes vol met deze hexagons en uiteindelijk is het de bedoeling dat ik van al die bloemen een kleedje maak voor de zomerse maanden op de veranda...
Misschien dat het deze zomer een keertje af komt?



Nog twee Rolodex kaartjes met herinneringen... 
Ik zag vorige week bij Hobbyloes een foto van haar huis, dat al erg oud is. Dat bracht mij op het idee om mijn ouderlijk huis in Stolwijk op één van de kaartjes te verwerken.
Het is ruim voor de oorlog gebouwd, in opdracht van een veearts. Het linkerdeel naast de garage was zijn praktijkruimte. Toen mijn ouders het gekocht hebben, is daar een woonkeuken gekomen.
Ik ben in dit huis geboren en heb er ook altijd gewoond tot mijn huwelijk in 1987.

Het kaartje daaronder is gemaakt m.b.v. een knipsel uit een heel oud handwerktijdschrift van mijn moeder. Zij was behalve coupeuse ook handwerkjuf op een (m) ulo voordat ze met mijn vader trouwde.
Van haar heb ik eigenlijk alles geleerd over breien, haken, naaien, borduren, stof versieren etc..
Veel oude tijdschriften en zelfs nog boeken van haar opleiding en werkstukken zijn met mij mee naar huis gegaan en worden hier op zolder bewaard.


Ik ben absolute fan van Hortensia's, en velen met mij begrijp ik. Ik ben dan ook heel blij met de boerenhortensia die we in onze voortuin hebben. In de twee buxusvierkanten hebben wel elk 9 planten staan en zelfs 2 verschillende soorten, die harmonieus samen gaan. Vooral de blauwe kleur vind ik mooi, en om die te behouden strooien we elk jaar aluminium sulfaat bij de planten. 



En tenslotte nog de H van hartjes en van haken...

Niet iedereen maakt in de even week een extra blogpost voor Crea 2021, maar hieronder het lijstje van de deelnemende dames:

maandag 19 april 2021

Doktersjas voor Guus

Vorige week maandag was Guus jarig en is hij 3 jaar geworden. Een leeftijd waarop ze helemaal door hebben wat jarig zijn betekent...
Nou was Guus ook al aardig verwend met cadeautjes rondom de geboorte van Moos, maar ja... een jarig kind krijgt nu eenmaal gewoon een cadeau!



We hebben hier bij ons thuis een oud dokterssetje van onze jongste zoon, en daar speelt Guus best graag mee. 
Vooral als opa dan in de luie stoel gaat liggen en hij z'n gang kan gaan met de bloeddrukmeter, het hamertje, de stethoscoop, de injectiespuit en de 'röntgen viewer'...

Dus wij wisten wel een cadeautje voor Guus en via internet bestelde we deze dokterskoffer.
Naast instrumenten zit er ook verband en pleisters in.



Maar ja, dan krijg je soms te zien wat 'anderen' ook bestelden, en toen kwam daar een doktersjas tevoorschijn. Oh, dat is leuk! 
Maar de meeste jassen vond ik niet echt genoeg omdat er overal instrumenten 'afgedrukt' waren.
En toen dacht ik 'waarom niet zelf maken?'

Er lag nog precies een mooi lapje, wat geschikt was voor zo'n jas. Ik had geen patroon, maar met een beetje combineren en meten lukte het me toch..

Het was lang geleden dat ik een kledingstuk had genaaid. 
Vroeger heb ik het veel gedaan, maar de laatste 10 jaar eigenlijk niet meer. 
Verleren doe je het niet, maar ik moest wel even opzoeken hoe de knoopsgaten nu ook al weer gemaakt moesten worden...




Het viel me nog tegen hoeveel stof je nodig hebt voor zo'n jasje. Ik had graag lange mouwen willen maken, maar dat lukte al helemaal niet.
En zelfs de korte mouwen gingen er nog niet uit, en daarom bestaat elke mouw uit 3 stukjes, maar dat valt gelukkig helemaal niet op.
Ook de zakken konden niet allemaal uit de stof en daarom heb ik er voor gekozen om ze alle 3 uit een ander wit stofje te knippen.
Als je het weet, zie je het... Maar ik vind het geen punt.

Al met al vond ik de jas tòch nog wel een beetje kaal. Ik heb zitten dubben over zo'n naamkaartje, een badge.. Iets met klittenband of zo..
DH vond dat er een rood kruis op moest.
Na wat zoeken op internet vond ik verschillende afbeeldingen en die heb ik op maat geprint en uitgeknipt.
Daarna de uitsparing op een restje stof gelegd en toen heb ik die heel voorzichtig ingekleurd met een rode marker van deze Acrylverf stiften.
De stukjes zijn getest in heet water, en ook het rode biasband dat ik wilde gebruiken...


En zo is de jas dan uiteindelijk geworden!
Hier hangt hij te drogen boven de gootsteen, want ik had hem in koud water laten weken om de blauwe strepen van de verdwijnstift weg te krijgen.
Ideaal zo'n stift hoor, vroeger zat je alles door te slaan. Ik houd er wel van om precies te werken.

De dokterskoffer viel in de smaak en de jas werd meteen aan getrokken en alleen tijdens het eten ging hij even uit.











En dan willen jullie natuurlijk ook nog wel een foto van Guus met doktersjas zien, neem ik aan...


Samen met opa en Moos op de foto...

vrijdag 16 april 2021

H --> ... Crea 2021

De H van .... hout! Ja echt, maar natuurlijk niet driedimensionaal want dat gaat niet in 'mijn boek'.
En daarom kwam ik uit op houtfineer. Ik had bij de letter F dus met fineer willen werken en was daar zelfs al aan begonnen, toen ik opeens besefte dat ik dat beter niet kon doen ...


Ik wilde er nl. houten huisjes van maken, tja en dat kan natuurlijk veel beter bij de letter H.

Ik had dit soort huisjes op internet gevonden, afbeeldingen via Flickr van ene meneer Marchetariadofreitas.
Wat een gave dingen maakt deze man zeg...

Dus ik probeerde wat te schetsen in die stijl en hield het bewust wat naïef. 




Onze zoon Robert had restanten houtfineer voor mij, dus ik kon aan de slag!
Misschien is het wel leuk om iets te vertellen over fineer. We kennen allemaal wel die rolletjes van de bouwmarkt waar je een plankje mee af kunt werken. Maar die bedoel ik niet.
Ambachtelijke fineer wordt gemaakt van echt hout, vroeger werd dat met de hand gezaagd. Maar aan het einde van de 19e eeuw kwamen er machines die zo'n laagje van enkele millimeters konden zagen.


Robert koopt deze stroken meestal via internet en gebruikt ze voor het afwerken van kleine doosjes. De zijkanten maakt hij van puur hout, maar de bodem van multiplex, omdat dat niet 'werkt' (uitzetten en krimpen). En dan plakt hij later aan beide zijden van het multiplex een laagje fineer.





Toch is dat fineren een kunst apart. HIER kun je lezen hoe je dat moet doen.
Over fineer wordt vaak ten onrechte wat minderwaardig gedaan, maar het biedt juist een geweldige mogelijkheid om dingen te maken die met puur hout niet kunnen. 



Maar goed, nu mijn werkje voor deze week...
De stroken fineer krullen nogal en dat is lastig bij het verwerken. Ik heb ze eerst vochtig gemaakt met een plantenspuit en tussen keukenpapier en plastic onder een stapel boeken recht laten trekken.
Na verloop van tijd trekt het vaak toch weer krom, dus iedere keer als ik weer iets had gemaakt, ging het werkstuk weer onder de boeken...


Mijn huisjes zijn niet gefineerd hoor. Ik heb gewoon delen geknipt uit de stroken hout. Robert zei later dat ik het had moeten snijden, en daar had hij wel gelijk in. Dan waren sommige stukjes zeker netter geworden. 

Hiernaast zie je een globale indeling van mijn getekende huisjes
Elk huisje bestaat uit 3 stukken voorgevel, zijgevel en dak) en ik koos daarvoor verschillende soorten houtfineer.
Eerst maakte ik de delen apart, maar later ben ik met lagen over elkaar gaan werken, want je hebt al heel snel spleetjes en dat is geen mooi gezicht. 


Iedere keer plakte ik weer wat stukjes en dan moest het werkstuk weer onder de boeken. 
Hier en daar schittert het een beetje, maar dat komt door het geknoei met de lijm.
Door het beperkte kleurgebruik en het herhalen van dezelfde vormen straalt het rust uit.

De achtergrond had ik trouwens voor het beplakken al met koffie geverfd. 
De huisjes kregen accentlijnen met een Gioconda Softpastel potlood in de kleur Sepia dark.
Hierboven kun je zien wat dat doet met het geheel...



Tenslotte moest de heuvel zichtbaar worden en maakte ik nog wat wegen. Dat ging natuurlijk niet zo best, want het hout zat in de weg. Typisch gevalletje van in de verkeerde volgorde werken :)
Van een restje maakte ik nog een soort label en m.b.v. een sjabloon kwam daar het woord hout op.

En wat zouden de andere bloggers hebben gemaakt bij deze letter?
Hieronder het lijstje van de deelnemende dames:


maandag 12 april 2021

MIJN Nostalgia

De Nostalgia is een CAL (techniek filethaken) uit 2018 van Haakplein en de ontwerpers zijn Jolanda en ... ik dacht Naomi. Maar ik kan geen site of blog van haar vinden.
Alle patronen zijn gratis en zijn HIER te vinden op de website van Haakplein.

Foto van internet


Toen ik er voor het eerst (in 2017) over las, was ik meteen laaiend enthousiast. Er verscheen een allerhande bestand en een oefenblok, maar de eigenlijke CAL startte pas eind januari. 
Ik had een pakket besteld, maar dat kwam te laat vanwege de overweldigende belangstelling voor deze sprei.
Via dit label, Nostalgia 2018, kun je de vorige 4 blogposten van mij over deze sprei terugvinden.
De laatste keer dat ik dat deed was in September 2018 en toen had ik 4 banen klaar.

Even een paar feitjes over de Nostalgia:
* Hij wordt gehaakt in banen van 8 blokken boven elkaar, direct aan elkaar vast
* Tussen de banen zitten losse stroken
* Elke baan en elke strook wordt omhaakt met vasten voordat ze aan elkaar gezet worden
* De oorspronkelijke sprei kent 9 verschillende blokken die verspreid worden gebruikt voor de hele sprei van 6 banen

MIJN Nostalgia wijkt daar iets van af:
* Ik heb 5 banen gemaakt en dus 4 tussenstroken
* En naast de 9 blokken van het oorspronkelijke patroon heb ik een aantal andere patronen gebruikt om wat variatie in de blokken (en in het haakwerk voor mezelf) te krijgen. In de blogberichten heb ik zoveel mogelijk linkjes naar de bron van die patronen gemaakt.

Zo, en dan zijn we nu dus tweeëneenhalf jaar verder! 
Intussen had ik wel wat gedaan aan de sprei hoor... Er waren 8 blokken gehaakt voor de 5e baan en ook nog een tussenstrook en die waren ook beiden al omhaakt.
Tja, werkelijk geen idee waarom dit prachtige werk nu weer is blijven liggen. Er zal wel een nieuwe verliefdheid (op handwerkgebied) gekomen zijn...

Voor het gemak heb ik baan 5 even (nou ja, lastig hoor als alles vast zit...) gefotografeerd in twee delen, zodat ik kan vermelden welke patronen ik heb gebruikt. Meteen ook als een soort naslagwerk voor mezelf...


Van links naar rechts...
Blok 1 heb ik gehaakt n.a.v. een foto van een vriendin, helaas geen patroon..
Blok 2 is een herhaling van blok 6 baan 2, zie dit patroon
Blok 3 ... ik kan het patroon niet meer achterhalen, maar het zijn 7 stokjes en 2 gaatjes
Blok 4 is gehaakt volgens dit patroon



Weer van links naar rechts...
Blok 5 na lang zoeken gevonden, zie HIER
Blok 6 is een herhaling van het originele 2e blok van baan 1, zie HIER
Blok 7 weer zo'n blok waar ik helaas het patroon niet meer van kan vinden 
Blok 8 ...?

Nou, hier baal ik dus van... Ik dacht dat ik m'n zaakjes toch beter op orde had

Enfin, ik haakte de laatste baan en tussenstuk dus aan het geheel en kon toen beginnen met de rand. 
Die rand is gelukkig heel eenvoudig, anders zou het veel te druk worden.
Eigenlijk zijn het 5 toeren stokjes rondom, waarvan je alleen in de 3e toer om en om een stokje en een gaatje maakt.
Pfffftttt...., dit was bij elkaar een hele klus. Ik heb even uitgerekend dat ik met één keer rond haken zo'n 1700 stokjes maak en dat ik daar een kleine 3 uur over doe. 
Duidelijk niet iets waar je de hele dag lekker aan gaat zitten haken... Maar mooi wordt het wel en daarom haakte ik toch regelmatig een heel eind, met resultaat dat MIJN Nostalgia nu eindelijk af is.




Ik had gehoopt dat hij kon pronken op ons bed, maar helaas staat het van geen kanten qua stijl.
Dus zodra het mooier weer wordt, mag ie pronken over de schommelstoel in de veranda!







vrijdag 9 april 2021

Rolodex G-kaartjes

De dagen vliegen voorbij, vooral deze week... Ik was tot en met woensdag gewoon in de war met de dagen. Dat komt natuurlijk omdat je tweede Paasdag toch anders invult dan een normale maandag.
Ik ben geen mens van 'op het laatste nippertje', dus toen ik woensdag bedacht dat ik nog niet begonnen was met mijn G-kaartjes kreeg ik bijna een schok. 
Maar gelukkig ging het deze keer heel voorspoedig, al valt het me toch altijd weer op hoeveel tijd er in gaat zitten om een paar van deze simpele kaartjes te maken.



Linksboven twee verschillende afbeeldingen; eerst de siliconenmat waarvan de afdruk wordt los getrokken en als tweede het verdelen van de verf met een brayer op de gelli plate (=siliconenmat).
Eigenlijk hadden de plaatjes dus andersom moeten zitten, dan was het chronologisch geweest.
Ahum, dat zie ik dus nu pas...

Daaronder een afdruk die ik maakte met de gelli plate, in de kleuren groen en geel. 

Rechtsboven een aantal tubetjes van mijn geliefde gouacheverf.

Graffiti is ook een uiting van kunst, al vind ik lang niet alles mooi. Maar van dit plaatje (bron: internet)  kan ik lyrisch worden...



Nou ja, dit hoeft weinig toelichting meer hè..
Even over Megan Coyle; zij maakt prachtige collages m.b.v. stroken uit tijdschriften en ze noemt het zelf schilderen met papier! En dat is ook exact hoe het eruit ziet...
Ik vind giraffen geweldig mooie dieren, dus vandaar deze keuze...
En over die granny squares vertel ik nog wel eens!

Niet iedereen maakt in de even week een extra blogpost voor Crea 2021, maar hieronder het lijstje van de deelnemende dames:

dinsdag 6 april 2021

Visstand

Behalve werkjes afmaken, haal ik ook wel eens werkjes uit. Er zijn van die dingen waar ik ooit aan begon, maar waar ik niets meer in zie. 


Neem nu deze bloemen... Ze liggen al jaren in een zakje en ooit was ik van plan om er een wandkleed van te maken waarop deze bloemen dan in kleurverloop een plaats zouden krijgen.
Natuurlijk had ik er bloemetjes op een steel van kunnen maken, maar dan... wat moet ik er mee?


Dit bleef er dus van over. En als je in mijn katoenboxen kon kijken, dan zou je daar nog veel meer kleine bolletjes aantreffen, want ik heb ook hèel veel granny squares uitgetrokken. 
Ik had een periode waarin ik het erg leuk vond om allerlei verschillende vierkanten te haken en het kon niet op. Maar na jaren liggen ze er nog steeds en ik had ook niet de illusie er ooit iets van te maken.
Van die katoen kan ik beter iets anders maken....


Ik was dat nog niet eens zo snel van plan (uiteindelijk moet ik eerst de inhoud van de witte kast minstens halveren...), maar toen ik een stapel handwerktijdschriften aan het ordenen was, kwam ik dit tegen....


Eh..., nou ja... alleen de rechterkant van deze foto natuurlijk.. Maar in no time had ik dat bakje links gevuld en zat ik met een haaknaald in de aanslag!

De vis wordt gehaakt met stokjes en je maakt 2 lapjes die je met vasten aan elkaar haakt. Daarna haak je de vinnen weer aan die vastenrand verder...
Al met al was het nog een hele klus, vooral dat omhaken. Ik vind dat er-rug lastig om netjes te krijgen.



Voor de liefhebbers hieronder de haakschema's. Toen ik dit exemplaar af had, bedacht ik dat het ook anders moest kunnen. Bv. met halve stokjes of vasten... En waarom deze vis niet in één keer, dus rondhaken in stokjes? Dat wilde ik echt proberen...



En jawel hoor, dat gaat eigenlijk heel goed! Je meerdert steeds aan het begin en einde van de toer 1 stokjes en ook in het midden van de toer doe je dat 2 keer... 



Natuurlijk bleef het niet alleen bij deze 2 vissen; ik had de smaak te pakken en haakte ook nog wat andere modelletjes...


Grote vis links is die uit het tijdschrift, blauwe vis rechtsboven is gehaakt volgens dit patroon en de groene vis rechts beneden verzon ik zelf...

En deze vissen volgden ook nog...


De paarse vis volgens dit gratis patroon en de lichtblauwe is eigenlijk een sleutelhanger modelletje (zie hier), maar ik haakte het daarna nog wat groter en met halve vasten in donkerrood en off white.

Maar nu ben ik er weer klaar mee hoor. Ik ga weer e.e.a. afmaken uit de witte kast!
O ja, de vissen stoppen we in de dozen bestemd voor Suriname of Koude voetjes. Deze kinderen hebben zò weinig en zijn blij met een klein knuffeltje.

vrijdag 2 april 2021

G --> ... Crea 2021

En toen was de letter G aan de beurt! Op mijn lijstje stonden gelli-plate, gouache en gesso als materiaal.
Het was lang geleden dat ik met gouache had gewerkt. En ik had nog een half 'affe' tekening liggen van twee grietjes... (nagetekend van een voorbeeld van internet).


Gouache (gwosh/kwosh) is een dekkende en matte waterverf en een betere versie van plakkaatverf. Het verschil met aquarelverf is dat deze niet dekkend is. Als je gouache opnieuw vochtig maakt, is het oplosbaar in water. Dat kan bij acrylverf niet; droog is daar droog.

Bij het schilderen met gouache kun je laag over laag doen, maar er komt al snel iets van de onderlaag naar boven, de verf mengt zich. Soms is dat leuk en wenselijk, maar vaak ook niet.

Het grote voordeel van gouache is wel dat je de droge kleurtjes op je palet altijd weer kunt gebruiken door er een beetje water bij te mengen. En dat kan met acrylverf weer niet.
Stukje bij beetje werden er delen en laagjes toegevoegd totdat ik tevreden was.



Ik had bedacht dat ik met een gelpen
de contouren kon aanzetten.

De achtergrond wilde ik niet laten opvallen en bewerkte ik eerst met gesso voor de structuur. Dat deed ik met een lijmhulpje.

Over de geribbelde gesso achtergrond zijn weer laagjes in grijstinten aangebracht.



En wat zouden de andere bloggers hebben gemaakt bij deze letter?
Hieronder het lijstje van de deelnemende dames: