Een week of wat geleden heb ik me ingeschreven voor een e-course van
Marieke Blokland.
Het is een cursus van 5 weken over illustreren in volkskunst stijl met
gouache.
En ik ben er super enthousiast over!
Volkskunst is kunst die door gewone mensen wordt gemaakt zonder een artistieke bedoeling, maar wel met heel veel toewijding. Meestal is volkskunst vrij sober van opzet en is het ontstaan vanuit een bepaalde traditie.
Als je volkskunst uit Australië, Rusland, Polen of Noorwegen of waar dan ook met elkaar vergelijkt dan zie je overeenkomsten.
Vooral de simpele grondvormen zie je overal terugkomen; cirkels, bloemen, blaadjes, stippen en swirls.
Gouache (gwosh/kwosh) is een dekkende en matte waterverf en een betere versie van plakkaatverf. Het verschil met aquarelverf is dat deze niet dekkend is. Als je gouache opnieuw vochtig maakt, is het oplosbaar in water. Dat kan bij acrylverf niet; droog is daar droog.
Bij het schilderen met gouache kun je laag over laag doen, maar er komt al snel iets van de onderlaag naar boven, de verf mengt zich. Soms is dat leuk en wenselijk, maar vaak ook niet.
Het grote voordeel van gouache is wel dat je de droge kleurtjes op je palet altijd weer kunt gebruiken door er een beetje water bij te mengen.En dat kan met acrylverf weer niet.
Bij elke les van deze cursus krijg je een aantal video's, waarop uitleg en achtergrondinformatie gegeven wordt (in het engels), en Marieke laat zien hoe ze de illustraties opzet en de gouache gebruikt, ze geeft allerhande tips tussendoor.
Daarnaast krijg je een pdf-bestand met voorbeelden, stappen en tips, en oefeningen.
De eerste les ging over bloemen en blaadjes, en het leuke is dat je zelf kunt bepalen hoeveel je maakt.
Er waren 8 verschillende projecten in deze les, en ik heb ze allemaal gemaakt. Sommige wel twee keer, gewoon leuk ...
En je leert er zoveel van!
Zo is het nog best lastig om de ultiem wenselijke dikte van je verf te hebben, zodat je mooie vloeiende lijnen kunt maken. Zodra je verf iets droger wordt, merk je dat het niet fijn meer glijdt. Te nat is ook niet goed, dan gaat het op aquarelverf lijken en wordt het doorschijnend.
Iedere keer als ik met mijn penseeltje langs het palet ga, pak ik eerst een klein beetje water op en roer dit door de kleur waar ik mee bezig ben. Op die manier houd ik het vrij constant.
Ik gebruik penseeltjes van het merk Van Gogh, die vind ik zelf het prettigst werken. Maar dat is heel persoonlijk. Goed gereedschap is wel belangrijk!
Bij opdracht 7 (zie hierboven) was het de bedoeling dat je rond de omtrek van de geschetste bloem eerst de achtergrond geel maakte en die van rechts onder bovenlangs naar links onder langzaam lichter geel verfde. En vervolgens ging je de bloem schilderen. Erg leuk om te doen!
Ik heb de bloem ook zonder gekleurde achtergrond gemaakt en meer met lagen verf over elkaar gewerkt. De kleuren beïnvloeden elkaar wel een beetje en ik vind dit minder mooi.
En vandaag deed ik de laatste oefening van les 1; freestyle ... Eerst de bloemen zonder schets meteen met gouache opzetten, daarna de rondom de bloemen de achtergrond schilderen en als laatste de bloemstelen, blaadjes en alle details uitwerken.
Ik zat er een klein beetje tegenaan te hikken, maar het viel reuze mee.
Deze oefening heb ik weer in mijn tekenboek gemaakt. Ik vind los op een vel vaak prettiger werken, je kunt je werk gemakkelijker draaien, en aan verschillende tekeningen tegelijk werken.
De tweede les van deze cursus gaat over decoratieve elementen, daar schrijf ik volgende week een berichtje over...!
Wil je meer zien of weten over deze e-course? Kijk dan eens
HIER.
En
HIER kun je een filmpje van Marieke Blokland bekijken waarin ze gouache introduceert!