Pagina's

donderdag 29 november 2018

Koud hoofd

Er kwam weer een appje van Guus...


Nou, oma is daar wel voor in... In no time stond er een muts op de pennen en werd er een pet gehaakt.
En leuk dat het was om te doen!



Deze pet haakte ik het eerst, een patroontje van Renate. Bij haar is het een muts en voor Guus maakte ik er meer een pet van. Ja, Biene is graag model hoor... Gelukkig maar, want Guus zit nooit zo stil om een goede foto te kunnen maken.
Het is een grappige pet, maar niet erg warm omdat het motief wat open is.
Daarom zocht ik nog even verder....


En zo kwam ik uit bij dit patroon op Ravelry, NB weer een muts die ik geen muts vind, maar een pet!
Het is een kooppatroontje en toen het in de mailbox zat, kon ik meteen beginnen.
Zo, dit was andere koek... Allemaal reliëfstokjes en daardoor wordt het een dik en stevig geheel. Er gaat best veel garen in zitten, maar dat is logisch.


En wat heeft Guus daar in z'n hand? Ja, een muts... Want een pet is leuk, maar soms heb je gewoon een warme muts nodig... als mams met je gaat fietsen bv...



De mama van Guus had een hele leuke muts op internet gevonden ... KLIK ...
En wat is het heerlijk om daar maar even in je wolletjes te duiken en de kleurtjes eruit te vissen!
Ik kon gelijk starten... De muts is met de rondbreinaald gemaakt en heerlijk warm, doordat je de draden om en om gebruikt en het mutsdeel dus dubbel is.



Onze Guus kan er weer tegen! En ik zit al weer te wachten op de volgende vraag...


dinsdag 27 november 2018

Noor wil koken


- Wat zit er in die pan, Elizabeth?
- O, kijk je een beetje uit Noor... die pan staat op het vuur... Ik ga erwtensoep koken. Heb je dat wel eens op?
- Nou..., nee... ik denk het niet...
- Er zitten spliterwten, laurierblaadjes en varkenskrabbetjes in het water en het moet eerst een uurtje koken zodat het vlees gaar wordt en de erwtjes openspringen.


  En deze groenten moeten er ook nog allemaal in, die ga ik eerst snijden.
- Mag ik helpen?
- Niet met snijden hoor, dat vind ik veel te gevaarlijk... dat mes is zo scherp!


Noor vindt het prachtig en kijkt belangstellend toe. Na een poosje zucht ze maar eens ...
- Word je daar niet een beetje moe van ..., van al dat snijden?


Ik moet een beetje lachen.
- Nee hoor Noor, dat noem ik keukenmeditatie!
Dat moet ik uitleggen...
- Als ik aan het snijden ben, dan gaan mijn handen vanzelf en intussen kan ik goed nadenken.
- Waarover denk je dan na, Elizabeth?
- Nou..., over hoe mooi die groente eruit ziet bv.   de wortel is weer heel anders dan de stukjes prei en de selderijknol lijkt wel een beetje op een aardappel, maar snijdt weer anders... Kijk maar eens goed naar al die verschillende structuurtjes Noor...
En dat dit nu allemaal groeit en dat wij dit kunnen eten..., dat is toch bijzonder?
Noor is er stil van; zou ze het begrijpen?


Een uur later wil ze wel weer eens in de pan kijken... Gelukkig staat het gas nu uit, want de soep is klaar. 
- Heb je die groente er niet in gedaan? 
- Jawel hoor Noor, maar je ziet het niet goed meer... want het is nu echte soep geworden!
Als het een beetje is afgekoeld, mag je proeven...

Meer poppendag:
Akkelien (De Breimeisjes)
Amilishly
Anita (Juffrouw Ooievaar)
Angélique (Angélique maakt)
Corina (De Handwerktuin)
Jannie (Nappi.nl)
Jolanda (Filantrojopie)
Mariam (Mariam's Creations recycle & create)
Rita (Hobbyrita's blog)
Sandra (Beautiful Boardwalk)
Sandra (Blauw ruitje)

donderdag 22 november 2018

Zin in grijs

Laatst was ik voor de zoveelste keer het rondslingerende hobbymateriaal aan het opruimen. En toen kwam ik de map met afdrukken tegen die ik vorig jaar met de gelli plate heb gemaakt.
Dat is eigenlijk een hele fijne verzameling, omdat de afdrukken zo onvoorspelbaar zijn, verrassend, niet symetrisch... Ik vind ze zoveel leuker dan gewoon dessinpapier.



Enfin, ik zag dat ik best veel grijs had. Grijs is er in allerlei tinten. Grijs van wit en zwart is er maar één van. Doe er een heel klein beetje blauw bij, of rood, of groen... en er gaat een wereld voor je open!
In 2014 maakte ik een creatief dagboek, waarbij ik elke maand een kleur koos. Toen was de maand November grijs. Ik heb er weer even naar terug zitten kijken. Wat was dat een leuke kleurentocht toen.


Maar ik heb ook twee papiermanden staan, eentje met keurig dessinpapier en eentje met enveloppen. Ja echt, enveloppen... Heb je wel eens naar de binnenkant van enveloppen gekeken? Wat een prachtige motiefjes kom je daar tegen. Ik spaar ze al jaren...
De manden zijn natuurlijk netjes op kleur gesorteerd, en zo kon ik wat interessante 'grijsjes' er uit vissen. Oh, wat een mooie achtergrond ... strand, palmboven... en die tekst is ook niet mis te verstaan....


Dat moest natuurlijk een collage worden! Als achtergrond een vierkant wit vel (ik heb nog zo'n scrapbook liggen met insteekhoezen waar witte vellen in zitten van 30 bij 30), waarbij ik graag die achtergrond zo goed mogelijk wil benutten. Die envelop rechts kan nog wel dienen als aanvulling voor het strand...


Het werden deze vormpjes, vond ze gewoon leuk erbij passen. Hoe beter ik kijk, hoe meer ik er in zie... Dat spelen en ontdekken vind ik zo heerlijk....


Groepjes vormen werden hier en daar aan elkaar gelijmd, voorzichtig ... zodat ik nog wat kan veranderen als dat nodig is ..
De voorgrond rechts onderaan is nog leeg.


Maar daar kan ik dit stukje envelop wel voor gebruiken...


En dan is er bovenaan nog een strook leeg ... Ik kan wat schilderen..., maar ik kan ook de tekstregel gebruiken, dan heb ik meteen een thema.


Voorlopig laat ik het even liggen... 
DH en DS vragen 'wat is het?... wat moet het voorstellen?' ...
Lees de tekst maar... wat denk je...?
Ik ga het niet uitleggen hoor, zie het maar zoals je het wil zien ...



Een paar dagen later vind ik het geheel toch te gladjes. Ik neem de pot Gesso en verdoezel daar de scherpe lijnen mee. Het maakt het allemaal ook wat neveliger en dat past wel bij het onderwerp vind ik...

Hoe zien jullie het?

dinsdag 20 november 2018

Tuinbroek en shirt

Wat zijn er de afgelopen dagen veel bladeren van de bomen gekomen hè? Het lijkt wel alsof de bomen opeens doorhebben dat de winter er aan komt... Hier zagen we de bomen voor het kamerraam per dag kaler worden. Ik vind het altijd weer een prachtig gezicht om die bladertooi te zien liggen. Maar voor het gras is dat natuurlijk niet goed...
Gelukkig helpt Noor een handje mee!



Vorige week zagen jullie Noor in kluskleding. Nou ja, kluskleding... zelf zegt ze dat dit haar tuinbroek is.
En nadat ze gezien had dat bij Juffrouw Ooievaar (Anita) er een linkje was geplaatst naar het gebreide vestje, moest en zou ik dus ook hier op de blog vertellen hoe ik die tuinbroek heb gemaakt.
Want...., er zijn vast meer poppen die zo'n broek willen! Volgens Noor dan hè...



Tja, ik weet het niet. Ik vind het wel lastig om patronen te vinden van passende kleertjes voor de Waldorf van 30 cm.
Ik had het tuinbroekje een keer op een foto op internet gezien en heb het maar een beetje afgekeken...



De broek is gebreid met Royal en op naald nr. 4. Zelf vind ik hem wel wat wijd uitgevallen, maar Noor vindt het juist heerlijk. Mocht je hem ook willen maken, dan kun je altijd nog een half naaldje kleiner kiezen. Het patroon vind je onderaan dit bericht.



Natuurlijk moest ze er ook een shirt onder. Ze koos een prachtig lapje tricot uit mijn voorraadbox en m.b.v. dit patroontje van internet maakte ik dat. Wel even verkleinen hoor, ik dacht op 80%...
Ik heb het voor- en achterpand iets verlengd en zo ook de mouwen. 't Is wel een uitdaging hoor om dat kleine spul te maken...
Daarom zet ik op de achterkant van de stof stipjes, dat helpt bij het passend maken.



Mijn naaivolgorde was; schoudernaden, middenachter afwerken, halslijn afwerken, mouwen inzetten en zijnaden stikken. Het shirt sluit middenachter met doorzichtig plastic drukknoopjes.
Toen het af was, wilde Noor natuurlijk meteen passen. Oh, ik vond de schouders te breed... Maar zij vond het juist stoer staan. Nou ja, misschien wel onder die tuinbroek.. maar als ik het patroontje nog eens gebruik, dan maak ik de pandjes smaller!



Voor de liefhebbers hieronder nog het breipatroontje:



Tuinbroekje Waldorfpop  (31 cm) breien

Benodigdheden
* 50 gram breigaren (ik gebruikte Royal van Zeeman)
* 2 breinaalden met knop van 4 mm
* rondbreinaald van 4 mm
* 2 knoopjes
* maasnaald voor het afhechten

Je begint met een broekspijp, elk apart. Dan worden alle steken bij elkaar genomen en in het rond verder gebreid tot onder de oksels. Vanaf dat punt worden de bovenstukjes zowel aan de voorkant als de achterkant apart gebreid. Ook de zakken worden er later op gezet.

Broekspijp
Zet 30 steken op met naald 4 en brei 3 toeren boordpatroon van 1 steek recht/1 steek averecht.
Ga dan over op tricotsteek en meerder daarbij aan beide kanten elke 2e naald 1 steek.
Laat na 10 naalden tricotsteek het werk wachten (op een hulpnaald bv) en brei de tweede broekspijp op dezelfde manier.
Elke broekspijp heeft nu 40 steken

Romp
Zet alle steken van beide broekspijpen op een rondbreinaald (= 80 steken) en brei recht in het rond tot 10 cm vanaf het kruis.
Brei nu een toer met minderingen, waarbij je steeds 2 steken samen breit. Je houdt dus 40 steken over. Brei nog één toer recht voordat je een scheiding maakt tussen het voor- en achterpand.

Voorpandbovenstukje
Zorg dat je precies aan de zijkant stopt met de rondbreinaald, want de pijpen moeten goed op elkaar passen met de minderingen aan de binnenkant van het been.
Pak nu weer een gewone breinaald en brei  20 steken in boordpatroon terug. Je werkt nu dus aan de achterkant van je werkje en vanaf nu brei je weer heen en weer.
Na 7 toeren  boordsteek maak je knoopsgaatjes; eerste steek van de naald breien, dan 2 steken samenbreien, 1 omslag maken, de naald in boordpatroon uitbreien tot op de laatste 3 steken, 1 omslag, 2 steken samenbreien, brei de laatste steek. In de volgende naald brei je de omslagen weer in boordpatroon mee.
Na 10 toeren boordpatroon kunnen alle steken losjes worden afgekant.

Achterpandbovenstukje
Dit brei je hetzelfde als het voorpandstukje, maar nu zonder knoopsgaten. Na 10 toeren boordpatroon niet meteen afkanten, maar als volgt verder gaan.
Brei de eerste 4 steken in boordpatroon, kant dan de volgende 12 steken af en brei de laatste 4 steken weer in boordpatroon.
Brei eerst het ene schouderbandje af tot ongeveer 7 cm (kant dan af) en vervolgens het andere.

Zakken
Zet 10 steken op en brei … toeren tricotsteek en tenslotte nog 3 toeren boordpatroon. Hecht af. Maak een tweede zak. Of maak er vier...

Afwerking
Zet de zakken aan de voorkant van de tuinbroek. Gebruik naar wens deze video: https://www.garnstudio.com/video.php?id=748&lang=nl


zaterdag 17 november 2018

Kliederen en meer

Toen ik een keertje schreef dat ik weer aan het kliederen was geweest, merkte iemand op dat het toch wel iets meer dan kliederen was...
En toch begint het vaak met kliederen!

Verfdruppels uitrollen en dan lukraak stempelen


Kijk, je kunt een prachtige tekening willen gaan maken of een afbeelding schilderen. Je maakt daarvoor een schets (uit het hoofd, of je hebt documentatiemateriaal, foto's) en je kiest je medium uit (potlood, stift, acryl, olieverf, pastelkrijt...). En dan probeer je de indrukken vast te leggen, al of niet met zoveel mogelijk details.
Niet iedereen kan dit en heel veel mensen deinzen hier ook meteen voor terug. Het lijkt teveel op de tekenles of het tekenschriftje op school vroeger... Zo eng zo'n witte bladzijde.. daar durf je nog geen streep op te zetten, want stel je voor dat je het verpest...



Jaren geleden maakte ik ook tekeningen en schilderstukjes n.a.v. een plaat of foto. Soms lukte dat aardig, maar heel vaak was er een boel frustratie omdat ik het niet kreeg zoals ik het wilde.
Misschien wilde ik de foto wel natuurgetrouw natekenen... En dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling.



Wat was ik blij dat ik art journaling ontdekte... Google er maar eens op. Dat is zo laagdrempelig; even snel wat opplakken, tekenen, eroverheen met een kleurtje of een streepje... en al doende ontstaat er iets. In het begin bleef ik een beetje hangen in plakboekachtige pagina's; niks mis mee.
Maar ik wilde meer en vond het moeilijk om los te komen van alles wat zou moeten horen volgens de tekenlessen.



Intussen ben ik een fan van Marieke Blokland. Want zij droeg nu precies de dingen aan die ik nodig had... Even alles loslaten en leren kijken wat er vanzelf ontstaat!
Zij werkt niet pagina voor pagina, maar begint met het toetakelen (zo noemt ze het zelf) van een heel aantal witte pagina's met verf, waarbij ze niet de hele bladzijde netjes verft maar met een plastic pasje vegen en blokken maakt of een rollertje gebruikt. Eigenlijk is alles oké, zolang je de bladzijde maar niet egaal van een kleurtje gaat voorzien.
Er is dan al van alles te zien; zomaar toevallige dingen ..
Je kunt het beste met twee hoofdkleuren werken, dan krijg je mooie contrasten.
Dan kun je met een stempel lukraak aan de slag gaan. De leukste stempels zijn de wat grafisch-achtige exemplaren, zoals stippen, driehoekjes, strepen ... Op de pagina hierboven ging ik met een blokje stempelen, schuin over de pagina. Niet steeds opnieuw inkten, maar laat de afdruk maar vervagen en werk soms half over de rand van de pagina...



Zoals je ziet ben ik later nog met een stippelafdruk aan de gang geweest
Je kunt stukjes washi tape hier en daar plakken, en wat scheuren uit een tijdschrift. Het hoeft helemaal geen voorwerp te zijn.




En dan komt het... je kunt nu met een marker of fineliner accenten gaan aanbrengen. Of dingen bedekken, tekenen, doodlen, teksten schrijven, wat je maar wilt...
En als het niet naar je zin is, dan gaat er weer een klatsje verf over..
Je ontdekt echt dingen...


Hé, lijkt wel een soort "vliegtuigdinges'.. ik stippel even een stukje van de omtrek.. die pijl vind ik mooi bij het washi-tape passen ...
En op de rechterbladzijde zie ik opeens een lang gezicht met tranen; even een oog tekenen en o ja, ik heb nog een verzameling 'monden' liggen, ... en omdat het een lachende mond is en een blij oog heb ik nu een grappige tegenstelling vind ik ...


Hieronder foto's van een paar pagina's waaraan ik de afgelopen tijd steeds even aan werkte:



Op z'n kop is deze pagina veel spannender ...







Het boekje ligt inmiddels alweer een tijdje op de plank. Ik weet dat het weer op tafel komt... Dan komt er zomaar weer een ander inzicht ...
Heerlijke hobby! Ik gun het iedereen!



donderdag 15 november 2018

Voor Ezra

Een maand geleden liet ik het gele vestje voor Guus zien en vertelde ik dat ik hetzelfde vestje ook in het lichtgrijs aan het breien was. Want... half oktober werd er weer een achterneefje verwacht...
En inmiddels is Ezra geboren!


Biene moest weer even voor model spelen toen het vestjes af was... Hupsakee, in het stoeltje van Guus...


En nog even op je buik in de box, Biene... Kunnen we de achterkant ook even goed zien..
Ik heb het vestje nu al voor de derde keer gebreid en het verveelt me nog steeds niet.
De jonge moeders zijn er ook stuk voor stuk blij mee, en dat maakt het natuurlijk ook leuk!

Via de link bovenaan dit bericht kun je lezen uit welk boekje het patroon komt. Dat boekje is nog steeds te koop en het vestje is beschreven voor babies van 3, 6 en 12 maanden.


Nou ...., inmiddels draagt Guus zijn gele vestje met veel plezier ...
Hij is nu 7 maanden oud, en heeft sinds vorige week ontdekt hoe hij een traptrede kan opklimmen. Hij staat nog niet zelf, maar verzint wel een oplossing. 
En ook de sluiting van de wipstoel is niet veilig meer voor hem; hij trekt het klittenband gewoon steeds los.
Het is een heerlijk ondernemend ventje, maar we moeten hem goed in de gaten houden!


dinsdag 13 november 2018

Klusserdeklus

Noor is een beetje druk en heeft het gevoel dat ze overal tegelijk moet zijn.
De helft is aan me voorbij gegaan, maar ik hoor nu toch wel een heleboel lawaai uit de keuken.
Toch maar eens een kijkje nemen ...


- Hûh? Wat is hier aan de hand?
- O, ga jij maar weer gauw terug naar bed, het is hier veel te koud voor jou Elizabeth!
- Wat ben jij aan het doen Noor?
- Ik houd de wacht, anders komt Hein weer naar binnen...
- Hein? Die komt niet binnen hoor!
- Echt wel, gisteravond nog... En jouw Peter stond toevallig in de keuken en werd zo boos toen Hein z'n kop door het luik stak!
- Maar... maar.. ik zie dat het kattenluik eruit is... wat ben je aan het doen?
- Jouw Peter heeft het luik kapot geschopt en we zetten er nu even een nieuw luik in. Eentje met een microchip...


- Even? Dat doe je niet even ...
- Nee, dat klopt. Maar ik help jouw Peter even en het komt wel goed. Ga maar weer naar bed.

Pfffftttt ..., toen ik enigzins bij m'n positieven was, ben ik maar eens navraag gaan doen bij DH... en het klopte wat Noor had verteld.
Die brutale kater zat in het donker voor de deur, de keuken was ook helemaal donker en DH zag het aankomen. Boofy zat op de veranda en liet het gewoon gebeuren. 



Zodra hij met z'n dikke kop door het luik kwam, schopte DH tegen het luik. Hein schrok zich een rotje en was meteen weg... Maar het plastic scharniertje was afgebroken en er zat een scheur in het deurtje.
Oh, het was dus toch waar wat we al die tijd dachten ... Hein kwam gewoon voer stelen!


Tjonge, die Noor was natuurlijk een echte hulp voor DH. Ze las het instructieboekje voor, nam de maat op ... er moest nog een extra stukje uitgezaagd worden bij de deur ook.


En tenslotte moesten de poezen, voordat het luikje gemonteerd werd, nog één voor één erdoorheen om de elektronica te activeren. Dat viel niet mee, want ze vonden het natuurlijk heel raar...
Maar het is gelukt!
Maybe the last story of Hein ... Die ouwe smeerlap ....
Ja, echt hoor.. Hij pieste van de zomer gewoon op de kussens in de veranda!

Zegt Noor nog aan het einde van de avond: Wie zal dit gaan betalen?