Pagina's

vrijdag 31 mei 2019

Hearing ... Crea 5219

Waar denk je aan bij horen? vroeg ik hier thuis. De één haalde de schouders op en de ander zei na lang nadenken 'gehoorapparaatje'...
Tja.....

Nou was ik vorige week poppetjes aan het tekenen en dat doe ik echt niet zomaar uit mijn hoofd, maar dan gebruik ik afbeeldingen die eerder heb weg gezet op mijn Pinterest.
En zo stuitte ik ook op Kawaii... ; dat is een Japanse manier van afbeelden/tekenen.
Ik vond het wel leuk! Na wat oefenen is het echt niet zo moeilijk om zo'n figuurtje te tekenen en er zijn voorbeelden genoeg.
Natuurlijk wilde ik het met gouache inkleuren. De dametjes hebben allebei oortjes in... waar zullen ze naar luisteren? Zij kunnen het horen, wij niet...



Opeens vond ik het wel grappig om het meisje extra grote oren te geven. En zo werd er een idee geboren...
In de Flow vond ik passend achtergrondpapier dat ik op maat maakte voor de linkerbladzijde.
Rechts kwam ik tekort, maar daar heb ik een gele lijst geverfd (acryl).


Uit geel papier knipte ik een groot oor en dat heb ik een beetje gedoodled en gekleurd met stiften.
Intussen dacht ik na over 'hearing/horen'... Het gehoor is één van onze zintuigen...
Geluiden kunnen herinneringen boven brengen. Zelf verbind ik geluiden vaak ongemerkt aan kleuren en stemmingen...


En zo ontstond de tekst op het en rond het oor.



Meer zien van 'Hearing'? Kijk dan bij:





Het thema voor volgende week is "Singing"...


woensdag 29 mei 2019

Letse wanten

Toen ik een week geleden naar de bibliotheek ging, zag ik op de leestafel een heel mooi boek liggen.



Ik was op slag verliefd en natuurlijk ging het boek mee naar huis.
Van A tot Z werd het doorgebladerd en bekeken. Wel 50 prachtige ontwerpen ... polswarmers, vingerloze wanten en traditionele wanten.
Als je HIER de recensie leest, dan snap je wat ik bedoel...
De modellen worden op 4 pennen gebreid en de motieven met de Fair Isle (inbreien) methode.




Diezelfde dag moest en zou ik natuurlijk een beginnetje maken. Wat fijn als je dan boven alleen maar hoeft te snuffelen in de garenboxen om iets geschiktst te vinden.
Alleen bleek het contrast al snel te weinig te zijn, waardoor je de Letse vlecht niet zo goed ziet. Jammer natuurlijk...  En ik merkte ook weer hoe anders het breien met acryl is in vergelijking met wol. Het voegt niet zo mooi, vind ik.



Tja, en toen hadden we het plan om naar Wolplein te gaan... Had ik even een mooie gelegenheid om geschikt garen te zoeken voor mijn Letse wanten!
(Nee, het garen was niet voor Guus. Die heeft even geen truien nodig. Binnenkort zal ik weer eens over hem schrijven hoor...)


Ik schreef er al over in een vorig blogbericht...  Glad, zacht en dun garen van Lana Grossa.
De wantjes brei ik met naald nummer 2 en het is dus heel fijntjes. Maar ik houd daar van en je moet er ook goed je aandacht bij houden... (en ook daar houd ik van).


De Letse vlecht komt nu veel beter uit, terwijl het rood weer wat minder eruit spreekt t.o.v. het donker grijs. 


Hier nog even naast elkaar om het verschil te laten zien. Jullie kunnen het verschil niet voelen, maar geloof me maar als ik zeg dat het een wereld van verschil is.
Het proefstukje van acryl gebruik ik voor iets anders; ik zag Noor al met een schuin oog kijken ...

En nu ga ik lekker verder met mijn echte vingerloze Letse wanten in het motief van de voorkant van het boek!

maandag 27 mei 2019

Wolplein

Vandaag was ik met vriendin J. naar Wolplein in Zaltbommel. Zijn jullie wel eens bij Wolplein inspiratiecentrum geweest?


Meteen bij binnenkomst zagen we de Droomdeken 3.0 liggen, die we allebei gehaakt hebben. 
Nou ja, ik ben nog bezig met de franje en dat gaat niet helemaal over rozen dus ik keek nog even goed hoe het er bij de voorbeelddekens uit zag en ik denk dat ik maar niet moet zeuren...




Het is heel ruim opgezet en alles ligt per merk in de schappen. Van elk bolletje meestal maar één exemplaar. Het is de bedoeling dat je shopt met zo'n doorzichtig bakje zoals je aan de zijkant van het schap op de foto hierboven ziet opgestapeld. Je legt daar de artikelen in die je wilt hebben en later ga je naar het bestelpunt en kun je aan de medewerkster aangeven hoeveel bollen je van een bepaald garen en/of kleur wilt hebben. De opdracht wordt dan per computer naar beneden gestuurd en even later komt via de koker de bestelling naar boven en kun je afrekenen. Wat een slim systeem!
De medewerkster maakt je bakje weer leeg en legt alles op de juiste plaats in de winkel terug.


Er zijn verschillende ruimten om te snuffelen en te oriënteren. Verder is er een enorm assortiment aan boekjes, en alles is in te zien. Je kunt er ook rustig bij gaan zitten en er zijn verschillende hoekjes voor kinderen om te spelen. Allemaal heerlijk relaxt... 
Je mag koffie of thee pakken, er staat een pot met koekjes...
Hahaha, ik zit een beetje reclame te maken geloof ik!



Maar eerlijk is eerlijk, ik heb nog nooit zo'n groot assortiment bij elkaar gezien. 
Het gevaar is wel aanwezig dat je door de bomen het bos niet meer ziet...
Gelukkig had ik iets specifieks waar ik naar op zoek was, en dat is gelukt ook.


Het is merano wol van Lana Grossa Cool Wool, prachtig dun garen en in heel veel kleuren. Deze drie bolletjes mochten met mij mee naar huis en ik ga lekker nog niet vertellen wat ik er van ga maken...



En toen zagen we ook nog dit kleedje... gemaakt van gebreide vierkantjes in deze harmonieuze kleuren. Oh, we waren er allebei WEG van!
Maar ja, toen kwamen de twijfels... want die tinten passen niet in ons interieur.. 
't Kan natuurlijk wel voor buiten op de tuintafel.. of een kussen...
Nou ja, voorlopig dromen we er nog even van!

Update: blijkt het kleedje een heus babydekentje te zijn! En HIER vind je het gratis patroon op Wolplein...


vrijdag 24 mei 2019

Walking ... Crea 5219


Deze week had ik al 'vroeg' een idee; ik wilde iets maken met een grote wandelschoen ...
Ik had wel plaatjes van schoenen in mijn map, maar eigenlijk had ik zin om te tekenen. Dus zocht ik naar afbeeldingen op internet.


Bijna bezweek ik voor die leuke bloemenprintschoenen met hakjes, maar daar kun je toch niet goed mee wandelen... Nee hoor, die zijn leuk voor een gouache-schilder-projectje!


Ik vond die ene foto zo leuk... , dus werd dat mijn uitgangspunt. Struiken en bosjes werden gescheurd uit (al eerder geverfd) gekleurd krantenpapier. Het pad maakte ik met deze watervaste krijtjes.


De benen leek me nog wel het moeilijkst, en daarom durfde ik ze niet in ene keer over de pagina te schilderen...  Eerst maar een oefeningetje in klad en/of een malletje maken. 
Dat malletje werd meteen voor het echie gebruikt! De legging schilderde ik met zwarte gouache, de blote benen kleurde ik heel lichtjes in met chalk en de gympen waren het lastigst. Goed schetsen met potlood en tenslotte heb ik ze met zwart kleurpotlood af gemaakt.

Meer zien over walking? Kijk dan bij 
    -  Marjan Maakt
    -  Knutselpret
    -  Blauw ruitje
    -  Juffrouw Ooievaar
    -  De Breimeisjes
    -  Breimeisjes-post
    -  Made by Céline
    -  In de weer


Volgende week .... Hearing ....!


donderdag 23 mei 2019

Folkart & Gouache (lesson 3)

Ik weet niet of jullie het nog leuk vinden... maar vandaag wilde ik wat laten zien over de 3e les van de e-course Folkart & Gouache (Marieke Blokland) die ik volg. En die gaat over vogels!




In de eerste video laat Marieke zien hoe ze het tekenen en schilderen van vogels toepast in haar art journals. Daarna kun je oefenen met het tekenen van allerlei soorten fantasievogels. Ik moet zeggen dat het er gemakkelijker uitziet dan dat het is. Je moet er echt wel vaardigheid in krijgen om dit uit je hoofd te kunnen doen.



Gewoon nog blijven oefenen hè..

In de tweede video leerde ik hoe je sephia kunt maken in allerlei gradaties m.b.v. wit. En daarna de combinatie van sephia met donkerblauw ... prachtig om te gebruiken voor vogels!

De derde video liet zien hoe je een pauw kunt schilderen en aan de hand van een voorbeeld kon je deze pauw natekenen en het kleurmengen en decoreren weer toepassen.



Ik vond het nog een beetje iel overkomen en heb ook nog een grote gemaakt!


En nog een variant in groen/geel tinten ...




En de vierde video idem dito, maar dan met een uil.



Bij iemand anders zag ik een variant en die heb ik ook nog geprobeerd.



Ik moet zeggen dat ik best lastig vind om los te komen van de voorbeelden. Ze voelen enerzijds veilig, maar het is ook gewoon praktisch om zo te oefenen. Je kunt dan echt de focus op de techniek leggen.
Als ik zelf iets maak/verzin, dan merk ik wel dat het me steeds gemakkelijker af gaat. Dus zal het wel goed komen toch?

En tenslotte voor de liefhebber ... KLIK HIER voor een filmpje over het werken met gouache. Ik kwam het zojuist tegen en ik ga maar weer aan de slag denk ik... Het is tè leuk!


dinsdag 21 mei 2019

Droomdeken 3.0 (bijna) af ...


Vandaag laat ik jullie het laatste staartje van de Droomdeken 3.0 zien. Via de link kun je mijn vorderingen terug kijken...
En HIER op Wolplein blog kun je alle gratis patronen vinden!

De deken eindigde ook weer met die prachtige Apache Tears. Zoals je kunt zien, ben ik nu nog bezig met de franje en dat is een hele klus die ik tussendoor doe. Elke keer een paar, want het is reuze saai om te doen...


Hierboven zie je de laatste paar randen. Het is een afwisselende deken, en ik vond het erg leuk om te doen. Ik heb hem bijna helemaal volgens patroon gehaakt. Maar er is nog best heel veel garen over!


Laat ik dat nou helemaal niet erg vinden...


vrijdag 17 mei 2019

New ... Crea 5219

Wat een hoofdbrekens over dit thema....
Pfffftttttt, ik wist het echt niet hoor!
Ik probeerde het maar even te parkeren en uit mijn hoofd te zetten.
Maar ja, dat is wel lastig als je op vrijdag toch iets wil hebben over "new"...
Vinden jullie de onderwerpen op de lijst soms ook zo moeilijk?



Ik bladerde een beetje doelloos in één van mijn werkboeken. En vond een paar pagina's waar ik vorig jaar roze en paarse verf op had geklad toen ik nog wat over had van een projectje waar ik mee bezig was. Dat doe ik dus wel vaker ... wat over is op een lege pagina vegen, schrapen of verven ...
En toen was in één klap het idee geboren om hier iets nieuws van te maken!



In een kleurboek vond ik een pagina waar ik ooit aan begonnen was en de kleurtjes pasten heel goed bij de verf op de pagina's. En zo knipte ik een paar vormen uit het kleurboek en plakte ze op de achtergrond; ook nieuw, want dat heb ik nog nooit gedaan.
Stempeltje hier en daar en accenten gemaakt met de fineliner en zwarte marker.


En toen wilde ik nog graag een quote of iets dergelijks... En eigenlijk moesten die wel wat te maken hebben met het proces, vond ik.



Ik ben benieuwd wat de anderen gemaakt hebben!
    *  Marjan Maakt
    *  Knutselpret
    *  Blauw ruitje
    *  In de weer
    *  De Breimeisjes
    *  Breimeisjes-post
    *  Juffrouw Ooievaar


Volgende week gaat het over 'walking' ...

woensdag 15 mei 2019

Folkart & Gouache (lesson 2)

De tweede les van de e-course Folkart in gouache gaat over 'decorative elements'.
Als je wereldwijd naar volkskunst kijkt, zie je vaak cirkels en stippen die in patronen worden herhaald.
In Australië zie je zowel in traditionele als in westerse volkskunst deze vormen (klik).
En wie kent er niet het Staphorster stipwerk (klik)?
In deze tweede les heb ik veel geoefend met stippen, cirkels, streepjes, swirls en kleine takjes.
Gewoon echt oefenen hè... steeds weer opnieuw ...


Bovenstaande opdracht heet "dotted patterns" en in die oefening komen veel verschillende decoratieve elementen samen. Ik vond het heerlijk om te doen, maar uiteindelijk viel het resultaat me toch tegen. Het is niet gelijkmatig, daar is mijn hand nog niet geoefend in.
Je begint met het maken van een zwarte achtergrond, daarna verf je uit de losse hand de blauwe cirkels, en later voeg je witte stipjes toe, takjes en swirls.



Ik ben opnieuw begonnen en heb toen gekozen voor een zwart vel papier, zodat de zwarte verf niet meer kon mengen met de andere kleuren (tja, dat doet gouache en vaak is het leuk, maar hier vond ik het lastig).


En zo is het patroon uiteindelijk geworden...


Wat nieuw voor mij was... tekenen met een kroontjespen gevuld met gouache! Best lastig hoor...
Ik heb wel vaker met inkt getekend, maar de gouache moet je wat verdunnen en telkens met een penseeltje op je kroontjespen brengen en dan kun je er mee tekenen. Soms was het te dik uit, soms te dun... echt handig ben ik er nog niet mee!


Op deze stapelfoto zie je wat oefeningen. De Folkart doll was leuk om te maken, maar ik wilde ook zelf nog een doll verzinnen/tekenen...
En daarom was er ook een oefening bij deze les om portretjes te tekenen. Niet realistisch, maar op een grappige manier waarbij je speelt met vormen.

En als laatste wilde ik zelf een Folkart doll maken, op een A-4 formaat. Dat was nog best pittig...



Maar het is gelukt en ik ben er tevreden over. 




vrijdag 10 mei 2019

Hope ... Crea 5219


Hoop ... een prachtig woord met een diepe betekenis... Gedachten te over rondom dit woord, maar wat is het moeilijk om er beeld aan te geven!

Ik had bedacht om het christelijk symbool van de hoop, een anker, te tekenen in grijstinten. Maar op de één of andere manier kwam ik er niet toe om het te doen.
Of ik die grijstinten nu te somber vond, na het zoveel bezig zijn met kleur de laatste weken...?

Toen ik richting kleur dacht, dacht ik aan groen; dat is de kleur van de hoop!
Er zijn quotes genoeg te vinden over 'hope', en zo rees er een plannetje.
Ik maak meestal een schetsje vooraf, zie hier de tweede foto...


Geen beelden of illustraties dit keer, maar golvende glooiende lijnen waarmee de hoop zich beweegt.
Ik schetste ze met antracietgrijs aquarelpotlood en zocht m'm 'groentjes' uit...


Terwijl ik bezig was, deed het me toch een beetje denken aan een landschap en daarom werd het bovenste stukje heel licht ingewreven met chalk in de kleurtjes lichtblauw, groen en geel.


De letters schreef ik met potlood en zette ik hier en daar wat dikker aan.
Als laatste werden er doodles met fineliner getekend.

Op de volgende blogs kun je meer zien over het onderwerp 'Hope'...
  - In de weer


En het woord voor volgende week is NEW.


woensdag 8 mei 2019

Folkart & gouache

Een week of wat geleden heb ik me ingeschreven voor een e-course van Marieke Blokland.
Het is een cursus van 5 weken over illustreren in volkskunst stijl met gouache.
En ik ben er super enthousiast over!



Volkskunst is kunst die door gewone mensen wordt gemaakt zonder een artistieke bedoeling, maar wel met heel veel toewijding. Meestal is volkskunst vrij sober van opzet en is het ontstaan vanuit een bepaalde traditie.
Als je volkskunst uit Australië, Rusland, Polen of Noorwegen of waar dan ook met elkaar vergelijkt dan zie je overeenkomsten.
Vooral de simpele grondvormen zie je overal terugkomen; cirkels, bloemen, blaadjes, stippen en swirls.




Gouache (gwosh/kwosh) is een dekkende en matte waterverf en een betere versie van plakkaatverf. Het verschil met aquarelverf is dat deze niet dekkend is. Als je gouache opnieuw vochtig maakt, is het oplosbaar in water. Dat kan bij acrylverf niet; droog is daar droog.
Bij het schilderen met gouache kun je laag over laag doen, maar er komt al snel iets van de onderlaag naar boven, de verf mengt zich. Soms is dat leuk en wenselijk, maar vaak ook niet.
Het grote voordeel van gouache is wel dat je de droge kleurtjes op je palet altijd weer kunt gebruiken door er een beetje water bij te mengen.En dat kan met acrylverf weer niet.




Bij elke les van deze cursus krijg je een aantal video's, waarop uitleg en achtergrondinformatie gegeven wordt (in het engels), en Marieke laat zien hoe ze de illustraties opzet en de gouache gebruikt, ze geeft allerhande tips tussendoor. 
Daarnaast krijg je een pdf-bestand met voorbeelden, stappen en tips, en oefeningen.





De eerste les ging over bloemen en blaadjes, en het leuke is dat je zelf kunt bepalen hoeveel je maakt.
Er waren 8 verschillende projecten in deze les, en ik heb ze allemaal gemaakt. Sommige wel twee keer, gewoon leuk ...
En je leert er zoveel van! 




Zo is het nog best lastig om de ultiem wenselijke dikte van je verf te hebben, zodat je mooie vloeiende lijnen kunt maken. Zodra je verf iets droger wordt, merk je dat het niet fijn meer glijdt. Te nat is ook niet goed, dan gaat het op aquarelverf lijken en wordt het doorschijnend.
Iedere keer als ik met mijn penseeltje langs het palet ga, pak ik eerst een klein beetje water op en roer dit door de kleur waar ik mee bezig ben. Op die manier houd ik het vrij constant.
Ik gebruik penseeltjes van het merk Van Gogh, die vind ik zelf het prettigst werken. Maar dat is heel persoonlijk. Goed gereedschap is wel belangrijk!








Bij opdracht 7 (zie hierboven) was het de bedoeling dat je rond de omtrek van de geschetste bloem eerst de achtergrond geel maakte en die van rechts onder bovenlangs naar links onder langzaam lichter geel verfde. En vervolgens ging je de bloem schilderen. Erg leuk om te doen!




Ik heb de bloem ook zonder gekleurde achtergrond gemaakt en meer met lagen verf over elkaar gewerkt. De kleuren beïnvloeden elkaar wel een beetje en ik vind dit minder mooi.


En vandaag deed ik de laatste oefening van les 1; freestyle ... Eerst de bloemen zonder schets meteen met gouache opzetten, daarna de rondom de bloemen de achtergrond schilderen en als laatste de bloemstelen, blaadjes en alle details uitwerken. 
Ik zat er een klein beetje tegenaan te hikken, maar het viel reuze mee. 
Deze oefening heb ik weer in mijn tekenboek gemaakt. Ik vind los op een vel vaak prettiger werken, je kunt je werk gemakkelijker draaien, en aan verschillende tekeningen tegelijk werken.


De tweede les van deze cursus gaat over decoratieve elementen, daar schrijf ik volgende week een berichtje over...!

Wil je meer zien of weten over deze e-course? Kijk dan eens HIER.
En HIER kun je een filmpje van Marieke Blokland bekijken waarin ze gouache introduceert!