Pagina's

woensdag 13 augustus 2014

Ik heb je nooit een rozentuin beloofd

Al ruim een maand geleden las ik dit boek; "Ik heb je nooit een rozentuin beloofd", door Hannah Green.
Ik heb het boek geleend van een collega, en voor de vakantie had ik geen gelegenheid meer om het terug te geven. Eigenlijk is dat niet zo erg, want nu kan ik er af en toe nog stukjes uit herlezen ... (iets wat ik eigenlijk nooit doe).
Het is een boek dat me niet los laat!



Het boek gaat over een vrij jong meisje, Deborah. Tijdens haar jeugd spelen er een aantal dingen; haar opa heeft nogal vreemde verwachtingen, ze wordt geopereerd, op school wordt ze genegeerd en gepest, soms ook wel gediscrimineerd. Dat gebeurt ook tijdens de zomerkampen waaraan ze deel neemt. 
Deborah heeft (of misschien ontstaat het wel ...) een psychische stoornis en trekt zich steeds meer terug in haar eigen wereldje. Die wereld heet Yr, waar soms prettige belevenissen zijn maar ook vreselijke dingen gesuggereerd worden.
Deborah wordt op haar 16e, na een zelfmoordpoging, opgenomen in een inrichting. Eerst proberen haar ouders dit te verbergen voor de buitenwereld en ook voor Deborah's zusje.



Op internet vond ik deze recensie:
In eerste instantie belandt ze op een afdeling voor 'niet zo ernstig gestoorden,' maar naarmate ze meer geconfronteerd wordt met zichzelf en een nieuwe zelfmoordpoging onderneemt, wordt ze overgeplaatst naar de E.G. (Ernstig Gestoorden). Een ongelooflijk traag genezingsproces wordt in gang gezet door dr Fried, een psychiater die erin slaagt Deborah's vertrouwen te winnen. Tijdens de behandeling zijn er veel terugvallen, doordat de trauma's opgerakeld worden. Die terugvallen uiten zich in bijzonder heftige automutilatie: de goden uit Yr vertellen Deborah dat ze zichzelf in brand moet steken om de vulkaan binnen in haar te doven. Dat doet ze met sigarettenpeuken, lucifers en meer drastische middelen. Haar grootste terugval heeft ze als dr Fried op verlof is en een vervangend psycholoog er niet in slaagt tot Deborah door te dringen.

Na Frieds terugkomst wordt de behandeling iets succesvoller voortgezet, maar het blijft een zware en lange weg. Of ze er uiteindelijk uitkomt zal ik op deze plek even in het midden laten.

Het boek is op een verschrikkelijk knappe manier geschreven, vooral ook doordat Hannah Green in haar jeugd ook met vele psychische problemen heeft gekampt. De wereld Yr blijft een absoluut mysterie, maar het leven in de inrichting wordt realistisch beschreven. Ook de manier van denken van Deborah wordt kundig verwoord, en ondanks de onwaarschijnlijkheid van haar psyche kun je je goed inleven.


Op de achterkant van het boek staat de volgende tekst:
Het paradijs dat niet beloofd werd, is de wereld waarin dokter Fried haar patiënte, Deborah Blau, hoopt terug te brengen. Hannah Green probeert in Ik heb je nooit een rozentuin beloofd de schizofrenie, altijd beschouwd als één der ergste vormen van waanzin, begrijpelijk te maken.
Zij beschrijft het uiterst moeizame gevecht van Deborah tussen de gewone wereld en het 'koninkrijk YR', een koninkrijk waar je je kunt koesteren. Maar YR is behalve een prettige poëtische wereld ook een wereld met gruwelijke regels, een eigen tijdrekening en een eigen taal.
Drie jaar duurt de strijd van dokter Fried tegen de heersers van YR. Dan zegeviert in het meisje Deborah de vrije wil, de wil om te breken met de machten uit haar waanwereld en wordt zij weer baas over zichzelf.




Veel mensen denken bij schizofrenie aan meerdere persoonlijkheden binnen een persoon, maar dat klopt niet. Ik heb het zelf ook lang gedacht. Het is uiteraard al heel moeilijk voor te stellen wat schizofrenie eigenlijk is en wat de gevolgen zijn.
Het is een psychiatrische ziekte, die vaak op latere leeftijd naar buiten komt. Ongeveer één op de honderd mensen heeft schizofrenie, mannen iets vaker dan vrouwen.
Het komt voor in alle lagen van de bevolking. Het leven van mensen met schizofrenie kan behoorlijk verstoord worden doordat er minder goed gefunctioneerd wordt. Er bestaan grote verschillen, maar het komt voor dat mensen niet kunnen werken en geen sociaal leven hebben.
Bijna alle mensen met schizofrenie hebben last van psychoses; momenten van kortere of langere duur waarin het contact met de werkelijkheid totaal verstoord is.

Door het lezen van "Ik heb je nooit een rozentuin beloofd" wil ik eigenlijk nog meer weten over schizofrenie.
Persoonlijk ken ik geen mensen die dit hebben, in de praktijk hoor je er eigenlijk ook niet veel over terwijl er wel over depressie gesproken wordt of over autisme.
Op internet vond ik dit filmpje en nadat ik het boek gelezen had, vond ik het eigenlijk een heel duidelijk animatiefilmpje ...


14 opmerkingen:

  1. Ik ga 'm laten reserveren bij de bieb Elizabeth!
    Ben net door 'mijn voorraad' heen.... Vakantie gehad hè? (en net een paar uur terug... de 1e was draait, dus mag ik effe pauze.... ;-)...)

    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo'n 30 jaar geleden gelezen. Was een must wanneer je werkte in de Geestelijke Gezondheidszorg. Boeiend boek. Moet hem nog ergens op xolder hebben liggen. Mooi dat een boek actueel blijft.
    Dientje (dientjes.blogspot.nl)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb het boek heel lang geleden gelezen, moet ik weer eens doen. Wat ik mij er van school en van recensies nog van herinner is dat de psychische ziekte die in dit boek beschreven wordt het meervoudig persoonlijkheidssyndroom zou zijn en niet schizofrenie. Een neef van mij is aan schizofrenie overleden (zelfmoord helaas), jaren geleden. Bij hem begon het in de pubertijd.
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zal het boek zelf niet snel lezen maar dat heeft alles te maken met het feit dat onze jongste zoon schizo-affectief is ( dit houd in dat hij raakvlakken heeft met schizofrenie en manisch depressief) dit begon op zijn 14 de en nu 10 jaar later gaat het dankzij medicatie redelijk goed met hem. Helaas zouden wij zelf wel een boek kunnen schrijven over alles wat hij doorgemaakt heeft maar hij is onze kanjer en wij zijn trots op waar hij nu staat en hoe hij zijn leventje op de rails heeft. Liefs Linda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik kan me voorstellen dat het dan wel confronterend is om zo'n boek te lezen.
      Wat een zorgen kun je toch hebben met kinderen en soms zie je helemaal geen weg meer...
      Fijn dat het nu met medicatie in evenwicht is en wat heerlijk dat jullie zo trots op hem zijn, want het zal vast een heel gevecht geweest zijn, voor hem en voor jullie!

      Verwijderen
  5. Wat kan jij goed een boek navertellen...
    groetjes van Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat zal best heftig geweest zijn om te lezen. Je beschrijving ervan is heel goed.
    Ik begin er maar niet aan. Als ik lees, moet het ter ontspanning zijn. Je begrijpt wel waarom denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. mooie uitleg van het boek Elizabeth, ik zal eens kijken of ik hem te pakken kan krijgen om te lezen. Ik zie regelmatig mensen met een psychose of depressie via mijn vrijwilligers werk bij de ggz en weet wat een strijd deze mensen dagelijks aan moeten gaan.
    Groetjes Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooie uitleg van het boek! In het boek van Stephen Kind/De duistere kant gaat het ook hierover. Psychische problemen blijven moeilijk bespreekbaar en moeilijk op te lossen.
    Grtjes, rita.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooi beschreven Elizabeth. In 1977 is er een film van gemaakt (waarbij ze een andere schrijfster noemen, raar hé), geen idee of die goed is. Vaak vind ik een film minder goed nadat ik het boek heb gelezen. Dit boek kende ik nog niet, dus hij staat op mijn 'to-do-list' ;-)
    Groetjes weer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik een boek gelezen heb, hoef ik daar ook nooit meer een film over te zien.
      Bij boeken kun je je eigen voorstelling maken, bij films wordt het je voorgeschoteld.
      En dat past niet zo goed bij mij...
      Dus hier geen filmkijker!

      Verwijderen
  10. Ook ik weet 'gelukkig" heel weinig over dit onderwerp. Het filmpje geeft mij duidelijkheid, gelukkig is het ook behandelbaar! danl voor je informatie

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leuk om te lezen. Ik heb mijn masterthesis hierover geschreven. Jammer dat het filmpje het rooskleuriger maakt dan het in werkelijk is. Schizofrenie is niet te verhelpen. Ja, met medicijnen kom je een heel eind, maar de persoon is daarmee niet van zijn schizofrenie af. De medicijnen verlichten de symptomen wat prettig is voor de persoon en zijn omgeving. Schizofrenie kan bij iedereen voorkomen, maar bepaalde mensen hebben er meer "aanleg" voor dan anderen.
    Het feit dat je er zo weinig over hoort heeft 2 kanten: aan de ene kant is het goed zodat het geen "hype" wordt (zoals met depressie, autisme, bekkeninstabiliteit, ADHD), aan de andere kant is het noodzakelijk dat er kennis komt over en inzicht in het ziektebeeld dat noodzakelijk is voor onderzoek en begrip voor de persoon en zijn omgeving. Wat is wijsheid?
    Groet, Annemarije

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Elizabeth,
    ik heb het even laten rusten, maar wilde toch graag reageren. Ik heb een tante én een zus met schizofrenie. Ik maak het dus van wat dichterbij mee. Ik heb dit boek nooit gelezen, en weet ook niet of ik het zal doen. Wat ik wel weet, is dat bij iedereen die het heeft, de ziekte zich weer anders manifesteert. En het is een hele moeilijke ziekte, en ik denk dat mensen die het niet hebben, zich nooit kunnen voorstellen hoe het zal zijn!

    Groetjes, Nienke

    BeantwoordenVerwijderen